Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vendéghy Kornél: A Nemzeti Választási Bizottság és a demokrácia 2014. március 30. vasárnap 13:17

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Az NVB 2014. március 27-i, 890/2014 számú határozata szerint az ATV és a Népszabadság megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. 2. § (1) bekezdés c) és e) pontjában szereplő, a jelölő szervezetek esélyegyenlősége biztosítására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére vonatkozó alapelveket és eltiltja a további jogszabálysértéstől. Az NVB szerint a jogsértés abban állt, hogy a két média az általa a demokratikus erők miniszterelnök-jelöltjei számára meghirdetett vitára nem hívta meg a Jobbikot, mivel nem tekinti demokratikus erőnek.

Az NVB által hivatkozott törvényhely ezt mondja:

2. A választási eljárás alapelvei

2. § (1) A választási eljárás szabályainak alkalmazása során érvényre kell juttatni a következő alapelveket:

a) a választás tisztaságának megóvása,

b) önkéntes részvétel a választási eljárásban,

c) esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között,

d) a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának elősegítése,

e) jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás,

f) a választási eljárás nyilvánossága.

A pongyola megfogalmazás nem adja meg, hogy kinek/minek kell érvényre juttatnia a felsorolt alapelveket, de a szövegből világos, hogy ez a választást szervező és lebonyolító hatóságokra és szervezetekre vonatkozik és arról szól, hogyan kell nekik lebonyolítaniuk a választást.  Ez kiviláglik a 2. § (1) kezdő mondatából, amely szerint itt a választási eljárás szabályairól van szó, amelyekben többek között a következő szakaszcímek találhatók: 4. A nemzetközi megfigyelő; 6. A választás kitűzése; 12. A választási bizottság tagjainak megválasztása; stb. A hivatkozott törvényhely tehát nem a résztvevők, hanem a szervezők/lebonyolítók viselkedését szabályozza, ezért nem kérhető számon másokon, például a résztvevőkön.

Az ATV és a Népszabadság hangsúlyozottan a demokratikus erők képviselőit hívták meg, és a Jobbikot nem tekinti ide tartozónak.

Az NVB a törvényt szándékosan félreértelmezve a nácikat demokratikus erőnek próbálja feltüntetni, amellyel a demokratikus erőknek kötelező szóba állniuk az esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás érdekében.

Egyrészt bárkinek szíve joga, hogy azt hívjon vitára, akit akar, azzal beszélgessen, akivel akar, és azzal ne, akivel nem akar. Ehhez elég megnézni, hogyan reagált a miniszterelnök a baloldal vita-meghívására. Vagy elég megnézni a közmédia bármely hírműsorát és riportját, amelyek szinte mindegyike ordítóan kormánypárti és az esélyegyenlőség, a jóhiszeműség és a rendeltetésszerűség nyomait sem tudja felmutatni. Vagy elég megnézni, hogy a kormánypárthoz képest az ellenzék mekkora média- és reklámfelületen tudja a véleményét elmondani és a választókat tájékoztatni. Vagy azt, hogy a kormány mennyit költ választási propagandára – közpénzből. Mindez az NVB által hivatkozott törvényhelyek durva és folyamatos megsértése, de ez láthatólag nem csípi az NVB szemét. Az NVB szemét azt csípi, ha a nácit nácinak tartják és nem állnak szóba vele. Az NVB szándékosan félreértelmezi a törvényt és visszaél a hatalmával.

Másrészt a Jobbiknak papírja is van róla, hogy neonáci párt, bár ezt eddig is tudni lehetett róla. A párt és a demokrácia viszonyát jól példázza alapító nyilatkozata is, amely szerint „A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból.” Ez a megfogalmazás a teljes mai magyar baloldalt lefedi. A baloldalnak tehát az NVB szerint kutyakötelessége egy asztalhoz ülni azokkal, akik meg akarják semmisíteni.

Náci pártot csak nácik neveznek demokratának.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (27 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +34 ( 36 szavazatból)
Vendéghy Kornél: A Nemzeti Választási Bizottság és a demokrácia, 5.0 out of 5 based on 27 ratings

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. A határozat nyilván nem jogerős. Egyébként a törvényt átnyálazva megállapíthattam, hogy az alighanem szándékosan pongyola, hogy lehetővé tegye az egyoldalú, vagy akár a jelen határozatban is visszaköszönő értelmezéseket. Ez rendben is volna, ez a hazai törvénygyártás megszokott színvonala. Én csak azt nem értem, hogy ha nácikkal nem állunk szóba, akkor miért kellett az orbánnal való vitát erőltetni? Vannak szalonképes fasiszták és szalonképtelen nácik? Vonáék eddig csak pofáztak, de orbán már tevőlegesen bizonyította kilétét. “Ne azt nézzék, hogy mit mondok, hanem hogy mit teszek!” (Nem mintha vonáékkal kapcsolatban lehetnének olyan illúzióink, hogy kormányon hirtelen elnormálisodnának.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  2. Bócz Endre szerint a jog amit nem tilt kifejezetten, azt meg lehet tenni.
    Ha valaki nem tudná, nevezett “úr” az Orbán főtanácsadói köréhez tartozik.
    .
    Kedves Kornél!
    Mi látjuk, de mi nem mindenki vagyunk!Az ellenzék meg tett róla, hogy soha ne lehessünk mindenki.
    Akkor mit várhatunk a fidesz alapú NVB-től?Sorozatos mellénézését.

    Az utolsó kapcsolja le a villanyt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  3. bumburi!
    A Bócz Endrével kapcsolatos állításod merő tévedésen alapul, ő ugyanis soha nem volt Orbánnal semmiféle munkakapcsolatban. Sőt…!

    „Bárdolatlan és botrányos eljárás volt, amely az ügyészi kar nyilvános arculcsapásával tekinthető egyenértékűnek.” Bócz Endre ír így, most megjelent önéletírásában arról, hogyan mondott neki és hét megyei főügyész kollégájának búcsút nem sokkal legfőbb ügyészi kinevezése után Polt Péter.

    A maga idejében nagy port vert fel Bócz eltávolítása az ügyészségről, okairól még a mai napig nem nyilatkozott az érintett. Nem tudható, hogy milyen fenyegetés hatására állt fel a fővárosi főügyész székéből.

    http://www.mozgovilag.com/?p=4369

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  4. Tudomásom szerint maga Vona Gábor sem tartja a saját pártját demokratikus pártnak, ergo a Jobbiknak tényleg nincs helye egy a demokráciákban bevett miniszterelnök-jelölti vitarendezvényen.
    Továbbá az ellenzék szintén teljes tévedéssel gondolja azt, hogy egy diktatúrában a diktátornak ki kellene állnia egy a demokráciákban szokásos miniszterelnök-jelölti vitára. Tehát nem arról van szó, hogy Orbán Viktor gyáva lenne…
    Összefoglalva: az annyira eröltetett vitának semmi értelme, mert ez is éppen a látszatdemokráciát erősiti. Ennek tényét hagyta jóvá az NVB-döntése is, csak persze más éllel…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. commandante
    Ő mondta az ATV-ben nem is olyan régen.Meg is döbbentem rendesen.
    Lehet hogy eltávolították, de kárpótlásként lett helye,ott ahol írtam.
    Nincs minden nagy dobra verve.
    Akkor kérdezték a fidesz csibészségeiről is, és ott mondta, hogy a fidesz jogszerűen jár el mindenkor,mert amit a jog nem tilt, azt mind meg lehet tenni.
    Nem másra hagyatkoztam, én magam láttam, és hallottam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  6. emigrant! « Én csak azt nem értem, hogy ha nácikkal nem állunk szóba, akkor miért kellett az orbánnal való vitát erőltetni? »
    .
    Ha belenézünk a Jerusalem Post-ba ott ez egyértelmüvé is valik. A libanoni magyar nagykövet a Hezbollah iranti bamulatat fejezte ki. Tiszta jobbik!
    .
    http://www.jpost.com/Middle-East/Hungarian-envoy-pays-respects-at-Hezbollah-monument-as-jihad-tourist-346325

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Az NVB bizonyára nem tudja, hogy még Marie Le Pen, aki maga sem “kispályás” a maga területén, szóval még ő sem kér a jobbikból!
    Innetől kezdve nincs miről beszélni. mert ha a kormányváltók bevonnák a “nagy-nagy” vitájukba a jobbikot, a fidesz lakájok azonnal azt harsognák, hogy kik is azok akik szóba állnak Vonáékkal.
    Ez csapda lenne, vitázzon velük Schiffer………….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. miaszösz: Köszönöm! Úgy látszik ma csak felületesen futottam át a Jerusalem Postot, így elkerülte a figyelmemet az információ. Azért ez a hír egy kissé, hogy úgy mondjam, pikáns, nemde?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Kedves bumburi
    Attól, hogy Bócz ezt mondja, még nem kell Orbán tanácsadójának lennie, hiszen a demokrácia egyik alapelve az, hogy amit a törvény nem tilt azt meg lehet tenni. Itt nem ez a baj, hanem az, hogy a fidesz simán átírja úgy a törvényeket, akár visszamenőlegesen is, hogy azok számára kedvezzenek. Ha csak azt tennék,amit a demokrácia szabályai diktálnak, és közben másokkal szemben is pont olyan megengedőek lennének, mint saját magukkal, akkor nem is volna akkora a baj Magyarországon. De az a helyzet, hogy Orbánék nem csak élnek, de vissza is élnek szinte minden írott, és íratlan szabállyal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. A listaállítással csaló pártok indulási jogát viszont nem vonja vissza az NVB. Az nem b…a a csőrét. Ez a választás vicc.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. a cikkhez ..na még ilyet ,ki mer megcsinálni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. lovastengerész

    Név és címlistákba burkolózó Fidesz pártagitátorok járják az utcákat úgy mint a komcsi kék cédulás választás idejében .

    Kitettem egy táblát a házunk elé :FIDESZ mentes övezet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos