Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fél évezredes ősnyomtatvány bukkant fel Utahban 2011. április 25. hétfő 15:47 | AN Forrás: AP

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fél évezredes ősnyomtatvány bukkant fel Utahban

Salt Lake City – Ken Sanders könyvkereskedőhöz nagyszombaton vitték oda az antikvitást egy utahi kisváros, Sandy múzeumában, ahol egy adománygyűjtőn vett részt önkéntes munkatársként.

Késő délutánra járt, amikor egy férfi leült Sanders mellé, kezében nejlonzacskóval, és azt kérdezte, mennyi pénzt kaphatna egy igen régi könyvért. A kereskedő arra gondolt, milyen sokszor hallotta már ezt a kérdést, de amikor a portékát meglátta, megdöbbent: a Nürnbergi krónika egy viharvert, hiányos példányát tartotta a kezében.

1493-ban, Anton Koberger nyomdájában készült a mű, egy évvel azután, hogy Kolumbusz először érte el az amerikai kontinens partjait. A Nürnbergi krónika a Gutenberg-féle könyvnyomtatás elterjedésekor kiadott, gazdagon illusztrált munka, egyike a legrégebbi nyomtatott könyveknek.

Az anonimitást kérő tulajdonos Sanders szerint dédnagybátyjától örökölte az antikvitást, de sokáig nem foglalkozott vele, nem is tudta, mi van a birtokában, így a kötet magában porosodott a padláson. Annak idején még rongyból és nem fából készítették a papírt, ezért az egyes lapok viszonylag épségben megmaradtak, a fűzés azonban szétmállott. Sanders kizárja, hogy hamisítványról lenne szó, a könyv ugyanis kiállta a „szagpróbát”, amely sohasem csalja meg a tapasztalt antikváriusokat.

A Nürnbergi krónika viszonylag ismert ősnyomtatvány: nagy példányszámban adták ki annak idején, több száz példánya ismeretes ma is világszerte. A most előkerült kötet meglehetősen csonka, mintegy kétharmada hiányzik, ami nagy kár, mert egy igazán jó állapotú Krónika egymillió dollárt is megérne. Egy londoni aukción tavaly 850 ezer dollárért kelt el egy kötet. A mostani lelet ebben az állapotában is megérhet egy gyűjtőnek körülbelül 50 ezer dollárt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Fél évezredes ősnyomtatvány bukkant fel Utahban, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Hajráf Magyarország, hajráf Cusi! 2014. március 10. hétfő

Világvége hangulat a Sandy után 2012. november 7. szerda | AN

Ingyen ételt és vizet osztanak New Yorkban 2012. október 30. kedd | AN

New York Sandy után gyógyítja sebeit 2012. október 30. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos