Ronai and Ronai
AMERIKAI

Huszonnégy évet kapott a horvát háborús bűnös 2011. április 15. péntek 11:09 Forrás: MTI/FH

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Huszonnégy évet kapott a horvát háborús bűnös

Hága – Huszonnégy évnyi börtönre ítélte a hágai Nemzetközi Bíróság pénteken Ante Gotovina horvát tábornokot, akinek pere három évvel ezelőtt kezdődött.

Gotovinát háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettekben találta bűnösnek a nemzetközi bíróság.

Hágai székhelyén kimondott ítéletében az ENSZ-törvényszék megállapította, hogy Gotovina a spliti műveleti övezet főparancsnokaként részese volt annak az 1995-ös Vihar hadműveletnek, amely miatt 200 ezer szerb elmenekülni kényszerült horvátországi lakhelyéről, a Krajinából.
Hasonló bűnökért – enyhítő körülményként megromlott egészségi állapotát is figyelembe véve – 18 évre ítélték Mladen Markac tábornokot, a különleges rendőri erők akkori parancsnokát. Fölmentették viszont a harmadik vádlottat, Ivan Cermakot, a knini katonai egységek volt parancsnokát.
Az 1995-ös hadművelet során szerb adatok szerint a menekültek mellett kétezer szerb civil személy életét vesztette, és további több mint kétezren eltűntek.
A vádpontok, illetve a megállapított bűncselekmények között gyilkosság, deportálás, embertelen cselekedetek, fosztogatás, közvagyon szándékos rongálása is szerepelt. A vád szerint az említett művelet során etnikai tisztogatás is történt, ám ezt a vádat a bírák nem tartották megalapozottnak.
A védelem korábbi nyilatkozatai szerint viszont a horvátországi szerbek tömeges távozását saját vezetőik tervezték meg.
Horvátországban ma is felszabadító műveletnek tartják a történteket, és az 56 éves Gotovinát két társával együtt sokan nemzeti hősnek tekintik. Boris Tadic szerb elnök viszont egy beszédében olyan bűnnek nevezte a történteket, amelyet soha nem szabad elfelejteni.
A törvényszék az ítéletben hangoztatta Franjo Tudjman akkori elnök és a kormány több tagjának felelősségét is az 1995. évi hadműveletben. Cermak védelmi, Markac belügyminiszter-helyettes is volt az érintett időszak egy részében.
Gotovináék pere három évvel ezelőtt kezdődött, az eljárás folyamán több mint 300 tárgyalási napot tartottak, és 140 tanút hallgattak meg.
Az ügyész 27, 23 és 17 év börtönt kért, ennél a bírák mindhárom esetben kevesebbet tartottak indokoltnak. A védelem felmentésért folyamodott.
A most kimondott büntetésből Gotovina és Markac esetében levonható a törvényszék őrizetében eddig töltött idő, Cermak pedig elhagyhatja a scheveningeni börtönt.
A múlt évtized elején vád alá helyezett Gotovinát több mint négy évnyi hiábavaló üldözés után, 2005 decemberében tartóztatták le Spanyolországban. Elfogását annak idején az Európai Unió és a NATO is sürgette, és kézre kerülése előmozdította Horvátország EU-csatlakozási folyamatát.
Markac és Cermak 2004 márciusában önként adta fel magát.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Hm. Ha Horvátország Hősét így “jutalmazzák”, akkor vajon mit érdemelne Ratko Mladic? Kínos lenne Srebrenicát emlegetni azokban a steril, légkondicionált hágai irodákban, ugye, jogász urak? A makulátlan öltönyükre nem fröccsent a vér, nem ivódott bele a puskapor, nem igaz?
    http://zona.hu/article/986/srebrenica-a-tizenharom-eve-szegyellt-nepirtas.html
    Nem friss a cikk, de máig aktuális.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. És még? http://hirszerzo.hu/kulfold/153410_srebrenica_tonnaszam_fuvaroztak_a_halottaka

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. És a “holocaust-tagadás” szerb módra: http://kitekinto.hu/europa/2010/03/05/karadzsics_szerint_a_srebrenicai_nepirtas_mitosz/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Horvátország még nem érett meg az EU csatlakozásra. Az unió tanuljon Magyarország esetéből. Belépés előtt jó magaviselet , belépés után meg Magyarország vezetőjének ne parancsoljon senki. Lásd Orbán politikáját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Sokszor jártam Horvátországban. Láttam a horvát csapatok által letarolt krajinai szerb falvak gazzal, gyommal gyökerekkel átjárt halott képét, a felrobbantott lakóházakat.

    Manapság látom az üdülőhelyeken, mozgó fagylaltosnál, kukoricapattogtatonál és más helyen Ante Gotovina hősi pózban beállított, szabadságát követelő képét kiragasztva…

    Ez ma Európa. Ki a háborús bűnösét, ki régi határait ragasztja a kocsija farára, amikor a határok gyakorlatilag nyitottak. Éretlen népek, éretlen állapotok.

    sk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Bonhomme!
    Summa summarum: kár volt Jugoszlávát szétszakítani, nem igaz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Sajtkukac!
    Ott is a nagy nacionalizmussal kezdődött minden, amikor kezdtek elszegényedni. Ezt Milosevic’ ugyan úgy kihasználta, mint orbán.
    A mai napig is visszasírják a régi időket. Persze a Tito idején hozzászoktak a jóléthez, mindezt a nyugat támogatásának köszönhetően. Amikor a pénzeket vissza kellett fizetni, az már nem tetszett. Milosevic’-el az élen előszedték a
    (történelmi hamisítások itt is!) nagy történelmi múltat, az albán kisebbség szaporulatát (mint nálunk a cigányság esetébe a jobbik), összeugrasztotta a klf. nemzetiségeket (horvát, bosnyák, szlovén, macedón) és kirobbantotta a polgárháborút.
    A diktátorok egyformák!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány ismét pert nyert a Heti Válasz ellen 2014. január 23. csütörtök

Nem neonáci, hanem náci párt a Jobbik 2013. április 14. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos