Ronai and Ronai
AMERIKAI

Economist: Az új alkotmány elfogadását nem elégséges egyeztetés mellett siettetik 2011. április 7. csütörtök 20:11 | Rákócza Richárd Forrás: The Economist

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Economist: Az új alkotmány elfogadását nem elégséges egyeztetés mellett siettetik

Budapest – A The Economist című lap a magyar alkotmány tervezetéről és az alkotmányozás folyamatáról közölt cikket. A lap kiemeli, hogy – a Jobbik kivételével – az ellenzéki pártok nem vesznek részt az alkotmány előkészítésében, amely nélkülözi a megfelelő szintű konzultációt és legitimációs hiányban szenved. Az alábbiakban a tekintélyes brit gazdasági lap írását közöljük magyarul.

A magyar kormány szerint az alkotmánynak megújításra van szüksége. Szerintük a jelenlegi dokumentum bizonytalan jogi egyveleg, részint a kommunista korszak, részint a szovjet tömb összeomlását hozó 1990-es évek származéka, részint a tavalyi évé, amikor a jobboldali Fidesz kétharmados többséget szerzett. Orbán Viktornak, a fideszes miniszterelnöknek azonban van egy problémája.

Az alkotmánynak a politikai lókupeckedésen felül kell állnia. Ha valamennyi párt hozzájárul, nő a legitimitása, nehezebb lesz megváltoztatni. Csakhogy tavaly a kormány marginalizálta és elidegenítette az ellenzéket. Korábban független intézmények szűntek meg, bénultak meg vagy jutottak karrieristák kezére. Megjelentek új testületek, így a médiatanács – és ezek tagsága túlságosan is gyakran kizárólag a Fidesz kinevezettjeiből áll.

A szocialisták, a zöld-liberális LMP és a szélsőjobboldali Jobbik egyaránt több konzultációt és népszavazást követelnek. Mivel azonban az alkotmány szövege tavaly nyár óta vita tárgya, a kormány a törvényhozóknak csak egyhavi vitára adott módot. Április 18-án meg fogják szavazni. A Fideszhez a végtelenségig hű Schmitt Pál elnök április 25-én alá fogja írni.

A kormány az ellenzékkel folytatott tárgyalás helyett egy, az alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívet postázott ki nyolcmillió szavazónak. Azt ígérte, válaszaikat figyelembe veszi. A Fideszt felhatalmazza az alkotmány megváltoztatására a kétharmados többsége, mondja Szájer József, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki részben az iPadján írta az új változatot. Sőt, teszi hozzá, alkotmányügyben nem megengedett a népszavazás.

A szocialisták és az LMP (de nem a Jobbik) bojkottálják az eljárást. Ez szavazóik nagymérvű megtagadása, mondja Szájer úr. A Fidesz azonban úgy arat, ahogyan vetett: amikor Gyurcsány Ferenc, a korábbi szocialista miniszterelnök felszólalt az Országgyűlésben, a Fidesz képviselői kivonultak. A kormány azt akarta, hogy az LMP vegyen részt az előkészítésben, bizonygatja Boros Tamás, a Policy Solutions kutatóintézet munkatársa, mintha ugyan ettől legitimebb lenne az új alkotmány.

A dokumentum a történelem és a korszerűség keveréke. Kereszténységgel, szent koronával, külföldön élő magyarokkal kapcsolatos rendelkezések, a házasság férfi és nő kapcsolataként történő meghatározása, ismételt utalások Magyarország történelmi alkotmányára: mind arra szolgálnak, hogy a jobboldalt boldoggá tegyék. A zöldek üdvözölni fogják a környezet és a biodiverzitás megóvását célzó elkötelezettséget. Törvényen kívüli az emberkereskedelem. Az államadósság nem haladhatja meg a GDP 50 %-át. A Magyar Köztársaság nevet felváltja a Magyarország elnevezés.

Az alkotmánytervezet merít az Európai Unió alapjogokról szóló chartájából. De a chartával ellentétben nem helyezi kimondottan törvényen kívül a szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetést. Szájer úr szerint erre szolgál a „bármilyen egyéb körülmény” kitétel, de a melegek és a liberálisok ettől nem boldogok. A szomszédos országokat ingerli, hogy a külföldön élő magyarokra vonatkozó utalások talán irredenta színezetűek, és lehetővé teszik a kettős állampolgársággal rendelkezők számára a szavazást.

Idén korábban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kikérte a Velencei Bizottság – az Európa Tanács tanácsadó testülete – véleményét. A válasz az volt, hogy a kormány a nyíltság hiányáról tett tanúbizonyságot, nem konzultált megfelelő módon sem a közvéleménnyel, sem az ellenzékkel, és elsiette a folyamatot. A Fidesz azonban hozzáfogott, hogy az alkotmányt áterőltesse.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Economist: Az új alkotmány elfogadását nem elégséges egyeztetés mellett siettetik, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Talánmajd egyszercsak ezis elmúlik, akár Békekölcsön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Érvényesül a Nemzeti Együttmúködési Nyilatjkozat, aki akar velünk tart, aki nem az magára vessen.
    A várható FIDESZ-Alkotmánnyal sokkal nagyobb problémák vannak, mint amit a The Econnomist feszeget. A fülkeforradalmárok, hiven a forradalmi gyakorlathoz, felszámolják az előző rendszert, azaz a demokratikus köztársaságot, csorbitják az emberek alapjogait, megszüntetik a független intézmények függetlenségét, a kissebbség (a szavazóképes állampolgárok 1/3-át némileg meghaladó fülkeforradalmár szavazatatával jutottak hatalomra) akaratát, világnézetét és erkölcsi felfogását kényszerítik a többségre, ahogy ezt a bolsevik élcsapat tette 1949 után.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. Hát persze, hogy csak a támogatóival konzultál, hiszen akik nem támogatják, azok nincsenek is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. A végletekig erőltetik, annak ellenére, hogy a Velencei Bizottságnak, az EU-nak mi a véleménye. Szándékosan erőltetik, hogy szakadék képződjön a saját szavazóik, és az ellenük voksolók között, ami belátható időn belül polgárháborúhoz vezethet. 2002. óta szítják a népet, sulykolják a primitív agyakba, hogy aki nem velük van az hazaáruló. Az új alkotmánnyal még igyekszenek is kirekeszteni csoportokat. Jahh! Ezek a csoportok az ország 60-70%-át teszik ki? Se baj!
    Valóban Közép Európa egyensúlyát is veszélyezteti az alkotmány tervezet nacionalista, revansista, revizionista irányultsága. Ez már túl mutat a polgárháború lehetőségén, ez nyílt háború hirdetése a környező, velünk együtt EU tagállam országok ellen.
    Az alkotmány tervezet ezernyi hibájáról most hosszan nem írok mert szinte végeláthatatlan. Lehetőség az érvényes kiadatási szerződéseink felrúgására, halálra ítélt bűnözők bujtatására. A közveszélyes munkakerülés fogalmának felélesztése a megfelelő számú munkahelyek megteremtése hiányában. A keresőképesek kvázi kötelezése a nyugdíjas korú szüleik eltartására az állami ellátás helyett. Ez csak három kiragadott példa, de lehetne hosszan sorolni.
    (olyan ideges vagyok, hogy az egyensúlyt “j”-vel írtam)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Tibor,
    nyugi, azért akadnak még világos elmék kis hazánkban is.
    http://es.hu/2011-03-23_alkotmanyozas-8211-mi-vegre-i
    http://es.hu/2011-03-30_alkotmanyozas-8211-mi-vegre-ii
    és holnaptól már olvasható lesz a 3. rész is

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kiakadtak a bírák az alkotmány tervezetén 2011. április 10. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos