Ronai and Ronai
AMERIKAI

Új információk az eltűnt kínai képzőművészről 2011. április 7. csütörtök 10:42 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Új információk az eltűnt kínai képzőművészről

Peking – A pár napja eltűnt kínai művész, Aj Vej-Vej ellen gazdasági bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást. Ügyéért egy világ mozdult meg.

Mint arról az egész világsajtó beszámolt, az ismert kínai képzőművészt vasárnap vették őrizetbe egy pekingi reptéren, mikor hongkongi műtermét szerette volna meglátogatni. Hollétéről napokig semmit sem lehetett tudni, még a kihallgatásra elhurcolt, majd később szabadon bocsátott felesége sem tudta, hogy férjét hol tartják fogva és miért.

Most Hong Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Aj urat gazdasági bűncselekmények gyanújával hallgatják ki. Azt is hozzátette, hogy hamarosan szabadon védekezhet. A kritikákat a szóvivő azzal hárította el; „Kína egy jogállam, ahol minden a jog betűi szerint történik, a hatóságok is csak aszerint járnak el. (…) Nincs semmi teendő az emberi jogokkal és a szólásszabadsággal az országban.”

Aj felesége elmondta, hogy lakásukat több mint 40 rendőr kutatta át vasárnap, ahonnan számítógépeket és készpénzt is lefoglaltak. A nő aggódik férje egészségi állapotáért a fogságban, hiszen folyamatos gyógyszeres kezelésre szorul.

A BBC pekingi tudósítója megpendíti, hogy Ajt, mint ellenzékiként ismert figurát köztörvényesként akarják beállítani és így elhallgattatni, ami hitelesebb a hatalom részéről, mintha politikai mártírt faragnának belőle. Hatalmas nemzetközi érdeklődést váltott ki egyébként Aj ügye, ugyanakkor sok más ellenzéki már nem olyan szerencsés, hogy meghurcoltatása közben ennyire törődik vele a világsajtó. A képzőművész ügyére még a német, amerikai és brit kormányzatok is felfigyeltek és  felszólaltak mellette, csakúgy, mint az ismert emberi jogi szervezetek. Így talán a többi ellenzékire is felfigyel a világ, akik Kínában gyakran homályos körülmények között süllyednek el az igazságszolgáltatás politikailag motivált útvesztőiben.

Aj Vej-Vej világhírű művész, kiállítása volt Londonban, illetve a pekingi olimpiára készült Madárfészek Stadion tervezésében is részt vett. Apja ismert kommunista költő volt, talán emiatt is úszta meg eddig a több évtizede tartó ellenzéki megnyilvánulásait.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat 2012. október 15. hétfő | AN

Komcsi pénze sose büdös 2012. június 19. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos