Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lance Armstrong a Sports Illustrated célkeresztjében 2011. január 18. kedd 17:40 | Griecs Zoltán

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lance Armstrong a Sports Illustrated célkeresztjében

New York – A hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong neve korábban többször is előkerült korábbi csapata, a U.S. Postal ellen doppingügyben folytatott szövetségi nyomozással kapcsolatban. A New York-i székhelyű Sports Illustrated új információit felhasználva tényfeltáró cikket közöl Armstrongról.

Az amerikai kormány jelenleg is vizsgálja, hogy az 1999 és 2005 között hét Tour de France-címet begyűjtő Armstrongnak mekkora szerepe van a U.S. Postal doppingügyében. A szövetségi vizsgálat vezetője az a Jeff Novitzky, aki korábban Barry Bonds és Marion Jones esetét is lefolytatta.

A Sports Illustrated munkatársai, Selena Roberts és David Epstein több száz oldalnyi új dokumentummal, valamint tucatnyi forrással tudja alátámasztani a sportoló bűnösségét – az adatokat a magazin január 24-ei számában hozzák nyilvánosságra.

A történet szerint: “Ha a bíróság úgy találja, hogy Armstrong teljesítményfokozókkal szerezte meg a címeit, az a sporttörténelem valaha volt legszomorúbb megtévesztése lenne.”

Néhány részlet a Sports Illustrated jelentéseiből:

- A források szerint Armstrong a kilencvenes évek végén jutott hozzá a Baxter Healthcare egyik termékéhez, a HemAssist nevű, elsősegélynyújtáskor alkalmazható vérkészítményhez, amiről az állattesztek kimutatták, hogy kisebb kockázat mellett azonos hatásfokon növeli a vér oxigénszállító képességét, mint az EPO. (Armstrong és ügyvédje tagadja a vádakat)

- A texasi születésű kerékpáros korábbi csapattársával, Floyd Landis-szel (akit doppingvétség miatt később megfosztottak Tour de France-elsőségétől) gyakran utazott privát légitársaságok gépeivel, amelyek a kevésbé szigorú vámellenőrzések alá tartoznak. Landis állítása szerint az egyik út alkalmával a vámtisztviselők átvizsgálták Armstrong táskáját, amiben spanyol címkével ellátott gyógyszereket, illetve fecskendőket találtak. Ezután Armstrong arra kérte a csapat egyik tagját, hogy győzze meg az ellenőröket arról, hogy mindössze vitaminokról van szó. “Furcsán néztek, de végül továbbengedtek minket”, mondta Landis. (Armstrong tagadta, hogy ilyen előfordult volna)

- Amikor az olasz hatóságok és a vámtisztviselők házkutatást tartottak tavaly novemberben Armstrong egy régi csapattársánál, Yaroslav Popovich-nál, olyan dokumentumokat és e-maileket találtak, amelyek azt igazolták, hogy a 39 éves amerikai még mindig tartja a kapcsolatot Michele Ferrarival (a szakmában csak “Dottore EPO”), holott korábban azt állította, 2004-ben megszüntetett minden kapcsolatot az olasz orvossal.

- További jelentések szerint a a texasi kerékpáros tesztoszteron-epitesztoszteron koncentráció aránya három alkalommal is nagyobb volt a szokásosnál 1993 és 1996 között, de a vizsgálatokat lefolytató UCLA labor neves antidopping szakértőjének, Don Catlinnek az eredményeit csak később, 1999-ben juttatták el az Amerikai Kerékpáros Szövetséghez (USA Cycling), annak hivatalos kérésére. Catlin későbbi tájékoztatása szerint többször is megerősítésért kért a kiugróan magas eredményekre, de azt a választ kapta: “Szükségtelen, mert a minták negatívak.”

- Szintén egy ex-csapattárs, az új-zélandi Stephen Swart állította azt, hogy Armstrong volt a “felbujtó” a csapaton belüli EPO használatot illetően. A texasi hematokrit értéke rendszeresen a megengedett felett volt, ami automatikus eltiltást jelentett volna az 1995-ös Tour de France-on.

A visszavonulás előtt álló Lance Armstrong természetesen cáfolta az értesüléseket, mindössze annyit tett hozzá: “Semmit nem bánok, semmilyen szinten.”

A kerekes jelenleg az Ausztráliában zajló Tour Down Underen versenyzik, az első szakaszt 10 perces hátránnyal zárta a győztes Matthew Goss mögött a vasárnapig tartó viadalon.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Lance Armstrong a Sports Illustrated célkeresztjében, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Mint aki halkan visszalépett 2013. november 9. szombat

Orbán bekebelezte a Vasast is 2012. december 6. csütörtök | AN

128 km/h-val tekert a bringás 2011. szeptember 20. kedd | AN

Egyetlen doppingeset volt a Tour de France-on 2011. augusztus 31. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos