Ronai and Ronai
AMERIKAI

A szlovákoknak nem tetszik az alkotmány 2011. április 19. kedd 4:38 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A szlovákoknak nem tetszik az alkotmány

Pozsony – Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter úgy fogalmazott: nem lehetséges, hogy bármilyen állam törvényei – beleértve a magyar alkotmányt is – területen kívüliek legyenek.

A tárca nyilatkozata szerint Szlovákia tiszteletben tartja Magyarország jogát saját alkotmány elfogadására, de elvárja, hogy Magyarország is tiszteletben tartsa más országok alkotmányait. “A Szlovák Köztársaság tiszteletben tartja minden állam jogát, hogy szuverén módon kialakítsa saját alkotmányos kereteit. Ugyanakkor elvárja, hogy a Magyar Köztársaság az alkotmány életbeléptetésekor, a hozzá tartozó jogszabályok elfogadásakor és életbeléptetésekor szintén tiszteletben tartsa más államok alkotmányos berendezkedését, a nemzetközi jogi elveket és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait” – olvasható a dokumentumban.

A nyilatkozat szerint a szlovák alkotmányos berendezkedés a nemzetközi joggal összhangban abból indul ki, hogy “a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása és védelme elsősorban annak az államnak a felelőssége, amelyben a kisebbség él”. Szlovákiában a kisebbségekhez tartozó személyek védelme “összhangban áll a nemzetközi joggal”, és “az egyéni jogok elvén alapul” – szögezi le a dokumentum.

“A Szlovák Köztársaság el fogja utasítani saját területén bármilyen ország jogszabályainak alkalmazását, amelyek beavatkoznának a Szlovák Köztársaság alkotmányos jogrendjébe, vagy érintenék szuverenitását és a Szlovák Köztársaság állampolgárainak jogait” – záródik a nyilatkozat.

“Nem ülünk ölbe tett kézzel, ellenkezőleg, aktívak vagyunk” – jelentette ki Dzurinda a nyilatkozat kiadása után néhány órával megtartott sajtóértekezletén. Ezzel elutasította az ellenzék bírálatát, miszerint a szlovák külügy és a kormány tétlenül nézik, hogyan veszélyezteti Budapest Szlovákiát. Dzurinda úgy véli: az ellenzék visszaél azzal, hogy a szlovák diplomácia nyugodt megoldásra törekszik, s nem veri az asztalt.

Kifejtette: már egy hete telefonon beszélt magyar partnerével, Martonyi Jánossal, s felhívta a figyelmét arra, hogy az új alkotmány azon rendelkezései, amelyek a kisebbségek kollektív jogait, valamint Magyarország határon túli cselekvését érintik, vitathatóak. Dzurinda szerint Szlovákiában szó sem lehet a kisebbségek kollektív jogairól, s a vonatkozó európai jogszabályok is csak egyéni jogokról szólnak.

Pozsony már felvette a kapcsolatot Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, aki már foglalkozik az üggyel. A szlovák külügy felveszi a kapcsolatot a szlovák európai parlamenti képviselőkkel, s Pozsonyban folynak az előkészületek a szlovák–magyar külügyminiszteri találkozóra.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
A szlovákoknak nem tetszik az alkotmány, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Igaza van Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszternek. Örömteli, hogy szemben a birkamód viselkedő magyar emberekkel, Európa demokratái felemelik szavukat Orbán Viktor és kormányának kárpát-medencei hegemón törekvése ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  2. Nekünk se tetszett a nyelvtörvény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Igaza van és nem csak neki nem tetszik ez az” Orbánkotmány”….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. Miért nem jelent meg a véleményem ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Még hogy csak a szlovákoknak! A lavina majd ezután indul… :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. Igaza van a szlovák külügyminiszternek. Én is csak a külföldben bízom. Magyarország készen kapta 1989-ben a szabadságot és nem becsülte. Most majd ki kell vívnia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  7. Igen, a Szlovákok világosan látják orban célját az alkotmányával,és az állampolgársági törvényével. A szomszédai közti feszültségkeltéssel , a szomszéd népek provokálásával, és a békében élő magyarok hergelésével, a zsidó ellenesség növelésével a jelenlegi békés, egymásmellet élés felszámolása a nagy vezir célja. Ezért fegyverkezik , ezért hozta létre a TEK néven a magánhadseregét…Szlovákiában ezért pénzeli az mkp, , nem azt akarják, hogy NYUGALOM,BÉKE legyen , hanem éppen ellenkezőleg.
    Az orbani-fideszi hangulatkeltésre példának javaslom olvassatok bele a Bumm.sk ,fórum rovatába : http://www.bumm.sk

    Szomorú,de nagyon úgy látszik, ennek nem lesz jó vége…:-(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Ha már Dzurinda is kiakad, akkor tényleg baj van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. A szlovákoknak nem tetszik az alkotmány . Nekünk sem !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. Mi az, hogy nem tetszik a szlovákoknak? Hát nem örülnek, hogy újra vissza lesznek csatolva Magyarországhoz? Nem örülnek, hogy megszabadulhatnak az elavult eurójuktól, és végre élvezhetik a világ legkiválóbb fizetőeszközét, a forintot? Bár lehet, hogy alkotmány módosítással a magyar fizetőeszköz a pengő, esetleg a korona lesz – erről még nincs döntés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A Mazsihisz bojkottja nem zsidó ügy 2014. február 9. vasárnap | AN

Az alaptörvényt érinti az emlékmű ügye 2014. február 6. csütörtök | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos