Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Rend kell a világba 2013. november 23. szombat 20:45

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Rend kell a világba

Elvétik az igazságot, akik nem látják meg Kövér László szigorú tekintete és vaskos bajusza mögött az érző lelket. Ő maga úgy látja magát, mint egy plüss mackót, aki alig várja, hogy minden gyermek magához ölelje. A szúrós tekintet gyengéd szívet takar, a tüskék csak önvédelemre szolgálnak, mert a külvilág érzéketlen és gonosz, nem ő. Kövér László lelkében hárfák húrjai zengenek. Amikor senki nem látja, kedvenc költője verssorai rímelnek fülében. Legalábbis, ő így látja magát.

Kövér László egy gyengéd pillanatában elárulta, hogy kedvenc költője József Attila. Ezt éppen akkor vallotta meg, amikor József Attilát kiebrudalta a pártjával a Duna-partról, ahol ült a rakodópart alsó kövén, és nézte, hogy úszik el a dinnyehéj. Mintha csak Kövér Lászlóról, erről a kívül nyilas, belül plüss mackóról elmélkedett volna “sorsába merülten”. Mintha csak az aranyszívű Házelnökről mondta volna, “fecseg a felszín, hallgat a mély”.

József Attilának ne lenne helye a Horthy-rendszert megörökítő, 1944-es állapotokra visszaállított Kossuth téren? Dehát egész költészete a Horthy-rendszerről szól. József Attila nem élt már 1944-ben, de kicsit a halála is a Horthy-rendszerről szól. “A munkabér, a munkaerő ára, cincog zsebünkben, úgy megyünk haza. Nagy, álmos dzsungel volt a lelkem, s háltak az utcán.” Akkor még lehetett. Ez egy olyan rendszer volt, ahol a József Attilák vonat alá mentek és meghaltak. De csak fizikailag. Kövér László ne tudná, hogy a költők soha nem halnak meg, hanem örökké élnek? “Idegünk rángó háló, vergődik benn’ a múlt sikos hala.”

József Attila úgy tartozik össze a Horthy-rendszerrel, mint a fény és az árnyék. A visszaállított Kossuth tér a külső látszat, József Attila vádirata felette a belső valóság. “Ezernyi fajta népbetegség, szapora csecsemőhalál, árvaság, korai öregség, elmebaj, egyke és sivár, bűn, öngyilkosság, lelki restség, mely hitetlen, csodára vár, nem elegendő, hogy kitessék: föl kéne szabadulni már!” Ezek a szavak a Horthy-rendszerről szólnak, nélkülük az 1944-es Kossuth tér csak díszlet. A valóság a Don-kanyarba küldött és vagonokba hajtott zsidók halálraítélt menete. Hiába viszik el a szobrot, ott maradnak a Dunánál a vádló szavak. A párhuzam, amit Kövér és társai maguk húznak, őket vádolja. Ha a rendszer ugyanaz, a vádbeszéd is ugyanaz.

Azt nem tudjuk, József Attila melyik verse ragadta meg Kövér László érzékeny lelkét, mely szavai vágtak mély intellektusa húsába. Talán az tetszett meg neki, hogy “cicáznak a szép csendőrtollak, mosolyognak és szavatolnak, megírják, ki lesz a követ”. Talán ezért hozott létre parlamenti csendőrséget. Plüss mackó félreértette József Attilát. Azt hitte, ez a jó: “Hisz nyíltan dönt, ki ezer éve magával kötve mint a kéve, sunyít vagy parancsot követ.” Alattvaló. Genetikusan vagy csak megszokásból, mindegy is. Ne feledjük, hogy idegünk rángó háló, vergődik benn’ a múlt sikos hala: ”Sok urunk nem volt rest, se kába, birtokát óvni ellenünk, s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk.” Mintha ma írta volna a Házelnök kedvenc költője. Ezt a cikket most a kitántorgottak gyerekeinek írjuk Amerikában. Már aki megmaradt, és nem pusztult el a Carnegie kohókban. Aki megúszta a Don-kanyart az elégett az illinois-i kohókban. Ez az ő rendszerük. Ma nem Amerikába, hanem Európába megy a kitántorgás, a birtokok pedig csak nőnek Felcsúton. Felcsút az ország.

“Elegendő harc lenne, hogy a múltat be kell vallani”, mondja József Attila, mert egybemosódik itt múlt, jelen és jövő. Összeköti a folyó, amely egyszerre látja valamennyit: “A Dunának, mely múlt, jelen s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai.” De a harcot, amelyet őseink vívtak, nem oldja békévé az emlékezés. Rendezni végre közös dolgainkat, mondja a költő, ez lenne a mi munkánk; és nem is kevés. József Attila szerint a honfoglalóktól kezdve ez lenne a feladat, amit soha nem végzünk el. Mert jönnek, fenekednek mindig a nagy magyarok, akik megmondják, ki a magyar. József Attilának, a legnagyobb magyar költőnek (akiről a Házelnök azt hiszi, hogy ő hitelesíti), török, tatár, tót, román kavarog a szívében. Ő “a múltnak szelíd jövővel adózna”, ha megértenék a nagy magyarok, hogy török, tatár, tót, román, zsidó, cigány, német kavarog mindnyájunk szívében. Ezek vagyunk mi, ahogy József Attila időtlenül mondja, “mai magyarok”. De semmi nem változik. Ugyanaz a dinnyehéj úszik ezer éve a Dunán. Nem is kellene cikkeket írni. Nem kellene találgatni a mai valóságot. Csak idézni naponta József Attilát. A baj is örök, a szó is örök.

Az a baj a plüss mackóval, hogy nem vette észre, amikor József Attila neki kedvenc költője lett, hogy róla szólnak e versek. Vagy csak emlékszik rá, hogy egykor kedvenc költője volt, és elfeledte, amit olvasott. Önbeteljesítő jóslatként záporoznak plüss macira a költői szavak. Nem veszi észre, hogy már nem a költő oldalán áll. Szörnyeteggé vált a barátaival együtt, akikkel egykor még “itták” József Attila szavait. E szavak ma őket ítélik meg, őket meztelenítik le és világítják át. Plüss mackó önmagától meghatódó giccses lelke is olyan, mint a Duna: egybemosódik benne múlt jelen és jövő. Még mindig a kisgyermeket látja magában, akiről azt gondolta, hogy ártatlan és jó. De József Attilánál valóban nincs tér és idő, neki a gonosz csecsemőkorában sem ártatlan. Lefordítva, ez azt jelenti, hogy plüss maciban már csecsszopó korában benne volt az a nagy tahó paraszt, akit csak mi látunk, ő nem. Kedvenc költője az ilyen plüss mackók gyerekkorára mondta, hogy “nézz a furfangos csecsemőre: bömböl, hogy szánassa magát, de míg mosolyog az emlőre, növeszti körmét és fogát”. Kinőttek a körmök és a fogak.

“És vígasztald meg, ha vigasz a gyermeknek, hogy így igaz. Talán dünnyögj egy új mesét, fasiszta kommunizmusét.” Nem kell töprengeni, milyen mesét mond nekünk, milyen rendszert épít egy ilyen plüss mackó. Fasiszta kommunizmust vagy kommunista fasizmust, mindegy is. “Mivelhogy neki rend kell a világba, a rend pedig arravaló, hogy ne legyen a gyerek hiába, s ne legyen szabad, ami jó.” Ezt kellene kiírni a parlamenti csendőrség kaszárnyájába és a parlament üléstermébe. Kövér László parlamenti rendje arra való, hogy a képviselők ne legyenek a Házban “hiába”, majd ő megmondja, miért vannak ott, és mi a dolguk. Ez a rend arra való, hogy ne legyen szabad a gyermek, ami jó. Mert, tudod, plüss mackó, a többiek is voltak gyerekek, nemcsak te. Bennük is él az egykori gyermek, aki szeretne szabad lenni, de te nem engeded. Mert te vagy a barátaiddal mindaz a rettenet, amiről József Attila ír, amiről az elmúló századok szólnak, amit békésen tűr a Duna. Néha megelégeli, tajtékzik és kiárad, de akkor jön gumicsizmában a te Nagy Gátőröd, aki még a Duna hányásából is hőstörténetet farag magának.

Ezekkel a hazug mesékkel váltjátok fel József Attilát. Azt hiszitek, ha eltüntetitek a szobrát, eltűnik a szelleme is. De nem fog, mert a vérében és a szívében hordja minden magyar. Nemzedékek ölelik egymást a sejtjeinkben, elődeinkből “eggyé szaparodunk”, ha még emlékszel ezekre a sorokra. Felhalmozva bennünk minden korábbi szenvedés és tudás. Ha valóban szeretnéd József Attilát, tudnád ezt. Ezt akarjátok ti megölni, de nem tudjátok. Először csak a szellemet akarjátok megölni, ahogy a szobrot eldaruzzátok. Aztán, amikor rájöttök, hogy ez nem megy, akkor a testet is. Az örök gyilkos lakik bennetek, aki mosolyog az emlőre, de növeszti a körmét és a fogait. Horrorfilmekből bújtatok elő. A rend neked az, hogy mi ne legyünk szabadok. Ezzel szemben a parlamenti rend az lenne, ha volna demokratikus alkotmány, amit esetleg be is tartanátok. A parlamenti kisebbségnek lennének a Házban jogai, amelyeket érvényesíthet is. Ha nem rendeletekkel kormányoznátok, amihez használtok egy parlamenti díszletet. És ha embernek és magyarnak néznétek azt is, aki nem rabol veletek együtt birtokot. Akkor nem kellene performanszokat tartani, hogy mindenki meglássa: vámpír körmei és fogai vannak a plüss mackónak. Hitchcock-figurák vagytok.

Félreértitek, hogy a nép sunyít vagy parancsot követ. Azt hiszitek, ez életbiztosítás. De soha nem bízhattok meg alattvalókban, mert azok mindig jobb urakra vágynak. Biztonságban csak szabad polgárok között érezhetnétek magatokat. Cicáznak láthatatlanul is a csendőrtollak, tárgyakkal és szobrokkal megidézitek a múlt sötét démonait, hogy betöltekezve azokkal, végrehajtsátok elődeitek szörnyűséges tetteit. Azt hiszitek, valami egyedi és nagy dolgot tesztek, de csak zavarossá teszitek a nagy és bölcs Dunát, amely megvető közönnyel folyik tovább, látva bennetek elődeiteket évszázadokon át. Plüss mackó te nem most születtél, hanem ezer éve, tested csak megalázott szolga módjára hajtja végre a betáplált parancsot. Akkor lennétek rendkívüliek, ha az ellenkezőjét tennétek ennek. “Egy pillanat s kész az idő egésze, mit százezer ős szemlélget velem”, mondja kedvenc költőd. “Ügyeskedhettek, de nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret.” Horger Antal legalább nem nevezte kedvenc költőjének József Attilát. Ennyivel tisztességesebb és értelmesebb volt nálatok.

Mint gyorsnaszádotok gépházában a motor, dörömbölnek agyunkban a századok, hogy a költővel szóljunk, mert te azt szereted, őseinkkel együtt “halljuk sírni a vasat, halljuk az esőt nevetni. Látjuk, hogy a múlt meghasad, s csak képzetet lehet feledni; s hogy nem tudunk mást, mint szeretni, görnyedve terheink alatt”, Mert tudjuk, hogy “az életet a halálra ráadásul kaptuk”, amelyet mint talált tárgyat összehajtunk, és visszaadunk, és nektek ehhez semmi közötök nincsen. Nem tudtok az agyunkba költözni, nem tudjátok a szívünket kicserélni, nem tudtok eltörölni múltat, jelent és jövőt, nem tudjátok megállítani a Dunát, még a dinnyehéjat sem tudjátok kihalászni. Úgy fogtok eltűnni, mintha nem is lettetek volna. Mindenhatónak hiszitek magatokat a csendőreitekkel, de nem vagytok azok. Ami igazán fontos, ahhoz nem fértek hozzá.

Napi három órát alusztok, mert nincs nyugalma a lelketeknek. Rendszeretek a dinnyehéj, s mi a rakodópart alsó kövén ülve nézzük, hogyan úszik el. Láttuk a Vezéreteket, amint boldog volt, hogy egy vidéki japán egyetem sipkát nyomott a fejébe. Láttuk, amint elégedetten szemlélte épülő stadionja vastraverzeit, mint megannyi akasztófát, amelyre elődeitek embereket húztak fel. Láttuk, amikor boldog volt, mert eltalálta a kolbászfűszerezés arányait, amikor kitapintotta a leszúrandó malac ütőerét. Az örömöt, amikor a zacskóban jól megsült szotyolaszemet talált, amikor egyesítette a birtokokat, magához ölelte a más fáját, zsebre tette mások nyugdíját. Akár Tiborcéknál “egy halom hasított fa, hever egymáson a világ”, és ti azt hiszitek, ti tartjátok össze. Törvénnyé teszitek magatokat, de “törvényt a múlt szövőszéke sző”, amelytől fölfeslik grántiszilárdságúnak hitt törvényetek, ami nem más, csak por a szélben.

Lenézett félázsiai népetek a zsigereiben “hallja az esőt nevetni”. De ti giccsesek vagytok. Ami hozzátok ér, giccsé válik. Az esőcseppek a perceiteket számolják. Azt hiszitek mindig így lesz, mert nincs ellenfeletek. De nem az ellenfelek győznek le benneteket, hanem a századok. Egy percig tart a boldogságotok. Láttam a Vezéreteket az alattvalók előtt harcot hirdetni. Nincs ellenfél, de neki van. Az ő ellenfele belül van, aki nem hagyja nyugodni. Láttam a Vezért örülni. “Láttam a boldogságot én, lágy volt, szőke és másfél mázsa. Az udvar szigorú gyöpén imbolygott göndör mosolygása. Ledőlt a puha, langy tócsába, hunyorgott, röffent még felém - ma is látom, mily tétovázva babrált pihéi közt a fény”.


VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (68 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +119 ( 129 szavazatból)
Bartus László: Rend kell a világba, 4.9 out of 5 based on 68 ratings

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

57 Reader’s Comments

  1. A plüss maci nem veszi észre, hogy József Attila versei koppannak,visszhangozva az igazságot, ami minden sorából süt ezekre a gyalázatosakra,de ők ennek még csak a tudatában sincsenek.
    József Attila örök.
    Ezek múlékonyak…És gyalázatos országrontók.
    A plüssmaci csillogtatni akarta a tudását, hogy József Attilát nevezte meg kedvencének, de ezzel csak bizonyította, hogy gőze nincs a költő verseinek tartalmáról, mert ha mégis, akkor elsüllyedne szégyenében, hogy azt a világot akarják visszahozni, ami elől menekült a költő.
    Nem veszi észre, hogy a Horger Antal urak világát hozzák vissza tudatlanságukban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (38 szavazatból)
  2. A rend ,ezzel az egyszerű magyar szóval már többször találkoztam! Először a hozzám intézett 13 pontos alkotmányos lózung 3. kérdése,ez ellen tiltakoztam és mégis bekerült az alkotmánynak nevezett piszkozatba.
    Biztos vagyok benne,hogy a REND szó sokszor lesz hivatkozási alap.Szájer úrnak tiltakoztam a konzultációs testület vezetőjének,hogy az ön által vezetett testületnek a tudása úgy viszonylik az alkotmányjoghoz,ahogy viszonylik az én tyúkom tudása a szorzó táblához.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  3. orbán politikai hulla

    1/2 ázsiai hugyos népség a magyar
    http://www.origo.hu/itthon/20131122-a-rengeteg-hugy-miatt-kellett-bekeriteni-a-kiraly-utcai-plebaniat.html?sec-1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  4. ” Rendszeretek a dinnyehéj”
    Az már elúszott, de ma egy másik gyümölcs héja aktuális.
    Banán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  5. mohóság + gátlástalanság + agresszivitás + műveletlenség = a Nemzeti Együttműködés Rendszere

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (27 szavazatból)
  6. orbán politikai hulla

    jelenleg Magyarországon tombol az eszelős hortikulti
    de ne várjuk, hogy egy átlag magyar felfogja, vagy megérti, mi is volt az, mi volt akkor
    sötét disznóvágó “agyukig” eljut a rezsirizsacsükkentés oszt jónapot
    a magyar, mint olyan rendkívül primitív, buta, tájékozatlan, arogáns, pökhendi
    és agresszív is
    10.000.000 kövérlászló országa
    viktrógerral az élen
    ha ma József Attila élne, az illegitim orbáni junta már rázavarta volna a sósavas osztagokat a gyilkos futballhuligánokkal együtt
    ha József Attila megérte volna 1944-45-öt, valószínű, hogy a nyilasok végeztek volna vele, vagy még 42-ben a hortimiki félék munkaszolgálatra küldik a Don kanyarba
    senkinek ne legyenek illúziói
    Bartus urat is zaklatná ez a mocskos embergyűlölő rezsim, ha ma itt élne Magyarországon
    amikor ilyen erők törnek fel a mélyből, mint a fideSS, a jobbik és azok csatlósai és pereputtya, akkor ott a szó már kevés
    az Amerikai Népszava sokunknak amolyan utolsó szalmaszál
    ellenzék nincsen és az utcák is üresek
    beérett a csurkista vetés
    a malac-moslékos metafora még hízelgő is volt erre a csőcselék magyar népre nézve
    viktróger megcsinálta, Magyarország Európa végbélnyílása lett

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (41 szavazatból)
  7. Hogy mondhatja magát plüssmackónak ez a fazon? Plüssmackó? Nem! Keretlegyény!!! Minden megnyilvánulása ilyennek mutatja.
    Hogy nevezhet József Attilát kedvenc költőjének ez az alak, akinek költészetéről biztos, hogy fogalma sincs? Hogy meri?
    Ha legalább a költő azon verseit ismerné, amelyeket tananyagként meg kellett ismernie annak idején, amikor állítólag iskolába járt, akkor tudná, hogy József Attila mindazt elítélte, amit ez az alak most hirdet és minden szavával és tettével képvisel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  8. A legfelháborítóbb az, hogy, ahogy BL írta, ez a félanalfabéta fasz azt hiszi, hogy ő hitelesíti JA-t. JA a Házelnök Úr kedvenc költője (“Vannak zsidó/meleg/roma barátaim is”), tehát akkor JA “rendben van”. (Egyelőre) szabad JA-t olvasni, hiszen a Házelnök Úr, kegyet gyakorolva, “megvédte” a költőt. Jó, komcsi volt, de ezt, egyéb érdemeire való tekintettel elnézzük neki…
    .
    Jó, én vagyok a Gój Motorosok tiszteletbeli elnöke, de hát a Mágazoli a spanom, szóval csak nem vagyok náci, ugye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (25 szavazatból)
  9. Torokszorító így első olvasásra ez az epikus minidráma, amelyet lágyan átölel és kitölt József Attila olykor szelíd, máskor figyelmeztető lírája.
    Ambivalens érzelmeket kelt az emberben, fájdalmat, haragot, gyűlöletet, szeretetet, amire most csak a költő szavaival tudok reagálni:
    .
    „Én túllépek e mai kocsmán,
    az értelemig és tovább!
    Szabad ésszel nem adom ocsmány
    módon a szolga ostobát.”
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  10. El tudom képzelni, hogy BL írásait JA mellett fogják majd tanítani, egy jobb Magyarországon.
    Ez IS szuper!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  11. Nagy András,te közötted és Bartus László között ,semmi különbség nincs! Elolvastam az írásodat és mégis találtam egy iciri piciri különbséget.Elárulom neked,de remélem,hogy harag nem lesz,egy épp emberi testen hat fejnek nevezhető testrész található.Bartus Lászlónak a legkisebbikében amit a gatyájában hord, több ész van,mint amire te a bukósisakot rakod!Ez az a kicsi különbség és ez az írásodon látszik is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -13 (19 szavazatból)
  12. Pecor
    Bocsi, de nagyon félreértetted nagy andrást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (18 szavazatból)
  13. Nagyon tetszett. Valóban ezek az ordasok valameddig magukon hordták a civilizáció álarcát, de amint megláttak egy kis rést, egy apró lehetőséget a kibontakozásra, egyből kieresztették karmaikat, agyaraikat, beférkőztek az emberek alkotta világba és elkezdték terjeszteni a kórt, a gyűlölet és pusztítás kórságát. A maguk szolgálatára létrehozták silány, szellemtelen, groteszk alaptörvényüket, ami ugyanazt a bűzt, mocskot és káoszt okádja ki magából, mint ők maguk, akik a rend után kiáltoznak, a rend után vágyakoznak, de a rendet, a nyugalmat a síron túl sem találják meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  14. Még hogy plüssmackó?
    Egyébként lássuk csak, mit ír Brehm a medvéről:
    “A medve, termetére nézve Európának legesetlenebb és legnehézkesebb ragadozója és éppoly ostoba fajankó, mint legközelebbi fajrokonai.”
    “A medve mindenesetre mulatságos, de sem jóindulatúnak, sem szeretetreméltónak nem mondható. Értelem dolgában alacsony fokon áll, meglehetősen ostoba, közömbös és lomha. Bátorságot is csak akkor tanúsít, ha nincs más menekvés.”
    “Különféle mutatványokra idomíthatók is, de öregebb korukban ismét jelentkezik a velük született vadság és veszedelmesekké válnak.”

    Kövér Medve elvtárs mutatványai nem tanúsítják az idomítás tökéletességét. A baj persze nem csak az idomárban keresendő.
    Én remélem, hogy mielőbb biztonságos helyre, erős vasrács mögé kerül mindörökre. Medvének ott a helye!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  15. Bumburi! Igazad van, rosszul értelmeztem.

    Nagy András: Elnézést kérek, félre értettelek. Bocs!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  16. József Attilának még Kövér sem árthat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  17. Köll a rend nagyon.
    Annélkül a szittya is csak félkarú óriás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  18. Nívós írás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  19. Pecor 2013. november 23. szombat 23:53
    .
    Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egy írást véletlenül tévesen, vagy éppen helytelenül értelmezünk.
    .
    De ekkor is elvárható (legalább is, itt miközöttünk), hogy ellenvéleményünket sértő szavak, kifejezések mellőzésével közöljük a másikkal.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  20. A múlt század 30-as és 40-es éveiben Európa számos államának politikai osztálya, köztük élen járva a magyar, megbocsáthatatlan bűnöket követett el saját polgárai ellen. Maga a Gonosz, Hitler volt a gyűlölet és a gyilkolás tombolásának motorja.
    Miután fegyverrel leverték, Európa-szerte hangzott, hogy “Soha többé!”. A legtöbb ország, köztük élen járóan Németország, valóban rengeteg energiát fektetett abba, hogy megértse és feldolgozza, mi történt vele, és gyökeresen megváltozott.
    Magyarország semmit nem tanult, és mindent elfelejtett. Nagylelkűen megbocsátott magának. Ez az ország pont ott tart, ahol akkor tartott. Ma egy másik Gonosz, Orbán a gyűlölet és a gyilkolás újbóli felélesztésének motorja. Magyarország semmit nem dolgozott fel, ezért megint el fogja köventi ugyanazokat a bűnöket, és megint fegyverrel verik majd le. Csak az nem biztos, hogy utána lesz még Magyarország.
    Ezt kockáztatják EZEK, akik közül egyik sem plüssmackó, hanem a velejéig gonosz gazember.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (31 szavazatból)
  21. Nekem Kövérről inkább valami undorító patkányféle jut eszembe. Azok terjesztik a pestist is, nem? Hát ezek legalább olyan kártékonyak, fertőzőek, el kell őket pusztítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  22. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    Bumburi !
    .
    “József Attila szavai koppannak rajtuk”,mint írod, de Ady Endre versei és különösen a publicisztikája, mintha csak ma, a mai fő-urakról írta volna egyes csípős karcolatait…
    Ha rá nézek, hát biza Dózsa György unokája, a parasztvezér néz vissza rám a képéről, egy bocskoros nemes… Ha viszont a viselt dolgait vizslatom, bizony a Grófi szérün című drámai verse ugrik be hirtelen, amint a szegényekkel ő és bűntársai a napjainkban éppen elbánnak…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  23. Mi árt jobban diktátoroknak mint ha nevetségessé válnak? Semmi, ez a legrosszabb ami érheti őket. hatalmuk elvesztésével jár.
    .
    Nincs egy élelmes vállalkozó aki kis Kövér és Orbán plüssállatokat vagy gúnyos kisméretű bábukat készít?
    .
    Lengyelországban az emberek úgy kezdték, hogy a zakójukba tűztek egy elektromos ellenállást, volt vagy egy centi méretű de ott volt. Mindenkinek.
    .
    Ki tudja, egy csúf, röhejes, Orbánt és Kövért ábrázoló, (vagy összenőtt állapotban) gúny kulcstartó vagy kicsi plüsskövés vagy plüssorbán milyen társadalmi hatást vált ki,ha mindenki felteszi a kulcstartójára vagy a táskájára dísznek.
    .
    Néha pici ötletekből hatalmas folyamatok indulnak el. Az emberek hamar megbolondulnak egy apróságért, ha elnyeri a tetszésüket. Ki tudja hogyan végződik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  24. Közben megszállt az ihlet, a kövér plüssbaba olyan lehetne, hogy szépen megcsinálva , ha lehet hasonlítson Kövérre és eltúlzottan nagy bajusszal, de az valódi szőr, és bármilyen apró gúny motívum.
    .
    Orbánról pedig hasonló, felül öltönyzakó és nyakkendő fehér inggel, alul csak a focista rövid gatya, és piros a szépen nyelve kilóg mint az aranyos plüsskutyáknak.
    .
    Mind a kettőben síp, ha megnyomják a testét akkor sipákol.
    .
    remélem másoknak lesznek jobb ötleteik is, de ezt tényleg meg kellene csinálni, nem csak az ő fegyverük a karaktergyilkosság. A fegyvert ki is lehet csavarni a másik kezéből.
    .
    Mindig mondtam, ezekre fürge kis darazsat kell ráereszteni. Van hadserege, jól van lőjön darazsat tankkal vagy vagy aknavetővel.
    .
    egyébként itt egy fénykép erről az aranyos plüsslaciról.
    .
    http://www.magyarhirlap.hu/sites/default/files/field/image/2013/03/23/kover_0.jpg
    .
    Sugárzik az arcáról a szeretet, lágyság, jóindulat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  25. A mindenségét! Én viszonylag elég sok időt töltök olvasással, és igyekszem – amennyire tőlem telik – lehetőleg mindenoldalúan tájékozódni, de ilyen jó és ütős írással már nagyon rég nem találkoztam. Gratulálok Bartus Lászlónak ehhez a szellemi teljesítményhez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  26. Valaki egyszer azt találta mondani – ha jól emlékszem , Móricz Hét krajcárára -, hogy szépen megírni azt lehet, ami fáj.
    Bartus ezt a cikket nagyon szépen írta meg, kötelező olvasmány lehetne a Fidesz-mentes iskolákban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  27. Ilyen módon kell írni a hamvakkal futkorászóról – mert tudjuk, ismerjük akiről szól az írás, mert ismerjük az írót is, akinek joga van így írni erről a lényről!
    -
    Arról az aranyos kis plüssmaciról szól, akit pl. a németeknél nem fogadtak!)))
    Hát nem aranyos?!)))
    És még ezek után is ott büntethet továbbra is az egyik legmagasabb méltóság székében!
    -
    http://static.168ora.hu/db/04/17/pluss-d0001B4171d482c4f7bc6.jpg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  28. A múltat végképp eltörölni – szeretné és aki a legjobban köpköd és komcsizik:

    http://orulunkvincent.blog.hu/2012/12/22/nicsak_ki_beszel_125

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  29. Vannak zsidó/meleg/roma barátaim is

    Semmi, gond nekem is keresztény, sőt Fideszes is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  30. Ime ujabb indokolt oka, miert is kell(ene) BOJKOTTalni ezt a mai rendszert !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  31. Bartus írásait mind igazolják az események. Azt hiszem abban is igaza lesz és a jövőt látta meg, amikor azt írta, nem emlékszem hol és nem tudom pontosan idézni, hogy a magyarok megszüntetik magukat az Orbán kormány segítségével és lesz egy kis túlélő csoport, főleg a kivándorolt magyarok akik közösségbe tömörülnek és újra építik a magyar nemzetet.
    .

    Talán mi leszünk vagy gyermekeink, valószínűleg ezért is munkálkodik és költ erre a site ra, hogy segítsen összehozni ezt a közösséget. valóban nincs máz hátra, nekünk és akik velünk vannak el kell különülni ettől a fertőtől és tisztának maradva felépíteni egy új jövőt.
    .
    Orbán és Kövér, meg a többiek egy olyan gyűlöletvilágot nyitottak meg ahol senki nem maradhat semleges és közömbös, mert ez egyszerűen lehetetlen , önhalál.
    Mindenkinek el kell dönteni ebben a világban kikhez csatlakozik, kikhez tartozik.
    .
    Képtelen vagyok elfogadni azt ami otthon történik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  32. Mielőtt építeni akarok, talajrendezés kell, ugye Eagle?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  33. @Gonoszka

    Mondhatjuk most magunkról, hogy ennek részesei vagyunk, vagy tudunk még valamit tenni, többet?

    Néha úgy érzem kellene és tudnék is, aztán elgondolkozom, nehogy inkább rontsak a helyzeten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  34. “Hisz nyíltan dönt, ki ezer éve magával kötve mint a kéve, sunyít vagy parancsot követ.” Alattvaló. Genetikusan vagy csak megszokásból, mindegy is. Ne feledjük, hogy idegünk rángó háló, vergődik benn’ a múlt sikos hala: ”Sok urunk nem volt rest, se kába, birtokát óvni ellenünk, s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk.” Mintha ma írta volna a Házelnök kedvenc költője.
    Korábban amikor ezt idézte Kertész Ákos, kénytelen volt elcserélni a díszpolgárságot a kanadai állampolgárságra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  35. Próféta szólna Bartus úrból, amikor arról beszél, hogy ezek – a plüssmaciknál sokkal rosszabbak – el fognak tűnni a történelem süllyesztőjében. Annyira szeretném végre látni. Tartok azonban attól, hogy addig még nagyon sok rombolásra lesz alkalmuk, és sokan fognak az országhatáron átkelni. Talán még én is. Soha, soha nem lehet ezeknek megbocsátani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  36. Egy prózai “welszi bárdok” !!
    B.L. KÖSZÖNÖM neked!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  37. Kedvenc költőnek kinevezni József Attilát – taktikai megfontolásból – és meg is érteni a verseit, az nem ugyanaz.
    Kövér és a költészet……na ne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  38. Nagy András!
    Figyelmetlenségem miatt a szombati írásodat nagyon féreértettem ez nagyon bánt.Kicsit kusza írásmód,nem figyeltem eléggé a hangsúlyokra,nem vettem észre az ékezeteket.BL védelmére keltem ez váltotta ki belölem ama szösszenetet,Bumburi ugyan felhívta rá a figyelmemet amit neki is mégegyszer köszönök,ugyan korrigáltam már,de mégegyszer megteszem,elnézést kérek Nagy András!Legközelebb jobban figyelek!Tiszt:Pecor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  39. Pecor
    Megemeltem a nem létező kalapomat…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  40. Sünike, addig tapogatjuk azokat a gombokat, hogy egyszer csak megnyomjuk. DDD

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. Gonoszka
    Távolból hiába lődöztök.ha csak nincs ballisztikusotok..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  42. Köszönöm Bumburi ez jólesett

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  43. fényezik a vezért, milyen dolgos és takaros, ügyes, olyan tisztelni való, hiszen csak 4 órát alszik naponta. Na de kérdem én miért? Talán azért mert még sok a feladat és töpreng mit kellene még gyorsan alkotmányba foglalni, vagy ezért mert sokat evett vacsorára, vagy azért mert kisérti tetteinek szelleme? Talán érzi, mennie kell. Nem számit mi minden van, hányan vigyáznak rá, mennie kell.
    Talán érzi, gyanús a közvélemény kutatásban elért siker. Nem-e csak átvágás az egész. A furfangos magyar nép a lila pöttyel a fenekén, nem-e csak bolonditja a vezért? Hiszen nem oly rég volt 2002-es év, a biztos győzelem tudata, álmában sem gondolta, h Medgyessy doktor, a hallgatag, lemossa a pályáról a vitán. Aztán jött a vita Gyurcsány miniszterelnökkel, a szégyenteljes szereplése haláláig kisérti a kedves vezetőt? S talán már most ettől nem tud aludni, Felcsút kedves polgára? Magyarok! mutassátok meg igazi arcotokat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  44. Ez az írás is kiváló.
    Ilyen nagyszerűen, összeszedetten és ilyen profin kevesen írnak.
    Ez már nem újságírás, ez már művészet. – Gratulálok és köszönöm.
    Élmény volt olvasni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  45. Semmi gond Pecor, gondoltam, hogy félreértés. A kusza írásmódon majd dolgozok még kicsit. :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  46. Egyébként nem is kusza, csak én így szállok le a bicikliről. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  47. Na ne!Plüssmackohoz hasonlitani ezt az allatot.Ha mar mindekepen allathoz
    hasonlitjuk,mert valoban az,akkor inkabb a hiena,vagy a göreny esetleg a
    delamerikai lajhar,szoba jöhet meg az ausztraliai ördöghörcsög,kinezesre
    is meg viselkedesben azonosak,eggyek.De itt bocsanatot kell kernünk az
    emlitett allatok neveben vedelmeben.Ök csak Isten teremtmenyei,oktalan
    letükrör nem tudnak semmit sem tenni,mig ez a nagyon-nagyon magyar
    kurafi tudhatna emberi modon viselkedni,elni,de a gonoszsag az aljassag
    az egesz lenyet betöltö gazemberseg az emlitett allatok szinvonalara
    teszi.Hajra magyarok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  48. voltak itt már jó páran, akik korlátlan hatalomra tettek szert, rettegésben tartottak mindenkit, aztán fordult a kocka, és ők azt se tudták, hova bújjanak a számonkérés elől. szeretném megérni, amikor ezek menetékjogot kérnek mondjuk azerbajdzsánban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  49. Na tessék, Bartus Laci ismét remekelt!
    Én meg itt állok az új versemmel, de ide épp egy régebbi kívánkozik a Kövér Házmesterről (József Attila ugyan nincs benne, de majd gondolkodom egy bónusz versszakon. Bár Bartus Laci írása után…):
    ..
    Tükörbe nézve
    (in memoriam Kövér László, az ember)
    ..
    Régen elhamvadt már ifjúságod tüze,
    Régen nem vagy már a politika szüze,
    Az ifjonti hévnek nem maradt, csak üszke…
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    Arra, hogy szapulod a volt elvtársakat?
    Hogy megutaztattad a náci hamvakat?
    “Köteles” beszédre tizenegy év után?
    Ember, hogy élhetsz így, gyűlölködve, bután?
    ..
    Egyenlőség elvét lám, semmibe vetted,
    Szanyi Tibor showmant jól meg is büntetted.
    Méltóságról papolsz, durungbajszú böszme?
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    Mindegyik szavadból fröcsög a gyűlölet!
    Így fogod leélni egész életedet?
    Akkora az egód már, mint ide Röszke! / Akkora nagy suttyó vagy, mint ide Bicske!
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    Lemondta a randit a jó Barbara Stamm!
    Hogy otromba gesztus? Szerintem inkább stramm!
    Kell ám ahhoz gusztus, hogy valaki véled
    Folytasson konstruktív, komoly párbeszédet!
    ..
    fideSS-optikán át nézed a világot,
    Egy torzult értékrend a te valóságod,
    Körmöd alatt ott a “kommunista” tüske..
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    A tüntetők ellen nem lépett fel senki?
    Kubatov gyilkosa ment csak intézkedni?
    Feljelentés sincsen? Ez is csak téveszme?
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    Házőrséged is van, hogy szolgáljon téged;
    Kompenzálja majd a kisebbrendűséged!
    Ennyi védelemre szorul már az “Eszme”?
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    Hol van Kövér László, a lázadó ember?
    Csak egy égő szemű, utolsó gazember!
    Lehet, vezérednek te vagy szíve csücske…
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    Még egyszer megkérdem, te nyomorult hücpe*:
    Ha tükörbe néznél, mire lennél büszke?
    ..
    *Jiddis: kb. a. m. arcátlan, szemtelen, pofátlan / pimaszság, cinizmus

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  50. “Talán dünnyögj egy új mesét, fasiszta kommunizmusét.” – ezt az idézetet tűzte ki a budapesti Fidesz-szervezet a kínai nagykövetség előtti fa törzsére a Tienanmen téri vérengzés estéjén, amikor Joan Baez a Budapest Sportcsarnokban tartott koncertje után meghívta a közönséget a Benczur utcai kínai nagykövetséghez, tiltakozni.
    A koncert negyedházas volt, a tiltakozók menete úgy ötvenre fogyatkozott, mire a Benczur utcába értünk. Joan Baez a Bajza és a Benczur utca sarkán, éjféltájt a gitárján eljátszotta és elénekelte a We Shall Overcome-ot…
    Mi lett azóta a Fideszből… és ki győzött….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos