Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem csitul a vihar: az Amnesty International is másként látja a médiatörvényt, mint Orbán 2010. december 24. péntek 15:21

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest - Magyarország újonnan elfogadott médiatörvénye akár szűk korlátok közé is szoríthatja a sajtószabadságot, figyelmeztet az Amnesty International.

Az új médiatörvény, amely Európában egyedülálló módon minden sajtó megjelenési formára egyformán korlátozásokat vethet ki, arra való tekintet nélkül, hogy az adott médiatartalom-szolgáltató éppen tévé-e vagy rádió, nyomtatott vagy elektronikus sajtó, illetve magán üzemeltetésű vagy közszolgálati. Az eleve helytelenül megállapított normák betartatásához a törvény rendkívül széles döntéshozói hatalommal ruházza fel az újonnan létrehozott központi média hatóságot.
“A médiatartalmat érintő korlátozások mértéke, az újságírók és szerkesztők számára adott egyértelmű iránymutatások hiánya, és az új szabályozó testület túlzott hatalma együttesen nagyon káros hatást gyakorolhatnak a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadságára Magyarországon” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programigazgató helyettese.
Az újonnan létrehozott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelkezhet súlyos bírságok kivetéséről, amennyiben azok tartalma a hatóság megítélése szerint a “közérdekkel”, “közerkölccsel” vagy a “közrenddel” megy szembe. Ugyanígy bírságok szabhatók ki a hírközlési tartalom “kiegyensúlyozatlanságáért” is. Ezen fogalmak egyike sincs pontosan tisztázva és definiálva a törvényben, így az NMHH szabad belátása szerint értelmezheti őket. Az új médiahatóság arra is fel van jogosítva, hogy adott esetben elhallgattathasson sajtóorgánumokat. Az NMHH függetlenségével kapcsolatban is vannak aggályok, hisz négy tagját a kormányzó Fidesz, vezetőjét pedig a miniszterelnök delegálta, előzetes, szélesebb körű konzultáció nélkül.
“Ahogy a dolgok most festenek, ez a törvény túl sok lehetőséget ad a visszaélésékre, az önkényes alkalmazhatóságra, és arra, hogy a politika belefolyjon a szerkesztőségi döntésekbe.” – jegyezte meg John Dalhuisen.

Néhány héttel a törvény elfogadása előtt, épp az emberi jogok világnapján, a közrádió nem adta le a Társaság a Szabadságjogokért elnökével felvett interjút arra hivatkozva, hogy túl éles kritikákat fogalmazott meg a jelenlegi magyar emberi jogi helyzettel kapcsolatban.
Az új sajtószabályozást máris számos nemzetközi kormányközi és nem-kormányzati szervezet kritizálta. ”Magyarország 2011 januárjában úgy veszi át az EU-s elnökséget, hogy közben széleskörű a hazai és a nemzetközi felháborodás abból kifolyólag, hogy ez az új törvény teljesen ellene megy az európai és a nemzetközi emberi jogi normáknak” – mondta John Dalhuisen.
“A magyar hatóságoknak biztosítaniuk kell a törvény felülvizsgálatát és megváltoztatását úgy, hogy az a véleménynyilvánítás szabadságának teljes tiszteletben tartásával legyen végrehajtható.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 10 szavazatból)
Nem csitul a vihar: az Amnesty International is másként látja a médiatörvényt, mint Orbán, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Most végre álljon a sarkára az EU és mutassa meg: nem tűr a keretein belül sem egy mániákus diktátort, sem pedig a média- és szólásszabadság megsértését! Orbán nemcsak a magyar népet nézi hülyének, hanem az EU szervezeteit is. Be kell neki bizonyítani, hogy STOP! Nncs tovább…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  2. Az elvárás jogos az EU-tól, de a politika nem így működik. Az, hogy mit ír a külföldi sajtó, nem jelenti azt, hogy ha állást kell foglalnia az egyes kormányoknak, a sajtóban megjelenteket fogja megerősíteni. A luxemburgi kormány nyilatkozata után várom, hány ország kormánya fog nyilatkozatában – gyáva módon – elhatárolódni, és visszakozni…a politika skizofrén…mást mond és mást tesz. Szép lassan elcsitul az egész, és a felejtés , a politikai amnézia homályába vész a többi törvénytelenséggel együtt….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Remélhetőleg nem szó nélkül és főleg tettek nélkül hagyni ezt az ámokfutást amit
    ez az ápolásra szoruló és bandája művel.
    Valakinek végre ki kellene tenni a STOP táblát, mert ahová ezek beteszik a görbe
    futbalista lábukat a fű is kipusztul. Az emberek meg belepusztulhatnak az okos
    intézkedéseikbe. Azt hiszik mindent megtehetnek, nemcsak hazudnak folyamatosan, hanem ellopják az emberek nyugdíj megtakarításait, aztán bugyuta agyukban felvillan. Folyton azt ugatták mint a veszett kutya, hogy
    Gyurcsány takarodj!
    Végre most már ébredeznek és egyre többen mondják , hogy Orbán takarodj,
    de a bandádat se felejtsd itt!!!
    Csak minél előbb, hogy kevesebb bajt okoz Magyarországnak és a NÉPNEK!
    majd ami éppen a

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Sajtókörkép a médiáról 2010. december 27. hétfő | AN, Facebook-csoport

Médiatörvény: kemény bírálat Washingtonban 2010. december 27. hétfő | MTI, AN

Mi lesz, ha összejön az egymillió? 2010. december 26. vasárnap | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos