Ronai and Ronai
AMERIKAI

Káosz Egyiptomban 2011. január 30. vasárnap 13:02 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Káosz Egyiptomban

Kairó – Vasárnap tovább folytatódnak a hatodik napja tartó egyiptomi zavargások, a halottak száma száz felett van.

A négy órakor kezdődött kijárási tilalom ellenére tüntetők ezrei ellenőrzik Kairó központját, kifosztott boltok, kiégett autók, és bűzlő, elégett autógumik uralják a képet. Bár vasárnap munkanap, a boltok, iskolák hivatalok mind zárva vannak. A rendőrség szombat este eltűnt az utcákról, sokfelé fosztogatnak. A katonaság szerte a városban jelen van, de nem avatkozik be az eseményekbe.

Komolyabb összecsapások vannak ezenfelül Szuez, Alexandria, Manszúra városokban, valamint a Sínai-félszigeten.

Mubarak elnök péntek esti tévébeszédében bejelentette, hogy menesztette a kormányt, s kinevezte alelnöknek Omar Szuleimant, a hírszerzés vezetőjét, az eddigi légügyi miniszterből pedig miniszterelnök lett.

Több ezer fogoly szökött meg Wadi el-Natrun börtönből, köztük a betiltott Muzulmán Testvériség sok tagja és vezetője. A börtön megrohanása vélhetően tervezett akció volt.

A kormány formai okokra hivatkozva visszavonta a katari Al-Dzsazíra televízió engedélyét, irodájukban biztonságiak jelentek meg, és leállították a közvetítést. A mobiltelefonok és az internet továbbra is le vannak tiltva, abban a reményben, hogy ez tilalom akadályozza a tüntetések koordinálását.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség volt vezetője, aki két napja tért haza, hogy csatlakozzon a tüntetőkhöz, kiszabadult a háziőrizetből. “Mindenki számára egyértelmű, hogy Mubaraknak mennie kell, még ma”, nyilatkozta a CNN-nek. “Ez szükséges a nyugodt átmenethez, egy nemzeti egységkormányhoz, és szabad választások kiírásához.” Ellenzéki csoportok felszólították el-Baradeit, hogy alakítson árnyékkormányt, a Muzulmán Testvériség szintén őt támogatja.

A kairói reptéren turisták ezrei vesztegelnek a törölt járatok miatt, közben az egyiptomi elit magánrepülőkön távozik, állítólag 19 magánrepülő szállt fel vasárnap, valószínűleg Dubai felé.

Ahogy a rendőrök eltűntek az utcákról, megjelentek a fosztogatók. Szupermarketeket, bankokat, ékszerboltokat, hivatalokat fosztottak ki, az Egyiptom Múzeumban többek között két ősi múmiát tettek tönkre.

Éjszaka a helyi lakosok védték az utcákat a fosztogatóktól, botokkal, láncokkal, késekkel, sok helyen barikádokat emeltek. Vasárnapra virradóan nem lehetett rendőrt látni Kairóban, helyettük a katonaság állomásozik mindenhol, tankok és páncélozott szállítójárművek őrzik a fontosabb kormányépületeket, turistalátványosságokat és műemlékeket. Tanulva a tegnap esti leckéből, az Egyiptom Múzeumot különösen védik, és a piramisok környékét is lezárták. A város fölött helikopterek köröznek, és időnként vadászrepülők húznak el.

A lakosság és a hadsereg között egyelőre jó a viszony, a nép bízik, hogy a katonák az ő oldalukra állnak a kormánnyal és a fosztogatókkal szemben. “Ez minden ember forradalma”, írta valaki vörössel az egyik tank oldalára: “Mubarak, fogd a fiad és menj.”

“Pokolba Mubarakkal”, kiabálta egy katona egy másik tank tetejéről, “Mi nem egyéneket szolgálunk, hanem a népet.”

Bírálta a tüntetőkkel való bánásmódot az Obama-adminisztráció, elvileg még az évi 1.5 milliárd dolláros segély felfüggesztése is szóba került, de ez az iszlámista veszély miatt valószínűleg csak retorika.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Orbánusz Bolseviktor ellátogatott Kairóba, másnap kitört a forradalom.
    Ahogy átvette a soros elnökséget az EU-ban, rögtön balhét csinált.
    Mikor kiment Romániába támogatni az egyik magyar pártot a kinti választásoknál, be se került az ottani parlamentbe.
    Megosztotta a magyarokat itthon, Romániában, Szlovákiában.
    Kiment tárgyalni hosszú előkészületek után Putyinhoz, megszégyenülve kullogott haza, még csak sajtótájékoztató sem volt.
    Amerikában nem kíváncsiak rá.
    Április óta belvizek, árvizek, vörös iszap, tegnap földrengés.
    Ahova lép ott fű nem terem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. antifülke!
    Ha meggondolom jó előjelként is értékelhetnénk ezt a felsorolást, hiszen ő a miniszterelnök, ő a Fidesz megszemélyesítője, – érdemes ezen a megkezdett úton továbbmenni, érdekes gondolatkísérlet lenne…
    Egy szerencsénk van: OV nem azonos hazánkkal, mint ahogyan ő gondolja. Tehát itt fog teremni fű , – ha OV visszavonul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. április 2. szerda

Az Operánál tüntet vasárnap az ellenzék 2014. március 30. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos