Ronai and Ronai
AMERIKAI

A NATO Szerbiával is örülne a jobb viszonynak 2012. június 5. kedd 13:22 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A NATO Szerbiával is örülne a jobb viszonynak
Brüsszel – A NATO szívesen látná valamennyi nyugat-balkáni országot az észak-atlanti szervezeti struktúrában, és annak is örülne, ha Szerbiával javulna a viszonya, hangoztatta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Brüsszelben, azokra az újságírói kérdésekre válaszolva, amelyek Tomislav Nikolic Srebrenicával kapcsolatos, széles körű felháborodást kiváltó kijelentésére vonatkoztak.
.
Az újonnan megválasztott szerb államfő a montenegrói televízióban múlt csütörtökön leadott interjújában úgy vélekedett: az, hogy a boszniai szerb haderő nyolcezer muzulmán férfit és fiút megölt 1995-ben Srebrenicában, „súlyos bűntett, de nem népirtás” volt.
.
Rasmussen hétfői sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó közvetlenül minősíteni Nikolic szavait, annyit azonban megjegyzett, hogy a Srebrenicával kapcsolatos kérdések megítélése a délszláv háború bűnök ügyében eljáró, hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék feladata, és hogy e testület teljesíti is feladatát.
.
Az atlanti szövetség főtitkára megerősítette, hogy a NATO vezette koszovói nemzetközi KFOR haderő, amely jelenleg 5500 főt számlál, továbbra is teljesíti az ENSZ-mandátumból fakadó kötelezettségeit, egyebek közt eltávolítja az észak-koszovói szerbek által emelt útakadályokat.
.
Az albán többségű Koszovó 2008-ban mondta ki függetlenségét Szerbiától, de az új állam északi térségében a szerb lakosok alkotják a többséget, és ők nem akarják tudomásul venni Pristina fennhatóságát.
.
Sajtótájékoztatóján Rasmussen beszámolt arról is: a már korábban megszerzett orosz hozzájárulás után Üzbegisztán, Kirgizisztán és Kazahsztán is beleegyezett abba, hogy a NATO Afganisztánból kifelé irányuló szállítmányai áthaladjanak ezen közép-ázsiai országok területén. Ez azért fontos a NATO-nak, mert Pakisztánnal – egy fél évvel ezelőtti, tragikus kimenetelű,  állítólag véletlennek betudható fegyveres incidens nyomán – feszültté vált a viszonya, és nem biztos, hogy a Pakisztánon keresztül vezető szállítási útvonalat lehet majd használni, amikor 2013-2014-ben teherautó-szállítmányok tízezreire lesz szükség a nemzetközi erők (ISAF) Afganisztánból való kivonásához.
.
A NATO főtitkára elmondta, hogy a következő hetekben több mint száz újabb afganisztáni körzetben, illetve településen veszik át afgán kormányerők az ISAF-katonáktól a biztonság fenntartásáért viselt elsődleges felelősséget. Ez azt jelenti, hogy az afgán lakosság immár háromnegyedének a biztonságát a nemzetközi erők helyett maguk az afgánok szavatolják.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
A NATO Szerbiával is örülne a jobb viszonynak, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Pedig Pakisztánba dollárok százmillióit nyomja bele Amerika.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Az újonnan megválasztott szerb államfő Toma Grobar becenévre hallgat., magyarul Sírásó Tomi. A nemrégi Jugo-háborúban aktívan résztvett, szerb agrasszorként.
    Megválasztása nem jó jel a Balkán stabilitása szempontjából. Lesz még háborús helyzet, az biztos !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tüskés partnerség 2012. július 6. péntek | AN

Az internet forradalmasítja a dzsihádot 2012. június 5. kedd | AN

Meghalt négy NATO-katona Afganisztánban 2012. május 27. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos