Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy Holocaust-túlélő emlékei 2011. február 23. szerda 7:29 | AN

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egy Holocaust-túlélő emlékei

New York – A Svédországban élő Grüner Miklós, aki  egyike azoknak a túlélőknek, akik a világ egyik leghíresebb fényképén szerepelnek, New Yorkban, kameránk előtt emlékezett vissza a Holocaustban átélt borzalmakra.

Grüner Miklós véletlenül látta meg a fotót egy múzeumban. Filmünkben elmeséli a kép történetét és az átélt borzalmakat a nyíregyházi gettótól a felszabadulásig.

Első rész: http://www.youtube.com/watch?v=MX-Hb3nFaUU&feature=related

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 11 szavazatból)
Egy Holocaust-túlélő emlékei, 4.3 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. Mindig elborzaszt ez a szörnyűség, valahányszor találkozom vele képekben.
    El sem tudom képzelni, hogy ember az emberrel hogyan tehet ilyet. Csodálom azokat a túlélőket, kik egy ilyen szörnyűség után lábra tudtak állni és normális életet élni. Soha nem lehet ezt elfelejteni és soha nem ismétlődhet meg!
    Szégyen, ahogyan a magyarok is közreműködtek a deportálásban. Szégyen,hogy ma is zsidóznak, cigányoznak még a parlamentben is.

    Azon is elcsodálkoztam ezen az oldalon, hogy egyetlen hozzászólást sem találtam, amig más támát illetően többet is!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  2. My grandparents were also deported from the same town as Mr Gruner Nyiregyhaza.They were killed in Aushwitz. It is unforgettable and unforgivable. Hope humanity will remember the wish for never let it happen again. I wonder if it can be true if the perception of evil does not keep changing its face and reapearing again and again. The united human front against all forms of human bestiality should be firm and the fight against it continous and convincing .
    A Nagyszuleim Apam oldalarol szinten Niregyhaziak voltak. Oket is a Ghettobol Aushwitzba deportaltak mindakettot megoltek a gaz kamrakban. Sajnos a soha tobbe amit minden normal ember kell hogy kiabalja nem eleg meg gyozo a jelen nagyon sok fojtatolagos kegyetlenseg szemben ami sajnos sokszor hasonlit a Nazie bestialalok embertelensegehez. Mindnyajunknak osze kell tartani hogy a soha tobbe valora valjon es az embersegeseg nyerje meg a harcot a kegyetlensegel szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  3. Kedves Ildiko, a magyar default (alapertelmezett) antiszemitizmus koszoni szepen es jol van! Az utolso Holocaust még nem tortent meg. Lesz meg ilyen, majd utana torteneszek fogjak kutatni, vastag emlekkonyveket fognak kiadni, emlekmuveket emelnek, multimedias muzeumokban fogjak bemutatni a szornyusegeket es kijelentik, hogy soha ilyen nem fordulhat elo ujra – es elo fog fordulni..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  4. Ha tehetném, teljes rettenetes valójában helyreállítanám az Auschwutz-komplexumot, és – korra, nemre való tekintet nélkül – ott szállásolnám el mindazokat, akik ezt véghezvitték, illetve akik ezeket ma istenítik.Éljék le életük végét teljes történelmi hitelességgel: bejárat az “Arbeit macht frei”, kijárat a kémény, közte bizonytalanság, nélkülözés és rettegés. Ebben az utolsó hónapban talán megértenék, mi is ez a homo sapiensek világába be nem illeszthető, ezért szavakkal ki sem fejezhető “dolog”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  5. És a magyar parlamentben szót kaphatnak azok, akik ezt a “Való Világot” tagadják!!!!
    Magyar katonák is szerepelnek a filmen.
    Hazánk azért tart ott, ahol tart, mert nem tud és nem akar szembenézni saját múltjával.Miért mutogatunk mindig másra?????
    Sajnos én még gyermekkoromban láttam a budapesti Fő-utcán, ahogy magyar rendőrök és katonák kísérték Óbuda felé a csillagos embereket. Még ma is előttem van annak az öt év körüli kislánynak a képe, akit édesanyja próbált vonszolni, mert már nagyon fáradt lehetett…
    Bizony, hamar “pihenni” térhetett.
    A sokat emlegetett közönyünk egyik eredője nem lehet ennek a szembenézésnek a hiánya??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. A holokauszt megtörténtét az ilyen és hasonló dokumentum történeteket az iskolai tananyagba be kell illeszteni,hogy a felnövekvő generációk tudomást szerezzenek ezekről a borzalmakról.Akkor nem lesz holokauszttagadó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  7. Hát igen!
    Kibicnek igaza is van meg nem is. Mert az, amit a nácik tettek a zsidókkal, ugyanúgy nem fog megismétlődni. De a népirtással is járó borzalmak egyaránt eseményei a régmúltnak és a közelmúltnak. És nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy ilyenekre a jövőben is számítani kell.
    Visszaemlékezések gyakori fordulata: “Emlékezzünk, hogy még egyszer ne fordulhasson elő!”
    De ahogy az elmúlt néhány ezer évben nem tanultak az emberek a a történelmi példákból, most sem tanulnak és sajnos a jövőben sem fognak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Ami ezt a “nagyon kis hazát” illeti, leginkább a megtörtént tényekkel való szembenézés képtelensége jellemzi, nem pedig a négyzetkilométerei, de még csak nem is történelmének viszontagságai. Amíg nem kezdik el önálló tárgyként oktatni a legalsó osztályoktól kezdve, méghozzá felkészült pedagógusok segítségével, etikai, erkölcsi, önismereti, stb., stb. vetületeivel együtt a Soát, addig garázdálkodhatnak mellénnyel vagy anélkül a műveletlen bunkók a nagy magyar parlamentben. Meg kell akadályozni, hogy bárhol tombolhassanak(még egyszer?!) a “javíthatatlan vén nácik” sugallatára ezek az új és legújabb nácik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  9. ildikó 2011. február 23.
    Kedves Ildikó, hát ugyan mit is lehetne ehhez mondani? Újfasiszták ülnek a parlamentben, gyakorlatilag már az utóbbi években kisajátították maguknak a demokráciát. Az, hogy puszta létük is törvénysértő (a nemzetközi párizsi békeszerződést és az azt magában foglaló magyar törvényt felrúgó), sem érdekel senkit. Hogy a fidesz politikai partnernek tekinti a jobbikot, az természetes: neki erősödött meg és dolgozott az egész magyar újfasiszta, neonáci, újnyilas garnitúra 8 év alatt, munkatársak voltak a fidesz teljhatalma felé vezető úton. De hogy magukat demokratikusnak hirdető pártok, politikusok szintén elismerik a létüket, ők is úgy beszélnek róla, mint politikai partner, hiszen egy levegőt szívnak velük, szóba állnak velük, leülnek velük tárgyalni, tán még kezet is fognak velük – hát mi ez, ha nem az, hogy a teljes magyar politikai garnitúra szépen elismeri a fasiszta (jellegű) csoportok, személyek létjogosultságát, jobbról is balról is, legitimálják az illegitim újfasisztákat. És még a “civil” demokrata(?) csoportocskák, emberecskék is még csak meghallani se merik, nem hogy kimondani, tán még gondolni se, hogy kérem, itt fasiszták ülnek a parlamentben, és ez valahogy nincs rendjén.
    Bár igaz, ha a magyar népnek (az un. demokrata részének se!) 8 éven át a fasiszták randalírozása elnézendő, elhallgatandó “semmisség” volt, ha a fasiszták célcsoportjai meghunyászkodva, megfélemlítve szépen hagyták magukat megalázni, és hagyták zavartalanul a diadalmenetüket a parlamentbe, akkor kérem, nem lehet mást mondani: a magyar népnek igénye van a fasisztákra. Nem tudok elképzelni se olyat, hogy valaki annyira féljen, hogy hagyja magát leköpni, megrugdosni, verbális és fizikailag az önérzet legkisebb jele nélkül.
    És kérem, én a 8 év alatt Magyarországon csak ezt láttam. Ezért nem tudok már mit mondani: a magyar istenadta egyik fele szereti ha megalázza a másik fele. A magyarok nem csak pesszimizmusra hajlanak, hanem lám, mazochizmusra/szadizmusra is.
    Hát akkor mint mondhatnánk? Pláne most már. 2010. áprilisáig még volt értelme szólani, bár egyre kevésbé. Az ország lefeküdt a szélsőjobbos fidesznek és a fasiszta jobbiknak. És: utóbbinak még vannak tartalékosai a parlamenten kívül is. A fidesznek meg lassan apadni fog egyre. A demokráciáért , az újfasisztákkal szemben cselekvően kiálló erők pedig a kanyarban sincsenek. De még erőtlenek se.
    Hát akkor, kedves Ildikó, ugyan, mit is lehetne mondani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  10. Minden 1944-5 -ben élt magyar szülőre már rég rá kellett volna kérdezzenek a gyermekei: “hány zsidót bujtattatok?” (Ennek a németországban példaképű változata: “Ti mit csináltatok a Hitler alatt? – pl. így néztek szembe a Németek a multjukkal: http://www.spiegel.de/international/0,1518,345720,00.html )

    Vagy hozzáférhetővé tenni pl. Apor Vilmos győri püspök levéltárát amiben a kispapok, plébánosok tanácsot kérnek, hogyan reagáljanak a szentgyónáshoz járulók bűnbánatára, a falujukon áthajszoltak iránti viselkedésüket illetően. De szép lenne megtudni, hogy a püspök úr tanácsára a faluk papjai, plébánosai és híveik vizet, kenyeret osztogattak a halálmenet tagjainak, a felkoncolandó utasítású keretlegények szemeláttára. Ki tudja,talán még az is kiderülne Apor Vilmos püspök úr dicsőségére, hogy ennek hatására legalább a római katolikus keretlegények szemet húnytak a lelépőkre akiket aztán a római katolikus hívők bujtattak a nyilas uralom végéig.

    Szép ellenpólusa lenne ez a győri püspöki palotában menedéket kapott Kálnoky Ingeborg grófnő erdélyi menekült beszámolójának, az 1944 Karácsonyának dőzsölő ünnepi asztaláról (elvégre az Apor család rokoni kapcsolatban állt a Kálnokyakkal.) sajnos a könyvét magyarra nem fordították le, de itt egy magyar hivatkozás: http://www.hun-info.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2301&Itemid=36 persze ez nem utal a könyvben leírt felháborodásának, hogy az élelemért könyörgőknek semmi sem jutott a püspöki palotába bezörgetőknek – pedig ezek nagyrésze erdélyi menekült volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Tóri!
    Nem értem! és Újra nem értem.
    A hozzászóláson átsüt az ellenérzés a katolikusok és a katolikus egyház ellen. Itt, ezen hozzászólások között még eddig nem találtam olyan hozzászólást, amely BÁRMELY vallást, hitet, gúny tárgyává tett volna, és különösen nem a HUNINFO-ról vett értesülés alapján ! ! Ez lehet magánvélemény, ahogy az enyém is az. De: a gyűlölet, az csak gyűlölet marad, akárki ellen irányul. Hiszen az antiszemitizmus alapja is a gyűlölet!
    Én csak remélni tudom, hogy a látottak és hallottak alapján keletkezett elkeseredés váltotta ki ennek a hozzászólásnak a hangnemét.
    Az igazságosság azt diktálná ebben az esetben, hogy megemlékezett volna olyan papokról is, akik segítettek, akik bújtattak.
    Én jobban szeretném, ha politikai jellegű lenne a hozzászólás…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  12. Kedves e-Vita!
    Amnéziában szenvedünk, – azt hiszi mostani kormányunk? Én emlékszem még, amikor OV egy alkalommal – még a választások előtt, nem véletlenül – azt mondta, hogy ad két pofont a jobbikosoknak. Ez bizony elmaradt.

    De legalább lenne annyi becsület a magukat nem-fasisztának tartó képviselőknek, hogy amikor egy jobbikos felszólal, felállva hátat fordítanának nekik!
    Mert vitatkozni velük egyáltalán nem érdemes, hiszen a házelnök, úgyis megvonja a szót a vitatótól! Bizony, nagyon szőrmentében bánik a jobbikosokkal, hiszen félő, hogy a tőlük elpártoltak a Jobbik szavazótáborát növelik, – ahogy a legutóbbi közvélemény-kutatás is ezt bizonyítja.
    Ó, ez a magát hősnek tartó magyar ilyen megalkuvó lenne????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  13. Uram bocsá, én a multtal szembenézést mertem hiányolni.

    Míg a németek Willy Brantja nem átalkoott Varsóban térdre borulni addig az én Egyházam megtagadja a szembenézést pl. az 1944-es hirhedt Veszprém zsidótlanitását dicsérő Te Deummal, sőt manapság a fajvédő Prohászka boldoggáavatásával foglalkozik, sőt a mártír Kún atya szobráról beszélnek.

    Te Deum-ra hívó plakát:
    “Testvérek és Nemzettestvérek!
    Az isteni gondviselés kegyelméből ősi várunk és vármegyénk megszabadult a nemzetrontó zsidóktól. Nemzetünk évezredes történelmében sokszor volt már felszabadulás, de egyik sem volt ilyen nagyjelentőségű a nemzet életére, mert semmilyen fegyveres vagy politikai hatalom nem tudott anynyi erőt venni rajtunk, mint amennyire a zsidóság mérgező gyökerei elburjánzottak nemzetünk testében-lelkükben. – Őseink példájára a felszabadulásért köszönettel ahhoz járulunk, aki nemzetünket a mélységből sokszor kiszabadította: Istenünkhöz. Jöjjetek el június 25-én féltizenegy órakor a Ferencrendiek templomában tartandó szentmisére”

    Hogy a kedves báránykák megértsék:
    1944. július 20-ra befejeződtek a deportálások Veszprém megyében. A június elején gettókban összpontosított zsidó vallású lakosságot a magyar királyi csendőrség brutális közreműködésével bevagonírozták és a vonatszerelvényeket megindították a Német Birodalom koncentrációs táborai felé.

    A zsidók elleni kampányt Veszprémben példátlanul cinikus Te Deum-al tetőzték be. Az eset annyira kirívó volt, hogy Weesenmaier, Hitler magyarországi teljhatalmú megbízottja is érdemesnek találta ezt jelenteni a Wilhelmstrassera.

    Találós kérdés: ki volt ott akkor a Püspök?

    A szentéletû Salkaházi Sárát a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1972-ben felvette a “világ igazai” közé – az Egyházamnak 36 évvel később jutott eszébe Boldoggáavatásával takaródzni.
    Mást idézek:
    “Számomra megdöbbentő volt, hogy azután, hogy szeptember 17-én boldoggá nyílvánították a HUNGARISTÁK által a Dunába lőtt Salkaházi Sárát, még aznap este (!) a Kossuth rádió 18 órai híre után egy órával már a Kossuth téren (3 percre a boldoggáavatás helyszínétől) megjelentek a tüntetők, és a lényeg: számtalan HUNGARISTA ZÁSZLÓt lengettek. Kapkodom a fejem…. Országos amnézia? Vagy csak a tüntetőkkel egyetértő hívők amnéziája? Vagy a később nyilatkozó Püspök Úr történelmi tájékozatlansága, aki szintén HUNGARISTA ZÁSZLÓKAT IS lengetők előtt mondta el támogató beszédét?

    Kezd identitásom válságba kerülni: vállalhatom-e ezek után tiszta szívvel, hogy magyar vagyok? Vállalhatom-e mint katolikus hívő a tőlem ELVÁRT engedelmességet a klérus irányában? Vállalhatom-e gyermekeim, és a kritikus kamaszkorban lévő unokáim előtt kereszténységemet, aki elítélik ezt a jobboldalos hőzöngést, és a klérus megnyilvánulásait is?
    Vagy dugjam homokba a fejemet, ahogy legtöbb keresztény ismerősöm teszi: nem hallgatok rádiót, nem nézek TV-t, nem tehetek róla.
    Mit lehet tenni? Tudom, imádkozni. “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. http://kalmarszilard.nolblog.hu/archives/2010/01/28/Jojjenek/ a hozzászólások lélekemelőek…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  15. Kedves Tóri!
    Még szomorúbb lettem. Gondolkozom azon, hogy beszüntessem-e hozzászólásaimat, mert úgy látszik, hogy nem fogalmazok eléggé érthetően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. És elfeledtem még megemlíteni: a 20 év összes politikai garnitúrájának sara a 298-as parcella botránya. Is. Hiteles dokumentumgyűjtemény arról, hogy hogyan alakították a 298-as parcellát újnyilas kegyhellyé, közpénzen: http://298.nolblog.hu/ . És oda jártak koszorúzni jobbról, balról a drága megélhetési politikusok, nagyvonalúan úgy téve, mintha nem fasiszta gyilkosok díszsírhelyei között reprezentálnának. Hiába hívták fel a figyelmüket sokféle módon az e témában kutatók és e ténytől felháborodók. Szemüket behunyták, fülüket befogták. A 20 év alatt minden-minden azt sugallta, hogy egy kis fasiszta (jellegű) rendszer mégis csak jobb a “komcsiknál” (értsd: baloldaliaknál). Még a magukat nagy hangon baloldalinak deklaráló megélhetésiek is.

    Hát akkor, kedves Ildikó, mégis, kinek is szólanánk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. newnew! Nem értem a problémádat. Meghökkenve tapasztalom, hogy újabban még a magukat balosnak-libesnek mondók is átveszik a fasisztoid fordított logikát. Ha valakiket hibáztatunk, elítélünk, akkor zsigerből a gyűlöletbeszéd vádját vágják a szemünkbe. Ez alapján egy szülő nem korholhatja a gyerekét, nem vethetünk a párunk, szüleink, barátaink szemére semmit, nem kritizálhatjuk a kormányt, a megélhetési politikusainkat, képviselőinket, stb. stb. – mert szerintük ez gyűlölködés.
    Hát, kedves fordított logikások, eldobnám az agyamat, ha a 8 év alatt nem dobtam volna már el annyiszor, hogy most már meg se találom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Marsovszky Magdalena

    Nagyon koszonjuk a dokumentumfilmet.
    Ez alapveto kozszolgalati feladat lenne.

    Egyebkent az egyhazakbol ki is lehet lepni imadkozas helyett. En legalabbis ezt tettem. Attol meg persze szabad imadkozni is. A ketto fuggetlen egymastol.
    Vagy olyan gyulekezeteket is lehet tamogatni, amelyek nem haritjak maguktol a holocaustot. Ilyen pl. Ivanyi Gabor es Donath Laszlo gyulekezete Bekasmegyeren.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Kedves e-Vita 2011. február 25. péntek 20:06

    newnew biztosan az Egyház védelmében szól amikor nem ebbe a rovatba valónak véli a szembenézést hiányoló hozzászólásaimat – mintegy ne rondítsak a saját fészkembe.. Öncenzurát alkalmazva elhallgatok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. Az a baj ,hogy azok az emberek nem nezik meg a filmet azok nem jarnak az emlek helyekre akiknek igazan kellene. Soha TÖBBET ne forduljon elő! Ezert tennünk is kell nevelni a fiatalsagot es folyamatosan szembesiteni a mult borzalmas tetteivel.Ismerje meg mindeni Simor Andras költő verset: Kialtas. ne akkor kialts ha az eg fala már leomlott…. kezdődik a vers .Nezz utana es meseldd el MINDENKINEK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Üzenet a náci történelemhamisítóknak 2014. január 23. csütörtök | AN

Az eltüntetett haláltábor 2012. február 23. csütörtök | AN

Wallenberg életet adó öröksége 2012. január 17. kedd | Hillary Clinton / Carl Bildt / RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos