Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hollywoodot mindinkább a külföld élteti 2011. február 21. hétfő 13:48 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hollywoodot mindinkább a külföld élteti

A filmes díjak – élükön a héten sorra kerülő Oscar-díj átadással – eddig meglehetősen lazán kapcsolódtak a filmiparhoz. Hollywood leginkább a tinédzserek megközelítésének a művészetét fejlesztette, semmint magát a művészetet – írja az Economist.

Azonban idén a díjak még az eddigieknél is kevesebb jelentőséggel bírnak. Egy film valódi értékét most már nem a Kodak Filmszínházban összegyűlő tömeg dönti el, vagy ha úgy tetszik, nem az amerikai közönség. Mindinkább azok a fiatalok döntenek, akik olyan országokban élnek, mint Kína, Brazília, vagy Oroszország.

Hollywood mindig is nemzetközi üzletnek számított, de most még inkább azzá válik. Az elmúlt egy évben a teljes jegybevétel Észak-Amerikában egyharmaddal nőtt, mialatt máshol megkétszereződött.

A Harry Potternek, Sherlock Holmesnak és az Eredetnek köszönhetően a Warner Bros tavaly 2.93 milliárd dollár bevételt ért el Észak-Amerikán kívül, ami meghaladta a megelőző év 2.24 milliárdos eredményét.

Azzal, hogy a DVD-eladások megcsappantak Amerikában, a világ legnagyobb otthoni szórakoztató piacán, Hollywood még inkább a külföldi piacoktól függ.

A növekvő külföldi hullám felemelt olyan filmeket, amelyet Amerikában leírtak, mint a Perzsia hercege, vagy a Narnia krónikái. A Gulliver utazásai sivár 42 millió dollárt produkált Észak-Amerikában, míg Dél-Korea és Oroszország jegyirodái csaknem 100 millió dollárért adtak el rá jegyeket.

Oroszországban csökken a tinédzserek száma, de így is 160 millió mozijegyet értékesítettek tavaly, amely az utóbbi években először haladta meg az össznépesség számát. Egyre több mozi épül és  a kínálat keresletet szül. A jegyárak is növekedtek, különösen azért, mert a mozik nagyobbak és 3D kivetítésre is alkalmasak.

Megfigyelhető, hogy a hollywoodi stúdiók kiszorítják a hazai készítésű produkciókat. Tavaly kb. ötször nagyobb bevételt produkáltak az importfilmek, mint a hazaiak.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök február elején bejelentette, hogy a kormány kevesebb támogatást fog adni az orosz filmiparnak, míg többet a mozik fejlesztésére.

Kínában gyorsabb a fejlődés. Naponta mintegy 3 mozivászonnal bővül az üzletág, amelyből néhány magasabb jegyárú IMAX. A kormány évente csupán 20 külföldi filmet enged a piacra.

A cenzúra különösen olyan családi filmeket preferál, amelyek Kínát, mint a világ közepét jelenítik meg. Ezért hosszú sor várható idén nyáron a Kung Fu Panda 2 vetítésein.

Sajnos, mint minden iparágnak, Hollywoodnak is meg kellett tanulnia, hogy a nagy kínai eladások nem feltétlenül járnak együtt nagy profitokkal. Amerikában az értékesítők a jegyár 50-55 százalékát teszik el, a maradék megy a mozinak. Máshol ez átlagosan 40-45 százalék. Azonban Kínában, ahol Hollywood kénytelen helyi kínai elosztókon keresztül értékesíteni, ez a hányad csupán 15 százalék.

Néha az amerikai filmek kimaradnak a helyiek miatt. Így történt ez az Avatarral is, amelynek tavaly helyet kellett adnia a kínai „Confucius”-nak.

A Világkereskedelmi Szervezet már felszólította Kínát az átreformálásra, de azt csak kevesen fogadták el.

A teljes cikk itt olvasható.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Holly Ostrov Ronai és Peter Ronai Hollywoodban 2014. február 26. szerda | AN

Száz éves a Universal 2012. május 3. csütörtök | AN

Horror Hollywoodban 2012. január 20. péntek | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos