Ronai and Ronai
AMERIKAI

Munkanélküliek: kevesebb pénz, kevesebb ideig 2011. április 13. szerda 14:55 Forrás: portfolio.hu

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Munkanélküliek: kevesebb pénz, kevesebb ideig

Budapest – Bár a kormány úgy fél a megszorítások kifejezéstől, mint ördög a tömjénfüsttől, mindent nem lehet a végtelenségig titokban tartani az emberek elől. Ezúttal Matolcsy György nemzetgazdasági  miniszter rukkolt elő egy kellemetlen hírrel, miszerint a különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak.

Más is fő persze a Fidesz szigorúan titkos boszorkányhájában: a munkanélküli segély a mostani bejelentés szerint az első hónapban a korábbi munkabér 90%-át, a másodikban a 80%-át, majd a harmadikban 70%-át teszi majd ki – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A mai ülésén elfogadta a Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogramot a kormány, amely érdekében a kabinet véglegesítette a márciusban bemutatott Széll Kálmán Tervet is – jelentette be a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón Matolcsy György.

A miniszter az egyes területeken említett konkrét összegeket, illetve egyéb lényeges információkat is. A különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. A munkanélküli segély a mostani bejelentés szerint az első hónapban a korábbi munkabér 90%-át, a másodikban a 80%-át, majd a harmadikban 70%-át teszi majd ki. “Azt követően az államtól nem várható több támogatás” – hangsúlyozta Matolcsy és hozzátette: mindenki közmunka ajánlatot kap majd és eldöntheti, hogy ebben vesz részt, vagy a munkaerőpiacra kíván visszatérni.

A miniszter szavai szerint július elsejével számos jogszabály-változtatást nyújt be a kormány a parlamentnek, hogy a munkaerőpiaci támogatások imént említett rendszere, illetve a közfoglalkoztatás rendszere januártól működni tudjon.

2014 végéig 300 ezer új adózó munkahely jön létre Magyarországon – ismételte meg a már sokszor jelzett ambiciózus célt Matolcsy. Most azonban részletekre is bontotta, hogy ez hogyan jön majd össze. A terv szerint ebből legalább 100-150 ezret a közfoglalkoztatás tesz majd lehetővé, további 100 ezer állás jön létre a munkaerőpiacon (támogatás nélkül), illetve fehéredni fog a munkaerőpiac, amelynek keretében mintegy 50 ezren térnek vissza az adózók táborába. További konkrétumokat nem említett a miniszter.

Nyugdíjrendszer. “Az új világban már nem lehet korkedvezménnyel nyugdíjba menni” – erősítette meg a korábban is jelzett tervet a korkedvezményes nyugdíjazás eltörléséről Matolcsy. Megjegyezte: bár voltak, akik “a régi kiváltságok” eltörlését is szorgalmazták, azaz egyfajta visszamenőleges hatálya legyen a szigorításnak, de a kormány álláspontja szerint “ez nem lehetséges”.

A szigorítás pontos idejéről nem beszélt a tárcavezető. Matolcsy azonban azt elmondta, hogy a kormány tervei szerint az egészségügyi felülvizsgálatok segítségével mintegy 100-150 ezer ember visszatérése várható a rokkantnyugdíjazásból a munkaerőpiacra, vagy a közmunkaprogramokba.

Köz- és felsőoktatás. Új információnak csupán az a konkrétumok nélküli jelzés tekinthető, amely szerint az állam a jövőben nem fog olyan képzési területeken normatívát fizetni, amely diplomákkal nem lehet elhelyezkedni. Matolcsy szavai szerint ugyanakkor más területeken, például a műszaki képzési területeken (amellyel könnyebben el lehet helyezkedni és például az autóipar felszívná) több támogatást tervez adni az állam.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -3 ( 3 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. Remélhetően, tapsikolnak a Fidesz szavazók!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  2. Nem lehet korkedvezménnyel nyugdíjba menni? Hmm!
    Biztos szeretnék én egy 65 éves busz- vagy villamosvezető mögött utazni?
    Vajon mennyi túlélési esélye van egy 67 éves bányásznak?
    Néhány ilyen kérdést feltehetnének maguknak! Tisztelt honatyáink.
    Nem is érdemes folytatni…Gyűűűűűűűűlölöm őket!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  3. Nem csak a “vezírük” szorul ideggyógyászati kezelésre, hanem ez az egész kleptokratikus klerikálfasiszta bagázs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  4. A zemberek megkapták.
    Mindenki szagolja azt a virágot, melyet leszakított.
    A baj csak annyi, hogy én nem szakítottam semmi virágot, de mégis érzem a trágyaszagot.

    Anyátokat Viktor!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  5. Remélem a következő kormány Matolcsy úrnak biztosit közmunkát , mondjuk egy varrodában. Oszt jó napot.
    Orbán úrra ráférne szintén valami kis közmunka, mondjuk labda szedés egy meccsen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  6. Kedves Tevekupac (barátom),
    Egy bányász ismerős hátsó fali infarktus után lett rokkantosítva, mert hát ugye így már nem mehet le a föld alá. Amúgy nem szeretett volna rokkant lenni, mert kb 450 műszak hiányzott neki a korengedményes nyugdíjához. Pár hete kapta meg a végzést, hogy a rokkantosítását a 2011-es felülvizsgálat eredményeként törölték, azaz mehetne vissza dolgozni a bányába, ha azt időközben nem zárták volna be. No most ezek után, ha véletlenül a bezárt bánya kinyílna, akkor a korengedményes nyugdíjra sem számíthat.
    Ennek az ismerősömnek kollégáját, akinek két lába a bányában maradt, átminősítették, miszerint ülő munkára alkalmas.
    Úgyhogy teljesen egyetértek Veled!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  7. Ja! Még azt szerettem volna mondani, hogy ez ugye egyik sem megszorítás, csak biztosan én értem félre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  8. hat gyerekek ti nagyon jo szivuek vagytok hogy ilyen konnyu kozmunkat ajnlotok nekik.Biztos vannak meg kobanyak,ferfiaknak ferfias munkat ajanljatok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  9. Gratulálok minden FIDESZ szavazőnak, akik a fülkeforradalmukkal leváltották a konszolidált, meggondolt és kellő szociális érzékkel rendelkező Bajnai-kormányt, ahelyett, hogy elősegítették volna, hogy programja teljes megvalósításával az emberek teljes megnyomorítása nélkül végleg kivezesse az országot a válságból és fejlődési pályára állítsa az országot.
    Most várhatunk – ha meg éljük – újabb 20 évet arra, hogy a magyar emberek többsége újra reménykedhessen sorsa jobbra fordulásában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  10. Aszomgya a jobbkéz,hogy visszaparancsolnak 150 ezer rokkntat dolgozni.Én meg asztat mondom,hogy az anyádnak parancsolgass léhűtő rohadék.Meg nyald a fönököd fenekét te szemét mengele tanoncv.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  11. A rablóbanda már gyilkol is. (moderálva)!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  12. Azt remélem, hogy amint vége lesz ennek a pszichopata banda ámokfutásának, őket is elszámoltatják majd és az ennek megfelelő helyre kerülnek, csak a helyet kell bővíteni, hogy mindenki elférjen!!! Amit a gazdagoknak odaadtak a 16%-os adóval, azt most a betegektől, szegényektől és idősektől próbálja majd bevasalni ez a gőgös, cinikus, pökhendi társaság. Undorítóóóóó!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  13. Vér fog tapadni a kezükhöz,nem ússzák meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. Orbán András Lajos

    Majd ha a káoszminiszter bukik ki a sorból, kíváncsi vagyok mennyi vég kielégítést fog kapni a felejthetetlen produkciókért, tőlem csak a szőlőkaróval kaphatna az eszetlen barma………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. zoli
    Jól mondod! Vér fog tapadni a kezükhöz, nem is olyan sokára! Ezek nem gumilövedékkel fognak a zemberek közé lövetni!!
    Tudom nem erre gondoltál. Én viszont erre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Ezek nem megszoritasok? Nemcsak az ovet szoritjak a gatyankon hanem a torkunkat is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Most mit kell ezen ennyit rágódni:
    Munkanélküli beéri kevesebb étellel is, hisz nem dolgozik.
    Autó is kevesebbet fogyaszt alapjáraton nem?
    Fizika ez kéééreeemmm….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Visszaparancsol 150 ezer embert a munkába !!!! HOVA??? Te matikám nagyon hülye vagy. Közmunkaprogramba ahol 4 órában adtok nekik 30 ezret , ami talán elég az éhenhaláshoz ? Ez mind csak statisztika, hogy tudjátok verni a melleteket igen MI! betartottuk a szavunkat. Matikám ha eddig nem vettétek volna észre a hülyék a túloldalon vannak vagyis mellettetek mert ők ezt elhiszik a többség remélem nem. Tisztelt magyar emberek jó lenne FELÉBREDNI !!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. 50-100-150-300 ezer emberrol van szo!?
    Ennel azonban sokkal tobb a munkanelkuli ember, de akkor meg az iskolabol kiaramlo fiatalok seregevel meg nem is szamoltunk!
    Ez annyi mint a semmi. Ezt nem kellett volna eddig titkolni, ez sajnos nem volt bombasztikus bejelentes.
    Inkabb barmennyire nem tetszik a kormanynak, be kell csalogatni, ill. vissza kell hivni es vonzo korulmenyeket kell biztositani a kulfoldi nagyvallalatoknak,a nyugati tokenek, nem pedig jatszani” a kivan a seggem a nadragbol de en vagyok a valakit”, folenyeskedni, gogoskodni, dirigalni, mert munkahelyek letesitesere csak ok kepesek!
    Se iparunk, se mezogazdasagunk, semmink nincs mit akar a kormany? mitol fog csak ugy felendulni a gazdasag? Hol fogunk dolgozni? mit?
    Ha nincs munka, nincs ber, nincs az allamnak penze, mibol fizetjuk az adossagokat? Nem is ertem mi lesz?Lehet azert kell ez a nagy szenteskedes, hogy imadkozzunk hatha majd a joisten segit? Nem fog!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. Szerintem ezek nem maradhatnak 2012-ig, mert akkor nekünk harangoznak!
    Itt az idő!!! Úgy kell őket népharaggal elzavarni, hogy ne kívánkozzanak még egyszer a hatalomba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. Kedves Barátaim!
    Bocsánat, hogy mindíg ezzel hozakodok elő, de egyszerűen nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy bizony nagy kár volt bezárni az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (értsd: “Lipótmező”!). Lehet, hogy nemsokára én is kezelésre fogok szorulni, de a jelenlegi magyar kormány számos tagja már évekkel ezelőtt megérett egy alapos kúrára!
    Azért az mégis csak jellemző, hogy Matolcsy szinte minden hónapban eljárja a maga közgazdasági sámán-táncát, s megpróbálja rávenni a gazdaságot, hogy az az ő általa kitalált szabályok szerint működjön. De nem teszi! Az Istennek se, s ahelyett, hogy bármi javulna (a főnökség havi jövedelmén kívül), tovább romlik. Matolcsy pedig áll bután és Orbánnal együtt nem értik az egészet – “de hiszen, amikor mi olyan jól kitaláltuk!”… Mivel ötlet, innováció nincs, de ürül az államkassza (3 hónap alatt a teljes évre tervezett hiány 108%-a! Bravó!) hát előveszik a legvédtelenebb társadalmi csoportokat/rétegeket és kivesznek a pénztárcájukból. Persze előtte megideologizálják a dolgot (most pl. a társadalom nyakán élősködő ál-rokkantak…).
    Szegények zsírján gazdagokat hízlalni (új szja.-törvény!) pofátlanság!
    Koldustól lopni egyenesen aljasság!
    Ami pedig a “megszorításokat” illeti: nos, magam is szívesen megszorítanám ezen “politikusok” valamelyik testrészét! Nem! Nem a nyakukat, lejjebb!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Nem elfelejteni, hogy nem csak a fülkeforradalmárok ültették nyakunkra ezt a rablóbandát, hanem azok is, akik az MSZP-t akarták megbüntetni a szavazástól való távolmaradásukkal…
    Hát, mit mondjak, jól megbüntették őket.
    Akik nem akartak időnként, nagy néha-néha háromszázat fizetni vizitdíjként, meg felvállalni a a továbbtaníttatás tényleges költségeinek töredékét, azokkal közösen havonta többszörösen háromszázat fizetünk, és úgy is kiizzadjuk gazdagcsemeték időtellébecolók ingyenélését, hogy hogy közünk sincs a továbbtanuláshoz.
    Ne sírjunk, azt érdemeljük.
    És ne jöjjön senki azzal, hogy nem tudta, nem hitte előre, mit fogunk kapni orbántól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Bocs, kifelejtettem: azt se felejtsük, hogy akik még manapság is azt óbégatják, hogy se orbán, de Gyurcsány se, azok mind orbánt segítik. Akik képtelenek addig előre gondolni, hogy ha két rossz közül kell választani, akkor inkább ezerszer a kevésbé rossz, mint egyszer a legaljasabb gazember, azok utólag ne hőbörögjenek. Bár hogy Gy. F. rossz lenne, azt – különösen visszatekintő összehasonlítást téve – erősen kétlem.
    Mellesleg pedig, ha csak egyetlen olyan személy van, aki igazolta már, hogy orbánnal bármikor felmossa a padlót, akkor hazafias kötelessége mindenkinek amögé felsorakozni.
    … Vagy tudomásul venni, hogy többségben vannak nálunk azok, akiknek a gyűlölet elvette a maradék eszüket is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. “”Munkanélküliek: kevesebb pénz, kevesebb ideig “”

    Eredmény:még több munkanélküli,semmi pénz,sokkal tovább…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Kedves “rigli”!
    Nagyon sok igazságot tartalmaz írásod! Én magam is tapasztaltam, mint háromgyerekes, nem túl magas jövedelmű családapa, hogy olyanok is sorba álltak az ingenyes tankönyvekért, akiket csupán gyermekeik száma és NEM a jövedelmi helyzetük jogosítottak fel erre. De ez részben a magyar “szociális” rendszer egyik vadhajtása (levagdosni csupán egyszer, éppen Gyurcsány akarta! – meg is kapta a “családgyilkos”-minősítést a gazdag családok képviselőitől!), másik részt pedig azok orcátlansága, akik – bár “módosak” – nem átallják ezt igénybe is venni!
    Nem tudom, a Világ szerencsésebbik részén lévő országok hogyan rendezik ezen szoc. juttatásokat, de felteszem, hogy a normális szemlélettel rendelkező társadalmakban a rá nem szorulók még akkor sem vesznek igénybe bizonyos állami lehetőségeket, ha v.milyen okból jogosultak is lennének rá! Ezért is működnek ezen társadalmak jobban, mint a hazai!
    De térjünk rá a Gyurcsány-Orbán-féle, dichotómikusnak tetsző problémára!
    Szerinted az, aki a “Gyurcsányt ne!” álláspontot képviseli, az automatikusan Orbánt támogatja, még ha akaratlanul is. Szerintem viszont nem, itt nem a “vagy-vagy” dilemmája áll fenn!
    Igazából semmi problémám Gyurcsány Ferenccel sőt, bizonyos szempontból tisztelem is. Ő, az ő politikusi tevékenysége koránt sem volt annyira káros Magyarországra nézvést, mint Orbáné! Csakhogy úgy fogott bele egy reformba, hogy annak menetét és tempóját felülről akarta diktálni (“jozefinizmus”), figyelmen kívül hagyva a társadalom elbutított, felülről megoldásokat és csodákat váró gondolkodását, a rivális párt ezen attitűdre építő és karaktergyilkosságra, hazudozásra, két “féligazság” egybegyúrására alapozott propaganda-módszereit, saját pártjának elitje pitiáner hatalmi/megélhetési érdekeit, a két nagy párt mögött álló gazdasági oligarchia létezését és szándékait!
    Gyurcsányt tehát nem csak az orbánista Fidesz és a magyar társadalom jelentős részét kitevő “homo Kadaricus” buktatta meg, hanem a Saját Pártja is, melye egyik belső, anti-gyurcsányista zászlóvivője az a Szili Katalin volt, aki ma – feledve azt, hogy mely párt égisze alatt jutott parlamenti mandátumhoz – “független” képviselő, az új TÁKOLMÁNY egyik javaslat-tevője, Orbán Viktor facebook-os szájtjának beszélőkéje!
    Gyurcsány tehát jószándékú volt, de “jozefinista” és nem reálpolitikus. Reformáló szándéka tenyésztette ki a pártárulókat (bár ezen megélhetési szocik mindíg is voltak, de az ő elnöksége alatt alaposan elszaporodtak!), az államszervezeten belül költségvetési pénzből fizetett Fidesz-besúgókat, az ostobán szavazókat, az orbánista kétharmad teljhatalmát!
    Gyurcsánnyal egyetlen régi, avagy új párt az orbáni neofeudalizmust legyőzni nem tudja! Ez tény, kedves “rigli”, s bár ez nekem sem szívemből való, fel- és el nem ismerni ostobaság volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. De szeretném, ha ezek az emberek egyszer az én emberségemre volnának rászorulva! Nagy lenne a kísértés, hogy jól kib@xak velük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mégsem marad a kormány 2011. június 11. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos