Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem lesz elbocsátási moratórium 2011. február 17. csütörtök 14:33 | AN

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest – Az Alkotmánybíróság május 31. után ítélte alkotmányellenesnek az indoklás nélküli felmondásokat, addig nem alkotmányellenes. A kormány elutasítja a moratóriumra való felhívást, és “betartja” az AB határozatát: május 31-ig kirúgnak mindenkit, akit akarnak.

A kormány betartja a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt május 31-i hatállyal megsemmisítő alkotmánybírósági határozatot, de nem áll szándékában, hogy a határidőig moratóriumot vállaljon – nyilatkozta Rétvári Bence az MTI-nek csütörtökön. Az államtitkár hangsúlyozta, eddig sem voltak és nem is lesznek tömeges elbocsátások.

A kormány minden részletében betartja az Alkotmánybíróság döntését, ahhoz egy betűt sem tesz hozzá, és nem vesz el belőle – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára az Alkotmánybíróság keddi határozatára reagálva.
Rétvári Bence kifejtette: a döntés május 31-i határidőt jelöl meg, így eddig az időpontig teljesen törvényes minden érintett felmentése.
A kormánynak sem jogi lehetősége, sem szándéka, hogy ettől eltérjen, és moratóriumot vállaljon, mint ahogy a Szakszervezetek Egyeztetési Fóruma kezdeményezi – mondta.
Arra nincs lehetőség, hogy most  egy évvel ezelőtt hatályban levő törvény alapján lépjen a kormányzat – tette hozzá a parlamenti államtitkár, aki megjegyezte: életszerűtlen, hogy hónapokig ne mentsenek fel valakit, aki alkalmatlan és rosszul végzi a munkáját.
Rétvári Bence kiemelte: az Alkotmánybíróság határozatának figyelembe vételével fogják meghatározni a kormánytisztviselői életpályarendszert is, azaz nem lesz indoklásnélküliség.
Az államtitkár idézte az Alkotmánybíróság döntését, miszerint az államszervezet hatékony működése indokolhatja a közigazgatásban dolgozók tisztségviselők felmentési lehetőségének könnyítését, illetve a közhivatal viseléséhez való jog nem jelenti a hivatal viselőjének felmenthetetlenségét.
Rétvári Bence értékelése szerint a taláros testület egyértelművé tette, hogy nem kell visszatérnie az új törvénynek június 1-jétől az egy évvel ezelőtt hatályos jogszabályhoz, hanem a tavaly nyáron elfogadott és a korábbi között “félúton kell” megalkotni a szabályozást. Ez az új alkotmány elfogadása után várható – jelezte.
Kifejtette: az alkotmánybírósági döntés alapján lehetnek sokkal enyhébbek az államra nézve a felmentés indokai, és lehetnek szigorúbbak a kormánytisztviselőkre nézve, így el lehet mozdulni arról a holtpontról, ami 18 évig volt, amikor gyakorlatilag felmenthetetlenek voltak a kormánytisztviselők alkalmatlanság miatt. A kormánynak az a szándéka, hogy egy teljesítmény-ösztönzőbb rendszert alakítson ki, és megvédjék azokat a kormánytisztviselőket, akik tisztességes munkát végeznek – hangsúlyozta.
Az adófizetők pénzével takarékosan kell bánni, ezért csak azokat szabad a közszférában foglalkoztatni, akik tényleges hasznos és hatékony munkát végeznek – fűzte hozzá a kereszténydemokrata államtitkár.
Elmondása szerint ugyanakkor eddig sem voltak tömeges elbocsátások; összesen 66 ezer kormánytisztviselő dolgozik, közülük 6-7 ezren minisztériumokban.
Az elmúlt nyolc hónapban a minisztériumokból 424 dolgozót bocsátottak el, a háttérintézményeket is beszámítva 850 munkatárstól váltak meg a kormányváltás óta – tájékoztatott.
Szavai szerint ez a szám eltörpül a Gyurcsány-kormány idején történt elbocsátások mellett, amikor 14 ezer dolgozót mentettek fel. Furcsállom, hogy akkor a szakszervezetek nem voltak olyan hangosak, mint most – jegyezte meg.
Rétvári Bence felidézte, hogy Gyurcsány Ference öt éve “lefejezte” a közigazgatást. A Gyurcsány-kormány 2006-ban a közigazgatás legfőbb vezetőit átminősítette politikai vezetővé, így mandátumuk a politikai ciklus végén befejeződött; ezért is kellett újraépíteni a közigazgatás legfelsőbb szintjét – mutatott rá.
Közölte: a miniszterhez egyetlen olyan jelzés sem érkezett, ami arról szólna, hogy bárkit politikai okokból bocsátottak el, de ha jönne ilyen, azt kivizsgálják.
Kiemelte: az új kormánytisztviselői törvény és a közigazgatás átalakítása eredményes volt, jól működő apparátus jött létre.
Az államtitkár kitért a június 1-jétől induló új kormánytisztviselői modellre, amelynek egyes elemeit – így az új rendszerű teljesítményértékelést, vizsgáztatási és továbbképzési rendszert, etikai kódexet, javadalmazási és előmeneteli rendszert – 2012. január 1-jéig folyamatosan, több ütemben léptetik hatályba. Az életpályára vonatkozó részletes elképzeléseket a magyar közigazgatás fejlesztési stratégiája, a Magyary Program részeként mutatják be 2011. február 25-én az összkormányzati közigazgatási vezetői értekezleten, ezt követően indul a közigazgatási és szakmai egyeztetés
Szólt a közigazgatási ösztöndíj-program meghirdetéséről is, amiben háromszázan, köztük mintegy negyven roma fiatal vesz részt, és dolgozik a közszolgálatban, nemzetközi tapasztalatokat is szerezve. Hozzátette, zökkenőmentesen elkezdtek működni a kormányhivatalok, zavartalanul halad az egyszerűsített honosítás, és a közigazgatás új rendszere a vörösiszap-katasztrófa során is jól vizsgázott.

Blogbejegyzés a témáról: itt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Az a 900 ember igazán nem tömeg, akiket már eddig kirúgtak. És most februárra igérték a második hullámot. Sajnos, környezetemben látszik is valami efféle – persze gondosan álcázva. Érdekes, például, hogy a 60 évet elérők között arat a felmondás, mert ők korkedvezményt kaphatnak, és persze 10 %-kal (8,8 pontosan) kevesebb nyugdíjat. Ez mintha állami érdek lenne – nem lennék meglepve, ha egy ilyen belső utasítás előkerülne valahonnan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Amúgy meg jellemző, hogy mivel a határidőig (ami önmagában is érthetetlen) nem büntethetők, tahát csinálják. Mit nekik erkölcs, kereszténység, humanizmus, felvilágosodás, Európa, Univerzum, csillagops ég. Tökmindegy !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Az AB döntése több, mint “dodonai”. Kilóg a lóláb, hogy Stumpf elvtársúr és seggnyaló barátai az állásukat féltik, szakmai önérzetük pedig egyenlő a döglött dakotaló önérzetével.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Volt-kormánytisztviselő

    Engem hétfőn bocsájtokttak egy 22 év közszolgálat után egy 1,5 hónapos újszülett gyermekkel. A munkámmal meg voltak elégedve a vezetőim, de felsőbb utasítás érkrezett……………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Igaza van Bartus Lászlónak! Húzzanak el a p..ba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. hozzaerto embereket /pl. a miniszterek helyere/, hogy ne keljen mindenki melle meg 2-3 tanacsadot foglalkoztatni!!!
    kevesebb miniszter es kepviselot,
    kisebb parlamentet
    - es mindjart megmaradhat tobb hasznos munkat vegzo ember munkahelye!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Az alkotmánybíróság határidőt adott a politikai tisztogatásokra.
    A kirúgottak helyére kerülő pártkatonákat már az AB védi arra az esetre ha bukna a narancsuralom.
    Kedves taláros uraim, ha elfogyott a becsület minimuma el kéne húzni ……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Volt-kormánytisztviselő

    Tegnap elfelejtettem megírni, hogy 3 diplomám van. Nem vagyok elég hozzáértő két évtizedes gyakorlattal, a párt aktivisták sokkal inkább azok……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Halogatja a nyugdíjügyet az Alkotmánybíróság 2011. február 10. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos