Ronai and Ronai
AMERIKAI

EU-országok menedékpolitikáját ítélte el az EJEB 2011. január 22. szombat 9:04 | MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
 EU-országok menedékpolitikáját ítélte el az EJEB

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) pénteken elítélte Belgiumot és Görögországot egy menedékkérővel szembeni embertelen bánásmód miatt.

Az ítéletet üdvözölték a németországi Zöldek, akik szerint Róma, Varsó és Budapest is megsérti a menedékkérők jogait. A strasbourgi testület igazat adott egy afgán menekültnek, aki fogva tartása méltatlan körülményei miatt emelt panaszt. A férfi 2008 elején távozott hazájából; Iránon és Törökországon keresztül előbb Görögországba majd Belgiumba utazott, ahol 2009-ben menedékkérelmet nyújtott be. Még ugyanabban az évben Görögországba zsuppolták.

Az EJEB elmarasztalta  Belgiumot, mert úgy cselekedett, hogy tudatában volt a menekültekre váró  görögországi katasztrofális állapotoknak, és ezért 24900 euró (közel hét millió forint) kárpótlást kell fizetnie. Athénnak most késedelem  nélkül el kell bírálnia az afgán kérelmét, és 1000 eurót kell fizetnie  fájdalomdíjul.

A kitoloncolás jogalapját az úgynevezett  Dublin II. rendelet jelenti: eszerint a menekültet abba az  EU-tagállamba küldik vissza, amelyikbe elsőként lépett az EU területére.  A mostani ítélet ennek mond ellent. A tagállamok eddig is megosztottak  voltak a menedékkérelmek elbírálásában és a menekültek jogainak  elismerésében. Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy 2012-ig azonos  eljárások legyenek érvényben az EU területén.

Emberi  jogi szervezetek már huzamosabb ideje követelik a helyzet javítását,  például a menekültek befogadására vonatkozó új uniós kvótákkal.  Németország, Izland, Svédország, Nagy-Britannia és Norvégia humanitárius  okokból egyelőre felfüggesztette a menedékkérők Görögországba  toloncolását. A németországi Zöldek mindazonáltal radikálisabb megoldást  sürgetnek, mert abból indulnak ki, hogy “Görögországban nem várható a  helyzet gyors javulása. Ráadásul a védelmet keresők jogait más  tagállamokban, mint Olaszországban, Lengyelországban és Magyarországon  sem veszik figyelembe” – nyilatkozta Josef Winkler, a párt helyettes  frakcióvezetője.

Az EJEB nagytanácsának ítélete  kötelező érvényű, ellene fellebbezésnek nincs helye. Strasbourgban 960  hasonló, folyamatban lévő ügyet tartanak nyilván, főként Nagy-Britannia,  Belgium, Franciaország, Finnország és Hollandia ellen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Orbán nyíltan felvetette az EU-ból való kilépést 2013. október 13. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. április 12. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos