Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nyitott szemmel is kivégezhető a szadista 2011. április 3. vasárnap 11:05 | AN Forrás: Reuters, FindLaw, Tucsdon Sentinel

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nyitott szemmel is kivégezhető a szadista

Phoenix-Nashville-Frankfort – Egy másodfokú bíróság jóváhagyta Arizonában a szódium-thiopentál használatát, szabad utat engedve egy elítélt kivégzésének. Eközben Tennesse és Kentucky átadták saját méregkészletüket a szövetségi kormánynak, hogy az megvizsgálhassa az eredetét.

A 9. kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy Daniel Wayne Cook elítéltnek „szükségtelen szenvedést” okozna, ha a kivégzéskor használt méregkoktélban szódium-thiopentált használnának, így nincs akadálya annak, hogy kedden, a florence-i állami börtönben másvilágra küldjék egy huszonnégy évvel ezelőtti kettős gyilkosság miatt elítélt, ma 49 éves férfit.

Cook bűntársával, John Matzkéval együtt 1987. július 19-én órákon át égő cigarettával kínozták bérlőtársukat, Carlos Froyan Cruz-Ramost, késsel szabdalták, szodómiát követtek el rajta, míg végül egy fémdarabbal elvágták a nyakát. Mindhárman egyazon étteremben dolgoztak és egy lakásban laktak Lake Havasu Cityben; Cook a fejébe vette, hogy Cruz-Ramosnak sok pénze van, ennek a rejtekhelyét akarták kiszedni belőle, de Cook végül bevallotta Matzkénak, csak azért csinálta az egészet, mert „jól szórakozott”.

Mikor egy másik kollégájuk, Kevin Swaney hazaérkezett, megfojtották: neki azért kellett meghalnia, hogy ne legyen tanú az első gyilkosságra. Matzke bűnösnek vallotta magát és rávallott Cookra. A vádalku miatt csak húsz évet kapott, amit le is ült, 2007-ben szabadlábra helyezték, ma Tucsonban él.

Az érzéstelenítésre kifejlesztett, a kivégzettet eszméletlenné tévő vegyi anyag egyre inkább a halálbüntetés körüli vita kereszttüzébe kerül, miután az amerikai Hospira Inc. januárban leállította a gyártását, azzal érvelve, hogy nem kivégzésekre szánták. Az európai érdekeltségekkel is rendelkező Hospira azonban vélhetően a halálbüntetést morális okokból nem alkalmazó és ellenző Európai Unió nyomásának engedett valójában. Arizona külföldről szerezte be ugyanazt a szert, derül ki a bírósági dokumentumokból.

A szódium-thiopentált Cook ügyvédei arra a korábbi megállapításra hivatkozva támadták, hogy az eddigi kivégzettek „nyitott szemmel” haltak meg. A bíróság nem tette magáévá ezt az érvelést, mondván, a nyitott szemmel meghalás és a fájdalomérzet közötti összefüggést tudományosan nem lehet alátámasztani.

A szövetségi kormány korábban Georgia állam kapcsán indított vizsgálatot, itt ugyanis brit importból pótolták a koktélalkatrészt, és a déli államban emiatt most szünetelnek a kivégzések. Most Tennesse és Kentucky is átadta a kivégzéseknél használt drogokat a szövetségi Drug Enforcement Administrationnek (DEA), hogy megvizsgálhassák, honnan származnak.

Dorinda Carter, a tennessee-i büntetés-végrehajtás szóvivője kijelentette, az állam nem azért járt el így, mintha felmerült volna, hogy bármilyen szabálytalanságot követtek el: a DEA-nak azzal a kereskedő céggel kapcsolatban vannak kételyei, akitől Tennesse a mérget vette. Az államban szeptembernél előbb nem terveznek kivégzést. Hasonlóképp cselekedett Kentucky is.

Ohio és Oklahoma már áttértek az állatok eutanáziájánál régen bevált pentobarbitál használatára, s ezt a megoldást választotta Texas is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. “a kivégzettet eszméletlenné tévő vegyi anyag” – nem valami precíz arrafelé a kivégzés, ha a kivégzett még eszméleténél tud lenni :-))) Van ott még mit megvizsgálni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  2. A kivégzés azért nem diszvacsora, és nem kell, hogy egy kéjmámor legyen.
    Ez még mindíg kellemesebb, mint a karóbahúzás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Ők nem voltak ennyire humánusak az áldozatukkal . Kit is véd a törvény ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Harmadszor is megúszta a kivégzését 2012. augusztus 27. hétfő | AN

Arizona nyert a Legfelsőbb Bíróságon 2012. június 25. hétfő | AN

Az LB előtt az arizonai bevándorlási törvény 2012. április 26. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos