Ronai and Ronai
AMERIKAI

Botrányos képek és bocsánatkérés 2011. március 22. kedd 3:01 Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Botrányos képek és bocsánatkérés

Seattle, Washington – Seattle-ben fogják hadbíróság elé állítani azt az amerikai katonát, aki társaival együtt ártatlan afgán civileket gyilkolt meg, majd mosolyogva fényképezkedett a holttest mellett.

A Der Spiegel magazin hétfőn hozott nyilvánosságra három fényképet, amelyen amerikai katonák afgán, civil öltözetű férfiak holtteste mellett, azoknak a fejét a hajuknál fogva feltartva pózolnak. A német magazin cikke 4000 hasonló fotóról és videóról számol be, amelyek állítólag közkézen forogtak a hadseregben. Az amerikai kormány szeretné, ha több kompromittáló kép nem kerülne közforgalomba, mert már így is tartanak az afgán nép reakciójától.

A jelenleg vizsgálat alatt alló 12 katona elleni vádak:  civilek ellen elkövetett, provokáció nélküli gyilkosság, holttestek meggyalázása, kábítószer fogyasztás és bajtársak fizikai bántalmazása.

A hadsereg és magas rangú amerikai köztisztviselők igyekeznek diplomáciával elsímítani a botrányt, míg a felelősöket hadi törvényszék elé állítják. A sereg hivatalos közleménye bocsánatot kért az afgán néptől, a fotókon látható jeleneteket visszataszító cselekménynek nevezte, amelyek nincsenek összhangban az USA értékeivel. Joe Biden, Hillary Clinton és David Petraeus beszéltek Hamid Karzaijal és más afgán tisztviselőkkel.

Közben folyik a 12 gyanúsított kivizsgálása. A szerdán Seattle-ben kezdődő tárgyalás vádlottja Jeremy Morlock, aki könnyített büntetés ellenében bűnösnek vallotta magát, és tanúskodik bűntársairól is. A Wall Street Journal szerint öt katonát már elítéltek, a többiek ártatlannak vallják magukat. A vád arról is szól, hogy az előírásokat nem követő dandár, amelynek Morlock tagja volt, szimulálta a Talibán támadását, hogy a harcokat önvédelemként lehessen beállítani. Ez három afgán civil halálát eredményezte. Hét katonát holttestek megcsonkításával vádolnak.

A Der Spiegel cikk szerint a fényképeken kívül Facebook-üzenetek is szerepelnek a bizonyítékok között.

Kabulban a nemzetközi szervezetek bezártak, és dolgozóiknak azt tanácsolták, maradjanak zárt ajtók mögött.  A hírek nem tesznek jót az Afganisztánban egyébként is erős Amerika-ellenes hangulatnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Szegyen es turhetetlen, de ezert ujfent az alacsony rangokon fogjak elverni a port, a felelosseg nem megy tovabb a kovetkezetlen direktivak vonalan a magasabb rangok fele. A katonai akciokra kikepzett profi katonakkal hol rendori feladatokat, hol public relations szereplest vegeztetnek, es valamennyien lattak mar a tarsaikat verbe fagyva vagy szenne egve a szelsosegesek ismetlodo tamadasai soran.
    A katonasag dolga a hadviseles, es az attol eltero feladatok a frusztraciok forrasaiva es psziches rendellenessegek okozoiva valnak. Ezek a problemak nem maradnak Afganisztanban, hanem hazajonnek a veteranokkal.
    Csak egy aprosag:
    Maradhat a Nepszava magyar nyelvu?
    Az Isten szerelmere “drug abuzus”? Kabitoszer hasznalat, kabitoszer elvezet, barmit csak ezt nem. Mellesleg a “drug abuse” angolul sem egeszen korrekt, de besettenkedett a kozhasznalatba. A “drug” eseti ertelmezese illegalis kabitoszert, es az “abuse” kihasznalast, nem rendeltetesszeru hasznalatot jelent. Egy eleve illegalis szer nem rendeltetesszeru hasznalata?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Ki fizeti Áder amerikai útját? 2013. október 28. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos