Ronai and Ronai
AMERIKAI

Horvát háborús bűnöst fogtak Kentuckyban 2011. április 4. hétfő 13:05 | AN Forrás: New York Times

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Horvát háborús bűnöst fogtak Kentuckyban

Stanton – Két évtizede menekült el hazájából Azra Basic, és tegnapig csendes életet élt egy kisvárosban, ahol mindenki kedvelte. Most rendőrkézen van, miután a balkáni háború egyik legkegyetlenebb szadistáját gyanítják az asszonyban, aki állítólag megölt emberek vérét itatta rabjaival.

Az Isabell Basic néven ismert nő a vidéki átlagamerikai eseménytelen és nyugodt életét élte a Kentucky állambeli Stanton kisvárosban, ahonnét Cherokee-jával ingázott a huszonöt perc autóútra lévő munkahelyére, Hot Pocketsbe. Befogadták, kedvelték, a süteményeit az egész környék imádta. Steve Loman és neje, Lucy, akiknél albérlőként élt, nagylelkűnek ismerték meg, olyan embernek, aki minden bevásárláskor gondol felebarátaira is valamilyen aprósággal.

A vádhatóságban teljesen más kép alakult ki az asszonyról, akinek az igazi neve Azra Basic. Bosnyák ügyészek szerint 1992-ben egy különösen kegyetlen horvát reguláris alakulat tagjaként szerbeket kínzott és gyilkolt meg a bosnyák háború korai szakaszában, három koncentrációs táborban.

A balkáni háború alapvetően mint „szerb háborús bűn” ment át a világ köztudatába, noha háborús bűnöket bosnyákok és horvátok is követtek el, még ha nem is szisztematikusan és kimondottan felsőbb utasításra. A Basic ügyében tanúskodó egykori lágerlakók szerint az asszony horvát egyenruhában, késekkel felfegyverkezve járt, és kedvenc szórakozása az volt, hogy keresztet vágott a rabok homlokára.

Egy beszámoló szerint egy rabnak a torkát is elvágta, és arra kényszerítette társait, hogy igyanak a véréből. Egy másik tanú azt állítja, hogy vele benzint itatott, azután meggyújtotta, hogy eleven fáklyát csináljon belőle, de az illető megúszta súlyos égési sérülésekkel. Megesett az is, hogy a félig lemeztelenített rabokat négykézláb üvegcserepekkel beszórt padlóra hajtotta rá.

Bosznia-Hercegovina háborús bűnök elkövetése miatt kérte most, húsz év után, Basic kiadatását. Az asszony másfél évtizede él Amerikában; előbb New Yorkban próbált gyökeret verni, később Kentuckyba került. Jelenleg a Fayette megyei börtön lakója Lexingtonban.

Már 1993-ban vádat emeltek ellene, az Interpol azonban 2004-ig nem akadt a nyomára. Bosznia 2007-ben kérte formálisan a kiadatást, az Egyesült Államok hatóságai azonban bizonyítékokat akartak látni a letartóztatás elrendelése előtt.

Lomanék szerint Basic nem csinált titkot háborús múltjából. Azt állította, az első embert megölni nehéz volt, utána viszont egyre könnyebbé vált a gyilkolás. A kiadatási kérelem csak egy gyilkossággal vádolja az asszonyt.

A nő 1994-ben ment férjhez Nedzad Basichoz. A Vöröskereszt segítségével települtek át az Egyesült Államokba, miután Azra Basic egy robbanásban elveszítette egyik veséjét, és súlyos fejsérülést is szenvedett. Emigrációja után vette fel az Isabell nevet, és lett amerikai állampolgár. Férjétől 2005-ben vált el.

Az ENSZ becslése szerint több mint százezer ember eshetett áldozatul a kilencvenes években a balkáni etnikai tisztogatásoknak. Azóta számos háborús bűnöst, köztük Szlobodan Milosevics volt szerb diktátort sikerült a hágai bíróság elé állítani. Horvátország az Európai Unióhoz való csatlakozása érdekében adta fel részben háborús bűnnel vádolt katonái védelmét és szolgáltatta ki Hágának többek közt a francia Idegenlégiót is megjárt Ante Gotovina tábornokot, akinek 2008-ban kezdődött perében várhatóan április 15-én hoznak ítéletet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Horvát háborús bűnöst fogtak Kentuckyban, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. EGY ILYEN SZADIKUS ALJAS SZEMETET HALALRA KELENE ITÉLNI

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Hol volt az FBI és hol volt a CIA, amikor belépett “a szabadság hazájába”?

    - Így tudtak sikeressé válni 01.09.11. bajnokai is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Bosnyák háborús bűnösök kiadatás előtt 2011. április 14. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos