Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mexikói drogkartellek az iszlám terrorral 2011. február 16. szerda 15:00 | Rákócza Richárd Forrás: Los Angeles Times

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mexikói drogkartellek az iszlám terrorral

Mexikóváros – Egy amerikai szövetségi ügynök meghalt, társa pedig megsebesült Mexikóváros és Monterrey között, amikor támadást intéztek ellenük. A Los Angeles Times helyi tudósításai teljesen elfajult állapotokat jelentenek, Mexikóban a drogkartellek közötti torzsalkodás miatt gyakorlatilag ostromállapot van, és az sem kizárt, hogy a bűnbandák és az iszlamista terroristák között valamilyen egyezkedés folyik.

A két különleges ügynök – az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatala (ICE) munkatársai –, akik mexikói amerikai missziókon dolgoztak, Monterrey felé haladva olyan vidéken hajtottak át, amelyen már rég nem a központi kormányzat, hanem a drogbárók az urak. Nevüket nem közölték, csak azt lehet tudni, hogy a meggyilkolt ügynök hazai bázisa a texasi Laredo volt. A támadás San Luis Potosí államban érte őket, a támadók ismeretlenek, és tartani lehet attól, hogy azok is maradnak. Egyelőre még azt sem tudni, konkrétan hol történt a támadás.

A mexikói kormány sajnálatát fejezte ki az incidens miatt és heves nyilatkozatban ítélte el az erőszakot, amely azonban egyre feltartóztathatatlanabbnak tűnik az ország egyes vidéki részein. Az ICE-ügynök halála csak azért keltett feltűnést, mert amerikai – a bandaháborúkban egyébként hullanak az emberek. Egyes városokban különösen olcsó az emberélet, így Ciudad Juárezben csak egy nap tizennyolc embert lőttek agyon különféle tűzharcokban.

San Luis Potosí hagyományosan nem tartozik az erőszak uralta mexikói vadnyugathoz, tavaly azonban ezt a vidéket a hírhedt Zeta geng vonta ellenőrzése alá, szabályosan bevonultatva fegyvereseit a szomszédos Tamaulipas államból, hogy nagyobb területre, piacra tegyen szert és ellenőrizni tudja az itteni kábítószer-útvonalakat. A Zeta gyakran állít fel ellenőrző pontokat és sarcolja meg, rabolja ki az arra elhaladókat. Az amerikai ügynökök is egy ilyen ponttal találkozhattak: a leggazdagabb mexikói városba, Monterreybe vezető utak különösen veszélyesek, mert a Zeta gyakorta veszi őket blokád alá.

Négy éve tart a vérontás a kábítószerkartellek és a központi biztonsági erők közt, s eddig egy városnyi ember, 34 ezer fő esett annak áldozatul. Az viszont nem volt megszokott, hogy amerikai hivatalos személyekre támadjanak, noha megesett. Tavaly március 13-án a határ menti Ciudad Juárezben lévő amerikai konzulátus egyik tisztviselőjét és egy kollégája feleségét lőtték agyon, miközben épp egy gyerekzsúrról távoztak, két külön gépkocsin.

Az Egyesült Államok erőszakszervei egyre nagyobb mértékben vannak jelen Mexikóban, miután Washington egyre jobban belebonyolódik a drogháborúba. Az ICE a narkón kívül ember- és fegyvercsempészek után is nyomoz, és jelenleg is huszonöt-harminc ügynöke van az országban. További ügynökök mexikói kollégáikat képezik ki a legújabb, csempészet elleni nyomozati technikákra. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter a napokban jelentette ki, hogy a mexikói amerikai szerepvállalás a belátható jövőben aligha csökken, és nyilatkozatban Amerika elleni támadással egyenértékűnek nevezte az USA ügynökeivel szemben alkalmazott bármilyen erőszakot. Nem valószínű, hogy a totálisan gátlástalan drogkartellek ettől meghatódtak volna.

Mexikó legerőszakosabb városa kétségtelenül Ciudad Juárez, ahol egy erősebb napon tucatjával is arat a halál, megannyiszor olyan embereket is, akiknek bandákhoz, droghoz vagy Amerikához semmi közük. A már említett, különösen véres napon fegyveresek rontottak be a Las Torres sörözőbe, és tüzet nyitottak. Nyolcan haltak meg: két vendég – és hat felszolgáló. Carlos Gonzalez, a Chihuahua állami ügyészi hivatal szóvivője szerint ennek a vérengzésnek tulajdonképpen semmilyen konkrét oka nem volt, az elkövetők csak bementek és lőttek arra, aki épp ott volt. További tíz ember veszítette életét különféle lövöldözések során, még ugyanazon a pénteki napon. Az amerikai El Pasóval szemben lévő településen azért tetőzik az anarchia, mert sehogy sem akar eldőlni a város feletti uralomért küzdő kábítószerbandák közti harc, így a helyi lapokban a gyilkosság és az emberrablás jóformán már mínuszos hír: tavaly háromezer emberölést regisztráltak. Komolyabb sajtóvisszhangja már csak annak van, ha valamelyik banda feldarabolt, lefejezett tetemeket hagy maga után. A városból több tízezren menekültek már el, az üzletek hetven százaléka bezárt.

Napolitano belbiztonsági miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy valamilyen kapcsolat áll fenn a mexikói drogkartellek és az iszlamista terrorszervezetek között. Egy kongresszusi bizottság előtt a politikus, aki néhány nappal ezelőtt küszöbön álló terrortámadásra figyelmeztetett, a következőt mondta: „Jó ideje gondolkodunk azon, mi lenne, ha mondjuk az al-Kaida egyesülne a Zetával.” Az együttműködésnek lenne értelme, mivel a drogkartell kábítószertől illegális bevándorlón át a fegyverekig és a robbanóanyagokig bármit képes bejuttatni az Egyesült Államok területére, és nyilván meg is teszi ezt, ha kellő fizetséget kap érte. José Francisco Blake Mora mexikói belügyminiszter szinte azonnal reagált Napolitano kijelentésére, mondván, ilyen kapcsolatnak nincs semmi jele, sőt: „ez két teljesen különböző jelenség”, nyilatkozta egy rádióinterjúban.

Napolitano megjegyzése egy nappal azután hangzott el, hogy Joseph Westphal védelmi miniszterhelyettes bocsánatot kért Mexikótól, mert a drogháborút „a felkelés egy formájának2 nevezte. Noha korábban Hillary Clinton is mondott effélét, az Egyesült Államok most sürgősen elnézést kért, mert a hivatalos Mexikót semmi sem ingerli jobban, mint az olyan célozgatások, hogy a drogbárók egy szép napon az egész ország felett átveszik a hatalmat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Mexikói drogkartellek az iszlám terrorral, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

Kapcsolódó cikkek

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda | AN

Szavazatvásárlás Mexikóban? 2012. július 5. csütörtök | AN

Mexikóban ismét intézményes a forradalom 2012. július 2. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos