Ronai and Ronai
AMERIKAI

Erősödő tüntetések szerte az arab világban 2011. február 19. szombat 17:08 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Erősödő tüntetések szerte az arab világban

Manama/Szanaa/Algír – Bahreinben visszafoglalták a tüntetők a hét közepén elvesztett körforgalmat a hadseregtől, a hatalom már tárgyalna.  Jemen fővárosában  éles lőszerrel próbálják oszlatni a tömegeket.

Bahrein fővárosából olyan hírek érkeztek, amelyek szerint előbb csak sorra elhagyták a Gyöngy teret a hadsereg járművei, aztán délutánra teljesen visszafoglalták azt a tüntetők. Történt ez azután, hogy szerdán brutálisan rajtaütöttek az ott sátorozó tüntetőkön, s közülük 60 sérülést szenvedett.

Ez feltehetőleg annak is köszönhető, hogy a bahreini koronaherceg párbeszédet kezdeményezett az ellenzéki csoportokkal, akik azonban ezt előbb elutasították, majd a hadsereg visszahívásához kötötték.

A katonákat, persze, hamar helyettesítette a szintén állig felfegyverzett rendőrség, amely folytatta az összetűzéseket a demonstrálókkal. Nehéz elhinni, hogy a tüntetések alábbhagynak az elmúlt napok rendőri és katonai brutalitásai után, és ezt a helyszínen lévő tüntetők is hangoztatják. Az Al-Dzsazíra bemutatott egy kórházban ápolt orvost, akit annak ellenére vertek meg a biztonsági erők tagjai, hogy hangoztatta: a  sérülteket látja el.  Pénteken mintegy ötven ember sérült meg, a hét elején pedig ketten vesztették életüket.

Jemenben a szombati tüntetések során egy ember vesztette életét, akit a rendőrség lőtt agyon. A reggeli órákban a Szannaai Egyetemtől indult egy békés menet az igazságügyi minisztérium épülete elé, ahol azonban a rendőrség rárontott a demonstrálókra.

Egy másik jemeni városban, Ádenben a tüntetések a kilencedik napján teljes a káosz: miután a biztonsági erők eltűntek az utcákról, gyújtogatások és fosztogatások kezdődtek.

Algériában, bár nem olyan súlyos a helyzet, mint a fent említett államokban, de ugyancsak ellenzéki megmozdulások bontakoznak ki. Szakszervezetek, ellenzéki pártok, illetve emberi jogvédő szervezetek hirdetettek demonstrációt szombatra a fővárosban, de a tömeget a rohamrendőrök hamar feloszlatták. A többi arab ország mintájára egy hete kezdődtek a mozgalmak,  de a kormányzat és Abdelaziz Bouteflika elnök minden ellenzéki megmozdulást megtiltott. A miniszterelnök, Ahmed Ouyahia azt ígérte, hogy a hónap végén visszavonják a 19 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. április 2. szerda

Az Operánál tüntet vasárnap az ellenzék 2014. március 30. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos