Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán nem avatkozik a kultúrába 2011. október 24. hétfő 21:43 | AN

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán nem avatkozik a kultúrába

Budapest – Pörzse Sándor jobbikos képviselő, Magyar Gárda-alapító Kertész Ákos Kossuth-díjának visszavonására vonatkozó kérdése kapcsán nehezményezte, hogy a náci párt sürgetése és az Orbán-kormány miniszterének ígérete ellenére nem váltották le Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről. A kérdésre válaszolva Orbán Viktor utalást tett a Csurka–Dörner páros kinevezésére is, egyenlőségjelet téve a két eset közé. Szerinte a két eset azt bizonyítja, hogy Magyarországon demokrácia és szabadság van, mert ő nem avatkozik bele a kultúrába.

Pörzse Kertész Ákos Kossuth-díjának visszavonása miatt elégedetlenkedett, a miniszterelnökhöz címezve szavait, s megemlítette, hogy ezt a Jobbik sürgetése ellenére még nem tette meg a Fidesz. Különös súllyal esik latba ez a mulasztás, mint mondta, mert “egyszer már az ön egyik minisztere – mint később kiderült – a szemembe hazudott” a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róberttel kapcsolatban. A miniszter ugyanis megígérte a Jobbiknak, hogy leváltja az általuk lezsidózott színházigazgatót.

Orbán válaszát azzal kezdte, örül annak, hogy a magyar kulturális intézmények élére történő kinevezések nem esnek egybe a személyes ízlésével. “És nemcsak a kinevezések, hanem az ott maradt személyek esetében is ez a helyzet, és nem is kívánom a saját személyes ízlésemet kormányzati politikává emelni” – mondta arra utalva, hogy Pörzse Sándor “a kérdéséhez nem tartozó neveket is említett”.

Orbán ezzel foglalt állást név nélkül Dörner György és Csurka István kinevezésének tárgyában. Azért nem avatkozik közbe, azért nem akadályozza meg, hogy a világ szégyenére és a magyar állampolgárok nyugalmának és a közbékének megzavarására náci színházat működtessenek Budapesten, mert ő egy demokrata, aki nem avatkozik bele a kulturális kérdésekbe, “nem kívánja a saját személyes ízlését kormányzati politikává emelni”.

Ezzel a válasszal párhuzamba állította és egy szintre emelte Alföldi Róbert “megtartását” és a Csurka–Dörner páros kinevezését. Ezzel egyszersmind megbélyegezte Alföldi Róbertet, elfogadva a Jobbik származására tett utalását. Ugyanakkor a vélt zsidó származást azonos szinten említette a nácizmussal. A feltételezett zsidó származás ugyanolyan negatívumnak számít Orbán magyarázata szerint, mint a tömeggyilkos, fajgyűlölő náci ideológia képviselete. Orbán burkoltan a szélsőjobboldali, antiszemita Jobbik értelmezését ismételte meg, hogy “egy zsidó, egy náci”, ha lehet zsidó által vezetett színház, akkor lehet nácik által vezetett színház is. Orbán egy kategóriába helyezte a gyilkosokat és az áldozatokat, az üldözőket és az üldözötteket.

Mindezt annak bizonyítására, hogy ő a szabadság híve, aki nem avatkozik a kultúra ügyeibe.

Az Új Színház előtt tartott múlt heti tiltakozó tüntetésen Bitó László író azt mondta, hogy Csurkáék kinevezése hadüzenet a kultúra ellen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (21 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +33 ( 41 szavazatból)
Orbán nem avatkozik a kultúrába, 4.8 out of 5 based on 21 ratings

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

52 Reader’s Comments

  1. Rakerdezo

    Azt nem értem, ha Orbán mindenről egyedül dönt, mi a fészkes fenének kell szórni a százmilliókat a tanácsadókra???!!! Ezek tanácsai(?) nem milliókat, öt forintot sem érnek, ahogy rohanunk a szakadékba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Ez a majom a foton az egyik legnagyob pofaju
    partember volt .iroszövetsegben es a kultura töb posztjan
    a rendszervalaltozas utan hjobra tolodott es a legvadab antoszemta dumat nyomta eveken at piszkos egy feereg .az ilyenek akik szembrebenes nelkulölnek ha a penztarcajuk ugy követeli.az elsölampara kellene felhuzni
    Csurka elvtarsat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

A Mazsihisz fügefalevélre vár? 2014. február 3. hétfő | Bartus László

Orbán megásta a saját politikai sírját 2014. január 24. péntek | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos