Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szomorújáték a színházakban 2011. április 22. péntek 9:36 Forrás: FH, Blikk, AN

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szomorújáték a színházakban

Budapest – Nagyobb megbecsülést ígértek Orbánék mindenkinek, így a kultúra munkásainak is. Ehhez képest a filmgyártás romokban, egy éve zárolták a pénzeket, de nincs jobb helyzetben a színházi szakma sem: a Nemzeti színészei márciusi bérüknek csak egy részét kapták meg, a Budapesti Kamaraszínházban a színészek és színházi dolgozók már másfél hónapja nem kaptak fizetést.

A Blikk információi szerint hetek óta nem tudja kifizetni színészeit, munkatársait több budapesti színház. A Nemzeti Színházban a művészek, köztük Garas Dezső, Udvaros Dorottya, Stohl András csak a márciusi fizetésük felét kapták meg április elején, és egyelőre nem tudni, mikor pótolhatják az elmaradást.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az államháztartási egyensúly megőrzését szolgáló zárolások miatt idén csak március 16-án határozta meg a 2011-es támogatási összegeket. Már folyik a színházak üzleti tervének elbírálása, de pénz csak nem jön. Van olyan színház, amelynek terveit már harmadszor dobják vissza, márpedig annak elfogadásáig nincs pénz – olvasható a cikkben.

A Nemzeti Színházhoz közel álló forrás azt közölte, hogy valóban csak fele fizetést kapott mindenki, bár úgy tudja, hogy a műszaki dolgozók azóta hozzájutottak a teljes összeghez. Azt nem tudta megmondani, hogy mikorra kapják meg a többiek a teljes bért.

Alföldi Róbert színházigazgató tavaly év végén levélben fordult a vagyongazdálkodási főosztályhoz, és márciusban már Szőcs Géza államtitkárt is tájékoztatta, hogy a támogatás elmaradása miatt nem tud fizetni alkalmazottainak. A blikk.hu úgy tudja, hogy a levelekre nem érkezett válasz.

Még nagyobb a baj a Budapesti Kamaraszínházban, ahol a színészek és színházi dolgozók már másfél hónapja nem kaptak fizetést, mivel az üzleti terv sorozatos visszadobása miatt a minisztérium nekik sem utalja ki a támogatást. Dolmány Attila, a színház művésze “Velünk kezdődik a haldoklás” felvetéssel nyílt levélben kért segítséget a 20 éve működő színház megmentésére, ahol ma is olyan művészek dolgoznak, mint Tordy Géza, Szilágyi Tibor, Kerekes József, Németh Kristóf vagy Verebes Linda.

A nyílt levél szerint elbocsátás, elszerződés vagy szabadúszás az alternatívájuk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Szomorújáték a színházakban, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Nem értem. Mindenhonnan elveszik a pénzt és még sincs semmire sem. Eddig még csak a terror központ és a Makovecz kapott. De akkor hova a jó büdös francba teszik ezt a rengeteg zárolást, elvonást, mi a jó isten van ebben az országban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Hát, kérem, így képzelték az urak a nemzeti kultúrát!Ezen a színvonalon fogják tartani, amíg mindenhol lecserélik a saját kutya kölykére…
    Aztán felvirágoztatják, a saját szájuk íze szerint!
    Valahol a fideszes analfabétáknak is kell művelődni. Megkapják, és az az értelmi színvonalukon lesz nekik tálalva…-0,2% IQ

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Ez a kiéheztetés politikája. Amíg a nem kívánatos igazgatók önként nem távoznak, addig fog működni az intézmények anyagi ellehetetlenítése.
    Erre lehetett számítani azután, hogy a Jobbik Alföldi leváltására szólította fel a kormányt. A FIDESZ el akarja kerülni annak a látszatát, hogy a JOBBIk dirigál, ezért tértek át a kiéheztetési taktika alkalmazására. AZ eredmény így lassúbb és látszatra JOBBIK-mentes lesz. A valóságban azonban a szélsőjobboldali párt diktátuma fog megvalósulni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Ha már kultúra…
    Közgyűjteményekre is rájár a rúd.
    Több helyen – az addig a közgyűjteménynek otthont adó – patinás épületre vetett szemet a helyi/megyei önkormányzat. A költöztetés súlyos 100 milliókba kerül, a kijelölt épületek – sok esetben a legalapvetőbb műtárgy- és állományvédelmi, biztonsági szempontoknak sem felelnek meg.
    Mindeközben sok intézményt a megszűnés vagy “jobb esetben” a visszaminősítés (pl. múzeumból kiállítóhely) fenyeget.
    És akkor még nem említettem a szinte minden intézményt érintő pénzelvonásokat, létszámleépítéseket… :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. A primitiv nepet konnyebb kordaban tartani.
    Ime a jo diktatura receptje:
    -zarj be iskolakat, csokkentsd a tanulmanyok hozzaferhetoseget
    -eheztesd ki a nepet keves joggal, alacsony fizetessel, sok adoval
    -nem kell szinhaz, kiallitas, felejtsuk a multat, irmagja ne maradjon, ugysincs a nepnek penze ra
    -epitsd le az egeszsegugyet, hadd hulljon a “fergese”
    -emeld az egekig a nyugdijkorhatart, aki kibirja addig, az mar tenylegesen ugysem huzza soka az eletszinvonal miatt.
    -aldozz sok penzt a maganhadseregedre, mert a kiehezettek nem fognak megallni egy bekes tuntetesnel, igy remekul lehet veluk peldat statualni.
    -szitsd az ellensegeskedes tuzet a kulonbozo nepcsoportok kozott, hadd ritkitsak egymas sorait, rendet tenni penzkidobas, annyival kevesebb az ehes szaj!
    Ha valamit kifelejtettem, szoljatok. Szinhaz ez a vilag, es ugyan miert varnank, hogy fizessenek a szineszeknek, biztos ok is annyit ernek, amennyiuk van lezerjano alapon. Futballra mindig lesz penz, ha meg nem, elveszik a szinhazaktol, ennyi.
    Egyebirant engem is erdekelne, hova is megy az a temerdek penz, mindenre van, amire nem kene!
    Megrepedt az alapzat, s varom, mikor dol le a haz, mert ebbol az lesz elobb-utobb. Elfogy a manyup penz, maradnak a hitelek, az evekre befagyasztott berekre, a lesullyedt eletszinvonalra, meg a tovabbi varhato adokra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán nem avatkozik a kultúrába 2011. október 24. hétfő | AN

Badzset az egész színház 2011. augusztus 31. szerda | FÖLDES TAMÁS

Koltay megdöbbent a kirúgásán 2011. június 9. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos