Ronai and Ronai
AMERIKAI

Segédanyag külügyes zöldfülűeknek 2014. február 6. csütörtök 23:48 | AN

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Segédanyag külügyes zöldfülűeknek

New York – A magyar Külügyminisztérium aggályát kifejezve az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéhez fordult az Amerikai Népszava egyik cikke miatt, és kérte, “tegyék meg ez ügyben a saját jogrendszerüknek megfelelő lépéseket”. Szerencsére azt még nem írta elő, melyek legyenek ezek a lépések. Mindezt azzal indokolta, hogy “a kuruc.info esetében is jelezni szoktuk véleményünket”, “miután a portál az Egyesült Államokban van bejegyezve”. Kénytelenek vagyunk a nemzetközi kérdésekben tájékozatlan magyar külügyet felvilágosítani néhány alapfogalommal kapcsolatban.

A legfontosabb, amit Magyarország Külügyminisztériuma képviselőinek be kell írniuk a noteszükbe, hogy a kuruc.info nevű náci gyűlöletportál azért van “az Egyesült Államokban bejegyezve”, hogy kikerüljön a törvények hatálya alól. Az Amerikai Népszava nevű lap demokratikus és antifasiszta online kiadása nem azért van Amerikában, hogy megkerülje, kijátssza a törvényeket, hanem azért, mert 1891-ben Amerikában amerikaiak alapították, akik magyar származásúak voltak. A kuruc.info működése törvénytelen és bűncselekményeket valósít meg. Az Amerikai Népszava ezzel szemben törvényesen működik és saját hazája törvényeinak hatálya alá tartozik. A magyar Külügyminisztérium illetékeseit az téveszti meg, hogy az Amerikai Népszava magyar nyelven íródik, és azt képzelik, hogy Orbán Viktornak és kormányának mindenre joghatósága és felügyeleti joga van, ami magyar. Ez tévedés.

Az Amerikai Népszava hosszú történelme során gyakran került összeütközésbe a magyarországi politikai kurzusokkal és kormányokkal. Gyakran volt a demokratikus emigráció menedéke. Károlyi Mihály, akinek szobrát az Orbán-rendszer eltávolította, első útja Amerikában az Amerikai Népszavához vezetett, mert a lap akkor is a polgári demokratikus progresszióhoz tartozott. Nem véletlen, hogy ezzel a kormánnyal ez a lap konfliktusba kerül. Az Orbán-rendszer mintáját jelentő Horthy-rendszernek, amelyből “kitántorgott másfél millió emberünk”, az Amerikai Népszava kifejezetten erős ellenzéke volt, és élesen támadta azt. Kádár rendszerének is bírálója volt, de ahhoz még a kommunista rezsim sem vette a bátorságot, hogy beleszóljon Budapestről abba, hogy az amerikai demokráciában mit gondol egy magyar nyelvű amerikai lap róluk. Az Amerikai Népszava fennállása óta radikálisan elutasítja az önkényuralmi és antidemokratikus rendszereket. Az a radikalizmus, amely zéró toleranciát hirdet a demokráciát és az egyéni szabadságot eltipró törekvésekkel, a rasszista, antiszemita kormányzati megnyilvánulásokkal szemben, az nem negatív jelenség. Fasizmussal, nácizmussal és annak megszépítésével szemben nincs tolerancia. Ezt összekeverni és azonosítani egy fajüldöző, az emberi méltóságot sértő náci hírportállal, kormányzati szinten, elfogadhatatlan dilettantizmus és szereptévesztés.

Az Amerikai Népszava jelenleg is, és 123 éves fennállása alatt mindvégig, Amerikában működött, ez egy amerikai újság. A kuruc.info nem amerikai újság, soha nem is volt az, hanem egy magyar náci gyűlöletprotál, amely le sem tagadhatná magyar jellegét, ugyanis ilyen mocskos és alpári náci förmedvény sehol máshol nem működhetne, csak Magyarországon. Ezt az a szervertulajdonos nyilvánította ki, akinek szerveréről éppen az Amerikai Népszava tiltotta le a kuruc.info-t. A kuruc.info jelenleg is Magyarországon működik, a magyar Orbán-kormány fennhatósága és védelme alatt. A szerkesztőségéről legalább a titkosszolgálatnak tudnia kell, ahogyan ismernie kell az álnéven fröcsögő szerzőket is. A kuruc.info rosszhiszeműen visszaél az Egyesült Államok szabadságával, és kijátssza a törvényeket. Ezzel szemben az Amerikai Népszava az amerikai törvényeket tiszteletben tartva működik. Nem bújik el a törvények elől, hanem a törvény uralma alatt működik. Legfeljebb az Orbán-kormány cenzorai nagy bánatára, ezek nem a sajtószabadságot lábbal tipró Magyarország, hanem a sajtószabadságot tiszteletben tartó Egyesült Államok törvényei.

Jogállását tekintve az Amerikai Népszava ugyanolyan státuszt élvez, mint a New York Times, a Washington Post vagy bármelyik amerikai újság. A szabad és független amerikai sajtóba való beavatkozás diplomáciai botrány, különösen akkor, ha azt egy külügyminisztérium követi el. Arra a fajta suttyóságra, amire Magyarország Külügyminisztériuma vetemedett, hogy beleszóljon egy lap véleménycikkébe, az Egyesült Államok kormánya sem vállalkozna, mert az sértené az Alkotmányt. Egy amerikai újságnak jogában áll egy fasiszta emlékmű tervével kapcsolatban lehetséges magatartásformákat megfogalmaznia, amely nem fenyeget egyetlen embert vagy emberi életet sem. Egy fasiszta jelképet le lehet dönteni. Amerikában ez pozitív cselekedet, annál is inkább, hogy itt fasisztákat tisztára mosó emlékműveket nem is lehet felállítani. Ráadásul egy olyan vasdarabokból álló konstrukció védelmében fordult az Egyesült Államokhoz a magyar külügy, amely nem is létezik. Nevetséges volta mellett ez is mutatja a lépés propagandisztikus jellegét, amely külügyi testületek részéről elfogadhatatlan. A diplomáciában ez udvariatlanságnak minősül, nem beszélve arról, ha a magyar külügy felszólít egy másik kormányt a cselekvésre.

Az Amerikai Népszava számára jogi szempontból Magyarország egy külföldi, idegen ország. Magyarországot a közös nyelv semmire nem jogosítja fel. Magyarországnak éppen annyi köze van az Amerikai Népszava ügyeibe szólni, mint Samoa kormányának. Magyarország Külügyminisztériuma éppen annyit tehet egy Amerikai Népszavában megjelenő cikkek esetében, amennyit a New York Times és a Washington Post esetében megtehet. Írhat egy olvasói levelet, és a szerkeztőség eldönti, hogy annak félrevezető tartalma miatt közli-e, vagy sem, ha megüti egyébként a közölhetőség szintjét.

Magyarország demokratikus felfogása még mindig ott tart, hogy egy neki nem tetsző cikk miatt egy szabad és független orgánumot feljelent a kormányánál. Az eljárás szellemisége összhangban van a szóban forgó náci emlékmű szellemiségével, mert ugyanúgy jelenti fel a neki nem tetsző lapot, ahogyan a magyar szomszédok jelentették fel 1944-ben a zsidókat. Tekinthetjük ezt a gesztust is az Orbán-kormány emlékművének.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (55 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +92 ( 100 szavazatból)
Segédanyag külügyes zöldfülűeknek, 4.9 out of 5 based on 55 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Az utolsó bekezdés megint munkát ad a nácimosdatóknak:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (30 szavazatból)
  2. Csaba Horvath

    1891 óta elég sokat kibírt ez a lap, kibírja Ovi rendszerét is.Itt nem működik a lefizetés, megfélemlítés és az öncenzúra.
    Nem mellesleg az amcsi követ azt mondta az EU töketlenkedéséről az Ukrán helyzettel kapcsolatban:”Bassza meg az EU” – ez hallatszik azon a Youtube-ra kirakott felvételen, amin állítólag az EU-ügyekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár és a kijevi amerikai nagykövet beszélgetett egymással.Arra utalt, hogy az EU lassú döntéshozatala és töketlensége miatt az orosz szempontok emelkedhetnek felül.”
    Anno amikor a minielnök elkezdte a hepciáskodás az EU.-val és ezt válaszolták volna neki…. visszament volna szőlőt tenyészteni már régen.Jobban járt volna az egész ország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (38 szavazatból)
  3. Mottó Bartus Lacinak:
    ..
    “Attól, hogy a suttyók kritizálják lapom,
    nem esem pánikba, s nem veszem kalapom.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (45 szavazatból)
  4. Jó olvasni ezt.
    Erőt ad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (37 szavazatból)
  5. Csacsicska Tamás

    Martonyiék utasítást kaphattak – na kitől? – az Amerikai Magyar Népszava cenzúrázására, de legalább is megfélemlítésére. A Külügy lépése egy lufi, Martonyi önigazolása a Vezér felé, hogy ő „mindent megtett”, ami az erejéből telik.
    .
    Fontosabb dolog, hogy a Vezér számára tényező lett az Amerikai Magyar Népszava – és ez jó hír. Én elég sok hazai orgánumot olvasok: egyre gyakoribb az utalás az AN-re, sokszor idézik Bartust, rendszerint rokonszenvező hozzáállással. A lényeg, hogy a Vezér képtelen a hatalmát kiterjeszteni az AN-re – és fél a szabad hangtól. Van is mitől félnie.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +43 (49 szavazatból)
  6. lázár jános egy olyan gyilkos, aki tagadja a gyilkosságokat
    nem csak a sajátját, hanem azt is, amit mások követtek el
    lázár jánosnak vér tapad a mocskos mancsához
    lázár jános szimpatizál azzal az ordas eszmével, amely emberek milliót küldte haláltáborokba
    lázár jános az autópályák hóhéra és mészárosa
    lázár jános annyit is ér, mint piece of shit
    ez a gyilkos mocsadék ajánlgatta a hódmezővásáhelyi anyukáknak a fattyát, mint jó partit
    lázár jános egy gátlástalan, gyilkos, egy görény
    lázár jános rohadjon meg a börtönben életfogyt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (45 szavazatból)
  7. Az atv.hu ismét az AN-ról ír, legalább harmadjára.
    Lassan külön rovatot nyithatnak neki.
    Mennyire utálhatják a tükröt azok is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (28 szavazatból)
  8. Az USA válasza a magyar külügynek
    ..
    Bartus Laci ismét megmondta a frankót,
    helyretéve néhány vérfideszes bunkót.
    El tudom képzelni, mint sápadtak bele:
    tán még most is rezeg pár fidesznyik feje.
    ..
    Gondolom, a Führer agyhúgykövet kapott,
    mikor elétették a nyomtatott lapot.
    “Szent egek, mein Führer, nézd, mit ír a beste!
    Rólad, s országodról milyen képet fest le:”
    ..
    “Attól, hogy a suttyók kritizálják lapom,
    nem esem pánikba, s nem veszem kalapom.
    Itt szabadság van ám! Ez nem Orbánisztán!
    Lassan írom azért, hogy te is értsd tisztán:
    ..
    a kedvenc Horthyd egy mosdatott szerecsen!
    Ez a véleményem, megmondom kereken!
    Te felmentést adnál mind a kárhozatnak,
    s gyaláznád emlékét a sok áldozatnak!
    ..
    Ma még álmodozhatsz tanyádon, Felcsúton,
    ám ha tovább koslatsz a hitleri úton,
    az utolsó bantu néger tudni fogja,
    hogy Nagy-NERisztán a fasiszta múlt foglya!

    Ahelyett, hogy engem, s lapomat vegzálod,
    szüntetnéd meg inkább náci hírportálod!”
    Putyin azt mondaná: “nyekulturnüj dolog”,
    ám ha a Külügyben pont ettől boldogok…?
    ..
    És ha Bartus László szava ehhez kevés,
    lesz majd nemzetközi, nagy pofáraesés,
    midőn megérkezik Obama válasza: / az USA válasza:
    “Saját portán söpörj! Nálunk minden fa..a!”
    ..
    Persze nem így mondják; megadják a módját:
    diplomaták módján szavakba kódolják.
    Csak bonhomme, a pimasz, foglalta így versbe,
    lefordítva érdes, suttyó fideSS-nyelvre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +45 (47 szavazatból)
  9. Szerintem a külügy nem zöldfülű, mindig is szerették helyretenni a világot. Véleményem szerint a mostani úgymond jelzésük egy visszavágás részint McCain szenátor látogatására aki szóba hozta és helytelenítette az többek között emlékművet, részint a budapesti amerikai nagykövet figyelmeztetésére a magyarországi romló demokratikus viszonyok miatt. Az ilyen dühös büszke harcos “te sem vagy különb a deákné vásznánál” visszavágásokat már megszoktuk.
    .
    Ugyanakkor látni lehet, hogy nem csak az AN de világ szinte összes ismert online hírportálja az AN hez hasonló kritikus és elutasító hangnemben nyilatkozik mind a magyar kormányról, mind a Magyarországon a Fidesz által újjáélesztet és egész Európára veszélyt jelentő fasizmusról.
    .
    A világ valamennyi online napilapját természetesen nem tudom olvasni de bőven találtam az AN cikkéhez hasonló, sőt még súlyosabb, gúnyosabb, és kritikusabb cikkeket és videókat pl. Huffigton post, Al Jazeera, Haaretz, Der Spiegel, The Tapan Times és még sok más online hírportálon..
    .
    Legjobb tudomásom szerint a külügy, amely nem zöldfülű, hanem arrogáns, rosszindulatú, és egyszerűen hülyének néz akit csak lehet, nem tiltakozott egyik ellen sem. Illetve, ha jól emlékszem egyszer kétszer megkísérelte francia és német vonalon de sikertelenül amiből nem tanult.
    .
    Továbbra is az a véleményem, hogy ez a tiltakozás nem más mint dacos visszavágás és kötözködő erőfitogtatás mint az fent írtam, és bár távol álljon tőlem, hogy csúcs diplomatáknak bármilyen tanácsot adjak, csak udvarias kérésemet tudom kifejezni, hogy az amerikai fél, Magyarország állami szinten történő fasizálását, a diktatúra újraélesztését, az Amerikával történő szembefordulást és az Oroszokkal való újra lepaktálást, valamint a mostani dacos visszaütést különválasztva kezelje az AN munkásságától, hiszem ez a tények ezen etikátlan összemosása csak egy szokásos figyelemelterelő csali horog, Orbán szokásos alattomos játéka, amely horgot gyakran kivet és sajnálatos módon az EU ban sokan bekapták már.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  10. Hungarian citizen

    Kedves magyar kulugy!

    Ha csak fele ilyen szanalmas, tudatlan, ostoba, senkihazi paraszt volnal, akkor is tokeletesen megfelelnel arra, hogy mocskold a Magyar Koztarsasag hirnevet.
    .
    Rohadjatok ott meg, ahol vagytok egytol-egyig, a nevetek es adataitok ismertek, azt garantaljuk, hogy nem lesz nektek is 50 eves habzsi-dozsi, mint a fidesz otvar pufajkas kommunistainak. Takarodjatok ki oroszorszagba, aztan ott legyen buszke nagy mellenyetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  11. A zseb Napóleon azt hiszi hogy ha uszigatja a kutyáit, akkor mindenki haptákba áll előtte.
    Várjon még azzal. Hátha nő még vagy 20 cm-t,ami nem valószínű.
    Mint a homokozóban a gyerekek! Ha nem adod ide a lapátocskát, akkor fejbe verlek. Nem veszik észre, hogy izmosabb a gyerek mint ők?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  12. Ez tetszik, sajnos Magyarországon ilyen közleményt senki sem adhatna ki.

    Mindenesetre az a legjobb, hogy most pár jobboldali elfogult idióta is olvasni fogja a lapot, ennek köszönhetően tudni fognak róla. Ha tudnak róla, beszélnek róla, másoknak is, és ez jó!
    És ha százezerből egy is elgondolkodik közülük – tudom, ezt badarság feltételezni, de még mindig él bennem a remény – talán lassan, de elkezd terjedni.

    Csak így tovább Amerikai Népszava!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (28 szavazatból)
  13. Igy kell kioktatni ezt a fasiszta badat, ez a megfelelö hangnem. A cikket kitehetik bekeretezve a csalt, vagy vasarolt diplomajuk melle.
    Ellenzeknek is igy kellene beszelni, keves a Gyurcsany nehany langyos, nyilatkozata.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  14. Bumburi nálad a pont bocsde a minus ért nem jó pracit nyomtam .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Vélemény. Van az a mondás, hogy a remény hal meg utoljára. Na most a mi esetünkben már túl vagyunk a temetésen is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  16. Nem azért mondom, de minden egyéb gaztetteik mellett ezek folyamatosan égetik diplomáciai szinten az országot. Az, hogy országon belül ilyen állapotok, vezetőink vannak, meg hogy hagyjuk őket garázdálkodni, is elég lejárató, de még ezek a beszólások is…mi tényleg képesek lennénk ma is hadat üzenni Amerikának.
    Ez a banda diplomáciailag is egybites.
    Ez csak azért kínos, mert az ilyen cselekedetekkel az átlag magyar pofáját is égeti, a mi képünk pirosodik, amikor ilyeneket olvasunk. Ezt az akciót józan paraszti ésszel sem lett volna szabad elkövetni.
    Szóval, jó lenne, ha ezeket a mérhetően kimutatható károkat okozó dilettáns tetteik miatt is felelősségre vonnák egyszer – ha így megy tovább, nem csak szoborrobbantás lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  17. Amúgy csináljanak csak még nagyobb reklámot az AN-nek, az origon is többszáz hsz született, biztos eljutott a lap híre így újabb emberekhez! Gondolom a nagykövetségen is megnézik, olvassák már, hogy jé, milyen igazak az írások…stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  18. Hahaha, az origós cikken megszűnt a kommentelés lehetősége…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  19. Örülhetünk lassan, hogy még a hadüzenetig nem jutottak el. Az idióták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  20. “mert ugyanúgy jelenti fel a neki nem tetsző lapot, ahogyan a magyar szomszédok jelentették fel 1944-ben a zsidókat. ”

    Ez itt a lényeg, a szomszédok. Ez telitalálat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  21. Sok évvel korábban hallottam először Bartus Lászlót,
    mégpedig Orosz József műsorában.
    Az ottani megszólalása revelatív erővel hatott rám abban a langymeleg izében,
    amit Klubrádiónak hívnak!
    Azóta vagyok,hogy úgy mondjam,”megvéve”!
    Mindez azért jutott eszembe,mert a fenti cikk már megint,mint oly sokszor,
    a nevemben is íródott!
    Momentán az AN a csúcs,innen hat lóval sem tudnának elvontatni!
    Hajrá mindannyiunk!
    Lesz még egyszer szép a világ
    Lesz még Magyar Köztársaság!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  22. Nagyon féljünk , mert a “nagy” hatalom orbanisztán hadat fog üzenni az USA-nak, mint ‘41-ben. Ez csak az elsö lépés volt. Több figyelmeztetés nem lesz!
    Már remegek is….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  23. http://hvg.hu/gazdasag/20140107_Magyar_raketakat_harckocsikat_adtak_el_fe
    A hadsereg akár szerveződhet is. A fegyvereket és a harckocsikat a Pilisi Vadászboltban Bayer Zsolt szervezésében fogják kiosztani a minden vonatkozásban önkéntesek részére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Köszönöm ezt a cikket! Csak ritkán olvasom az AN-t, mert kevéssé szeretek politikával foglalkozni – habár manapság ez szinte kikerülhetetlen. Ez az írás, ahogy valaki már megjegyezte, erőt ad ebben a 21. századi magyar vészkorszakban.
    Azt gondolom, a magyar emberek felelőssége, ki vezeti az országot. A kormány, a politikai kultúra milyensége tükröz egyfajta általános társadalmi-szellemi állapotot. Ezért vagyok kissé szomorú a mai magyar helyzettől, de az ilyen cikkek segítenek fényesebben látni a jövőt. Hajrá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Narancs felzárkózott az AN mellé 2014. március 25. kedd | AN

Búcsú a sajtószabadságtól 2014. február 14. péntek

Az AN elítéli a HVG gyávaságát 2013. október 31. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos