Ronai and Ronai
AMERIKAI

Milliós tömeg Kairó utcáin 2011. február 1. kedd 16:42 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Milliós tömeg Kairó utcáin

Kairó – A mára meghirdetett egymilliós tüntetést az al-Dzsazíra hírtelevezízió becslése szerint elérték, sőt, egyes kalkulációk szerint kétmillió ember tartózkodik a Tahrir téren és környékén.

Ellenzéki szervezetek közösen szólítottak fel tegnap minden egyiptomit, hogy csatlakozzon a keddre tartandó milliós tüntetéshez, ami végleg meg kívánja pecsételni Mubarak elnök sorsát.

Ennek megfelelően már délelőtt százezrek voltak a Tahrir téren, ami eddig is központi helye volt a demonstrációknak. Az al-Dzsazíra szerint ez a tömeg dél környékén haladta meg az egymillió főt. Ugyanakkor tízezrek rekedtek az egyik nílusi hídon, amikor a hadsereg lezárta azt, nem tudni miért. Egyes hírek szerint a katonák nem próbálták gátolni a tüntetéseket, annak megfelelően, hogy tegnap kiálltak a tüntetők biztonsága mellett.

Az al-Dzsazíra tudósítása szerint a tömeg a kezdetektől békés. Egymást ölelgető, gyakran síró emberekbe botlott az újságíró. Az emberek érzik, hogy valami nagy dologban vesznek részt. Mostanra hírek szerint már kétmillió körüli a tömeg.

Az állami tévén eközben folyamatosan egy Mubarak melletti tüntetést mutattak, a milliós tömeget egyszer sem, bár ezt megteszi folyamatsan az al-Dzsazíra. A BBC tudósítása szerint a Tahrir tér kivételével egész Kairó kihalt, minden bezárt.

A főváros mellett több vidéki városban is folytatódtak a tüntetések: Alexandriában, Szuezban, Iszailíjában, Manszurában, Damietában, Mahalszban, Kafr el-Sejkben, és Tantában.

Eközben a nemzetközi reakciók sem lehetnek már annyira óvatoskodók és semmitmondók, mint az elmúlt napokban. David Cameron brit miniszterelnök már egyértelműen annak a véleményének adott hangot, hogy Mubaraknak távoznia kell. John Kerry, korábbi amerikai elnökjelölt is ezen az állásponton van. A brit külügyminiszter William Hague az újonnan kinevezett egyiptomi kormányfővel, Omár Szulejmánnal tárgyalt telefonon, felszólítva, hogy széles alapokon álló hatalmi központot állítsanak fel. Benjámin Netanjahu, aki eddig Mubarakot védelmezte, most már érzi, hogy nem valószínű maradása, hiszen azt mondta, hogy az új hatalomnak is el kell majd ismernie az Izraellel kötött békeegyezményt.

A turistákat és külföldieket egyfolytában menekítik az országból. Nagy-Britannia is charter járatot küldött ottmaradt állampolgáraiért, hiszen már lassan az összes népesebb városra átterjedtek a megmozdulások.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Kairó. Tharir tér. Tömeg. Egyzerre csak letérdel az első sor, seggét felemelve, fejét a földre hajtja.
    Aztán sorba, a következő sor bújik az elöző seggébe, és igy ovább. A szg terjenghet a tér felett.
    Mubarak ultimátumot kapott. Nem tudom, nincs annyi embere, hogy …..
    Na jó,
    Épül már a Potomac partján a mecset?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. Tiszteletben tartom, hogy még tüntetés közben sem feledkeznek meg az előírt imáról. Ez bizonyos fegyelmet mutat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. április 2. szerda

Az Operánál tüntet vasárnap az ellenzék 2014. március 30. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos