Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Hír TV manipulált, nem a The Economist – AN elemzés 2011. január 7. péntek 0:05 | Sherlock

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Hír TV manipulált, nem a The Economist - AN elemzés

London – Ahogy az várható volt, hamar kiderült, hogy a Hír TV manipulált – tehetjük hozzá nem nagy örömmel, hogy – jó szokásához híven. Elemzés.

A Hír TV vádjait visszautasító nyílt levelében John Micklethwait, a The Economist főszerkesztője elmondta, hogy munkatársuk a Hír TV adása előtt pontos felvilágosítást adott a tévé riporterének arról, hogyan használták fel a képet, és egyértelművé tette, hogy nem történt manipuláció. A Hír TV ennek ellenére leközölte műsorát, amelyben gátlás nélkül megvádolta a világ egyik tekintélyesebb újságját, annak biztos tudatában, hogy amit mondanak, az nem igaz. Vagyis szándékosan ferdítettek.

Ezúttal is kiderült, ha szükség van médiatörvényre, akkor arra elsősorban a Fidesz által ki tudja milyen pénzekből gründolt (vagy hozzájuk közelálló) pártsajtó-birodalom manipulációi, esetenkénti rasszizmusa, időnként felbukkanó antiszemitizmusa miatt van szükség. A médiatörvény idevonatkozó paragrafusai – ha megmarad ebben a formájában – csak július 1-től lépnek életbe. De ma is léteznek olyan szabályok, amelyek alapján a Médiahatóságnak eljárást kellene indítania a HírTV ellen, és annak propagandáját világgá röpítő másik gyöngyszem, a Magyar Nemzet ellen. A Hír TV-nek ez az eljárása van olyan veszélyes a társadalomra, mint Ice-T egy dala a Tilos Rádióban. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A Hír TV-nek nem ez az első esete. Számos hamis videót készítettek, tudatosan és szándékosan  manipuláltak egy választási “csalásról” forgatott anyag elkészítésénél. Vásárhelyi Mária hatalmas cikkben sorolta fel az Élet és Irodalomban (attól kellett félni, hogy nem fér bele az újságba), hogy a Magyar Nemzet az elmúlt néhány évben hány helyreigazítási és egyéb sajtópert veszített, ahol a bírósági ítéleteknek sem tett eleget. A Fideszt minősíti a médiája. Ahogyan ők dolgoznak, az rámutat ennek a hatalomnak a természetére.

A legújabb sajtótörténeti fejlemény az, hogy a Fidesz csicskásaivá züllesztett Magyar Távirati Iroda tucatjával ad ki olyan híreket, amelyek forrása a több száz helyreigazítási perben vesztes Magyar Nemzet. Legutóbb például az UD Zrt. ügyről szóló MTI anyag épült a Magyar Nemzetre. Nem a hírügynökségtől vesz át az újság anyagokat, hanem a hírügynökség adja ki a Fidesz lapjának torzított információit. A többi lapnak az MTI révén a Magyar Nemzet nézőpontját és optikáját használva kellene terjeszteni a párt szemszögéből manipulált infomációkat. Sajtó még ilyen mélyre nem süllyedt, mint Orbán forradalmának röpke fél éve alatt. Olyan médiumokból lettek a közmédia vezetői, amelyek már évek óta nem újságírást művelnek, hanem tudatosan felépített lejárató kampányokat folytatnak. Néhány éve egy újságíró  a Világgazdaság című lapnál – a sokadik ilyen ügy után – azt találta mondani, hogy ezek nem újságírók, hanem gátlástalan bűnözők.

Az Orbán-kormány velük árasztotta el és foglalta el a közmédiát. A demokratikus sajtó életben maradt részének megfojtására megalkotott egy olyan médiatörvényt, amit nem demokratikus kormányok, hanem kisebb szigeteket elfoglaló kalózok, haramiák hoznak az őslakosság leigázására. Valóban Európa szégyene az, mai történik. Orbán Viktor és kiszolgálói tíz éve mást sem tesznek, mint manipulálják és becsapják a közvéleményt. A The Economist megtámadása tipikus esete volt annak, ahogyan a sajtót nem tájékoztatásra, hanem megtévesztésre, a szálak összekuszálására, zavarkeltésre használják. De amit Magyarországon megtehetnek, az Európában nem megy.

Miután kiderült, hogy a fotó nem manipulált, rögzítsük magunkban: Orbán Viktornak ilyen feje van. Az egykori rendszerváltó demokrata, a liberális Fidesz elnöke, ma egy avítt, dohos jobboldali párt diktátora, vicsorgó zsarnok, akivel – a The Economist képaláírása szerint – gyerekeket lehet ijesztgetni. “Jön érted Orbán” – ez állt a kép alatt.

Mint emlékesetes, a Hír TV azzal vádolta meg a világon mindenhol tisztelt, mértékadónak tartott, ismert és elismert hetilapot, hogy manipulált felvételt közölt december 18-i számában Orbán Viktorról. Az alábbiakban Micklethwait főszerkesztő levelének az index.hu oldalon megjelent fordítását közöljük.

“Tisztelt Uram!

Azért írok, hogy visszautasítsam tegnapi adásuk teljesen megalapozatlan és lejárató vádját. Riportjukban azzal vádoltak minket, hogy manipuláltuk a magyar miniszterelnökről, Orbán Viktorról készült képet. Ez nem igaz, ahogy azt képszerkesztőnk el is magyarázta újságírójuknak a riport bemutatása előtt.

Riportjuk elfogadja, hogy minden kiadvány valamilyen formában szerkeszti a képeket. Valóban, mint minden más magazin, úgy mi is színkorrektúrázzuk felvételeinket a nyomtatás előtt. A képet meg is vágtuk, hogy hozzáigazítsuk hasábszélességünkhöz. Ezt szintén minden magazin megteszi nyomtatás előtt, és semmi lényegi nem maradt le a fotóról. Ennek ellenére az önök beszámolója azt feltételezi, hogy mi ezeken a rutineljárásokon túlmenően alapjaiban változtattunk a kép tartalmán.

Csatolom az AFP eredeti felvételét és a nyomtatásban megjelent, méretre vágott képet. Nyilvánvaló, hogy semmilyen manipuláció nem történt.

orbaneco

(A kép baloldalán az AFP eredeti felvétele, a jobb oldalán a nyomtatásban megjelent kép látható)

.

Az önök beszámolója lehangoló színvonalú. Újságírójuk maga is elismerte képszerkesztőnknek, hogy nem hasonlította össze a nyomtatásban megjelentet az eredeti felvétellel, és nem is tudja megmondani, hogy milyen módon manipulálhattuk a képet. Miután letette a telefont, nem telefonált újra, hogy kiegészítse a felületes interjúját, pedig ígéretet tett erre képszerkesztőnknek. Valószínűleg azért, mert továbbra se lett volna képes felmutatni bármilyen, manipulációra utaló jelet. Való igaz, hogy képszerkesztőnk nem hivatalosan nyilatkozott újságírójuknak. De a riportban meg sem említik, hogy elutasította a manipuláció vádját. Önök azóta se keresték szerkesztőségünket hivatalos nyilatkozatért.

Az Economist számára semmi sem értékesebb objektív és tisztességes tudósításaival nehezen megszerzett hirnevénél. Rosszindulatú támadásukkal, amit, úgy tűnik, valamilyen politikai haszonszerzés ösztönzött, a becsületünkbe gázoltak és félretájékoztatták nézőiket.

Hogy ezt helyretegyük, ezt a levelet weboldalunkon is nyilvánosságra hozzuk. Más magyarországi sajtótermékek talán alaposabban fel kívánják tárni az önök tudósításainak objektivitását, mint ahogy önök a miénket.

Tisztelettel,

John Micklethwait

Főszerkesztő”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (29 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +48 ( 56 szavazatból)
A Hír TV manipulált, nem a The Economist - AN elemzés, 4.9 out of 5 based on 29 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Na, hát ez szánalmas. Egy valamire való férfi vállalja önmagát. Sőt, egy valamire való nő is. Ha pedig közszereplő, akkor pláne. Ha politikus, akkor még inkább. Ha pedig egy miniszterelnök, akkor maximum előtte felkészítteti magát mimikai és egyéb metakommunikációs szakemberekkel.
    De hát 2002-ben már kérdéses volt e férfiasság. Hiszen egy valamire való férfi tud veszíteni. Sőt, még egy nő is. Úgyhogy megint csak azt mondhatjuk: semmi meglepő nem történt. Egyetlen pozitívuma Orbánnak: kiszámítható. (Kár, hogy ezt a 8 év alatt a mieink nem voltak képesek a demokrácia javára fordítani.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (35 szavazatból)
  2. Orbán Úr megregulázta a Magyar sajtót, most neki lát a világot is rendbe tenni. “Szép új világ!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  3. Kövér disznó, tirán, ronda, tohonya öregember. Alacsony, tehát lelki gondokkal is küzd. Nézzük sorra: Napoleon, Sztálin, Mussolini, Hitler, Rákosi, folytassam?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (29 szavazatból)
  4. A szabad világban még nem ismerik milyen a párttelevíziót, a Rémhirtévé egy párt televíziója és azt feltételezem, hogy párttagsági nélkül talán belépni se, a műsora is reprezentálja ezt.
    Viszont aki az ellenzéket a legkisebb bűnnel is megtudja vádolni, soron kívül adásba kerül, a Rémhírtévé nevet sem érdemtelenül kapta, hiszen ha nálunk egy autópályát építettek, ebben a tévében óriási bűnként tüntették fel, de az utcai randalírozásról objektíven tájékoztatták a nagyérdeműt, mint szabadság harcosai akik éppen utcaköveket szednek fel, autókat gyújtanak fel.
    Egyszóval nagyszerű párttévé ez, nem is csodálom ekkora irigységgel tekintenek rá szerte a világban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  5. Azt hallom ma az egyik, leghallgatottabb, reggeli rádióműsorban, hogy egy SMS író, aki jobboldalinak vallja magát, mindig a baloldali WC-be járt, dolgát végezni…, egy ideje átjár a jobb oldaliba is :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  6. A tegnapi “Vonalban” című adásban (Hír Tv) (vagy inkább sír tv) Csintalan “Úr” a sajátos stílusában elküldött egy betelefonálót a “retekbe”. A betelefonáló egyszerű filozófiai kérdésben foglalt állást, miszerint az egy “baromság”, hogy több igazság is létezik. Erre vitába szállt vele a még mindig részegnek tűnő exkocsmáros műsorvezető. Közölte vele a hallgató, hogy a műsorvezető ne beszéljen baromságokat. A stílus valóban nem helyén való, de ki mit érdemel… Mire Csintalan önkényesen szétkapcsoltatta a vonalat, és annyit mondott:
    “Menj a f….. a retekbe…. hülyegyerek”.
    Ennyit a médiatörvényről, és a szabad vélemény-nyilvánításról. Ez nem fog gondot okozni azoknak a fiataloknak a lelkivilágában, akik ezt a műsort hallgatják? Vagy a gyerekem épp akkor ébred a TV előtt, amikor egy csúnya gnosz kövér ember ilyeneket mond a tévében? Persze, a gyerek ne hallgasson ilyet, ne nézze a tévét, ne aludjon délután, stb… Csodás. Akkor tessék kitenni a 16-os karikát. Aki másnak vermet ás…
    Arról nem is beszélve, hogy a fotókat ha manipulálták is, mindenképp jobb képet alkottak, inkább meg kéne köszönni. Én is szoktam beszédeket mondani, és igenis, a retorika művészet! (kell, hogy legyen) Ennek tükrében meg kell tanulnia az előadónak, hogy a mimikája, és a gesztusai is mind árulkodnak róla. Egy tájékoztatón nem szabad túlordítani Ferihegy hangját…
    Lehet, hogy jó kommunikátor, de ne felejtsük el, ha valaki “túl profin” kezeli a dolgot, a hallgatóság nem fog természetes jeleket mutatni, így még saját magát is becsapja az előadó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  7. A HírTv csak a szokott formáját hozta… Ha nem tetszik a tükörkép (fénykép), nem a tükröt kell összetörni, hanem több kezelésen kell részt venni a graz-i psichiátrián. De mit javasoljunk a kb. 2,7 millió fülkeforradalmárnak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  8. A diktátorok szokása,hogy retusáltatják előnytelen fotóikat,illetve azokat a politikusokat is eltüntetik a vezér közeléből,akik kegyvesztettek lettek(lásd kommunista diktatúrák)…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Kérem ezeket az adatokat minden ugyanilyen helyről kivenni. Eddig csupán Tardos János írásához írtam Reader’s Commentet, s ha később is kedvem támad erre, természetesen kitöltöm a szükséges mezőket. (Egyébként hogyan lehetséges adataim “vándorlása”?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (6 szavazatból)
  10. Általánosságban: beszéd közben minden szónokról lehet előnytelen képet készíteni. Nem biztos, hogy 100%-ig ‘fair’ egy előnytelen képet felhasználni, bár a cikk tartalmához (meg Viktorka tevékenységéhez) tökéletesen illik.

    DE ami a Hír TV-t illeti, az minden kritikán alúli. Pontosan illeszkedik a módszereikhez. Pl.: amikor a TV székház ostroma idején a helyszíni tudósító egy töltény hüvelyt mutogatott a kamerába, ezzel ‘bizonyítva’, hogy a rendőrök a tömegbe lőttek. Persze semmilyen lövés nem történt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  11. Ez most vmi vicc?
    Az adataidat csak Te látod, de ha törlöd a “sütiket” akkor már Te sem.
    Nincsenek az oldalon, a számítógéped “emléxik” az adataidra.
    Ha máshogy nem megy Dos módban javaslom a format c: parancsot használni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. Az új Médiatörvény szellemében a Hít-tvt simán be lehetne tiltani . Jóérzésű ember ilyen hazugsággyárnak is nevezhető TV-t nem néz !! Ez az adó nem csak Európában de az egész világon a legszégyenletesebb hír csatorna !!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  13. Jaj Kufirc! A végén még megteszi!:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Kedves G.Blunder, kénytelen vagyok ellent mondani—ne biztassuk már a “Jóérzésü embereket” arra, hogy csőlátásuk legyen..igenis hogy nézni kell az ellenfél hircsatornáit is…ha sokszor fel is fordul az ember gyomra tőle..Ahhoz, hogy az ember állástfoglaljon a világ dolgaiban, ismernie kell azt a világot ami körülveszi…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos