Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kozák Márton: A hazudozás mint deviancia és mint norma 2011. április 13. szerda 19:30

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kozák Márton: A hazudozás mint deviancia és mint norma

Szemelvények a médiatörvény kicsi aljasságaiból

5. rész

Újra bréking! Sajnálattal jelentem, már megint el kell térjek a tárgytól. A békés építőmunkát megelőző közvetlenül történelmi pillanatokban, vagyis napjainkban, midőn még csak vajúdnak a hegyek, bizony nehezen tervezhető az élet.

Én például erősen a tárgyra koncentrálva kezdtem bele a médiatörvény értelmét kutató miniszériám következő darabja megmunkálásába. Nem térített el a tervtől, hogy a Cohn-Bendit elleni közmédiumos hajsza legújabb darabjáról kiderült, ordenáré hamisítvány. Az sem, hogy a hamisítás következménye a hamisító összközmédiumi hírfőszerkesztői posztra való kinevezése volt. Az sem, hogy kiderült, eszmélésének terepe a Jobbik médiatagozata volt, s hogy szárnyait az újmagyar közszolgálati etalon Széles-médiumokban bontogatta. De amikor egy ismerősöm eszembe juttatta, hogy volt már nekem találkozásom a hírhamisítóval, nem bírtam tovább. Szerencsére nem dobtam ki a mailt, így idézni tudom, mit írtam 2007. november 8-án, röviddel éjfél előtt:

„Tisztelt Papp Dániel, szíves érdeklődésére az alábbiakban reagálok:

Nem helyes, ha elküldi korábbi cikkek linkjét, majd az azokban foglaltak valódisága felől érdeklődik. Javaslom, máskor fordítsa meg a technológiai sorrendet: előbb tájékozódjon, aztán álljon neki a cikkírásnak, még akkor is, ha munkáltatója ezt láthatóan nem igényli. Ha ezt az akadályt munkássága következő szakaszaiban venni tudja, beszélhetünk.”

A történet röviden annyi, hogy a Magyar Hírlap munkatársa leleplező cikkeket készített a liberális tévékurátorok (azaz Rajk Laci és a szerző) némely népellenes cselekedetéről, majd azok megjelenése után jelentkezett nálunk kérdéseivel. Mi tagadás, a dologra a szokásosnál is érzékenyebb voltam, lévén hogy Magyar Hírlap címen alig egy évvel az eset előtt még újság jelent meg, nem az a hányadék, ami azóta is. Az általam igen kedvelt egykori újság igyekezett a szakma szabályai szerint működni, ezért ott elképzelhetetlen volt az a technológiai sorrend, ami a Gazsó L. Ferenc főszerkesztette papíráruban megszokott lett, vagyis hogy előbb írunk, aztán kérdezünk. De hát ez a fajta olyan fajta, amelyik a Weöres Sándor-féle birkaiskola kommunikáció szakán szocializálódott, ahol „Ki nem szólt, csak bégetett, / Az kapott dicséretet”. Az újságíró többet nem jelentkezett – az osztályellenség célszemélyek denunciálása megtörtént, feladat elvégezve. (Tényleg csak zárójelben: azért az ugye szimptomatikus, hogy mai mesénk főhőse, Papp D. mellett Gazsó L. is összközmédiumi főszerkesztő lett? Hozzá a közélet tartozik.)

Elbúsongtam a fenti történetet médiatótumfaktum jó ismerősömnek, mondván, ejnye, a nemjóját, távol álljon tőlem a szakmázás, de azért mégis, hát jól van ez így? Jött a válasz: „persze nem menti a jövőbeni etika-sértőket, de 2002 és 2010 közöttről számos médiaetikai vétségre emlékszem a közmédia részéről”. Ami biztosan igaz, még ha a Papp-féle ótvaros hazugsághoz mérhető hirtelen nem is jut eszembe. De tény, belülről láttam, mily gyarló volt a jelzett időszak televíziós újságírása. Ugyanakkor tapasztaltam azt is, hogy akkortájt a médiaetikai és szakmai vétségeket vétségnek tekintették, és ilyenek elkövetését nem szabták az előmenetel feltételéül.

Érthetőbben: a hazudozás akkor deviancia volt. Ma norma.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 12 szavazatból)
Kozák Márton: A hazudozás mint deviancia és mint norma, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. úgy tűnik, a fiatal kolléga jól látta a jövőt, amerre a világ rohan…
    a liberális demokraták (libertáriánusok) pedig szépen állva maradtak az elrobogó vonat mellett,
    ők azok, akik nem hatalmat, “mindössze” elveket, rendet, szépséget, szabályosságot, ellentmondás mentességet keresnek (és találni vélnek) az emberi elme alkotásaiban, emberi együttműködésekben, problémák felvetésében és megközelítésében.
    ők azok, akik nem vezetőnek tanulnak és kampányolnak minden eszközzel, vas szorgalommal, hanem akiket régente vezetőiknek kiáltottak ki maguk közül közösségeik. ők a rátermettek, nem az önjelöltek…
    ővelük együtt ott állnak a sínek mellett a porban mindazok is, akiket tisztességre, igazságosságra, az emberi értékek tiszteletére, a parancsolatok betartására neveltek szüleik, tanáraik, papjaik, vagyis mind a “félrevezetettek”, akik semmire sem visszük egyetlen nyomorult életünkben…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. közszolgálati tv műsorpolitika

    (2o11 április 15 pénteken, amikor a nap során több ezres budapesti tüntetésekről lehet olvasni az interneten. rendészeti szervek dolgozói (tűzoltók) munkájuk semmibe vétele miatt vannak az utcán, civil szervezetek az alkotmányozás ellen, további túntetések várhatók az egész hétvégére)

    éjfél után két perccel a Duna II tv Himnusszal nyitja a szombatot

    12:o4 “Közös jövőnk születik az országházban” – a Duna autonómia élő közvetítésének hirdetésén egyebek mellet Lázár szónokol színesen kozmetikázott szocreál stílusú optimizmust és fényt sugárzó képeken

    12:o5 beszámolóval indít a “Nemzeti Krónika” a Széll Kálmán tervről és az uniónak benyújtott konvergencia programról, benne megtakarításokról, adósság csökkentésről. Matolcsy miniszter szavai magabiztosan “csengenek” amikor arról beszél, hogy munkához jut, aki valóban akar dolgozni…

    12:o8 Debrecenben a nyugalmazott nagyváradi püspök (TempflyJ.) meghatottan töltögeti állampolgársági kérelmét, majd elcsukló hangon mond köszönetet a mellette ülő Kósa polgármesternek. májusban visszajönne ugyanide esküdni

    12:o9 Tőkés EP képviselő kitünteti a volt finn oktatási miniszter asszonyt, aki évekkel ezelőtt a csángók jogaiért szállt síkra az Európa parlamentben. megtudjuk, hogy semmi nem történt sem európa sem a román állam részéről, de hála a magyari kormány segítségének, a csángók saját nyelven tanulhatnak saját történelmükről és hagyományaikról

    12:13-ig három apró beolvasott hír zárja a műsort, hogy megnyitottak egy múmia kiállítást, hogy leesett a hó, s hogy megint megrongáltak egy szobrot, mindezek Erdélyben, Csíkban.

    a sporthírek következnek: FTC – Vasas…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Náci pártból jött az új állami hírfőszerkesztő 2011. április 12. kedd | AN/Index

Hackertámadás a Magyar Hírlap honlapja ellen 2011. március 20. vasárnap | FH

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos