Ronai and Ronai
AMERIKAI

„Mit siránkoznak…” 2011. február 1. kedd 17:27 Forrás: eu.2011.hu, 168óra.hu

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„Mit siránkoznak…”

Budapest – Tendenciózusnak minősítette Szuhay Péter néprajzkutató azokat a romákat ábrázoló fotókat, amelyek az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségi honlapján jelentek meg – írta a 168 óra online.  A neves szakember szerint a romák kövérek és egészségtelenek a fotókon, szemben a nem romákkal, akik soványak és egészségesek.

2011. január 31-én az Európai Unió kül- és Európa-ügyi miniszterei találkoztak Brüsszelben. A Tanács ülésén elnöklő Martonyi János magyar külügyminiszter beszámolt kollégáinak arról, hogy milyen ütemezést javasol az elnökség az európai romastratégia elfogadására. – olvasható a magyar elnökség honlapján.

A tagállamok támogatták az elnökség elképzelését: az Európai Bizottság áprilisban ismerteti javaslatát a tagállami romaintegrációs stratégiák európai keretrendszerére vonatkozóan, majd a foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős tanács ad ki a témában zárónyilatkozatot májusi ülésén. A folyamat utolsó állomásaként az Európai Tanács júniusi ülésén adná áldását a romastratégiára.
Ez volt az első alkalom, hogy az uniós miniszterek intézményes keretek között, konkrét megoldást kerestek a romaintegráció problémájára.

Az uniós tagállamokban összesen mintegy 10-12 millió roma él, ezzel ők alkotják Európa legnagyobb kisebbségét. Nagy részüket társadalmi kirekesztés, diszkrimináció, szegregáció és mélyszegénység sújtja.

Olyan európai politika kidolgozására van szükség, amely hatékonyan elősegíti a romák társadalmi és gazdasági szempontú befogadását. Különösen fontos szerepet játszhat ebben az Európa 2020 stratégia szociális pillére, amelyen belül fontos helyet kap a szegénység elleni küzdelem is. Magyarország azt szeretné, ha a tagállamok nemzeti reformprogramjaikban is előtérbe helyeznék a romák integrációjának szempontjait.

A problémák megoldása nem csak egy-egy ország, hanem az egész Unió számára fontos politikai prioritás. A tagállamok eddig is felhasználhattak közösségi forrásokat a romaintegráció céljára, de idáig nem létezett olyan egységes keret, amely meghatározná a szükséges intézkedéseket, és amelyhez igazodva a tagállamok saját, romaintegrációs stratégiájukat is kidolgozhatnák – olvasható az eu2011.hu közleményében.

A magyar elnökség internetes oldalán hétfőn megjelent, Irányt mutat az elnökség a romastratégiában című sajtóközleményéhez két, romákat ábrázoló fotót csatoltak. Az egyik egy fiatal roma férfit és egy középkorú roma nőt ábrázol egy bevetetlen heverőn és egy széken ülve. A roma nő túlsúlyos, egyik kezében kávés poharat tart, a másikban cigaretta ég. A másik kép egy szintén túlsúlyos roma fiút ábrázol, az iskolapadban ülve.

Szuhay Péter néprajzkutató elmondta a Roma Sajtóközpontnak (RSK), hogy szerinte a képek tendenciózusak, a kövér kisfiú feje mögött „az emberi test” feliratú kép látható, a válla mögött egy szőke hajú, vékonyka kisfiú borul az asztalra. A roma nőt és férfit ábrázoló fotóval kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy az romantikus és giccses, és hogy a képen látható nő túlsúlyos és egészségtelenséget sugall. Szuhay Péter azt mondta, hogy a romák kövérsége a jólétüket akarja szimbolizálni, szemben a nem romákkal, akiket vékonynak mutatnak. Szerinte a fotók azt üzenik, hogy „mit siránkoznak a cigányok, amikor ilyen jól élnek?”- jelent meg a 168 óra internetes oldalán.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Bizony, zsíros kenyéren, krumplin és tésztán ilyen szép kövérre lehet hízni! Mert nem futja sovány húsokra és zöldségekre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. Viktor is megmontódta, hogy Szíjjártó propagandaminiszter urat még Goebbels is megtapsolná.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  3. Legalább elbírja majd a kilós aranyláncot

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A németek már diktatúrát mondanak 2012. december 5. szerda | AN

Jeszenszky találkozott a civilizációval 2012. október 31. szerda | AN

A cigányság sosem volt így kiszolgáltatva 2012. július 23. hétfő | AN

Jelentés a Gulyás-szigetcsoportról 2011. augusztus 15. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos