Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Lantos Alapítvány Orbánék „vegyes” üzeneteiről 2014. február 4. kedd 10:22 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Lantos Alapítvány Orbánék „vegyes” üzeneteiről

Budapest – Az amerikaiakkal az a baj, hogy néha túlságosan udvariasan fogalmaznak. A lényeg azonban ezekből a szövegekből is kiolvasható, kérdés, hogy akinek szánták, hajlandó-e érteni belőlük. A Lantos Alapítvány szerint „létfontosságú” a magyar kormány számára, hogy „egységes hangon” szólaljon meg a német megszállás emlékműve és Szakály Sándor kijelentése kapcsán, és elkerülje a „vegyes üzenetek” jelentette veszélyt.

Mindez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a Lantos Alaptíványnál is tudják, hogy Magyarországon a vezető politikai körökben már régóta kettős beszéd zajlik. Mást mond a miniszterelnök, és mást valamelyik alkutyája. De Orbán Viktor sem mindig ugyanazt mondja: volt már olyan, hogy reggel a budapesti rádióban mondott valamit, délután Brüsszelben pedig annak az ellenkezőjét.

Az emberi jogok védelmével foglalkozó amerikai alapítvány elnöke, Katrina Lantos Swett, Tom Lantos egykori kongresszusi képviselő lánya hétfőn adott ki közleményt, amelyben felidézte Szakály Sándor történésznek az 1941-es kamenyec-podolszki deportálásról szóló szavait, valamint az 1944-es német megszállás emlékművéről kialakult vitát.

Az alapítvány fontosnak nevezte és üdvözölte, hogy Szakály Sándor elismerte kijelentése helytelenségét, mindazonáltal úgy véli, továbbra is kérdéses, vajon megfelelő személy-e a Veritas Történelemkutató Intézet igazgatói posztjára.

Emlékeztetett arra, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár elhatárolódott a kijelentéstől, de “a nagyon rövid nyilatkozat annak megállapítására szorítkozik, hogy a Szakály Sándor által hangoztatott nézet nem tükrözi a miniszterelnöki hivatal véleményét. Remélhetőleg ez önmagától értetődik, és noha értékelendő, ez a szerény megjegyzés egyáltalában nem adekvát visszautasítása Szakály úr bántó és pontatlan kijelentésének.”

„A mélyebb kérdés az, hogy Magyarország kész-e elfogadni, hogy bűnrészes több mint fél millió magyar állampolgár deportálásában és legyilkolásában a holokauszt alatt” – áll a közleményben, amelyben az alapítvány Szakály kijelentésének élesebb elítélését és a német megszállás javasolt emlékművének újragondolását tartja szükségesnek.

“A jelenlegi szoborterv teljes amnéziát látszik mutatni a magyar kormány szerepét illetően a tragikus megszállás legrosszabb atrocitásaiban” – írta a Lantos Alapítvány. A közlemény szerint „az ilyen emlékművek fontos szerepet játszhatnak az emberek nevelésében, és becsülettel szólhatnak az ország történelméről”.

A magyar nép megérdemli az ilyen őszinteséget, a történelem pedig megköveteli, olvasható a 2013-ban létrehozott Lantos Alapítvány közleményében.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (18 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +19 ( 27 szavazatból)
A Lantos Alapítvány Orbánék „vegyes” üzeneteiről , 4.8 out of 5 based on 18 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙
    ˙
    Ez az alapítványi szöveg kissé langyos, – mit kissé? – nagyon. Részükről követelni kéne, hisz’ a Középeurópai Egyetem állítólag egy mintaintézmény lenne a demokrácia frontján…
    ˙
    Sajnos annak, hogy Orbanisztán erre a szintre süllyedthetett abban az ilyen elméleti és formális demokraták, mint a Lantos család élő tagjai is – jelentősen hozzájárultak.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  2. Ezt már akkor kellett volna hangoztatni, amikor leültek a kormány egy rendezvényén a parlamentben 2013 okt. 1-én!
    Akkor még nem tudtak a képmutatásról?
    „A mélyebb kérdés az, hogy Magyarország kész-e elfogadni, hogy bűnrészes több mint fél millió magyar állampolgár deportálásában és legyilkolásában a holokauszt alatt”
    Jobb ha tudják, hogy a bunkó magyarok sosem vallják be, mert a magyar semmiben sem hibás, és nem felelős semmiért, ami rossz fényt vet a történelmére, vagy egyes emberek bűneire!
    Kíváncsian várom a Lantos Alapítvány közleményére a választ…
    Mosakodás, maszatolás lesz megint, mint mindig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  3. Miért rendeztek ősszel ennek a garnitúrának a közreműködésével értekezletet a Parlamentben, ha nem hívei a vegyes üzeneteknek…? Természetesen ez a közlemény is meglehetősen “langyos”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  4. A Lantos Alapítvány ugyan olyan langyosan fogalmaz, mint a magyarországi zsidó szervezetek, mint az USA és az Európai Únió bürokratái. Nem vígasztal, de legalább többet mondanak, mint az Európai Néppárthoz tartozó, magukat a demokrácia és az európai értékek védelmezőinek tartó pártok, akik mélyen hallgatnak, sőt suba altt védelmezik Orbánt és a FIDESZ-t. De mélyen hallgat a magyar katolikus egyház és a Ferenc pápa is, sőt a református papokkal együtt szentelgetik a FIDESZ piár-beruházásait és történelem hamisító szobrait, templomaik szószékeikre engedik a FIDESZ és a Jobbik politikusait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  5. http://nol.hu/belfold/elszallt_a_birodalmi_sas
    *
    Azért történt valami.
    Nem lesz emlékű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  6. hja… rájöttek hogy hányzik a szobron az angyal ról a darutollas csendőrkalap…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. lovastengerész

    Ha a Horthy hívek mindenáron meg akarnak emlékezni a német megszállásról (lánykori nevén bevonulásról) akkor állítsanak fel egy Horthy lovasszobrot a kezében egy birodalmi sassal .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. Hiryu2,0

    …meg a karjáról a nyilaskereszt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gonoszka !
    ˙
    ˙
    Máris cáfolták. A Rrogáns szájával…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. A Magyarországot ábrázoló Gábriel arkangyal, amely imádatra tárt karokkal fogadja a náci birodalmi sast az – szerintem – az Egyesült Államok és az Egyesült Nemzetek arculköpése. Az szemmel láthatóan hamis állítás, hogy a szobor egy angyalra lecsapó sas lenne. A szárnyas ember nincs védekező állásban, hanem imádatra tárt karokkal tekint fel a náci sasra. A sas sincs támadó állásban, hanem egy sólyomhoz hasonlít, amely a szárnyas ember karjára készül leszállni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán hallgat és retteg Putyintól 2014. március 2. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos