Ronai and Ronai
AMERIKAI

Előretörtek a líbiai kormányerők 2011. március 4. péntek 20:00 | MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Előretörtek a líbiai kormányerők

Tripoli – Elfoglalták a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők a fővárostól nyugatra fekvő, eddig ellenzéki kézen volt az-Závija városát – jelentette pénteken a líbiai állami televízió.

A tévé egyes csatornája szerint a kormányerők megölték a helyi lázadók – a tv fogalmazása szerint a “város terrorista csoportja” – vezetőjét, Huszein Darbukot és helyettesét, valamint lefoglaltak 31 harckocsit, 19 csapatszállító járművet, 45 légvédelmi géppuskát és más fegyvereket. A tévé kettes csatornája szerint a kormányerők a város nagyobbik része felett vették át az ellenőrzést.
Előzőleg az al-Arabíja arab hírtelevízió azt adta hírül, hogy legalább 13 ember halt meg a nyugat-líbiai az-Závija városában zajló összecsapásokban, A dubaji székhelyű csatorna egy orvosra hivatkozva számolt be az áldozatokról. Az al-Dzsazíra katari hír-tv egy szemtanúra hivatkozva pedig azt közölte, hogy az összetűzés legalább ötven halálos és háromszáz sebesült áldozatot követelt. A tévé szerint meghalt Haszan Varbok is, akit a csatorna a helyi lázadók vezetőjeként azonosított.
Tripoliban pénteken könnygázt vetettek be a Kadhafi lemondását követelő tüntetők ellen a kormányt támogató erők. A biztonsági erők legalább öt könnygázgránátot lőttek ki a Tadzsúra negyedben felvonuló másfél ezer tüntető ellen. A tömeg rövid időre szétszóródott, de utána folytatta a tiltakozó menetet – jelentette a helyszínről az AP amerikai hírügynökség tudósítója. A Reuters brit hírügynökség tudósítója lövéseket is hallott. Egy ellenőrző ponton tizennégy Toyota sportautó haladt át a tüntetők irányában, a gépjárművekben katonai egyenruhát és a fejükön zöld kendőt viselő emberek ültek. Egy szemtanú szerint a tripoli Zöld tér közelében összeverekedtek Kadhafi hívei és ellenfelei.
A Kadhafi-fű erők csütörtök éjjel és péntek hajnalban aknagránátokkal és légvédelmi géppuskákkal lőtték a Tripolitól keletre fekvő, szintén az ellenzék kezén lévő Miszrátát, az ország harmadik legnagyobb városát – közölte egy helyi orvos. A lövések és robbanások nem követeltek emberéletet, a művelet célja a jelek szerint mindössze a megfélemlítés volt.
A Kadhafihoz hű erők légicsapást mértek pénteken az ellenzékiekhez ellenőrzése alatt álló egyik katonai támaszpontra a kelet-líbiai Adzsdábíjában is – közölték a felkelőkhöz közel álló források. A katonai létesítmény már számos alkalommal volt a kormányerők célpontja, amióta a lázadók elfoglalták azt. Egy felkelő elmondta, hogy bomba hullott a támaszpont külső fala mögé.
A bázison 35 bunker van. Egy újságíró a héten járt az egyikben, ahol akkor tízezer tonna lőszert raktároztak. Csütörtökön harci gépek támadást intéztek Brega városnál, amelyet előző nap szárazföldön próbáltak meg elfoglalni a kormányerők, de az ellenzékiek visszavetették a rohamot.
Körülbelül tízezer fegyveres felkelő – köztük 4-5000 hivatásos katona – áll szemben jelenleg a Kadhafi uralmát védő erőkkel – nyilatkozott Al Ghaoui Hesnának, az MTI Hírcentrum tudósítójának az újonnan létrehozott katonai tanács szóvivője Bengáziban.
Abdalláh Mehdi kifejtette: folyamatosan képzik a felkeléshez csatlakozó civileket a fegyverek használatára, amit megkönnyít, hogy Líbiában a férfiak nagy része ért a kézifegyverek kezeléséhez. Arra a kérdésre, miért adnak fegyvert 15-16 éves gyerekek kezébe, azt felelte, hogy a lakosok nagyon elszántak. Sokan meg akarják bosszulni szeretteik halálát, s a helyiek nagy része bármit megtenne, hogy megdöntse Kadhafi hatalmát. Szerinte ezért nagyon nehéz bárkit is visszatartani.
A szóvivő szerint valóban rengeteg fegyvert kiosztottak, de amennyire a körülmények engedik, próbálják uralni a helyzetet. A fegyveres egységeket a katonai tanács irányítja. Ami a legfőbb parancsnokot illeti, róla annyit mondott, hogy a tanács vezetője, akinek kilétét még nem hozták nyilvánosságra. Végül elárulta: napokon belül bejelentik, hogy Ahmed Szaad Katrani áll a testület élén.
A szóvivő azt mondta, számítanak a nyugati hatalmak segítségére, hogy mielőbb légicsapást mérjenek Kadhafi bázisára és a kormányerőkkel együtt harcoló zsoldosok állásaira.
A Párizsból két nappal ezelőtt Líbiába elindított humanitárius segítség – öttonnányi gyógyszer és orvosi műszerek, valamint mintegy harminc orvos, ápoló és diplomata – megérkezett a felkelők fellegvárának számító Bengázi kórházába – közölte pénteken Bernard Valero külügyi szóvivő. A France 2 közszolgálati televízió helyszíni tudósítása szerint az első hivatalos külföldi humanitárius konvoj Egyiptomon át csütörtök este érkezett meg a kelet-líbiai városba, ahol hatalmas tapssal fogadták őket a helyiek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Tisztelt Amerikai Népszava!

    Már vagy egy hónapja követem a Líbiából érkező híreket.

    Először is azt kell leszögezni, hogy Gaddhafi esetében nem egy afrikai vagy arab törzsi vezetőből magát államfővé kinövő veterán politikusról van egyszerűen szó. Gaddhafi, miután az 1960-as évek végén belekóstolt a hatalomba, rövid kitérők után elkötelezte magát a Szovjetunió végtelenül mohó III. világ politikája iránt, és húsz éven át a szovjet érdekek jellegzetes kiszolgálójává lett. S mivel egyben radikális arab, illetve úgymond palesztín érdekeket is szolgált, így nem meglepő, hogy terrorista módszerekben soha sem válogatott. Elvakult nyugatellenességében még a magát kereszténynek feltüntető Ír Köztársasági Hadsereggel sem habozott szövetkezni; az a körülmény pedig, hogy Nasszer volt egyiptomi elnököt tartja példaképének, rámutat: egy olyan bálvány lebeg szeme előtt, aki Izraelt a tengerbe akarta űzni.

    Gaddafival kapcsolatban akár a magyarországi közvéleményben, akár az európai politikusok agyában a jellegzetes kollektív amnézia mutatkozik.

    - Vajon miért nem kezelik az EU tagállamok, és maga az Egyesült Államok kormánya úgy ezt a személyt, mint egy ócska fasiszta gonosztevőt?
    - Ha úgy kezelnék, akkor már hetek óta nemzetközi elfogatóparancsot adtak volna ki Gaddafi és tettestársai ellen. Végül is maga G. azt állítja, hogy neki nincsenek hivatalos funkciói. Akkor pedig nem is illeti meg semmilyen nemzetközi /diplomáciai/ védettség!

    Obama elnök egyik héten azt nyilatkozza, hogy Gaddafinak mennie kell, másik héten olyan hír jön, hogy ENSZ felhatalmazás nélkül se Amerika se az EU nem avatkozik be Líbiában.
    Miért, melyik amerikai katonai beavatkozáshoz volt ENSZ felhatalmazás a kóreai háború óta?

    Jelenleg még élelmiszer segélyt sem szállítanak a nyugati hatalmak a líbiai felkelőknek, és arra sem szánták el magukat, hogy megszakítsák a diplomáciai kapcsolatot a tripoli vezetéssel. Akkor hová kell tenni Obama elnöknek azt a kijelentését, hogy Gaddafinak mennie kell, vagyis Gaddafi illegitim?

    Melyik szemétdombra helyezi politikáját a washingtoni vezetés, arra amelyikre az itthoni publicisták szerint a Magyar Nép kívánta 1956-ot követően?

    Hillary Clinton viselkedésében – és talán megnyilatkozásában – vélek látni valami kritikát az elnök és a jelenlegi amerikai katonai vezetésnek tulajdonított magatartást illetően. De hallgatásból és szűkszavúságból nem sokat értünk, a Világ pedig jó okkal értetlenül áll a fejlemények hiányával szemben.

    Budapest, 2011.III.6.

    Üdvözlettel: Nyitrai László meteorológus

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN

Iráni dicsérő a Hezbollah ellenőrzőjében 2012. október 15. hétfő | AN

A régióban betöltött vezető szerep a tét 2012. október 11. csütörtök | AN

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos