Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama nem szeretne kajmánokat a határon 2011. május 11. szerda 7:19 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama nem szeretne kajmánokat a határon

El Paso, Texas – Minden eddiginél biztonságosabbnak minősítette a mexikói–amerikai határt az annak közvetlen közelében megválasztása óta első ízben tartózkodó Barack Obama elnök, aki megmondta a magáét a republikánusoknak, és igyekezett minél többet udvarolni a spanyol ajkú szavazóknak. Kérdés, hogyan rendeződik mindettől a teljesen kontrollálatlanná vált beözönlés.

Az elnökkel szemben megfelelően barátságos El Pasó-i közönség előtt elmondott beszédben elhangzott: a republikánusok addig nem nyugszanak úgysem, amíg éhes krokodilokkal teli vizesárkot nem húznak a mexikói határon. Obama közölte hallgatóságával: rajtuk áll, nyomást gyakorolnak-e saját törvényhozóikra annak érdekében, hogy az országban tartózkodó tizenegymillió illegális jogállását rendezzék, és végső soron állampolgársághoz juttassák ezeket az embereket. Az elnök éreztette a jórészt érintettekből álló közönséggel, hogy ennek a rendezésnek tulajdonképpen csak a republikánusok az akadályai.

Az egyértelműen az újraválasztási kampány részeként felfogható, irreálisnak tűnő üzenetet nem érthették félre azok a szavazati joggal rendelkező latinok, akiknek a jelenlegi kormányzattal eddig igazán egyetlen fő problémájuk volt: a kézrekerített gazdasági menekültek visszatoloncolása a Rio Grande másik partjára. Obama annak idején azt ígérte, a megválasztása utáni első esztendőben törvényileg rendezni fogja a bevándorlás ügyét, erre azonban épp úgy nem került sor, mint a guantánamói fogolytábor felszámolására.

Barack Obama – nem kis mértékben afféle ál-ellenzéki szerepkörbe helyezkedve – arra kérte hallgatóságát, „adja a hangját ehhez”: „Azt akarjuk, Washington tudja, létezik egy reformmozgalom, amely az egyik parttól a másikig erőt gyűjt. Így fogjuk ezt megcselekedni.”

A teljesen porózus, évek óta az illegálisok, a fegyver és a kábítószer tonnáinak átjáróházaként szolgáló mexikói–amerikai határról Obama kijelentette, hogy az biztonságosabb, mint valaha, és felsorolta, milyen határőrizeti intézkedések történtek még biztonságosabbá tételének érdekében.

Az elnök egy olyan államban mondta el ezt a beszédet, amelyben 2008 óta több mint tíz százalékkal csökkent támogatóinak száma, és amelyet valószínűleg nem fog tudni hozni 2012-ben. A három éve hét százalékot kitévő hispán szavazók azonban a mérleg nyelvét képezhetik, hiszen már a 2008-as választásokon is jelentékenyen járultak hozzá Obama győzelméhez. Arányuk azóta komoly mértékben nőtt olyan kétesélyes államokban, mint Nevada, Új-Mexikó, Colorado és Florida.

Az elnök tavaly nem tudta keresztülvinni a törvényhozásban azt a javaslatot, amely zöld utat biztosított volna a legális bevándorlóvá válás felé a főiskolai hallgatóknak és azoknak, akiket még gyerekkorukban csempésztek be az országba. Ma az Álomtörvénynek annyi esélye sincs, mint tavaly volt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Minek írni cikket egy országról, ha a cikkíró ennyire nincs tisztában a dolgokkal ?
    Az Amerikai szenátus demokrata többségû, nem pedig republikánus ahogy a szerzô állítja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Kedves Denno,

    köszönjük szíves jelzését, a hibát töröltük. Még egyszer köszönjük! Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Arizona nyert a Legfelsőbb Bíróságon 2012. június 25. hétfő | AN

Rubio: „Én is beszöknék az Államokba” 2012. június 19. kedd | AN

Több az ázsiai bevándorló, mint a hispán 2012. június 19. kedd | AN

Obama feladta Romneynak a bevándorlási leckét 2012. június 18. hétfő | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos