Ronai and Ronai
AMERIKAI

Schiff: Orbán nem vicces, hanem veszélyes 2011. április 8. péntek 13:36 Forrás: MTI/stop.hu

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Schiff: Orbán nem vicces, hanem veszélyes

Berlin – Az Olaszországban élő Schiff Andrással, a világhírű magyar zongoraművésszel készített interjút a Süddeutsche Zeitung. A csaknem egyoldalas interjú a német liberális napilap pénteki számában jelent meg, és abban Alex Rühle Schiff Andrást a többi között a Washington Postban megjelent írásáról, a készülő új alkotmányról, a szélsőjobboldal helyzetéről, az uniós elnökségről, a médiatörvényről és Orbán Viktorról kérdezte.

Az interjú első részében Schiff arról beszélt: nem számított arra, hogy az amerikai lapban megjelent rövid szövege miatt Magyarországon „zsidó disznóként” és „hazaárulóként” fogják megbélyegezni. Miközben – mint az újságíró kérdésére válaszolva kiemelte – a Magyar Hírlapban őt, továbbá Daniel Cohn-Benditet és a The Guardian szerkesztőjét, Nick Cohent „bűzölgő ürüléknek” nevező Bayer Zsoltot nem perelték be, sőt ez az újságíró nem sokkal később átvehette a tekintélyes kulturális díjnak számító Madách-díjat. Szavai szerint ez is azt mutatja, hogy a Fidesz „nem határolódik el a szélsőjobboldaltól”. Hozzátette, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt és Bayer Zsoltot „szoros barátság” köti össze.

A lap újságírójának arra a kérdésére, vajon Bayer Zsolt kapcsán a magyar miniszterelnököt, a Fidesz elnökét „fasisztának” nevezné-e, Schiff András azt válaszolta: „Orbán Viktor nem fasiszta, ő csak egy radikális karrierista és nacionalista populista, aki hagyja, hogy a kristálytisztán szélsőjobboldali Jobbik – amely a parlamentben 47 képviselővel van jelen – gátlástalanul gyűlölködjön” – vélekedett Schiff, aki a Jobbikot „nyíltan antiszemita, a romák ellen uszító és Nagy-Magyarországról álmodozó pártnak” nevezve. Természetesen mindenütt vannak szélsőjobboldali szakadár pártok. És természetesen a legtöbb magyar nem szélsőjobboldali. „De a szélsőjobboldali kisebbség túlságosan erősen nyomja rá bélyegét a politikai vitákra Magyarországon” – jelentette ki.

A készülő új alkotmány nemzeti hitvallás című preambulumában említett ezeréves magyar államra utalva azt hangoztatta, hogy az „nem illik Európához”. Szerinte Magyarország ázsiaiak, zsidók, szlávok, baltiak és közép-európaiak olvasztótégelye, ezért „nem érti ezt a nacionalizmust”. „Elvégre nem kutyatenyésztőnél vagyunk” – tette hozzá.

A Berlusconi és Orbán Viktor közötti különbséget firtató kérdésre azt válaszolta: „Berlusconi viccfigurává vált, akin csaknem mindenki nevet”. „Orbánról azonban nem ismerek viccet, ez az ember veszélyes” – tette hozzá. A világ nyelvi izolációnk miatt nem is tudja, hogy mi történik Magyarországon – fogalmazott a zongoraművész, aki szerint ezért a parlamentben „hihetetlen dolgok” hangozhatnak el, mert tudják, hogy külföldön ezt úgysem fogják megérteni. Ezzel összefüggésben említette az országgyűlésben az Alföldi Róbertet ért bírálatokat.

Schiff szerint Orbán szorgalmasan dolgozik azon, hogy teljesen átalakítsa az országot. Ennek kapcsán a kultúra területén „igazi tisztogatásokról” beszélt. Orbán Viktor mindenhova a saját embereit ültette – jelentette ki. Heller Ágnes ügye – mint fogalmazott – a sztálinista látszatperekre emlékezteti. „El akarnak hallgattatni egy nagy filozófust, mert az a kormányt kritizálja” – mondta.

Orbán Viktor március 15-i beszéde kapcsán úgy vélte: egy hivatalban lévő soros elnöknek szerinte nem lenne szabad Brüsszelt a Habsburgokhoz vagy Moszkvához hasonlítania. A médiatörvénnyel kapcsolatos kérdésre válaszolva pedig arra utalt, hogy a testület – amely azt vizsgálja, hogy valaki megsértette-e a törvényt – öt fideszes emberből áll. Hozzátette, hogy annak élén egy olyan elnöknő áll, akinek „egyetlen újságírói képesítése az, hogy egy sikamlós magazin főszerkesztője volt”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (17 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +26 ( 30 szavazatból)
Schiff: Orbán nem vicces, hanem veszélyes, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. Bármit mond a jobboldal Schiff Andrásra, Ő egy korrekt, a véleményét egyenesen megfogalmazó magyar értelmiségi, aki ráadásul független is, s ezésrt nem fél. Még a FIDESZ-gépezetttől sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +44 (52 szavazatból)
  2. Nagyon jó összefoglalás a jelenről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (41 szavazatból)
  3. Persze hogy hazaáruló, meg zsidó disznó, ha nem áll be a rendszer szekértolói közé, de hát ezen már nem is csodálkozunk. Sőt! Lejáratja Magyarországok, szégyent hoz ránk, stb.
    Az a szomorú, hogy ezeket az igaztalan vádakat a fidesz elvakult hívei el is hiszik. Azok az emberek, akiknek a fejébe sulykolta az orbáni diktatúra, hogy mindenki más hazaáruló, posztkommunista, zsidó, népsanyargató, azok sosem fogják azt elhinni, hogy ők vannak elbutítva, az ő nyakuk kívánja zsarnok súlyát. Az olyan sokatlátott emberek, mint Schiff András, Bolgár György, vagy Heller Ágnes, talán sokkal többet tudnak az igazi demokráciáról, mint a fidesz-mámorban kábult tömeg, ők tudják kívülről is szemlélni a magyar eseményeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (36 szavazatból)
  4. De kérem ebben az országban két zsidó létezik.Eggyik a büdös libcsi zsidó,mármint azok akik nem hódolnak be a vezirnek,és megmondják a véleményüket,És a másik aki a kormányban és holdudvarában van. Ott nem is kevés csak nézzünk körbe.De rólluk nem beszélünk mert ők ugy mondják a jó oldalon állnak, igy nem is zsidók.Hasonlóan mint minden balos komcsi,de aki a fideszben van,pedig KISZ-titkárok voltak régen és nagy komcsik, ők megtértek és igy derék jobboldali politikusok lettek.De halgassuk meg hogy beszélnek megtért becsületes emberek a multból.
    http://www.youtube.com/watch?v=F4SckvuT4xs&feature=related
    De ők nem zsidók és nem komcsik. Na jó én most elmegyek hányni. Jó szórakozást a videóhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (17 szavazatból)
  5. Akkor itt egy Orbán vicc a művész úrnak : Miért nem alszik soha Orbán a parlamentben ? —- Mert az ördög nem alszik !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  6. Én is gratulálok Schiff Andrásnak ÚRNAK a becsületes kiállásához és a /sajnos/ kitünő helyzetelemzéséhez. Sok ilyen művészre lenne szükségünk, nem pedig a fityiszfertálynyaló megélhetési művész eperjesszamóca-karcsikra.
    törpehitler tényleg nem vicces, bár egész csokornyi vicc jelent már meg róla, és még azt sem mondhatnám, hogy ő maga egy vicc – ez a mai magyar brutális valóság. Ide jutottunk Európa szégyene lettünk – DE MEDDIG MÉÉÉG?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  7. Zsoldos!
    Köszi!
    Csintalan elvtárs csak tudja!
    :-) :-) :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  8. Gugyerák,
    Zsoldos itt zsidózik, s te még gratulálsz hozzá???
    Még helyesen írni se tud!
    Csintalan akkor volt zsidó, mikor én palacsinta. (Már ha a Biblia szerinti zsidó definíciót vesszük.)
    Valóban kétféle zsidó van. Az egyiknek fontos I”ten, a vallás és hogy jót tegyen, a másiknak meg csak a pénz.
    Mint ahogy kétféle ember van: az egyiknek fontos I’”ten, a vallás és/vagy hogy jót tegyen, a másiknak csak a pénz.
    Attól, hogy valaki kipát tesz a fejére, mert akkor épp az az érdeke, nem zsidó.
    Na, shabat shalom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  9. Akkor talán mejünk sorjában.

    “Schiff arról beszélt: nem számított arra, hogy az amerikai lapban megjelent rövid szövege miatt Magyarországon „zsidó disznóként” és „hazaárulóként” fogják megbélyegezni”

    Tessék mondani, ki, hol, és mikor nevezte Schiffet “zsidó disznó”-nak? Szerintem a legtöbb embernek mindeddig fogalma sem volt arról, hogy zsidó. Egyáltalán – honnan és miért kellett volna ezt bárkinek is tudnia?

    “a Magyar Hírlapban őt, továbbá Daniel Cohn-Benditet és a The Guardian szerkesztőjét, Nick Cohent ‘bűzölgő ürüléknek’ nevező Bayer Zsolt”

    Csúsztatás. Bayer cikke sok szempontból undorító volt ugyan, de a három felsorolt emberből egyedül Cohent nevezte bűzlő végterméknek, őt is csak azok után, hogy lapjában azt írta, hogy “an old, foul stench wafts from the ‘new society’ Orbán’s patriots are building on the Danube”.

    “Bayer Zsoltot nem perelték be”

    Mármint kik? Személyiségi jogi pert csak az érintett indíthat. Ha Schiff szerint Bayer megsértette az ő személyiségi jogait, perelje be ő.

    “ez az újságíró nem sokkal később átvehette a tekintélyes kulturális díjnak számító Madách-díjat”

    Ami ellen épp a Jobbik tiltakozott a leghangosabban… ;)
    Lásd: http://nol.hu/belfold/bayer_zsolt_madach-dija_ellen_tiltakozik_a_jobbik

    “hagyja, hogy a kristálytisztán szélsőjobboldali Jobbik – amely a parlamentben 47 képviselővel van jelen – gátlástalanul gyűlölködjön”

    Schiff itt nagyvonalúan megfeledkezik olyan momentumokról, hogy például Orbán – épp a parlamentben – rendreutasította Vonát a “cigánybűnözés” szó használata miatt.

    “A készülő új alkotmány nemzeti hitvallás című preambulumában említett ezeréves magyar államra utalva azt hangoztatta, hogy az ‘nem illik Európához’.

    No, ezt a megállapítást annyira nem értettem – már miért ne illenék Európához az ezeréves magyar állam? -, hogy utána kellett néznem a német eredetiben (amit ide elfelejtettek belinkelni, ugye). Ott a Staat szó helyett a Reich szerepel. Így már érthető a gondolat, csak így már semmi köze sincs a preambulumhoz – abban ugyanis nem birodalomról van szó.

    “Orbánról azonban nem ismerek viccet”

    Mert nem itt tetszik élni.

    “Heller Ágnes ügye”

    Arra tetszik gondolni, amikor Heller az EP nyílt vitanapján azt hazudta, hogy 2006 őszén a rendőrök senkit sem lőttek és kínoztak meg? Az tényleg csúnya ügy volt; ideje lenne, hogy a magyar értelmiség színe-java elhatárolódjék Heller Ágnestől.

    “Orbán Viktor március 15-i beszéde kapcsán úgy vélte: egy hivatalban lévő soros elnöknek szerinte nem lenne szabad Brüsszelt a Habsburgokhoz vagy Moszkvához hasonlítania.”

    No, ebben egyetértünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -15 (27 szavazatból)
  10. Hanna
    Ismét fején találtad a szöget : vannak emberek akik vagy vallásosak ( tök mindegy zsidó , keresztény ,moszlim ) vagy nem , de az is mindegy és vannak gerinctelen férgek akiknek a vallás ( vagy a vallástalanság ) is csak ürügy pillanatnyi céljaik elérésére . Csak Neked :shabat shalom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. zsoldos kitérdekel amit írtál?
    Kit értdekel hogy kinek mi a származása vagy a régi régi ” hitvallása ” ?
    CSAK az számít hogy MOST kicsoda az illető.
    -
    (Pl. nekem személyszerint semmi bajom a pornó-főszerkesztőnőkkel, ( rövidítve : pornő ) deha már egy ilyen akarja megmondani az erkölcsi frankóságot, akkómá az furcsán veszi ki magát . )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  12. Már Ranschburg Jenő is teljesen jól diagnosztizálta a Führert: http://www.hetek.hu/interju/200703/a_vezer_karaktere
    Csak akkor még távoli volt a veszély.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  13. Kedves Hanna.Te valamit félreértessz . És ne gunyolódj a helyesirással,mert neked is szoktak fatális hibáid lenni. Néha azért elolvaslak. Nem zsidóztam.A fidesz zsidózik. De örülök hogy kicsaptam a biztositékot .És kedves Hanna én nem a Csintalanra értettem hogy Zsidó. Csak hogy tudd. És lehet hogy többet tudok a zsidóságról mint kiskegyed. De azt nem mondom el hogy miért:)))
    Hogy törd a fejed,és figyeld a helyesirási hibáimat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  14. Van egy szint, ami felett más nem lehet. És ez az etalon nagyon alacsony.
    Ez O.V. szintje.
    Így aki tehetséges és a világ is elismer, annak kívül tágasabb.
    Az etalon alattiak maradhatnak és elismertek.
    Van is egy ripacs fábrysanyink, dirigálni nem tudó zongoraművészünk.
    Szóval tehetségek, el innen!
    Fiatalok halljátok? A jövőtök nem itt van…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  15. Kedves Geyza. Csak azért irom mert szerintem kutyából nem lesz szalonna.De lehet hogy én látok rosszul. De bocs ha felkavartalak. A helyesirásodra figyelj mert Hanna kényes rá. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  16. zsoldos!

    Hanna egy nagyszerű nő!

    Nagyon nincs rászorulva arra hogy megvédjem, de le lehet szállni róla!
    A zsidóságról szerzett tudásod forrása engem sem érdekel, de hogy Hannánál többet tudsz róluk?! Ezt kétleném!
    Én magam zsigerből felvenném veled a zsidóság ismereti versenyt., pedig Hannát meg sem közelíthetem!
    Egyféleképp ismerheted, nem jobban, mint Hanna, de valamelyest, ha te is Zsidó vagy abból a második rétegből, amit említ. Akkor viszont azt kell mondanom, hogy magadat sem ismered, mert a pénz ismerete elvakít téged !

    Már elnézést, de nem szívlelem a legkisebb zsidózást sem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Gusztavagy . Bocsika ha bárkit megsértettem de én nem zsidóztam csak azt próbáltam leirni hogy a jobboldalon két fajta zsidó létezik. A rossz,és a hozzájuk hü az a jó. De Hanna ezt zsidózásnak fogta fel. pedig nem annak szántam. És rögtön támadott a helyesirással. tehát rögtön lefikázott. De bocsánatot kérek tőlle,és attól is akit megsértettem faji hovatartozásában. Én nem ezt akartam kihozni a kommentemből.De igy sikerült. Igazándiból Hanna reagálását vártam volna,de ő ugylátszik nem járt ujra fenn. A többit ha akarjátok mailban. Köszönöm.
    Zsoldos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. Kedves Zsoldos,
    nem jártam fenn, mert sabat volt. Én kérem bocsánatod, mert azt hittem valami jobbikos tévedt ide. Sajnos az irónia nem mindig jön át, s a Te neved itt még nem ismertem. Abban azért megegyezhetünk gondolom, hogy félreérthető voltál?
    Mindenkinek jó hetet, s javaslom, ne egymást marjuk :)
    Amúgy csodás emberek vagytok, hogy így kiálltatok mellettem, meg amit itt jelképezni igyekszem kicsit :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. Köszönöm Hanna:)) És tényleg bocsi,de lehet hogy félreérthető voltam. Igaz akkor jópofának tünt ,de aztán már miután lenyomod az elküldöm gombot nem változtatható meg. És mégegyszer köszönöm hogy rávilágitottál erre. Tudom hogy mi egyoldalon állunk. És ha megint bunkó lennék csak nyugodtan pörkölj oda:))
    Szép hétvégét.
    Zsoldos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Szívesen. Nagyon örülök, hogy megbeszéltük a félreértést.
    Te is nyugodtan jelezd, ha elfelejtek hejesen írni magyarul ;)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Schiff András: egy karakán férfiú, aki szakmájában is a legkivállóbb, és bár ezt sokan szeretnék elvitatni tőle, hazafinak is a legjobbak közé tartozik. Így nyugodtan kijelenthetjük azt is, hogy ezen az úton egyenesen Bartók Béla nyomában halad. A nagy mester sem tudta elviselni ezt a délibábos, álmagyarkodó, kacagányos hazug Horthy rendszert a operett-politikájával egyetemben… Kénytelen volt itthagyni azt forrást, amelynek dallamai és ritmusa az ereiben lüktettek.
    Láthatjuk Schiff küzdelmeit ugyanezzel a démonnal, mely küzdelem nem lehet fájdalommentes egy elismert zseniális művész életében sem. Mégis vállalja és teszi a dolgát, mert tisztában van azzal, hogy igazi művészet – Bartók szavaival élve – “csak tiszta forrásból” fakad…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Hanna puszi Neked:)) És kösz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Zsódos:
    Neha direkte vtéek hjesírási hbioákot.
    Elenben rágyöttem hog csak irinizóládosz..zosz…sz..( nem givánt dőrlentő)
    Na mindegy.
    A baj ott volt hogy túlságosan életszerűre sikeredett az ironizálásod hehe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos