Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csak indiánok használhatnak sastollat 2011. március 30. szerda 10:52 | AN Forrás: Reuters

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Csak indiánok használhatnak sastollat

Denver – A szövetségi kormány megtiltotta a nem őslakosoknak, hogy vallási célokra, akár a az indián kultúra imitálására vagy bemutatására sastollakat használjanak. A verdiktet a 10. kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság mondta ki.

Az ítélet egy alsóbb fokú bíróság döntését másítja meg, amely igazat adott egy, indián törzshöz nem tartozó utahi férfinak, aki vallási szertartás céljaira sastollakat birtokolt. Samuel Ray Wilgus gépkocsijában a utahi rendőrség egy 1998-as közúti ellenőrzés során talált sastollakat, így indult eljárás ellene.

A tollak vagy a védettnek minősített sas bármilyen testrészénejk birtoklása egy 1940-ben született természetvédelmi törvény értelmében csak akkor legális, ha tudományos célból történik, vagy a szövetségileg bejegyzett amerikai indián törzsekhez tartozók vallási szertartás céljából birtokolják, náluk ugyanis a sas szent állatnak számít.

Samuel Ray Wilgus azon az alapon fellebbezett, hogy a természetvédelmi törvény ellentmond a vallás szabadságáról szóló 1993-as jogszabálynak, utóbbi értelmében a szövetségi kormány nem korlátozhatja az állampolgárok vallásszabadságát, márpedig Wilgus szerint ez történik, amikor őt sastollak birtoklása miatt megbüntetik. A férfi azt állította, az ő vallásában az indián vallások számos eleme szerepel.

A denveri bíróság ítélete leszögezi, hogy noha Wilgus hitének őszinteségében nem kételkedik, az amerikai indiánok hitélete egyedülálló alkotmányos védelemben részesül, így a sastoll-birtoklás joga csak őket illeti meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Ezt szeretem az USA-ban.
    Itt a bíróságoknak joguk (és képességük!) van arra, hogy összhangot teremtsenek a vallásszabadság, a természetvédelem, a nemzeti kisebbségek joga és a józan ész sok esetben egymással ütköző érdekei és értékei között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tűz a rezervátumban 2011. február 14. hétfő

A vallásszabadságot is korlátozni fogják 2011. február 7. hétfő | AN

Újabb fotók az elrejtőzött indián törzsről 2011. február 1. kedd | BBC, Survival International

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos