Ronai and Ronai
AMERIKAI

André Watts, a félmagyar világhíresség Vegasban 2011. február 8. kedd 21:44 | Földes Tamás

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
André Watts, a félmagyar világhíresség Vegasban

Magyarországon talán kevésbé ismert, de koncertezik és tanít a világban egy híresség, akire méltán lehetünk büszkék, a félig magyar André Watts. A Yale díszdoktora, Leonard Bernstein tanítványa, koncertezett magyar művészekkel, Fischer Ivánnal, Solti Györggyel, Lehel Györggyel. Ebben az évben a világ nagy koncerttermeiben Lisztet játszik. André Watts Las Vegasban adott interjút tudósítónknak, Földes Tamásnak.

Jóllehet, a közhiedelem Las Vegas kulturális életét a kaszinók színpompás revűműsoraival azonosítja, az elővárosaival hovatovább másfélmilliós metropolisszá növekedett, nevadai település sem nélkülözi más műfajok világhírességeit. A Las Vegas-i állami egyetem (az UNLV) Artemus W. Ham Concert Hallja 1832 nézőt befogadó színháztermében a közelmúltban szólóesten lépett fel a japán hegedűművész, Midori; a Nemzeti Orosz Balett Csajkovszkij „Romeo és Júliá”-jával vendégszerepelt, márciusban Jevgenyij Mikhailov orosz zongoraművész játszik az Opole Lengyel Filharmonikusokkal. A Nevada Balett, ugyanott évente 4-5 bemutatót tart. Az 550 személyes Judy Bayley Theatre-ben az egyetem színházi tanszékének növendékei, vendégművészekkel együtt nemrég mutatták be Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát mai környezetbe helyezve, legközelebb Euripidész Trójai nők című tragédiája kerül színre…

…Korántsem szokványos életrajz André Watts zongoraművészé, akivel szólóestje után, a Concert Hall társalgójában beszélgettem. Egy nürnbergi katonai táborban, 1946. június 20-án született, magyar anyától és fekete bőrű amerikai apától. Korai gyermekkorától kezdve az Egyesült Államokban él. A zene iránti vonzalmát édesanyjától, a szintén zongorázó Gusmits Mária Alexandrától örökölte. A mama gyakran mesélt a nagy magyar zeneszerző és zenepedagógus, Liszt Ferenc életéről; alighanem neki köszönhető, hogy a világjáró művésszé érett Watts nem csupán az idei Liszt jubileumi évben játssza rendszeresen a műveit: az 1811-ben született mester szerzeményeinek egyik leghívebb tolmácsolójaként tartják számon. A Las Vegas-i hangversenyen is kizárólag Liszt zongoraszólói-rapszódiái hangzottak el.

André Watts Las Vegas-i koncertje után a szerzővel

.

Négyéves korától hegedülni tanult, ám hatévesen már a zongora billentyűin gyakorolt; anyja volt az első tanára. Nyolc esztendős, amikor búcsút mond Európának – a katona apát, Herman Wattst, hazájába szólította a hivatása: Philadelphiában telepedtek le. Kilencévesen szerepelt először nagy nyilvánosság előtt, a tekintélyes philadelphiai zenekar gyermek-hangversenyén, negyven művészpalánta közül ő nyerte meg a zenei vetélkedőt: Joseph Haydn zongoraversenyét adta elő. A Philadelphia Musical Academyn képezte tovább magát, 1963-ban kapott diplomát. Pedig az utolsó diákévét nem lehet könnyűnek mondani;  szülei 1962-ben elváltak; attól kezdve édesanyjával élt.

Folytassuk tovább a sorolást! Tizennégy évesen már a Philadelphia Orchestrával játszott, két évvel később New Yorkban, a rangos Carnegie Recital Hallban szerepelt, ahonnan a CBS televízió az ő tolmácsolásában közvetítette Liszt Ferenc I. Zongoraversenyét. Leonard Bernstein, a New York-i Filharmonikusok akkori mestere választotta ki, hogy lépjen fel velük egy fiatal művészek hangversenyén. A Los Angeles-i közönség 1963 szeptemberében ismerte meg: a Hollywood Bowl-ban játszotta Liszt concerto-ját, majd azt követően is gyakran hallhattuk a Los Angeles-i Filharmonikusokkal. Fiatal, ám érett művészként tért vissza az „öreg kontinensre”: 1966-ban, a Londoni Szimfonikus Zenekarral mutatkozott be Európában. Huszonhat évesen ő volt a legfiatalabb tanár, aki tiszteletbeli doktori címet kapott a Yale Egyetemen. Pályafutásának ötvenedik évfordulóját – 2006-ban – ugyancsak a Hollywood Bowl-ban ünnepelte, a philadelphiai zenekarral. Csaknem négy és fél évtizede járja a világot, egyike a hangversenytermek, a szimfonikus zenekarok leginkább foglalkoztatott művészeinek…

… Mintha mindenkor mindenkire mosolyogna. Nem törődött a Las Vegas-i, mintegy kétórás hangversenyt követő fáradsággal: készséggel beszélgetett a félig-meddig honfitársának tekintett amerikai magyar hírlapíróval.

- Anyuval többször jártam Budapesten – mondta –, több mint huszonöt éve pedig először szerepeltem a Zeneakadémián, Erdélyi Miklós vezényelt. A magyar karmesterek közül később dirigált Fischer Iván és Lehel György, Chicago-ban pedig a szigorúságáról ismert Solti György. Soltit nagyon sokra becsültem…, nem tagadom, ideges voltam, amikor vele léptem fel. Doráti Antallal is gyakran beszélgettem szakmai kérdésekről itt, Amerikában.

- A magyar zongoraművészek közül kivel van kapcsolata?

- Még ismertem Fischer Anniet, felnéztem rá. Többször találkoztam a maiakkal, Kocsis Zoltánnal, Ránky Dezsővel, Schiff Andrással.

- Lemezfelvételein főleg a romantikus korszak zeneszerzőinek műveit játssza, Lisztet, Chopint, Schubertet, Csajkovszkijt, a huszadik századból Gershwint, vagyis a melodikusabb számokat. Bartók Béla muzsikája idegen öntől?

- Nem idegen… de ritkán tűzöm műsorra. A Marosszéki táncokat szeretem, noha még nem játszottam. Ligeti György Musica ricercata című zongoradarabját viszont már előadtam.

- Ön több amerikai egyetemen is tanít, alkalmanként külföldön is…

- …Igen, mert nagyon szeretek tanítani, szívesen adom tovább, amit mestereimtől elsajátíthattam.

- Egykori tanárai közül ki volt a legnagyobb hatással önre?

- Hm… Többen is. Doris Bawden, Leonard Bernstein… Leon Fleischerről pedig azért szólok külön, mert azt is eltanultam tőle, hogy milyen a jó tanár.

- Mi a további programja az idén?

- Liszt, Liszt és Liszt. Játszom majd szerte az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban és Spanyolországban is.

- Hallhatnánk valamit a magánéletéről? Jelenleg is az édesanyjával él?

- Nem, de közel élünk egymáshoz. Anyu New Yorkban lakik, én New Jerseyben a második feleségemmel. Amerikai asszony, akárcsak az első. Bloomingtonban van a házunk.

-Az interneten három felsorolásban is megemlítik: „American classical pianists”, „Hungarian classical pianists”, „African American pianists”. Hová sorolja önmagát?

- Mindháromba.

- Beszél magyarul?

- Néhány szót értek csupán. Igen…, nem…, jó…, finom…, viszontlátásra…

- Ha magyarul búcsúzok és mondom: köszönöm…?

- …Of course, I understand. Thank you too.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
André Watts, a félmagyar világhíresség Vegasban , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Vegasban játszik? Ott szokott lenni több jó zongorista.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hétszer jött ki a 19-es Vegasban 2012. június 22. péntek | AN

Badzset az egész színház 2011. augusztus 31. szerda | FÖLDES TAMÁS

Légiósbetegség a Stripen 2011. július 17. vasárnap | AN

Las Vegasnak magyar polgármestere lesz 2011. június 29. szerda | FÖLDES TAMÁS

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos