Ronai and Ronai
AMERIKAI

New York Sandy után gyógyítja sebeit 2012. október 30. kedd 16:45 | AN

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
New York Sandy után gyógyítja sebeit

New York – Egy tűzoltó is életét vesztette az éjszakai oltásban, vele együtt összesen tizenhárman haltak meg New Yorkban a Sandy hurrikán okozta katasztrófában, hárman New Jerseyben, ketten Connecticutben. Queens-ben a leszakadó áramvezetékek okoztak tűzvészt, amelynek során csaknem száz ház leégett. Manhattanben lassan áll helyre az élet, az utakat kezdik megnyitni, egyelőre csak a Lincoln Tunnel működik, azt kérik, hogy csak az használja, akinek feltétlenül szükséges. A West Side Higyhway – a Hudson felőli autópálya – még mindig zárva van. New Jerseyben megnyitották a Garden State Parkway-t, teherautókkal mentik azokat, akiknek háza összedőlt vagy megrongálódott. A Tappan Zee Bridge is járható, ez azt jelenti, hogy a szél ereje nem veszélyezteti az autókat. Long Island felé még zárva vannak az utak, a Battery Tunnel is zárva.

New Jerseyben egy 11 éves és egy 13 éves kisgyermek is megsérült, akikre rájuk zuhant egy fa, a szüleik viszont meghaltak. A Manhattant határoló Hudson és a keleti oldalon az East River elárasztotta a Downtown-t, helyenként több méter magasságú víz hömpölygött. A szél ereje olyan kilengéseket okozott a felhőkarcolóknak, hogy az embereknek kapaszkodniuk kellett a lakásaikban. A legkritikusabb helyzet a New York University Hospitalban alakult ki, ahol 250 beteget kellett az éjszaka során a vihar közepén evakuálni, miután a kórházban megszűnt az áramellátás. Egy kisebb transzformátorállomás is felrobbant, viszont az 57. utcában elszabadult és a levegőben lengő toronydaru nem zuhant le. A New York-i tőzsde környéke tiszta és száraz, a reggeli képek azt mutatták, hogy az épület körül érintetlenek a homokzsákok, a víz nem tört be az épületbe.

A legnagyobb károkat a légi villanyvezetékek okozták. Egész este mutatták azokat a házakat Brooklynban és Queensben, amelyek előtt folyamatosan szikrázott, egyes helyeken égett a villanyvezeték a zuhogó esőben és a tomboló szélben. Idő kérdése volt, mikor gyulladnak ki a fából készült házak, amelyek úgy égnek, mint a zsír. A nagy szélben a tűz az egyik házról terjedt a másikra a Belle Harborben. A túzvészből evakuálták az embereket, de abban senki nem biztos, hogy valamelyik házban nem égett-e bent valaki. A tűzoltók megfeszített munkájának köszönhető, hogy a szorosan egymás mellé épült, lerobbant faházakban megfékezték a tüzet, és nem égett le egész Queens. A leszakadt villanyvezetékek még most is sok veszélyt okoznak, mert egyes helyeken szabadon lógnak az utcát elárasztó vízbe. New Jerseyben ugyanez a helyzet, ahol a világ legfejlettebb állama valamilyen oknál fogva a Szovjetunió harmincas éveihez hasonlóan a levegőben vezeti mindenfelé az áramot.

Manhattanben a West Village éledt először újjá, az emberek járják a környéket, és szemrevételezik a pusztítást, az áradás nyomait. Közben a forgalom lassan elindult a West Side Highway-en is. New Jerseyben és Connecticut-ban katasztrofális a helyzet, nincs áram, minden zárva van, egyes helyeken az autók tetejéig ér a víz. Atlantic City víz alatt áll, Philadelphia egyes helyeit is elöntötte az ár. A Sandy az előre várható útját némileg megváltoztatta jobbra fordult, így Boston is a vártnál nagyobb esőt és szelet kapott. A tőlünk nem messze levő Hackensack River egyik gátja áttört és elárasztotta a környéket. A New Jersey oldalon található Metlife Stadium nem sérült meg nagyon, a vizet kell kiszivattyúzni, várhatóan a november 14-én esedékes Brazília-Kolumbia barátságos mérkőzést megtartják.

A hírek szerint millióknak nincs árama, egy hétig is eltarthat, mire New Jerseyben mindenhol lesz áram. Az iskolák és az üzletek ma is zárva tartanak, sok helyen nem nyitottak ki a benzinkutak.

Chris Christie kormányzó délelőtt 10 órakor tartott sajtókonferenciáján részvétét fejezte ki, Obamával folyamatos kapcsolatban voltak az éjszaka folyamán, New Jersey megkap minden federális támogatást a helyreállításhoz. Akik bent ragadtak a veszélyes területeken, akiket autókkal és helikopterekkel kimentik, főleg Atlantic Cityben tragikus a helyzet, de Jersey City is nehéz órákat él át. Gondoskodnak a menekülthelyekről, vizet hordanak a lakosságnak. Átmeneti menekültállomásokat nyitottak meg, amelyekben eddig 5500 embert helyeztek el. További hat állomást nyitnak meg, ahol újabb 2000 ember helyezhető el. 2,4 millió ember van jelenleg áram nélkül, ez kétszer annyi, mint tavaly ilyen kor, az Irene hurrikán esetében. Irene után nyolc napig tartott a helyreállítás, ez most tovább tart majd. A károk felbecsülése megkezdődött.

Christie bejelentette, hogy katonák is segítenek, Texasból is érkeznek önkéntesek. Felhívta a figyelmet, hogy a földön fekvő villanyvezetékeket kerüljék el. Kérik a munkaadókat, hogy ne nyissanak ki, ne menjenek dolgozni, csak az utazzon, akinek nagyon szükséges. A New Jersey Turnpike az 1-10-es exitig nyitva áll, de főleg a mentésre szeretnék használni. A vasúti közlekedést nagy kár érte, mert sokfelé kimosta síneket az áradás és számos hidat megrongált. Hobokenben is nagy csapást szenvedett el a vasúti hálózat. Össesen 91 kórházban nincs központi áramellátás, ezeken a helyeken generátorok működnek, és képesek ellátni a betegeket. Most vizsgálják helikopterekkel a New Jersey tengerpartot és a parti házakat, amelyek mind víz alatt állnak. A New Jersey shore elképzelhetetlen mértékű pusztítást szenvedett el. Ezekbe a házakba nem biztonságos visszaköltözni, nem javasolják a lakóknak, hogy egyelőre visszamenjenek. Az elmenekülteket felkészíti arra, hogy a vártnál rosszabb lesz a látvány, mint amire számítanak. Üzent azoknak, akiknek nincs áramuk, és el vannak vágva a külvilágtól, hogy a segítség úton van.

Chritie nem tudja a neveket, két szülő és két felnőtt utazott egy pick up kisteherautóban, amikor rájuk dőlt a fa. A kormányző szerint New Jerseyben összesen hárman haltak meg.A 35-ös út közepén, amely jelenleg is víz alatt áll, házakat lehet látni, amelyeket odáig sodort a víz. Egyes településeken hajókkal és motorcsónakokkal járják az utcákat, és keresik azokat, akik esetleg bentragadtak a házakban. Teherautókon szállítják el a vízből és az összeomlás előtt álló házakból menekülőket. A hadsereg járművei hosszú konvojokban érkeznek a helyszínekre, kisbabákat, öregeket és betegeket segítenek fel a platókra. New Jerseyben 173 autóút zárva tart.

Atlantic Citynek két arca van, az egyik a csillogó kaszinók és drága szállodák világa, mellette azonban egy nagyon lepusztult, szegény emberek lakta település található. Ez utóbbiak közül házak kerültek víz alá, egyes házak össze is omlottak, vagy le kell bontani. A tengerparton ismert deszka gyalogút (boardwalk) több helyen eltűnt és kilométerekkel távolabb láthatók a darabjai. Hoboken és Manhattan között a hajójárat várhatóan tíz nap múlva indulhat el, a kikötőt ugyanis elárasztotta a sós tengervíz, és hatalmas károkat okozott a rendszerben. Az emberek mindenhol fegyelmezettek és segítőkészek.

A Halloween holnap elmarad, a gyerekeknek nem lesz biztonságos járni az utcákon.

Magyarokat is érintett a Sandy hurrikán. Elsősorban New Jerseyben, Connecticutben és némelyeket Marylandben. New Yorkban elsősorban Queensben él sok magyar, de nem abban a városrészben, ahol a tűzvész pusztított, hanem Astoriaban. Brooklynban a legtöbb magyar Boro Parkban  és Williamsburgben dolgozik az ortodox zsidó negyedben. A Boro Park is viszonylag távol esik a tengerparttól, amely az orosz negyeddel határos a Brighton Beachen. Nem kaptunk hírt arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a hurrikánnak, viszont az biztos, hogy amerikai magyarok házait is megrongálta.

Csepeli György szociológus, volt informatikai államtitkár, aki vendégprofesszorként tartózkodik az Egyesült Államokban, arról számolt be, hogy New Jerseyben abban a házban, amelyben lakik, az éjszakai vihar betörte az ablakokat, de személyi sérülés nem történt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
New York Sandy után gyógyítja sebeit, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. http://drmandler.wordpress.com/2012/10/30/the-morning-after-the-hurricane/ for those of you who want to see my slightly poetic take on the hurricane.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. http://atv.hu/videotar/20121030_tizenegy_raketat_kuldtek_hajnalban_gazabol_izraelbe
    Tizenegy rakétát küldtek hajnalban Gázából Izraelbe
    A Híróra vendége Breuer Péter külpolitikai szakértő.
    .
    Kis off topic – bár kikapcsolódásra nem a legjobb – azoknak, akik nem tudnak az “újjáépítésben” részt venni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  3. “tizenhárman haltak meg New Yorkban ” részvétem az áldozatok családjainak, részvétem Amerikának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  4. Rémes pusztitás, csakhogy vége lett !!! Az én szeretteimről/től semmi hir…
    Bizom az esetleges szerencsében, és remélem, csak áram nincs, azért foglaltat jeleznek a telefonok. A mobilok meg lemerültek. Skype sincs.
    Milliónyi kétségbeesett ember, és nemcsak ott, mert a világ sok táján élünk hozzátartozók.
    Amerika erős, szervezett, emberséges, amilyen hamar lehet, helyreállit. A halottaknak persze nincs segitség.
    Isten áldja, segitse az ott szenvedőket !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  5. Sandynek volt beutazási engedélye ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  6. Mate, Ivan Tibor

    A hirek szerint legalabb tiz napra van szukseg, amig a helyzet normalizalodik. Addig elorelathatoan nincs viz, nincs elektromossag. Nincs TV, nem mukodnek a computerek, a telefonok, a futes, a hutes, a hutoszekrenyek, a liftek, a garazskapuk. Aki soha nem elt Amerikaban, el sem tudja kepzelni azt a kiszolgaltatottsagot, amivel egy ilyen rendkivuli helyzet jar.
    A legfenyegetobb a vizhiany. A magas hazak csapdajaban csak ket modon lehet vizhez jutni: a hutoszekrenyben megolvadt jegbol, vagy a WC oblito tartalyabol. Kerdes, hogy az meddig eleg? A tuzveszely fokozodik, mert vilagitas hianyaban gyertyakat hasznalnak, es ha figyelmetlenek, az is katasztrofahoz vezethet. A tuzoltokat nem tudjak kihivni, es a szomszedra sem lehet szamitani, nincs telefon.
    Az amerikai nagyvarosi elet a legcivilizaltabb modon folyik, amikor minden rendben van. Ilyen tragikus helyzetben a nagyvarosi letezes nagyobb megprobaltatas, mint Robinson Crusoe hajotorese volt. Kivancsi vagyok, az elso sokk es a rendezodes utan hanyan akarnak majd orokre bucsut mondani a nagyvarosi eletnek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. Kecskeméti Károly vontolla

    Az első reflex természetesen a részvété, a második pedig a reménnyel kapcsolatos: ennyi elegendő figyelmeztetés volt, hogy Amerika végre a súlyának megfelelően bekapcsolódjon a civilizációnk túléléséért folytatott, egyelőre reménytelennek látszó küzdelembe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. A kép aláírás hibás, asszondja “űrbéli táj”, ellenben a képen tüzek égnek, füstölnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Először is együttérzésünk a hatalmas vihar áldozataival, a fedél nélkül maradottakkal, a mentésben résztvevőkkel, a munka nélkül maradottakkal.
    Nagyon sajnáljuk őket, és ilyenkor nincsen helye sem politikának, sem nacionalizmusnak, sem vallásnak, hitnek, csak a sajnálatnak, és a szánalomnak!

    Még is, a szakember nem mehet el a kérdés mellett, hogy az „atomtámadást” idéző táj láttán arra gondoljunk, hogy megfelelően szilárdak voltak ezek az építmények?
    Az amerikai mentalitás, – a prakticizmus, a nagyon fejlett könnyűszerkezetes és a remek hőszigetelő és nagyon gyors építést, kevés anyagot igénylő kis-paneles építési mód – ad e megfelelő szilárdságot az építményeknek?
    A nagyon tetszetős és olcsón létesíthető, kényelmes és jól felszerelt házak statikailag is megállják a helyüket?

    Találkoztunk ezzel a jelenséggel szinte a világon mindenhol! A japáni földrengések, cunamik, a kínai földomlások, a hatalmas szélnyomásnak kitett egyéb helyei a világnak gyakran keltik azt az érzést a szemlélőben, hogy a megsemmisült épületek, építmények – többnyire családi házak, nyaralók – nem elég ellenálló szerkezetűek. Talán nagyon nagyvonalúan tervezettek, engedélyezettek?

    A másik kérdés ami zavaró, hogy alig találni a családi házas településeken a legnagyobb üzembiztonságot nyújtó elektromos, és híradástechnikai földkábeleket. A legtöbb ilyen helyen az olcsón és gyorsan telepíthető, bővíthető légkábeleket használják, és a drágább villáknál is rendszeresen láthatjuk ezt.
    Természetesen ez a legsérülékenyebb megoldás, igaz, általában olcsón és gyorsan javítható . Hátránya hogy egy nagyobb területen tapasztalható meghibásodás – oszlop kidőlések, fák kidőlése a vezetékekre, stb. – hatalmas területeken okozhat zavart az ellátásban.

    Csak remélhető, hogy a nagyobb biztonságot nyújtó megoldásokat fogják használni a károk helyreállításánál, az újjá építésnél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Az én szeretteim megúszták kisebb károkkal, villany már van, teszik a dolgukat, és segitenek, ahol kell, ahol tudnak.
    Nagy kő “esett le a szivemről”, de drukkolok a többieknek is !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Részvétem Amerikának és New Yorknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nagy siker a Sorstalanság New Yorkban 2014. április 14. hétfő | AN

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda | AN

Tolongás a hamis illúziók útján 2012. november 25. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Világvége hangulat a Sandy után 2012. november 7. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos