Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egészpályás letámadás a történettudományban 2011. április 8. péntek 14:39 | AN

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egészpályás letámadás a történettudományban

Budapest – A tervezett egypárti alkotmány preambulumában a kormány olyan megállapításokat tesz a magyar történelemre vonatkozóan, amelyek egyrészt egy párt mítoszai, a történettudományhoz semmi közük, másrészt az ezekkel való foglalkozás a történészek és nem politikusok dolga – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet történészek és más értelmiségiek fogalmaztak meg. A levél megemlíti, hogy a preambulum szellemében a kormány máris megkezdte a történettudomány felülvizsgálatát, megszállja a Holokauszt Emlékközpontot, és átalakítja a kiállítást. Ha szerencsénk van, nem antiszemita kiállítás lesz a Páva utcában, de még ez sem kizárható. Az alábbiakban közöljük a felhívást, amelyhez lapunk is csatlakozik.

“Nyílt levél a történettudomány nevében

A készülő új alkotmány preambulumának tervezetében több vitatható történeti megállapítás olvasható. Ezek egyike szerint: „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.”

A tervezett alkotmány szövegét még el sem fogadta a parlament, ez a megállapítás azonban máris sommás politikai ítélkezés és államilag gyakorolt cenzúra alapjául szolgált. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a kormányzati portálon bejelentette, hogy „át kell értékelni” a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának egy részét, mert véleménye szerint a kiállítás bizonyos történelmi eseményeket és tényeket nem megfelelőképpen mutat be. (kormany.hu) A kiállítást létrehozó történészek munkáját egy kormánytisztviselő felülbírálja, és a kiállítást szándékai szerint átalakíttatja.

A preambulum-tervezet megállapításai fogalmilag tisztázatlanok és vitatható tartalmúak. Nem veszik figyelembe az elmúlt évtizedekben folytatott történészi kutatásokat, azok eredményeit és a történettudományban ma is zajló vitákat. A tervezet hibás premisszákból kiindulva téves következtetésekre jut. Amennyiben a preambulum-tervezetben megjelenő történelmi értékeléseket a parlament az alaptörvényben megerősíti, az alkotmány gátolni fogja a múlttal való szembenézést. Ez a preambulum törvényes alapja lehet annak, hogy az államhatalom szabja meg a történelemmel kapcsolatos tudományos művek, kiállítások, tankönyvek mondanivalóját.
Álláspontunk szerint sem az alkotmányban, sem annak preambulumában nincs helye történeti korszakok értékelésének. Ez a történészek szakmája és feladata. A történelem kutatásának, az eredmények publikálásának és oktatásának szabadságát súlyosan veszélyezteti az olyan jogalkotás, amely a történelemről kötelező érvényű megállapításokat ír elő.

A közigazgatási államtitkár fent ismertetett intézkedése előrevetíti, mi várható akkor, ha a tervezett alkotmány preambulumának szövege törvényerőre emelkedik. Mivel az alkotmány a jogrend legfőbb forrása, bárminő eltérés az alaptörvényben rögzített történelemfelfogástól jogsértést valósíthat meg.

Tiltakozunk a cenzúra bevezetése ellen, kiállunk a történeti kutatás és interpretálás szabadsága mellett.

Antók Csaba rendező, Bárdos Judit filmesztéta, Bebesi György történész, Csapó Csaba történész, Eörsi László történész, Fazekas Csaba történész, Frojimovics Kinga történész, Gábor György filozófus, Gerő András történész, Gyáni Gábor történész, György Péter esztéta, Heller Ágnes filozófus, Hosszú Gyula tanár, Hubai László történész, Jalsovszky Katalin muzeológus, Karády Viktor szociológus, Karsai László történész, Kelemen János filozófus, Kende Péter politikai szociológus, Kenedi János történész, Kis János filozófus, Klaniczay Gábor történész, Komoróczy Géza történész, Kovács M. Mária történész, Majsai Tamás történész, Mink András történész, Molnár Judit történész, Ormos Mária történész, Paksy Zoltán történész, Pótó János történész, Radnóti Sándor esztéta, Rainer M. János történész, Rév István történész, Sipos Péter történész, Standeisky Éva történész, Szuhay Péter muzeológus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Toronyi Zsuzsanna muzeológus, Ungváry Krisztián történész, Ungváry Rudolf író, Varga László történész, Vonyó József történész

Tiltakozó akciónkhoz az alábbi címen lehet csatlakozni: 2011nyiltlevel@gmail.com”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +17 ( 17 szavazatból)
Egészpályás letámadás a történettudományban, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Teljes mértékben egyetértek a nyílt levélben megfogalmazottakkal. Ami alkotmányozásként történik az országban, azt a magyar jobboldal újabb, nemzet ellenes ámokfutásának tartom. A történelem és jogrend egy időszakának kiikttása a történelemből minden tekinettben egy eszement dolog. Ilyencsak egy diktatúrában képzelhető el, ahol a társadalom egy csoportja akarja rákényszeríteni az akaratát, értékrendjét és erkölcsi felfogását az egész társadalomra. Demokratáknak ilyen dolgok az eszükbe sem jutna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  2. Nem tudom minek kell történnie ahhoz, hogy OV és díszes társasága letéríthető legyen ámokfutásuk útjáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  3. Tulajdonképpen holnaptól minden másképp volt ! Van olyan akit ez meglep ? Igaz , hogy a preamblumnak ( nemzeti hitvallás ) nics joghatálya , de majd megoldják . Egyébként ez nem is alkotmány (azt helyezi hatályon kívül ) , csak alaptörvény .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  4. Nem értem, mi ez a nagy felháborodás, hiszen orbánviktor kétharmados felhatalmazást kapott arra, hogy visszamenőleges hatállyal megváltoztassa a történelmet is. Tessék tudomásul venni, hogy nem Krisztustól számítandó az idő, hanem Viktormihálytól. Amikor ő toppantott, és ezzel kizavarta a ruszkikat, ébredezni kezdett a világ. Addig csak kóma volt, semmi más. Nem csak a jövőnk függ orbánMessiástól, hanem a múltunk is. És ez így nagyon helyes. Ha hagyna bennünket tovább kómázni, sose ocsúdna valóságra a sok fülkeforradalmár, hogy véget vessen ennek az egész rémvalóságnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  5. Örülök a történészek tiltakozásának és egyetértek. Orbán Viktor és jobboldala már régóta , szisztematikusan hamisítja a történelmet, a jelent, a múlt és jelen valóságát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  6. Tibor,
    van megoldás. Csak két dolog kell: a FührerForce One, rajta az egész díszes kompániával, meg egy SAM-7.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  7. Teljesen jogos a történészek tiltakozása.
    Történelmet ők is tudnak hamisítani, nem kell ahhoz a Fidesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (18 szavazatból)
  8. A multat végképp eltörölni! Nem ismerős ez a sor? A felcsuti tanult valamit valakitől. A rabszolgahad pedig mi leszünk. Meg éhes proletárok is. A legjobb úton járunk ez felé. Csak az identitásával van valami baj. Ő nem az egykori munkásmozgalomhoz, hanem a nacionalista revansizmushoz, az irredentizmushoz, a sosemvolt hun-magyar legendához, Attilához és Csaba királyfihozhoz, a rovásíráshoz tér vissza.. A múlt úgy történt, ahogy ők megálmodják. A történelmet az ő hagymázos lázálmaik szerint kell átírni a történészeknek, mert az ő hitvallásukban így van, és ne felejtsétek el: nekik vannak eszközeik. Majd adnak annak, aki máskép gondolja. Hiszen itt demokrácia van! Kétharmados! Meg felhatalmazásukis!
    Éhes Proletárok! Rabszolgák! Mikor lesz elég? Mikor kergetitek már el ezt a bandát? Jó lesz minél előbb, mert úgy rátok telepszenek, hogy valóban ki kell dönteni sarkából a földet, hogy ismét ti legyetek a Minden.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  9. Voltaképpen van a magyar – és külföldi – értelmiségnek olyan része, amit elviselnek? Hiszen a filozófusoktól kezdve a történészeken át egészen a természettudományok képviselőiig mindenkit begyömöszöltek szánalmas és perverz ellenség-képükbe a gyalázatosak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  10. bruckenbacker kapitány

    Jól jegyezzük meg, mentsük el ezt a névsort és a hozzájuk tartozó hátországot is!
    Barát, feleség ismerős és mindenki… Bátor emberek és a sorsukat mindenképp érdemes figyelni ebben a közegben amiben meg mertek nyilvánulni.

    Jöjjön el a Te országod. Eljött. No comment.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  11. bruckenbacker kapitány

    Ja ha van russzisztika miért nincs orbanisztika?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  12. És a bölcs , az isten adta nép meg csak les, csak les kifele a fejiből . Ja és milliós nagyságrendben csak tapsikol ennek az agyament Fűhrerizmusnak .
    Hajrá Magyarország , hajrá magyarok !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  13. Na végre az éretelmes értemiség (a nem igazodók, akik adnak a szakmai imázsukra, tisztességükre) megszólalt. Ideje volt, csak arra bíztatom őket, hogy a hangerőn állítsanak feljebb. Majd az Istenadta nép is ki fog józanodni a segítségükkel.
    Hajrá történészek, hajrá Magyar Köztársaság!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  14. dr. dolmany ferenc

    Bocsánatot kérek, az előbbi,több komoly megnyilatkozás mellett – amelyekkel egyetértek – megint egy régi szólás-mondás jutott eszembe. ” Nem mindegy, hogy az okos ember hülyéskedik , vagy a hülye okoskodik ! “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  15. No-no,még mindenbe nem fogtak bele pl. ott a Mengyelejev táblázat is. Átalakításra szorul,-avitt régi szoci berögzültség!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  16. Kozákné Grosz Erna

    A tiltakozókkal teljesen egyetértek. Én is csatlakozom.
    Kozákné Grosz Erna történelem tanár

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Szerintem rovásírással kellene írni! :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Kedves pipa56!
    Veszélyes vizekre tévedtél!
    Ha Makarenkót is átírják… mi lesz később a nevelési célzatú taslival? Amit készülünk kiosztani Kedves Vezérünknek? :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Igen a tiltakozókkal egyetértek. Tiszta volt ez mint a nap már 12 éve , hogy a Fidesz kormánya poszt Horthysta labdákkal játszik . Igy lehet Petőfiből Haynau.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Nen tudom mit moderálják

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK szembesíti Bajnai Gordont 2013. szeptember 15. vasárnap | AN

Pénteken tartják a humánum napját 2012. augusztus 2. csütörtök | AN

Az interneten árulják az alkotmányokat 2012. július 15. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos