Ronai and Ronai
AMERIKAI

Felére csökken a táppénz, börtön a csalásért 2011. május 12. csütörtök 20:52 | AN

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Felére csökken a táppénz, börtön a csalásért

Budapest – Az Orbán-kormány tovább spórol a betegeken, hogy maradjon elég pénz a futballra. Aki beteg, annak is dolgoznia kell, mert a megfelezett táppénz összege a éhhalálra sem elég. Akik eddig betegen teljes táppénzt kaptak, a nemzeti együttműködés rendszere szerint visszaéltek a közpénzekkel. Ezért kell a szigorítás. Mostantól börtönnel is fenyegetik az orvosokat, akik majd ezerszer is meggondolják, hogy betegnek nevezzenek-e egy beteget.

Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően sajtótájékoztatón jelentette be, hogy döntött a kormány a táppénzszabályok szigorításáról. Így, egyebek között, a Btk. módosításával a szociális támogatásokkal, társadalombiztosításokkal kapcsolatos visszaélések is büntethetők lesznek. A táppénz összege májustól megfeleződik, és egyéb más szigorító intézkedéseket is bevezet a kormány az orvosokkal, munkavállalókkal szemben.

Nagy Anna szerint a kormány célja, hogy csökkentse a közpénzekkel való visszaélés lehetőségét. Ennek érdekében már több intézkedés született. Példaként említette a 98 %-os különadó bevezetésének szükségességét, valamint a szociális támogatásokkal és a táppénzkifizetéssel kapcsolatos állítólagos visszaélések megszüntetése érdekében tett intézkedéseket.

A szigorítás jegyében most a következő szabályokról döntöttek. Az Országgyűlés előtt van és a jövő héten kezdődik a tárgyalása a büntető törvénykönyv módosítására tett kormányjavaslatnak. Elfogadása esetén lehetővé válik, hogy a szociális támogatásokkal, társadalombiztosításokkal kapcsolatos visszaélések is büntethetők legyenek, akár két éves szabadságvesztéssel is fenyegetve. Ez arra ösztönzi az orvosokat, hogy lehetőleg senkit ne írjanak ki táppénzre, mert ha valaki azt mondja, hogy az illető mégsem elég beteg, akkor mehetnek a börtönbe. A visszaéléssel okozott kár összeghatára 20 ezer forintnál húzható meg.

Azok az orvosok, akik jogosulatlan táppénzre veszik fel pácienseiket, kötelesek lesznek visszafizetni a jogosulatlanul felvett táppénz összegét. Május elsejétől a táppénz legmagasabb összege megfeleződik, napi összege 10 400 forintról  5200 forintra csökken. Megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás. A kormányszóvivő szerint ugyanis ezt az ellátást gyakran nem valódi betegség miatt veszik igénybe. Azok élnek ezzel a lehetőséggel, akik felmondás előtt állnak, és nekik nyújt menedéket a munkanélküliség elől.

Új jogszabály születik a soron kívüli ellátás lehetőségéről. Feltétele az, hogy a beteg már 15 napja legyen táppénzen, célja pedig, hogy azok a betegek, akik már táppénzen vannak, minél hamarabb részesüljenek a szükséges vizsgálatokban, visszanyerhessék egészségüket és visszatérhessenek a munkába.

Garai István Levente, az MSZP országgyűlési képviselője a kormányszóvivő tájékoztatójára reagálva csütörtöki közleményében azt írta: az egészségügy megmentéséről szó sem lehet ott, ahol fizetésemelés vagy kórház-konszolidáció helyett “betegeket, orvosokat egyaránt megalázó kormánydöntések születnek”. “A gyógyszerkassza emberellenes, már-már Gestapo-módszereket idéző lekaszabolása után most a táppénztelenség elrendelésének ideje jött el” – véli a politikus, aki szerint a passzív táppénz megszüntetése, az ellátás munkaviszonyhoz kötésével egy időben, egyértelmű üzenet az állástalanok egyre nagyobb táborának: “ha nincs munkád, nem számítasz”.

“Azt pedig, hogy a kormány az általa becsapott orvostársadalmat most táppénzcsalással vádolja és pénzbüntetéssel fenyegesse – úgy is mint gyakorló orvos – a leghatározottabban visszautasítom” – írja a képviselő, felszólítva a kormányt, hogy fejezze be a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegek sanyargatását, és több mint egy év után az egészségügyben is kezdjen hozzá ígéretei betartásához.

Gyakorló orvosok véleménye szerint nem éri el a hangoztatott célt a passzív táppénz visszaszorítására tervezett szabályozás. Ugyanis a táppénzen lévőknek éppen úgy fel lehet mondani, mint a táppénzen nem lévő munkavállalónak. A táppénz jogosulatlan igénybevételével kapcsolatos kormányállítással éppen ellenkező tendencia figyelhető meg évek óta: azok sem mennek el táppénzre, akiknek el kellene menniük, inkább az öngyógyítást választják vagy lábon hordják ki betegségüket, csak azért, hogy ne veszítsék el munkahelyüket. Ez sok esetben a beteg és környezete számára is komoly egészségügyi következményekkel járhat, még nagyobb anyagi megterhelést okozva az amúgy sem rózsás helyzetben levő egészségügyi ágazatnak. Az egészségügyet érintő stratégiai döntéseknél hasznos lenne, ha a kormány a gyakorló orvosok, szakemberek javaslatait, tapasztalatait is meghallgatná, sajnos azonban e javaslatok még a döntéshozók előszobájáig sem jutnak el.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Felére csökken a táppénz, börtön a csalásért, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. LE a közpénzekkel való visszaélésekkel !
    MÉG EGY MILLIÁRDOCSKÁT az Udvari Fogorvosnak !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  2. 13 évvel ezelőtt voltam táppénzen – jogosan. A háziorvosom meghalt, azért nem választottam még újat, mert azóta nem kellett a jogosítványomat meghosszabbítani. Azért, mert mások táppénzcsalók, ha megbetegednék, akkor én vagyok büntetve.
    Kollektív büntetés az egész országnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  3. Eddig is egyre kevesebben mertek orvoshoz menni, mert féltek a retorziótól. Szervezett, törvénybe iktatott nép írtásba kezdett ez az aljas banda! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  4. Éger művész úr! Jelenés!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. vica1:
    Benne van az ősi eszmékben : Aki gyenge , aki nemtudja fordítva megülni lovát és úgy nyilazni a nyugati puhányra , annak nincs semmi keresnivalója a Duna-Tisza közén. Itt csak életerős árja fiatalembereknek van hely. Szőkéknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. Geyza

    Szőke vagy??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. És ez az ország még mindig tűr….A rabló haramiák csalózzák le…Szánalmas

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  8. Megoldás.az udvari fogorvossal íratjuk ki magunkat táppénzre !!!ha nem vagyunk betegek,ha azok leszünk akkor meg börtönbe megyünk,.oszt jó napot !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. Ez hiéna politika,- ahogy már korábban utaltam erre-, az elesettek, betegek felzabálása, pontosab úgy ahogy a vadonban is történik.

    Mindenesetre a Nagy Árpilisi Fülkeforradalom Kérdőíves Kormánya újabb rétegeket kiálltott ki csalónak, akiket jól meg is fenyegetett.

    Csak gratulálni tudok az orvosoknak, akik nagy vehemenciával támogatták 2002 után a fülkeforradalmárokat, a törvényes magyar kormány megbutatására irányuló kísérleteik és akcióik megvalósításában. Kígyót melengettek a keblükön, aki most megfélemlíti a betegeiket, megtagadja a nekik tett ígéreteit: nem rendezi béreiket, csökkenti forrásaikat, felszámolja korházaikat és börtönnel is megfenyegeti őket. Büszkék lehetnek a közreműködésükkel elért sikerekre: a kórházreform elgáncsolására, Molnár Lajos és Horváth Ágnest elűzésére, a vizitdíj bevezetésének megtorpedozására, a Gyurcsány-kormány megbuktatására.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  10. Nem értem, hogy miért nem ítélik az ország teljes lakosságát halálra Orbánék?!
    -Persze nem golyó általi vagy ilyesmire, azt nem engedné a világ! Éhhalálra természetesen, a jövedelmük visszamenőleges elvonására, meglévő javaik elkobzására esetleg azon a címen, hogy nem dőltek a kardjukba vagy nem gyújtották fel magukat amikor korábban bal oldali kormány került hatalomra!
    Azokat felmentenék esetleg akik életük hátra lévő részére előre leadják a szavazatukat a fideszre és felesküsznek az új fideszes alaptörvényre amit elvetemült személyek (mint pl. én,) tákolmánynak neveznek!
    A biztonság kedvéért még száz, közjegyzővel hitelesített, aláírt és kitöltetlen papírt leadnának helyi fidesz irodába!
    Miért kell elaprózni!? Egyszerre meg lehetne oldani azt ami most apránként zajlik!
    -Vagy így nagyobb élvezetet okoz?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  11. Bezzeg a mocsok diktátor elment passzívra a grazi klinikára 2006-ban mikor vesztett.Teljes fizetéssel.Nem egy szarházi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. Azonban el kell mondani.Megérdemli a nép,mert nincs összetartás,mint pl a lengyel népnél.Ott nem hagynák.Mi egy balkáni-uráli,a fene tudja milyen nép vagyunk,a saját zsebünk érdekel.Megérdemeljük.Itt fegyver kell,nem ugatás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  13. Katasztrófa! Ekkora baromságot! Ráadásul újabb igazságtalanságokkal, diszkriminációval. A “csaló beteg” börtönbe kell menjen. A “csaló orvos” büntit fizet. Mi a kettő közötti különbség? Egyik a másik nélkül nem tud “táppénzcsalni”. Ezeknek a fityeSSes honatyáknak annyi esze van mint a döglött tyúknak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. ne sírjatok elvtársak ! 4 millió birka ballagott el a fidesz füttyszavára a szavazó urnákhoz 2008-ban ! nem emlékeztek? szaros 300,-ft-os vizitdíj fizetése ellen tiltakoztatok….
    egy év alatt a vizitdíj több mint 21 milliárd bevételt hozott anno 2007. február és 2008. február között.
    és kb. ez idő alatt, mivel az emberek kevesebbet jártak orvoshoz, kevesebb vényt írtak ki, további 62 millárd forint megtakarítás keletkezett, amit szépen visszaosztottak a kórházaknk, orvosi rendelőknek.
    a fidesz meg a kdnp az emberek megsarcolásáról beszélt a vizitdij kapcsán….
    …….
    a népszavazás még túl közeli szerintem ahhoz, hogy újabb vizitdijjal ötletelhessenek a parlamentben… bevételekre pedig szükség van.
    …. az idei hawai szigeti nyaralásomat, nem abból az 1500,-ft-ból fogom fedezni, amit a ki nem fizetett vizitdíjaimból megspóroltam 2008. tavaszától :-)
    ………………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  15. Ilyen baromságokra is van pénz,annyi,amennyi csak kell.Bunkó totemimádó tetvek!
    http://hirszerzo.hu/belfold/20110513_szent_korona_orei

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. bálványimádó(bocs)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. 3Móz 26,1 Ne csináljatok magatoknak bálványokat, se faragott képet, se oszlopot ne emeljetek magatoknak, se kőszobrokat ne állítsatok fel a ti földeteken, hogy meghajoljatok előtte, mert én vagyok az Úr, a ti Istenetek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. Én 36 éve dolgozom,ez idő alatt kb.20 napot voltam táppénzen.Minden esetben fáradt voltam és megkértem az orvott,hogy 1-2 napra írjon ki.Csaló vagyok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. orvost

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. mucus nem vagy csaló.de a paráználkodó,istent nem félő fideszeseknél igen.A fideszesnél kártékonyabb,aljasabb,seggnyalóbb fajtát keveset ismer az emberiség.Rogán 2-szer nősül templomban,dajcs a tenyészmén,tőkés a titkárnőgyömöszölő.Ezek nem magánügyek,ert ezek stílusok,amit rajtunk is kiélnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. simplemind,
    helyesen mondá az Úr, csak azokban a bibliai időkben még nem találták fel a fityiszt és az ő bölcsvezirit. Mert akkor a kitétel igy hangzott volna:
    …kivéve ha az a bálvány I.törpehitler fáraót, orbanisztán szent földjének mindenható urát jeleniti meg, mert az ő nagysága előtt még én is meghajlok vala.
    —-
    Bocs, de elgurult a gyógyszerem. Öntudatos orbanisztáni állampolgárként megyek is a csökkentett táppénzemre oszt majd jól tönkremegy ettől az öntudatos orbanisztáni gazdaság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Tényleg nem tudom meddig tűr a nép?
    A betegek és gyengék menjenek fel a Tajgetoszra, vagy nevezzünk ki egy szép magas sziklát… és ugorjanak a mélybe.
    Ennek az országnak csak erős szép száll legények, és teherbíró, szülni tudó nőkre van szüksége, Akik kiesnek ezekből a körökből, arra nincs szükség.
    Őszintén: milyen aljas egy banda! Elveszik a nem kevés tb befizetéseket és egészség hozzájárulásokat, de cserébe semmit nem akarnak adni!
    Én benne vagyok, nem kell táppénz, nem kell ingyenes orvosi ellátás, de mostantól minden pénzt amit utánnam befizet a vállalat, illetve levon az apeh adjanak ide nekem. De 35 évre visszamenőleg, mert azóta dolgozom. Cserében vállalom, hogy az eddigi betegellátásomat kifizetem. Kiváncsi lennék, ki járna jobban!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

Szép álmokat, Magyarország! 2014. április 8. kedd

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos