Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lobbibotrány az Európa Parlamentben 2011. március 20. vasárnap 19:03 Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lobbibotrány az Európa Parlamentben

Bécs – Lemondott egy lobbibotrányba keveredett osztrák európai parlamenti képviselő vasárnap, miután kitudódott, hogy pénzért törvénymódosítást nyújtott be. Két másik képviselő is érintett.

Ernst Strasser a kisebbik osztrák kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) küldöttségvezetője volt az Európai Parlamentben (EP). A politikus azután jelentette be távozását, hogy a The Sunday Times című brit lap közzétett a honlapján egy videofelvételt, amelyen Strasser a lap magukat érdekkijáróknak kiadó újságíróinak megígérte, hogy százezer euróért cserében közbenjár egy uniós jogszabály módosítása érdekében.
Az ÖVP elnöke, Josef Pröll alkancellár a felvétel napvilágra kerülését követően lemondásra szólította fel Strassert.
Az esetet az osztrák ügyészség, az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) és az EP is vizsgálja.
A botrány néhány napja robbant ki, az ugyanis már akkor kiderült, hogy Strasser legalábbis nem utasította vissza az őt megkereső állobbistákat. A magukat lobbistáknak kiadó újságírók azt állították, hogy a befektetők kártalanításáról szóló irányelv módosítását akarják elérni. Strasser azt állítja, kezdettől fogva sejtette, hogy nem lobbistákról van szó, s azért tartotta fenn velük a kapcsolatot, hogy rájöjjön, ki áll a háttérben. Kollégáitól ugyanakkor olyan e-mailekben kért segítséget a beterjesztéssel kapcsolatban, amelyekben nem tért ki gyanújára. Azt állítja, azért nem avatta be kollégáit kételyeibe, mert arra gyanakodott, hogy a titkosszolgálat áll a háttérben. Mint mondta, feljelentést azért nem tett, mert nem volt elég információja az állítólagos lobbistákról.
Az egyik érintett osztrák EP-képviselő, Othmar Karas még pénteken bocsánatkérésre szólította fel Strassert és a szemére vetette, hogy “tudatosan rászedte” őt.
Strasser, noha néhány órával korábban még visszautasította a távozás gondolatát, vasárnap végül “az ellene folyó kampányra” hivatkozva lemondott. Ezek a támadások – mondta – olyan látszatot keltettek, amely árt az ÖVP-nek. Közölte, hogy teljesen visszavonul a politikától. Pártbeli EP-képviselő kollégáját, Othmar Karast azzal vádolta, hogy személyes okokból “politikai nyomást fejtett ki” az ő távozása érdekében.
Az 55 éves politikus 2000 és 2004 között belügyminiszter volt az első, majd a második Schüssel-kormányban, 2004-ben azonban lemondott tisztségéről. 2009-ben, az európai parlamenti választásokkor tért vissza a politikai életbe. Akkor közismerten feszültséget okozott Karas és Strasser között, hogy bár a választáson Karas kapott több szavazatot a választóktól, mégis Strasser lett a delegációvezető.
Michael Spindelegger (ÖVP) külügyminiszter üdvözölte az EP-kéviselő lemondását. “Valamennnyien megkönnyebbültünk” – mondta az osztrák televízió vasárnapi politikai műsorában és elítélte Strasser viselkedését. “Egy politikusnak a választóknak kell elköteleznie magát, nem a pénztárcájának” – fogalmazott.
A megüresedő mandátumot az 2009. júniusi választásokon az ÖVP listáján szereplő képviselőjelöltek valamelyike tölti majd be.
A vezető konzervatív vasárnapi brit lap beszámolója szerint az újság oknyomozó riporterei “hatvannál is több” EP-képviselővel vették fel a kapcsolatot egy fiktív lobbicég, illetve egy szintén nem létező orosz befektetési társaság kijáróinak mondva magukat. A megkeresést sokan visszautasították, ám 14 képviselő érdeklődést mutatott, és találkozott a riporterekkel. Végül hárman álltak rá arra, hogy módosítások benyújtásával segítik a “lobbicéget”. Egyikük Adrian Severin volt román külügyminiszter, a másik Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter, a harmadik pedig Ernst Strasser volt. Az előző kettő a szocialista, az utóbbi a néppárti EP-frakció tagja.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Orbán nyíltan felvetette az EU-ból való kilépést 2013. október 13. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. április 12. péntek | AN

Orbán nem szereti, ha nézik a kezét 2012. december 11. kedd | EG

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos