Ronai and Ronai
AMERIKAI

A CBA nevű magyar üzletlánc hétköznapjai 2013. november 18. hétfő 10:20 Forrás: Munkahelyi terror blog

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A CBA nevű magyar üzletlánc hétköznapjai

Budapest – Ha valaki számára még mindig nem világos, hogy miért kell bojkottálni a CBA nevű, magát magyar üzletláncnak nevező vállalkozást, annak álljon itt egy újabb adalék. Akinek nem elég, hogy a cég vezetői a kirekesztő Gój Motorosokat támogatják, és a Fidesz iránti lojalitásra buzdítják a dolgozóikat, az most elcsíphet egy szeletet abból, hogyan bánik a CBA a náluk dolgozókkal. A magyar emberekkel, ahogyan a Fidesz a megvezetett polgárokat nevezi.

Egy CBA-dolgozó levelét a Munkahelyi Terror blog tette közzé

Egy történetet szeretnék megosztani Önökkel, mely sajnos velem esett meg és már nem tudom, mit tehetnék. Kb. fél éve dolgozom egy 13. kerületi CBA üzletben. Anno a pénz miatt váltottam, itt többet ígértek. A történet szépen indult, nem volt semmi gond, munkába álltam. A bejelentésem megtörtént (ügyfélkapu rendszerben ellenőriztem), viszont a szerződéskötés tolódott, mindig volt valami kifogás, hogy miért nincs (a könyvelőnél van, a másik műszakvezetőnél van, a tulajdonosnál van, stb). 1 hónapig “könyörögtem” a szerződésért, mire kibökték, hogy náluk olyan nincs. Mivel kaptam a fizetésem (KP-ban persze) nem volt okom panaszra a fenti kis malőrön kívül.

2 műszakban dolgozunk (6-14, 14-22), műszakonként 4-en (1 műsz. vez, 1 pénztáros, 1 csemegepultos, 1 feltöltő). A kezdeti időkben 5 nap munka (végig délelőtt, vagy csak délután), 1 pihenőnap volt a beosztás. Aztán elment 2 ember, ami miatt felborult a munkarend, nem volt ritka a rövid váltás (este 10-kor hazamentem, másnap reggel 6-ra vissza). Volt olyan hónap, hogy 20 (!) napot dolgoztam egyhuzamban pihenőnap nélkül.

Történt, hogy az egyik csemegepultos lány elvágta az ujját a szeletelőgéppel. Mivel a Honvéd kórház 10 percre van így egy ember bekísérte, de a műszakvezető azt mondta nekik, hogy az egyenpólót vegyék le és ne említsék az üzletet.  Ez meg is történt, a lányt ellátták, viszont nem tudott dolgozni (elvégre az ujja végéből levágott egy szeletet a gép), táppénzre ment (legalábbis azt hitte, mivel a főnök azt mondta neki, hogy majd elintézik). Amikor eljött a fizetésnap csak a ledolgozott napjai után kapott pénzt, az otthon töltött időre semmit. Ekkor feljelentette az üzletet a munkaügynél, ki is jöttek kivizsgálni a körülményeket (megnézték a gépet) és elmentek. A lány azóta már nem dolgozik nálunk, nem tudom mi a történet vége.

Túlóra pénz nincs, pótlékok nincsenek, szabadság nuku. Persze a folyamatos megalázás az megy a műszakvezetők részéről és a tulajdonos részéről is (mint kiderült, sajnos nem “igazi” CBA-ban dolgozom, csak franchise üzletben). Most volt a háromhavi leltár (aminek már az elején bejelentették, hogy a hiányt a mi bérünkből fogják levonni). Úgy volt megbeszélve, hogy az egyik nap az egyik műszak leltároz reggel 8-tól 4-ig, másnap pedig a másik és kész is van a dolog (ezen kivül még most vezették be a vonalkódokat, azt is fel kellett rakni a polcokra). Be is mentünk, csináltuk este 6-ig. Ekkor bejelentette a főnök, hogy nem haladunk elég gyorsan és másnap is be kell jönni a másik műszaknak segíteni, viszont akkor már reggel 6-ra. Be is mentünk, egészen este 10-ig. A leltár nem lett kész, másnap megint vissza reggel 6-ra. Aznap éjfél (!) után mehettünk haza, mert nem engedtek.

Tudom, hogy a megoldás az, hogy elmegyek máshova. De ameddig nincs biztos hely nem léphetek ki, a gyerekeket etetni kell, iskolázni, ruházni. Van valami törvényes útja, hogy jobb körülmények legyenek?

Tisztelettel:
Erzsébet

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (32 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +43 ( 45 szavazatból)
A CBA nevű magyar üzletlánc hétköznapjai, 4.9 out of 5 based on 32 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. Erzsébet ne reménykedjen!
    A CBA-t nem ellenőrzik különös véletlenek folytán. Talán ott sem volna ildomos az áru útját firtatni.Gondolhatunk itt a NAV-os feljelentőre…
    A dolgozókkal meg úgy bánnak, ahogy kedvük tartja. Hát a CBA már csak ilyen.Megteheti mert az Orbán haveri köréhez tartoznak a tulajdonosok.Csak ez számít!!!
    2013 Magyarország!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (39 szavazatból)
  2. Hallottam én is hasonló cba-s történetet teljesen más kerületben, mindent megtehetnek, ha úgy tetszik bent tartják a dolgozókat, fenyegetik, megalázzák, kevesebb bért adnak, egyébként mivel a jogállam elpárolgott az abszolút önkény uralkodik az egész országban. Ahová ezek a primitív senkiháziak beteszik a lábukat és hatalmat, vagyont kaparintanak maguknak ott kő kövön nem marad.
    Nem tudom mi a megoldás, mert így működik az egész ország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (41 szavazatból)
  3. Elvi (és talán gyakorlati) lehetőség: Az üzlet több, lehetőleg sok dolgozóját bevonva kell feljelenteni a munkáltatót. A munkabérek kifizetése dokumentált, a munkavégzésre sok tanú van, a dolgozókon kívül a vásárlók is. A munkavégzés elfogadása és a munkabér kifizetése a munkaszerződés elfogadását jelenti, “rámutató magatartás” alapján. A munkaszerződés részletei bizonytalanok, de nem lehetnek ellentétesek az általános rendelkezésekkel. Alighanem adócsalás is van a történetben.
    .
    Általánosabb megoldás: Az is van. A megfelelő törvények érvényesek, csak ideiglenesen nem hatályosak, mert egy bűnszövetkezet uralja az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  4. pont ezt a történetet linkeltem be tegnap.
    szégyen és gyalázat, hogy ausztráliában és ausztriában megvédik a magyar vendégmunkások érdekeit, a saját hazájában az ember senki ellen nincs megvédve.
    ez a ká hatalom csak a határon tuliak érdekeit jogait védi, viszont ránk, akik itt gürizünk, próbálunk létezni, magasról tesznek.
    amerika megvédi polgárait bárhol vannak is a világban.
    mi viszont védtelenek vagyunk mindennel, de főleg a hatalommal szemben a saját hazánkban!
    és innentől kezdve ez az ország nem jogállam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +42 (42 szavazatból)
  5. Felhívom a figyelmet, hogy ez egy kis franchise üzlet, vagyis a helyi sumák tulajt kell csesztetni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  6. “..Van valami törvényes útja, hogy jobb körülmények legyenek?…”
    .
    - Igen, de csak egy, és csak az.
    .
    Írni nekem egy levelet a kongadolphus@freemail.hu címre. Onnan küldök egy bővebb tájékoztatót, hogyan kell külföldi munkát vállalni, és elhúzni orKbánisztánból a jó francba, gyerekekkel együtt, hosszabb időre.
    .
    Mondjuk, örökre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (29 szavazatból)
  7. Ez sajnos ugyanígy volt m r régen a Spar-nál, ahol volt szerencsém egy Interspar áruház megnyitásánál majd utána még néhány hónapig vezetőként közreműködni. Nem a külföldi főnökökkel volt a baj, hanem a bunkó magyarokkal, akik előtte a tatabányai Közért ilyen-olyan beosztású emberei voltak. Minthogy dolgoztam osztrák nagyáruházakban is, pontosan tudom a különbséget. Ott volt szabadság, mi több a szabadnapjaimat összevonhattam az üzletvezető jóváhagyásával és rendszeresen egész hetet tölthettem így Pesten a család-barátok között. A rendes bejelentésről, táppénzről és a 14 havi fizetésről + jutalékról már ne is beszéljünk…..Más világ Ausztria és más Magyarország, ahol mindenki lop-csal-hazudik élén a kormánnyal és annak főnökével…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +44 (44 szavazatból)
  8. bajao:
    .
    “..szégyen és gyalázat, hogy ausztráliában és ausztriában megvédik a magyar vendégmunkások érdekeit, a saját hazájában az ember senki ellen nincs megvédve…”
    .
    - Ez azért van, mert van a civilizált világ, és van a civilizáció előtti. Ugye, kitalálod, melyik hova tartozik?
    .
    “…ez a ká hatalom csak a határon tuliak érdekeit jogait védi…”
    .
    - Azokét sem, az is csak parasztvakítás. Vagy még rosszabb, bajkeverés.
    .
    Amikor ugyanis elkezdi a határon túli magyarok “jogait védeni” az orKbán- bűnbanda, annak kivétel nélkül valami súlyos diplomáciai konfliktus, ÉS helyi nemzeti- etnikai zavargás a vége. Még jó, hogy halottak nincsenek – egyelőre. Vagy már van egy- kettő? Nem tudom. Majd lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  9. @bamba 2013. november 18. hétfő 11:30 : Én azért csak azt mondom, ha a tulaj szerződést kötött az adott franchise jelzéseinek “viselésére” – ilyesmit jelent tudtommal a franchise tipusú üzletelés – akkor a CBA igenis figyelhetne a mundér becsületére, hogy az ő logójuk alatt mi történik. És ha sumák úr, aki feltehetőleg azért lépett szerződésre a nagyobb céggel, mert a maga lábán már nem állt a saját boltja, nem akar tönkremenni végleg, akkor kapja össze magát!
    De ha ez nem megy, szerintem az alulról szervezkedő érdekvédelmi-sztárjkos stilust kellene felvenniök a dolgozóknak. Szerintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  10. Eldrad!

    Küldtem egy mailt…
    De szörnyű, hogy már itt tartunk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. –> bumburi 2013. november 18. hétfő 10:40
    “A CBA-t nem ellenőrzik különös véletlenek folytán.”

    Ezt a következővel is alá tudom támasztani:
    Az Erzsébet utalvánnyal elvileg csak élelmiszert lehet kifizetni és nem lehet belőle készpénzt visszaadni..
    A rendes multi áruházában, ha E.utalvánnyal akarok fizteni, akkor a pénztárosnak kiírja a számítógép, hogy blokkolt áruk közül menyit lehet kifizetni utalvánnyal, többet nem lehet.
    Tegnap voltunk a CBA-ban vettünk ezt-azt, volt közte ennivaló is, meg egy üveg pia, vegyszerek, stb. A pénztáros simán elfogadta az egészért az E.utalványt, 80ft-ot még vissza is adott.
    Nyilván nem a saját kockázatára csinálja ezt, hanem főnökei tudtával. Nyilván a főnökei azért engedik ezt meg, mert tudják hogy nem fogják őket ellenőrizni, vagy ha igen és kapnak valami büntetést, akkor is megéri nekik ez az egész.
    De hát ez minden csak nem szabad verseny, meg egyenlő feltételek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  12. A környéken (dél-Buda) volt CBA, Profi, Plus. Ma már csak CBA van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  13. –> Kalous Antal 2013. november 18. hétfő 11:55
    Van nekem is hasonló történetem a mostanra tönkrement Murányi kereskedőházból.
    Ilyen helyen egész egyszerűen nincs alulról szerveződés. Ha bármikor akad másik 300 jelentkező a munkahelyedre, és neked sincs kilátásban semmi más lehetőség, otthon meg gőgicsél a gyerek akkor a zember nagyon alaposan meggondolja hogy mikor mit csinál.
    Ez a legtisztább marxi értelembet vett kizsákmányolás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  14. NE BANTSD A MAGYART !!!!

    /
    /
    Hanyszor de hanyszor olvastam hallottam ezt a felkialtas melynek uzenete hogy minekt magyarokat uldoznek bantanak elnyomnak ( mert irigyek a tehetsegunkre a szarmazasunkra akarmi )
    Aki a fenti tortenetet “tuzcat” tortenetet elolvassa az lathatja ki a magyarok legnagyobb nyomorgatoi elensegei.
    Mi magunk a magyarok.
    Nem mas bant minket es nem mas nyom el hanem mi magunk alazzuk meg fosztjuk ki honfitarsainkat amirol melyen hallgatunk, de persze artikulalatlanul es nyaltol frocsogve kialtunk “igazsagert” ha valaki mas csinalja.
    Ez volt itt 1000-500-100 eve is es ezert tartunk ott ahol.
    Barmilyen megujulasrol beszelni csak ures alom mig ezen alapdolgokat nem rakjuk rendbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  15. A LÁZÁR fiuk azt gondolják a CBA dolgozóiról, hogy fogathajtáson vannak Ők a hajtók, és a fogat elé a CBA dolgozói vannak fogva. Sajnos a CBA vezetése nem minden hátsógondolat nélkül támogatták a mostani FIDESZ REZSIM hatalomra jutását. Vannak a Lázár fivéreken kívül is “fogathajtók” akik az alkalmazottakkal rabszolgaként bánnak. ITT HÍVOM FEL A FOGYASZTÓI TÁRSADALOM FIGYELMÉT hogy BOJKOTTÁLJA a CBA áruházláncokat kerülje el vásársási szándékaival.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (26 szavazatból)
  16. A facebookon már több kezdeményezés is indult a CBA-k bojkottálására.

    Ez az egyik, amelyikhez én is csatlakoztam:

    https://www.facebook.com/events/419514191420676/

    Amíg a CBA tulajdonosai nem változtatnak alapvetően a magatartásukon, egy fogpiszkálóért sem megyek be. A magam részéről ezt itt megígérem mindenkinek. Annak ellenére, hogy eddig én is főleg CBA-ban vásároltam. Ha kell, akár éhezem is, de be nem teszem hozzájuk a lábamat.

    Egyébként egy országos demokrata bojkott nagyon gyorsan legalább 20% forgalomcsökkenést tudna előidézni, amit már biztosan megéreznének, és elgondolkodásra késztetné őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  17. @ Yeti.lovag 2013. november 18. hétfő 12:34 : Igaz – el is felejtettem egy pillanatra, hogy az érdekvédelem – úgy spontán, mint szakszervezetileg – ellehetetlenült mára Orbániában. Ez sz.r. (Csak még mindig szappannak nézik…)
    Kár.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. Úgy két éve hallottam.
    Amikor a kormány az összes multira különadót vetett ki, ez alól egyedül csak a CBA multi volt kivétel.
    .
    Nem azt mondom, hogy neki nem kellett fizetni. Kellett, de nem adóként. Hanem úgy külön bele a fidesz zsebekbe. Szívesen tette, hiszen ők a hatalom rajongói.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  19. HZZZZZ
    2013. november 18. hétfő
    15:00
    “A LÁZÁR fiuk azt gondolják a CBA dolgozóiról, hogy fogathajtáson vannak”

    Sajnos akkor is azt gondolták amikor anno a királyi tv egyik műsorában nevetve mesélték, hogy szándékosan vagyis a vevőket becsapva adtak el egy (ideg) beteg lovat Kanadába, mikor a ló megérkezés után kiderült a baj, az orvosi vizsgálat (tévesen ) az utazásra gondolt az állat állapotával kapcsolatban. Az utóbbit is abban a műsorban mesélték, nyilván beszéltek telefonon. Kerestem a videót de sajnos nem találtam meg, különben már elküldtem volna Kanadába.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  20. Tisztelt Eldrad!

    Magam is bátorkodtam egy levéllel háborgatni, tiszta szerencse, hogy ma is benéztem az AN-re. Ahogy a levélben is írtam: hajlandó vagyok akár ork-latrinákat pucolni Mordorban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. És akkor én még viszonylag normális helyen is dolgozok, a magyar átlag feletti (na nem sokkal) bérért.
    -
    De ez a hangulat, ami van ebben az országban, az egyszerűen tűrhetetlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  22. Soha nem vásárolok ennél a tetű rabszolgahajcsár bandánál.
    Részvétem, akinek ott kell dolgoznia, részvétem, akinek itt kell élnie.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  23. Itt és most megmutatkozhatna a civil összefogás (Nem kell aláírni, adatot szolgáltatni, csak két sarokkal arrébb vásárolni). Ez nem törvényellenes még!
    .
    Persze falvakban ez nem lehet megoldás, ahol csak ez az egy bolt van. Kíváncsi leszek tesszük-e ezt annyian, hogy megérezze a hálózat.
    Ezennel én is csatlakoztam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  24. Nem lep, meg. Ezek a történetek nyitják fel az emberek szemét. Ha a választó ezen történetek után is az Orbán kormányra szavaz, azt szinte el sem tudom képzelni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. cadik, andrás:
    .
    - Valamikor ezen hét vége felé tudok válaszolni. Egy olyan körlevél – féle lesz, amit más sokan megkaptak, és tudtommal hasznos volt.
    .
    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Hungarian citizen

    Nemreg egy Cink-es publikatornak kerekedett el a szeme, amikor ilyet hallott az egyik cba-ban a penztarostol:
    .
    “Julika mar nem dolgozik itt, valami MASZEK-nal dolgizk.”
    .
    Nem szoszerinti, de nagyon jol mutatja az atlag fidesz szavazo/szimpatizans vilaglatasat, hogy mit ertett meg az egesz piacgazdasagbol vagy demokraciabol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  27. Eldrad (2013. november 18. hétfő 11:46)
    Írtam a kukacodra, megkaptad?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Pillantás a CBA kulisszái mögé 2014. március 15. szombat

Egy volt CBA-dolgozó visszaemlékezései 2014. március 13. csütörtök

Hajrá Magyarország, hajrá CBA! 2014. március 12. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos