Ronai and Ronai
AMERIKAI

Massachusettsben sokat kell várni az orvosra 2011. május 9. hétfő 8:28 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Massachusettsben sokat kell várni az orvosra

Boston – Massachusetts államban központilag megoldották, hogy gyakorlatilag mindenkinek legyen egészségbiztosítása, ám sok orvos egyszerűen nem fogadja el az államilag szubvencionált biztosítási programokat, amelyek az alacsony jövedelműek számára elérhetőek lennének. A biztosítás általánossá tétele lerombolta a színvonalat, a betegek heteket várnak a sorukra.

Mitt Romney, az egyik lehetséges republikánus elnökjelölt öt éve kormányzóként MassHealth néven megvalósította államában az Obamacare-t, így Massachusettsben volt rá idő, hogy a rendszer levizsgázzon. A tapasztalatok azt mutatják: az egészségért mint a legdrágább kincsért fizetni kell, és ha valaki ezt nem tudja, vagy nem hajlandó megtenni, pusztán jogszabályi úton nem kényszeríthető más, hogy megtegye helyette.

Az eltelt fél évtizedben kiderült, hogy a biztosítás önmagában nem okvetlenül szavatolja az ellátáshoz való hozzáférést, ami vészjósló jel a 2010-ben a Romney-féle reformok alapján bevezetett Obamacare-re nézve. A konzervatívok a mai napig kritizálják is miatta Romneyt, aki azzal védekezik, hogy a rendszert specifikusan az államra, nem pedig az egész országra dolgozták ki.

Csakhogy a MassHealth már specifikusan Massachusettsben sem működik. Számos háziorvos nem fogadja el a Medicaid állami megfelelőjének tartott biztosítási formát, és még ennél is kevesebben hajlandók foglalkozni a legszegényebbeknek, illetve a szerény körülmények között élőknek kidolgozott Commonwealth Care-rel és Commonwealth Choice-szal.

Sok praxis nem vesz fel új pácienst, kivált olyat nem, akinek a kezeléséért alacsonyabb összegű térítés várható, mint amekkorát a magánbiztosítással rendelkezők után fizetnek. Egyre hosszabbra nyúlnak a várakozási idők: az egyik legfejlettebb államban ma nem ritkaság, hogy valakinek akár hét hetet is kell várnia a belgyógyászati vizsgálatra, ha nem sürgős a dolog. A gyermekorvosi rendelőkben átlagosan huszonnégy napra adnak időpontot.

Egyértelmű, hogy ezekért az állapotokért a MassHealth felelős. A várakozási idők 2006-2007-ben nőttek meg drasztikusan, és azóta sem csökkentek. Magas maradt az ambuláns betegek száma is.

A rendszert védők a krónikus orvoshiányra hivatkoznak, amely elsősorban a vidéki részeket sújtja. Főként belgyógyászokból és családi orvosokból kellene több Massachusettsben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Massachusettsben sokat kell várni az orvosra, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Elég érdekes, hogy pont egy republikánus valósította meg elsők között Obama egészségügyi elképzeléseit..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Szerintem is érdekes. Nagy hiba volt. Egy republikánus már csak elvből is legyen a szabad piac híve, ez a hagyományos konzervatív álláspont. A szocializált eü ellátás tipikusan progresszív, demokrata megoldás, legalabbis Amerikában. De Romney bajban is lesz emiatt a kampányában, senki nem fog benne bízni, hacsak nem határolja el magát a saját törvényétől – akkor viszont elvtelennek fog tűnni, szóval – két szék között esik a pad alá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. jönnének csak ide!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. “a betegek heteket várnak a sorukra.”
    mi is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

Romney jobb kapcsolatokat ígér Izraellel 2012. október 9. kedd | AN

Romney: Amerika újabb konfliktusba keveredhet 2012. október 3. szerda | AN

Jó lenne sorállás nélkül, de fizetni nem akarnak 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos