Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megvan az Iránban eltűnt FBI-ügynök 2011. március 4. péntek 9:50 | AN Forrás: Associated Press

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megvan az Iránban eltűnt FBI-ügynök

Washington – Négy évvel eltűnése után bukkantak az FBI nyugalmazott ügynöke nyomára. Jelenleg diplomáciai erőfeszítések folynak hazahozatalára.

2007 márciusában, az iráni Kis szigetén látták utoljára az Ázsiában magánnyomozást végző Robert Levisont, azután megmagyarázhatatlan módon eltűnt. Az Egyesült Államok az iráni hatóságokra gyanakodott, amelyek viszont többször leszögezték, hogy semmi közük az ügyhöz, és nem rendelkeznek Levisonnal kapcsolatos információkkal. Korábbi értesülések arra utaltak, hogy a férfi továbbutazott Délkelet-Ázsiába; de tartani lehetett attól, hogy a 62 éves, cukorbajban és magas vérnyomásban szenvedő nyugdíjas meghalt valahol.

A tavalyi év végén derült ki, hogy talán mégis életben lehet. A család kapott erre nézvést bizonyítékot, amit hivatalosan is megerősítettek. Semmilyen részletet nem közöltek, és azok a riporterek, akik meglátogatták Levison szűkebb pátriáját, a floridai Coral Springst, dolgukvégezetlen voltak kénytelenek távozni. A kiszivárgott információkat a hírügynökségek nem közlik, mivel azok kipattanása veszélyeztetné a Levison hazahozatalára irányuló erőfeszítéseket.

Szerdán lesz négy éve, hogy Levisonnak nyoma veszett. Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben, egyik mondatában azt állítva egy interjúban, semmit nem tud a dologról, a másikban segítségét ajánlotta fel, a harmadikban pedig azzal vádolta az FBI-t, bizonyítékokat tart vissza arra vonatkozóan, mit keresett Levison Iránban.

Levison 1998-ban ment nyugdíjba, magánnyomozó lett, cigarettacsempészettel foglalkozott, és családjával közölte, munkája miatt kell Iránba utaznia. Kis szigete, amely szabadkereskedelmi övezet – ezért amerikai állampolgárok is vízum nélkül beutazhatnak oda –, népszerű üdülőhely, amellett a szervezett bűnözés és a csempészet egyik világközpontja.

Levison azután tűnt el, hogy találkozott Dawud Salahuddinnal, egy Amerikából menekült férfival, akit azért köröznek, mert 1980-ban, egy évvel az iráni iszlám forradalom után, Marylandben lelőtte a bukott Pahlavi-rendszer egy volt diplomatáját. Salahuddin állította azt, hogy tanúja volt, amint iráni rendőrök kihallgatják Levisont, aki a szállodájából még kijelentkezett, a repülőtérre viszont sohasem érkezett meg.

Másként tudja a történteket Reza Kahlili, Amerikában élő iráni ellenzéki, aki szerint Levisont az iráni Forradalmi Gárda rohamcsapata, a Kudsz vitte el egy teheráni biztonságos házba, mert Levison a Gárda és az orosz maffiacsoportok közti – főleg pénzmosással kapcsolatos – együttműködést próbálta feltárni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Már megint hazavágták Irán kisded játékát 2011. április 25. hétfő | AN

Lecsapott az FBI az amerikai pókertermekre 2011. április 18. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos