Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ostromhangulat Egyiptomban 2011. január 28. péntek 15:47 | AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ostromhangulat Egyiptomban

Kairó – A péntek délutáni ima után minden eddiginél több ember vonult ki az utcákra. Az összecsapások egyre durvábbak a rendőrök és a tüntetők között, mikozben már vidére is átterjedtek a megmozdulások. Céljuk Hoszni Mubarak 30 éves uralmának megdöntése.

Legfrissebb:

Hoszni Mubarak, magyar idő szerint este 11 óra után megszólalt. Azt mondta, érti az emberek elégedetlenségét a gazdaság állapota miatt, de az országában demokrácia van, amit az is jelez, hogy tüntetéseket tarthatnak állampolgárai. Azt is mondta, hogy leváltja a kormányt és holnap újat nevez ki. Ő azonban nem megy sehova. Ez valószínűleg nem nyugtatja meg a tüntetőket, akik a beszéd után tovább skandálják a “Le Mubarakkal!”, és az ehhez hasonló jelszavakat. Nemzetközi sajtókban azt találgatják, hogy élő vagy rögzített adást láthattunk-e.

Az al-Dzsazíra által közvetített képeken az látszik, hogy lángokban áll a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt székháza Kairó belvárosában. Közben a Guardian információi szerint már a hadsereget is bevetik, az utcákon tankok vonulnak, miközben lövések és robbanások hallatszanak.

Az al-Dzsazíra szerint már tizenegy halottja van a zavargásoknak Szuez városában. Közben azt látni az élő képeken, hogy Kairóban a tüntetők ünneplik a hadsereget, a katonák pedig páncélozott járműveikről köszöntik őket. Azt viszont a hadsereg hivatalosan nem közölte, hogy a kormány vagy a tüntetők oldalán áll.

Az egész országban kijárási tilalom van, aminek azonban semmi foganatja nincs. Közben a befolyásos üzleti és politikai körökhöz tartozó személyek folyamatosan hagyják el az országot.

Ezen a linken keresztül nézheti élőben a katari hírtelevízió élő képeit az egyiptomi eseményekről.

A nap krónikája

Szuezben és Alexandriában már tegnap is voltak tüntetések, mára azonban már más vidéki városokban is megnyilvánult a népharag. Egyes jelentések szerint vidéki helyszíneken már pártszékházakat és rendőrörsöket foglaltak el a demonstrálók.

Közben a rendőri erők sem restek a fővárosban. Nagy számban vonultak ki és olyan kemény fellépést tanúsítottak, hogy egyes információk szerint újabb haláleset történt. Arról egyelőre nincs hír, hogy éles lőszert bevetnek-e a rendőrök, de vízágyút, gumilövedékeket és könnygázt alkalmaznak a tömeg oszlatására.

Az országba visszatért Mohammed el-Baradei, ellenzéki vezető, mint arról már tegnap is beszámoltunk. Őt több ezer híve vette körbe, amikor a demonstrálókhoz csatlakozott pénteken. A testükkel védték, ám a rendőrök lecsaptak a csoportra. Azt, hogy ezután mi történt a Nobel-békedíjas ellenzékivel, nem tudni, a róla szóló hírek ellentmondásosak. Egyes források szerint egy mecsetbe menekült, amit megostromoltak a rendőrök, így csapdába esett. Más források letartóztatásáról írtak, miközben az utcán vonult és körbevették a rendfenntartó erők. Az egyiptomi kormány közleménye szerint viszont el-Baradeit házi őrizetbe helyzeték. Az tehát biztosnak látszik, hogy elfogták.

Jelentések szerint némely Kairón kívüli nagyvárosban a rendőrök feladták a harcot és barátkoznak a tüntetőkkel. Több magas rangú rendőri tisztviselő is kiállt a tüntetők mellett, jelezve, hogy velük tartanak. Más rendőri egységek viszont példátlan erőszakkal lépnek fel nem csak a tüntetők, de újságírók ellen is. Miután az internetet kvázi megbénították az egész országban, szabályos vadászat indult a tudósítók ellen. Délután a BBC-nek élőben nyilatkozó tudósító mesélt a rendőri akciókról. Az interjú közben a férfi feje be volt kötve és csurom vér volt az inge, mert korábban elkapták  és megverték a rendőrök. Francia újságírókat is letartóztattak, akik szabadon bocsátását a francia külügy követeli. Más tudósítóknak a kameráját, fényképezőgépét törték össze a hatóság civil ruhás emberei.

Az al-Dzsazíra szerint eddig 1000 embert vettek őrizetbe a hét eleje óta.Valószínűleg ez a szám még jócskán növekszik a mai napon, hiszen minden eddiginél hevesebbek a tiltakozások.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Mubarak nem adja könnyen a 32 éve tartó uralmát. Valószinüleg egyenlőre befellegzett Egyiptomnak is, mint kedvelt túrista célpontnak. Elindult a lavina az arab világban, és ki tudja mi lesz a következménye. Ha Tunéziában győz a forradalom, akkor abból bátorságot merít a többi fellázadt arab ország is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Mubaraknál volt múltkor orbán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Na utánanéztem. Nála. Akkor már értem, hogy miért volt ott. Tanácsot kért, hogy miképpen lehet majd 30 évig a “király” kis országunkban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Dakota, valószinüleg. És arról is, hogyan lehet rendkívüli állapotot fenntartani évtizedekig. Ebből már letelt 10 hónap.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Kedves Dakota!
    :-)) na neeee!!:-))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Orbánnak most kellene ott lennie.Élőben láthatná, hogy zavarják el a diktátort.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Vitya a minap ott barátkozott és hogy elszállt magától, kezdte kiépíteni a jó kapcsolatot. Embert barátjáról.
    Mindenesetre úgy tűnik lödörgött az utcán, a helyiek meg megérezték hogy ő a fülkeforradalom királya. Szegény ország-kevés fülke. Itt a hevület más forradalomba csapott át.
    Csak jelzem- nekem úgy tűnik itthon is fogynak a fülkék…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. http://atv.hu/belfold/20110124_orban_ujjaepitene_a_magyar_arab_kapcsolatokat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. április 2. szerda

Az Operánál tüntet vasárnap az ellenzék 2014. március 30. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos