Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Egy nyilatkozat margójára 2013. október 5. szombat 23:03

  • Hozzászólások(78)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Egy nyilatkozat margójára

Kedves Olvasóink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy az alábbi írás alapjául szolgáló felhívás Radnóti Sándor szíves közlése szerint egy évvel ezelőtt íródott. Szerkesztőségünknek a szöveget úgy küldték el, mint egy friss közleményt. A tévedés miatt az érintettek és olvasóink szíves elnézését kérjük. Az alábbi írás mai szemmel elemzi az – immár tudottan – egy évvel ezelőtti szöveget. Vannak érvényes megállapításai, de a szöveget illető kritika esetében figyelembe kell venni, hogy a nyilatkozat egy évvel ezelőtt készült. Szerzői és aláírói nem láthatták olyan világosan a helyzetet, mint ahogyan ma látjuk.

A fentiek miatt szíves elnézésüket kérjük.

Bartus László

Magyar vezető értelmiségiek nyilatkozatot adtak ki az 1956-os forradalom emléknapja előtt. Az aláírók a magyar szellemi élet kiválóságai. A nyilatkozat legnagyobb érdeme (és legjobb része) az aláírók listája. Emlékeztet arra, mennyi kiváló művész, gondolkodó, alkotó van ebben az országban. Nem hálás feladat bírálni olyan nyilatkozatot, amelyet nagy formátumú egyéniségek írtak alá.

Még akkor sem, ha a szöveget nem ők írták. A nyilatkozat erényei vagy hibái függetlenek az aláírók személyes kvalitásaitól és egyéni teljesítményeitől. Nyilván nem könnyű olyan szöveget szerkeszteni, amit a felkértek közül mindenki aláír. A megkeresettek pedig nem tagadják meg az aláírásukat jószándékú kezdeményezéstől. Még akkor sem, ha ezen túlmenően sok minden mást is gondolnak. Ha a szöveg nem tartalmaz olyat, amivel ne értenének egyet, aláírják.

Ezért nem is vonnánk felelősségre az aláírókat, nem vitatnánk el jószándékukat. Azonban emlékeztetni kell arra, hogy az ország legnagyobb tekintélyeinek, legkiválóbb művészeinek a felelőssége óriási. Nem mindegy, mit mondanak. Esetükben minden szónak jelentősége van. Egy ilyen nyilatkozat szervezői pedig gyakran esnek abba a hibába, hogy fontosabbnak tartják az aláírók listáját, mint a mondanivalót. Mire az aláírók mindegyikének elfogadható szöveg születik, addigra a nyilatkozat elveszíti a lényegét. Olyan óvatos, íztelen és semleges lesz, hogy jobb lett volna, ha meg sem jelenik. Félő, hogy ezúttal is ez történt.

Azzal talán mindenki egyetért, Magyarország újra történelmi időket él. A történelmi helyzet különös hangsúlyt ad olyan értelmiségiek nyilatkozatának, akiknek hitelességét műveik sokasága adja. Emlékezhetünk, mekkora súlya volt Thomas Mann megnyilvánulásainak a náci Németország hajnalán. Bartók Béla szavainak és tüntető távozásának a Horthy-rendszerben. Magyarországon a történelmi előképekhez hasonlítható, de azokkal nem azonosítható önkényuralmi rendszer alakult ki. Ez a rendszer a demokrácia díszletei között, jogállamok szövetségén belül, de az önkényuralmi rendszerek minden veszélyét hordozó mintaállammá tette Magyarországot. Ez a minta ma még csak Magyarország problémája. De hamarosan veszélyt jelenthet az egész világra is.

Ezért a legnagyobb tekintélyek szavai a történelmi helyzetnek megfelelően történelmi súlyúak. Pozitív és negatív értelemben egyaránt. Ma megszólalni felelősség. Nem kisebb felelősség, mint a múlt század harmincas éveiben.

A szöveg alapvetően két részből áll. Az első részben kísérletet tesz arra, hogy leírja a Magyarországon kialakult helyzetet. Ezzel mintegy indokolva a levél második részét, amely felhívás a forradalom évfordulóján való összefogásra. Az nem teljesen világos, hogy a nyilatkozat szerkesztői mit tartanak elsődlegesnek: a rendszer leírását vagy az október 23-i együttműködésre való mozgósítást. Talán ez utóbbit. És ez a baj.

Ha a szándék az október 23-i összefogás ösztönzésére, nem a rendszer definíciójára irányult, a kezdeményezés elhibázott. Ezeket a neveket nem lenne szabad elhasználni olyan felhívásra, amely – mondjuk ki – pártok egyszeri együttműködését szorgalmazza egy évforduló kapcsán. Ez a nap nem bír különleges jelentőséggel. A rendszer egésze szempontjából nem meghatározó, hogy október 23-án együtt vagy külön ünnepelnek a pártok. Ha egy napra letagadják az ellentéteiket, az nem változtat az Orbán-rendszeren.

Kell-e az értelmiségi elit tekintélyével képmutatásra és együttműködésre kényszeríteni őket? Esetleg az aláírókat abba a kellemetlen helyzetbe hozni, hogy nem ér semmit a szavuk. Kell-e erodálni a tekintélyüket ilyen pártpolitikai ügyekkel?

Magyarország értelmiségi elitjének a rendszer egészéről kellene inkább valami érvényeset és iránymutatót mondania.

Annál is inkább, mert az “ellenzéki összefogás” mítoszáról már kiderült, hogy hamis. A demokratikus elvekkel szemben áll. Ezért nem is működik. Demokráciában a demokratikus pártok egymással is vetélkednek. Kár az összefogás hiányát az ellenzéki pártok hibájának felróni. Ha azonban félre kell tenni a demokratikus verseny alapelveit, mert egy nem demokratikus hatalmat kell leváltani, akkor az más.

Ebben az esetben azonban érvényes magyarázatot kellene adni arra, mi történt. Létrejöhet-e nem demokratikus hatalom törvényesen egy demokráciában? Törvényes-e még az a hatalom, amely nem demokratikus?

A nagyobb baj az, hogy a nyilatkozat első része foglalkozik ugyan a rendszer leírásával, de hamis képet fest róla.

A szöveg szerint “Magyarországon egy jogállamot és alkotmányosságot nem tisztelő, a demokráciát, a szabadságjogokat korlátozó, Európával és a demokratikus világ eszméivel szembeforduló rendszer alakult ki.”

Ennél kicsivel több történt.

Ez a rendszer nemcsak tiszteletlen a jogállammal, hanem szisztematikusan felszámolta. Nem csupán arról van szó, hogy nem tiszteli az alkotmányosságot, hanem önkényesen eltörölte a jogállami Alkotmányt. Az Alkotmányt felváltotta egy olyan alaptörvénnyel, amelyet a Fideszen kívül senki nem fogadott el. Az Alkotmányban meghatározott demokratikus rendszert egy új rendszerrel, a Nemzeti Együttműködés Rendszerével váltotta fel. Ez több annál, minthogy “nem tiszteli” az alkotmányosságot.

Vannak olyan demokratikus kormányzatok, amelyek a rendszer érintetlenül hagyása mellett nem tisztelik eléggé az alkotmányosságot. Ez nem az. Az Orbán-kormány konkrétan megváltoztatta az alkotmányos rendet. Erről kellett volna a világhírű tekintélyeknek valamit mondaniuk.

Valóban csak korlátozná a demokráciát és a szabadságjogokat az Orbán-rendszer? Ez a rendszer megszüntette a hatalmi ágak szétválasztását, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Egyetlen ember kezében összpontosul minden hatalom. A hatalom kizárólagos birtoklása valósult meg. Szabadságjogokat nem korlátoztak, hanem elvettek. Hol van az információs szabadság? Sztrájk? Munkavállalói jogok? Jogilag nem számít egyháznak, ha egy gyülekezet nem tetszik a Fidesznek és a katolikus egyháznak. Állam mondja meg, hogy kinek az imája ima.

Iványi Gábor jogait nem korlátozták, hanem elvették. Egyháza nem egyház. Egyelőre nem tartóztatják le, ha mégis imádkozik.

Az Orbán-rendszer nemcsak öncélúan fordult szembe “Európával és a demokratikus világ eszméivel”. Világosan kifejtett eszmerendszer áll mögötte. A liberális (zsidó) világrend ellen a keresztény (katolikus) világrend harcát elevenítették fel. Antiszemitizmus áll a rendszer ideológiája mögött. A “keresztény-nemzeti” ideológia elválasztotta a nemzet fogalmát a liberalizmustól, antiszemitizmusra épül.

Erről szólt a Horthy-rendszer, ebből következett a numerus clausus. Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány ennyi pénzt költ a holokauszt 70. évfordulójára. Mindez azt a célt szolgálja, hogy letagadja a rendszer antiszemita jellegét. Be akarják bizonyítani, hogy nem antiszemiták. A túlzó igyekezet az ellenkezőjét bizonyítja.

Az Orbán-rendszer nemcsak szembefordult “Európával és a demokratikus világ eszméivel”, hanem olyan ideológiát hirdet, amely népirtásokért felelős. Többről van szó, mint szembefordulásról: harcot hirdettek a nyugati világ liberalizmusával szemben. Veszélyt jelentenek az egész demokratikus világra.

Azt mondja a nyilatkozat, hogy “az ország hanyatló gazdasági pályán van”. Az lehet, de jogállamok és demokratikus országok is hanyatló gazdasági pályára juthatnak időnként. Ez még nem ok rendkívüli felhívásokra. Az más lenne, ha a nyilatkozat összefüggést találna a gazdasági hanyatlás, a zsidók ellen indított szabadságharc, és a megváltoztatott társadalmi rendszer között. De erről nem esik szó.

A szöveg legrosszabb részei ezután következnek: “A politikát gyilkos széthúzás, szembenállás jellemzi” – olvasható a nyilatkozatban. Ez a rövid mondat nem tesz különbséget a szembenálló felek között. Megosztja a felelősséget közöttük. Nem szól arról, hogy orvtámadás érte az országot. Nem tesznek különbséget bűnös és áldozat között. A gyilkos széthúzás egyik oldalán olyanok állnak, akik az ország másik felét kitagadták a nemzetből. Ez a mondat úgy tesz, mintha minden szembenállás káros lenne. Miközben egy diktatúrával szemben ellenállni kötelesség. A baj éppen az, hogy az ország nem áll ellene ennek.

Aztán a leírás úgy folytatódik, hogy “A társadalom nagyobb része a szolidaritás reménye nélkül, kilátástalan, súlyosan igazságtalan és egyenlőtlen viszonyok között vergődik”. Ez demokráciában is előfordulhat, elő is fordul gyakran. Itt másról van szó. Egy embertelen rendszer harcot indított a gyengék, a betegek, a rokkantak, a hátrányos helyzetűek és a hajléktalanok ellen. Felszámolta a társadalmi mobilitást. Az oktatást a “keresztény” középosztály és a rendszer kiszolgálóinak kinevelésére használja. Szándékosan termeli a közmunkások tömegeit, hogy ne kelljen bért fizetni. Emögött fasiszta ideológia áll.

A nyilatkozat eddig is kerülte a rendszerrel való tényleges szembenézést, a felelősök megnevezését, a támadók és az áldozatok szétválasztását. De ami ezután következik, illik a hivatalos ellenzék önpusztító stratégiájába, de Magyarország jövője szempontjából veszélyes. Azt mondja a szöveg: “Egy nép, egy nemzet vagyunk. Számunkra Magyarország és a magyar nép sorsa fontos, pártállástól, ideológiai, vallási különbségektől függetlenül.”

Ezek a mondatok elmossák a különbséget a diktatúra és a demokrácia hívei, az önkény haszonélvezői és károsultjai között. A károsultakról nem vesz tudomást, a diktatúra kiszolgálóit és haszonélvezőit pedig felmenti, a keblére öleli. Egy nemzet vagyuk, ez igaz. De a felelősségünk és a törekvéseink mások. Nem kell szeretni azokat, akik el akarják tiporni embertársaikat, megfosztják őket alapvető jogaiktól és méltóságuktól. Őket nem a keblünkre öleljük, hanem ebbéli törekvésükben korlátozzuk. A “szeressük egymást gyerekek” filozófiája nótákba való, méltatlan az aláírókhoz, mert képmutató, álságos és hazug.

Akinek a magyar nép sorsa fontos, az nem aggódik mindenkiért pártállástól függetlenül. Az egyik pártálláshoz tartozók csoportja teszi tönkre ugyanis a magyar népet. Erről szólna elvileg az egész szöveg.

Mindez része annak a hamis értelmiségi mítosznak, hogy mi akkor vagyunk méltók önmagunkhoz, ha nem bántjuk az elnyomók érzékenységét. Elfogadjuk az általuk meghúzott határokat. Nem lépjük túl az ingerküszöbüket, mert az nem humánus magatartás. Semmiképpen nem sértjük meg őket, különösen azzal nem, hogy megvédjük magunkat tőlük. Mi a tyúkólban a rókákkal együtt szeretnénk megteremteni a békés egymás mellett élést, és ehhez nem a tyúkok, hanem a rókák érzékenységét vesszük figyelembe. Nehogy a kirekesztés és a szélsőségesség látszatába essünk. Mi a demokráciát is fasiszták önkéntes hozzájárulásával akarjuk építeni.

Ennél öngyilkosabb stratégia nincs. A demokrácia önvédelem is. A szabadságot meg kell védeni. Nem jár ugyanannyi jog a gyilkosnak, mint az áldozatnak. Aki képmutatóan beengedi a házába a farkast, ne csodálkozzon, hogy mindenkit felfal. A farkasokat nem kell szeretni, hanem a hatalomból el kell üldözni. A bárányokat meg kell védeni, és ez nem megy anélkül, hogy a farkasokat meg ne bántsuk egy csöppet.

Itt némelyek állandóan a párbeszédet hangoztatják azokkal, akik az alapvető jogokat tapossák. De csizmák talpa alól nehéz párbeszédet folytatni és talán nem is szükséges. A farkasokkal nem párbeszédre kell törekedni. A farkasokra forró vizet kell önteni. Tőlük meg kell szabadulni. Életeket kell menteni.

A magyarországi demokraták félnek a szavaktól. Ezért kerülnek olyan ellentmondásba, mint e nyilatkozat szerzői.

Így végződik a szöveg: “Az Orbán-rendszer leváltása, egy új, párbeszéden és összefogáson alapuló, demokratikus, európai rendszer létrehozása az ország és a nemzet érdeke.”

Ha az Orbán-rendszer demokratikus, akkor a leváltása nem lehet az egész nemzet érdeke. Ez antidemokratikus gondolat lenne. Ha az Orbán-rendszer leváltása valóban az egész nemzet érdeke, akkor a rendszer nem demokratikus.

Ebben az esetben felmerül a kérdés: van-e jogi alapja egy nem demokratikus rendszernek? Törvényes-e az Orbán-rendszer?

Ha nem törvényes, akkor az Orbán-rendszert nem leváltani kell, hanem megdönteni. Törvénytelen rendszerrel nem kell egy választáson versenyt futni. A törvénytelen helyzetet meg kell szüntetni. Választásokat csak ezután lehet kiírni.

Erről kellett volna valami iránymutatást adnia Magyarország szürkeállományának.

A nyilatkozatból úgy tűnik, hogy a hivatalos ellenzékből valaki, aki október 23-án közös megmozdulást szeretne, de az Orbán-rendszer egészére vonatkozóan a hivatalos ellenzék tévedéseit vallja, írt egy szöveget. Majd a legtekintélyesebb művészekkel és tudósokkal aláíratta. Ők pedig jóhiszeműen aláírták. Nagy hiba volt.

Ezzel elszalasztották – legalábbis egy időre -, hogy szakmai hitelükkel megerősítve, érvényes és igaz leírását adják az Orbán-rendszernek és a magyarországi állapotoknak. A történelmi helyzet súlyához képest súlytalan nyilatkozatot adtak, és pártpolitikai célra használták fel őket.

A kiáltvány a fentiek után ezzel a mondattal zárul: “Ezért az 1956-os forradalom emléknapján együttműködésre, összefogásra szólítjuk fel mindazokat, akik gondolkodni és cselekedni kívánnak egy igazságosabb és szolidárisabb, demokratikus és jogállami, egy európai Magyarország létrehozásért.”

Erre a felhívásra nem mozdulok. Ha arra járnék véletlenül, messzire elkerülném ezt a gyűlést. Hamis a szöveg. Nem valóságos. Meghamisítja, megszépíti a valóságot. letagadja annak a rendszernek a jellegét, amely ellen fellépést sürget. Korrupt emberek manipulációs szándékától és mesterkedéseitől bűzlik. Az aláírók ezt nem vették észre.

Ezért nem talál telibe ez az ellenzék. Ezért nem szól az emberek szívéhez. A lelkendező pártaktivisták kivételével hidegen hagynak másokat. Pótcselekvés, áltevékenység zajlik, érezhetően keresik a kiegyezést egyesek. A hamis pátosz nem kerülte el még ezt a nyilatkozatot sem. Önmagától hatódik meg egyelőre ez az ellenzék, pedig nem kéne. Nincs mitől.

Kár, hogy ebbe még Magyarország legnagyobb koponyáit és legcsodálatosabb művészeit is belekeverik.

Miközben még azt sem tudjuk, hogy a nyilatkozat valódi szerzői vakok, vagy bennünket akarnak megvakítani.

Gyanús, hogy nem a Fidesz irányítja-e háttérből az ellenzéket, és kelti azt a látszatot, hogy velük ki kell egyezni, nincs más út. Méghozzá az általuk diktált feltételek szerint. Cserébe el lehet játszani az álellenzék szerepét. Aki ezt az ajánlatot elfogadja, azt a Fidesz el is tartja.

Az sem világos egyelőre, hogy ez a Fidesztől indul, vagy az ellenzék korrupt ajánlata-e az elnyomó hatalom felé. De az biztos, hogy erről szól a hivatalos ellenzék viselkedése. Mindenki ott forgolódik a lapos tányér körül, hátha neki is jut belőle valami.

Egyelőre úgy tűnik, létrejöhet a kiegyezés a diktatúra és ellenzéke között ezen a szinten. Az Orbán-rendszer késznek látszik arra, hogy a konszolidáció és a látszat fenntartása érdekében csurrant a rablott vagyonból az ellenzéknek, és miközben megalázza, azért eltartja őket. Ők pedig ezért készek elárulni az országot és a sokat hivatkozott népet. Lehet puha diktatúra, ha ők megélnek benne.

Biztos vagyok abban, hogy a nyilatkozat aláírói nem így gondolkodnak. Nincs szükségük erre. De ahelyett, hogy erre rámutatnának, a szervezők egybemosták őket ezzel a szemlélettel.

Most azok jártak jól, akik az aláírásból kimaradtak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (31 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +59 ( 65 szavazatból)
Bartus László: Egy nyilatkozat margójára, 4.9 out of 5 based on 31 ratings

  • Hozzászólások(78)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

78 Reader’s Comments

  1. Geri Tibor, 19:52,
    Egyetértünk.
    Kis korrekciók és problémák:
    1. Az “ellenzék” vezetői is “értelmiségiek”, per definitionem, ha nem is a kulturális vagy tudományos csúcs-értelmiséghez tartoznak.
    2. A “teljes” politikai elit: Mit nevezünk politikai elitnek?
    3. “néhány tekintélyes vezető értelmiséggel az élén a magyar értelmiség KIMONDJA” Dehát épp ezt várjuk hiába.
    4. “semmi másra nincs szükség” Szerintem ez szükséges, de nem elegendő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása bűncselekmény.
    A Magyar Köztársaságban is az volt, és a politikai elit Magyarország nevű fantomállamában is az.
    .
    Tessék megnézni az alkotmányos rend alkotmányellenes megváltoztatásával létrehozott Magyarország nevű állam nép által meg nem választott (csak önmaguk által kinevezett) miniszterelnökének és képviselőinek első megmozdulását a rendőrségi sorfallal kétszeresen körülvett Operában.
    Kimeríti a törvényi tényállás minden elemét!
    .
    Itt a politikai elit által a létező legsúlyosabb politikai bűncselekmény történt.
    Ami ráadásul nem csak a magyar, hanem a nemzetközi jogot is sérti.
    Mert az alaptörvény megalkotásával megfosztották a népet az önrendelkezés jogától. Ez az egyik legsúlyosabb nemzetközi jogsértés is.
    Ez mellett a magyar értelmiség NEM MEHET EL SZÓ NÉLKÜL.
    Mindenkinek állást kell foglalni, hogy hova áll. A népet támogatja a szabadsága, önrendelkezése kivívásában, vagy a politikai elitet a nép feletti diktatúra fenntartásában.
    Ez az új választóvonal a magyar társadalomban.
    Szabadság vagy diktatúra!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Girbegurba!
    az 1. és 2. kérdésedre…
    Szept. 28-án írtam…
    .
    ” Ezt csak úgy….az “írástudóknak”…

    Egy Galamusra írt hozzászólásomból:
    “Jogállami módszerek csak jogállamban léteznek. Pont.
    (Itt be is fejezhetném…)
    Jogállamban a képviselők nem alkotnak érvénytelen vagy alkotmányellenes alaptörvényt.
    Ha meg alkotnak, akkor az AB elmeszeli, a képviselőket meg felállítják a helyükről…
    Ha az AB nem teszi meg, mert a képviselőkkel együtt hazaárulást követ el, akkor az alkotmányos rend felett őrködő KE a fegyveres erőkkel – aminek a főparancsnoka – meg a rendőrséggel, amely szintén az alkotmányos rend védelmezője fellép, és helyreállítja az alkotmányos rendet.
    Ha ő is hazaárulóvá válik (a fegyveres erők vezetőivel együtt) akkor jön az ellenzék és a sajtó, és ők teszik szóvá itthon és külföldön a hazaárulást.
    És ha róluk is kiderül, hogy hazaárulók lettek és ez már a teljes politikai elit diktatúrája, akkor jön az elit még nem hazaáruló része, és szóvá teszi a hazaárulást.
    .
    Itt tartunk most.
    Most dől el, hogy van-e még az elit között tisztességes ember, aki a nép élére állva, a magyar alkotmányos jog és a nemzetközi szervezetek erejére támaszkodva kísérletet tesz a politikai elit diktatúrájának megszüntetésére, a magyar alkotmányos rend és a nép önrendelkezési jogának helyreállítására.
    Vagy ez a megszálló hatalom az ezer éves magyar állammal és a magyar alkotmányos renddel együtt a magyar népet is elpusztítja….”……”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. a 3. és 4.-re
    .
    Orserver helyzetértékelése vagy nagyfokú tudatlanság vagy szándékos félremagyarázása a helyzetnek….:-(
    .
    Az Orbán vezette politikai elit diktatúrája nem demokratikus választással jött létre.
    Hanem egy alkotmányellenes puccsal, egy érvénytelen alaptörvény többszörösen alkotmányellenes módon való megalkotásával és bevezetésével.
    És ebben a hazaárulásban benne van a teljes politikai elit, kormányostól ellenzékestől, Alkotmánybíróságostól, a jogi és értelmiségi eliten keresztül a sajtó vezető elitjéig.
    .
    Itt a nép nem a demokratikusan létrejött diktatúra ellen lép fel erőszakosan, hanem a hazaáruló politikai elit diktatúrája ellen a magyar alkotmányos rend előírásai és az ENSZ létrehozta és biztosította nemzetközi emberi jog törvénye alapján!!!
    Itt pont fordítva van és lesz a helyzet.
    Van egy jogsértő politikai (és jogi) elit és lesz egy alkotmány előírásai és a nemzetközi jog előírásai alapján jogszerűen eljáró nép.
    Ez az Alkotmányos Ellenállás meghirdetésének célja és lényege.
    Hogy a helyére kerül, hogy ki a jogsértő, és ki jár el a jogszerűen!
    .
    Nehogy már azt bizonygassa itt az elit, hogy itt egy jogszerű hatalom van, és egy jogellenesen lázadó nép.
    Legalább itt fejezzük már be a hatalom hazugságának terjesztését!!!
    Pont fordítva van!
    A nép az alkotmány előírásai alapján fog eljárni!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  5. Csak egy kis emlékeztetőül, mert van aki már nyilvánosan deklarálta.
    “A Demokratikus Koalicíó nem fogadja el legitimnek az orbáni alaptörvényt. ”
    Vadai Ágnes, ATV, Egyenes beszéd, szept. 30. Miért nincs kiegyezés orbánnal?
    Ebből már mindent le ill. vissza lehet vezetni, ehhez lehetne csatlakozni az un. magyar értelmiségnek, demokratikus politikusoknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. “A nép az alkotmány előírásai alapján fog eljárni!!!”

    A nép nem is tud másképp eljárni, mint alkotmányosan…..
    Hiszen azt a politikai elit által írt alkotmány maga írja:
    “…..minden hatalom a népé….”

    Tehát a nép az alkotmányos rend helyreállítása érdekében, az alkotmányos rendet megsértővel szemben – a fokozatosság elvét betartva, a jogsértő(k) magatartásától függően – akár a legsúlyosabb eszközt is bevetheti, AKKOR IS ALKOTMÁNYOSAN fog eljárni!
    Vagyis ha a politikai elit az alkotmányos rend megváltoztatására erőszakot (netán fegyveres erőszakot) alkalmaz a nép ellen, a népnek alkotmányos joga fegyveres szabadságharccal is helyreállítani az alkotmányos rendet!!!
    És mivel egyértelmű, hogy a politikai elit a jog és alkotmánysértő, az jelen esetben nem lehet kétséges, ha a nép kénytelen lenne szabadságharcot vívni, akkor ebben az esetben nem a diktatúra győzne.
    Mert 1966 óta az ENSZ által alkotott nemzetközi jog is a politikai elit diktatúrája ellen küzdő magyar nép mellett van, lenne….
    Ezért értelmetlen az, amit a politikai elit csinál….ezen csak veszteni tudnak.
    És nem fog 40 évig tartani, hogy csak a haláluk után lehet számon kérni rajtuk…
    Még életükben számon fogjuk kérni rajtuk, és eljárunk velük szemben.
    Mert amit tettek, az az évezred legnagyobb politikai bűnténye!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. Öregszeder!
    Vadai Ágnes majdnem mellettem ült a Szoli székházában 2011. december 30 -án, – Molnár Csaba ült köztünk – amikor az egész ellenzék, köztük a DK is, megtagadták a köztársaság alkotmányát és államát.
    És a DK ugyanígy aláírta azt a dokumentumot, amit az MSZP kezdeményezte ellenzéki tárgyalásokon az MSZP aláiratott a résztvevőkkel, amiben elismerik az Alaptörvényt érvényes alkotmánynak, és amiben megtagadják a népszuverenitás, a néphatalom elvét.
    Avarkeszi Dezső írta alá a DK nevében….:-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. Ja, és a végén megkérdeztem Molnár Csabától, hogy Gyurcsány Ferenc tud-e róla, hogy itt és most a teljes ellenzék megtagadta a köztársaság alkotmányát és nem áll ki jan. 2-án mellette az OPERA közelében tartott tüntetésen…
    És azt mondta, hogy tudja.
    És amikor Gyurcsány Ferenctől az éhségsztrájk első napján megkérdeztem, hogy szerinte érvényes-e az alaptörvény, azt válaszolta, hogy igen.
    És gondolom, hogy az első nap még nem lehetett azt mondani, hogy az éhség elvette az eszét, és nem volt tudatánál…..
    Hidd el, én sajnálom legjobban, hogy Gyurcsány is a hazaáruló ellenzék része maradt…:-(
    Pedig több kísérletet tettünk, hogy ezen változtathasson….mégse tette….:-(
    (Én személyesen adtam a kezébe a felhívásunkat 2011. decemberében….és utoljára a Kossuth téri éhségsztrájkjukon mind a négyük kezébe…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  9. Geri Tibor: nagyon jól osztod, annyi biztos. Úgy látom, te Valaki vagy, személyesen ismered az összes ellenzéki politikust. Mind gerinctelen, mind hazaáruló. De Te világosan látod mindezt.

    Itt az idő, Geri Tibor. A Te időd! Állj hát ki a nyilvánosság elé, és mondd ki mindazt, amit a hazaárulók és a hozzám hasonló tudatlanok nem mernek, nem tudnak vagy nem akarnak kimondani. Gyerünk, Geri Tibor, nire vársz! Légy a lángoszlop, és mi követünk majd! Egyébiránt pedig: olvass figyelmesen! Világosan megmondtam: forradalom kell, csak az döntheti meg Orbán rendszerét. De ma még ez nem reális. A forradalomhoz ugyanis FORRADALMÁROK kellenek! És a nép (ma még) nincs forradalmi hangulatban. De ha Neked más a véleményed, mutasd meg, hogy Neked van igazad!
    .
    Légy Te a forradalom vezére, Geri Tibor!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. Szóval nekem ne jöjjön senki Gyurcsánnyal meg a DK-val….:-(
    Én tudom igazán, hogy milyen lehetőség volt a kezében, és mit mulasztott el, (csírájában megakadályozhatta volna a diktatúra létrejöttét) és mit vesztettünk vele mindannyian….
    Ez a hajó elment…..:-(
    Aki továbbra is csak a diktatúra választásában tud gondolkozni, az maga is hazaáruló, mert hazaárulókat támogat….
    És Gyurcsány attól okosabb, hogy tudatlannak nevezhetném.
    Tehát a tette SZÁNDÉKOS….:-(((
    .
    A diktatúrát a saját jogrendszerével nem lehet megszüntetni.
    Azt vagy a 89-es alkotmány vagy a népszuverenitás elve alapján lehet megszüntetni.
    Aki a diktatúra választáson indul, az lemond a diktatúra megszüntetéséről!!!
    A hazaáruló ellenzék és csatolt részei (Szoli, Milla, Kásler, stb.) EZÉRT nem vehetnek részt az Alkotmányos Ellenállásban….:-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  11. Observer!
    Ha az objektív tények kimondása sérti az EGO-d, nem rám kell köpködni….
    Rám nem hat az ilyen gúnyolódás.
    .
    “Világosan megmondtam: forradalom kell, csak az döntheti meg Orbán rendszerét.”
    Ez nem Orbán rendszere, hanem a politikai elit (most éppen) Orbán vezette alkotmányellenes diktatúrája.
    Nem forradalom kell hozzá, hanem az alkotmányos rend helyreállítása.
    Megtehette volna az AB, a KE, az ellenzék…és ezt mind forradalom nélkül.
    És megteheti ezt a nép, még mindig forradalom nélkül…
    Mint ahogy 89-ben egy új alkotmányhoz és politikai rendszerváltáshoz se kellett forradalom.
    Most se kell.
    Csak első lépcsőben KI KELLENE MONDANI a diktatúra tényét.
    Hogy KINEK a diktatúrája, és MIÉRT diktatúra.
    És nyitott kapukat döngetsz, mert ez KI FOGJUK MONDANI az Alkotmányos Ellenállás meghirdetésekor.
    .
    Szóval csak ne gúnyolódj….:-(
    Inkább figyeld a híreket! ;-)
    .
    És ha majd nem járunk sikerrel, akkor előbb a 4. szabadságharc…..és még mindig nem forradalom….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  12. Geri Tibor! Áruld már el, kikről beszélsz többes szám első személyben: “Pedig több kísérletet tettünk, hogy ezen változtathasson….mégse tette….:-(
    (Én személyesen adtam a kezébe a felhívásunkat 2011. decemberében….és utoljára a Kossuth téri éhségsztrájkjukon mind a négyük kezébe…)” Kit képviselsz? És főleg: beszélsz, beszélsz, beszélsz. Sokat. Néha túl sokat is
    .
    Kinek a nevében mondod: ” Még életükben számon fogjuk kérni rajtuk, és eljárunk velük szemben.
    Mert amit tettek, az az évezred legnagyobb politikai bűnténye!!!”
    .
    Geri Tibor! Ha minden úgy lenne, ahogy mondod, már milliók tüntetnének az utcákon. De én nem látok senkit, érted, senkit, aki úgy cselekedne, ahogy Te mondod. Csend van, Geri Tibor. És nem az a fő baj, hogy az ellenzéki politikusok hallgatnak, és nem hívják harcba a népet.
    .
    Az a baj, hogy a nép hallgat… Nagyon nagy baj. És senkire sem hallgat. Rád sem, Geri Tibor. És ebből a szempontból mindegy, hogy félelemből, érdekből, gyávaságból, vagy fásultságból kifolyólag hallgat. De hallgat. A forradalmakat pedig nem a vezetők “indítják meg”! Hanem a nép, Geri Tibor. Utána pedig a forradalom “kitermeli” saját vezetőit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. Nem gúnyolódok (nagyon). Csak nem hiszek Neked. Hordószónoknak tartalak. Ez a véleményem. Azt hiszem, ehhez jogom van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Kedves Geri Tibor!
    .
    Időközben sikerült megtudnom, ki vagy és kiknek a nevében nyilvánulsz meg. Kérlek, tekintsd az összes Neked címzett hozzászólásomat tárgytalannak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Observer és többiek,
    Geri Tibor stílusa idegesítő, szövegei sejtelmesek (tudom, de nem mondom meg, beee!), geometriai szemléltetésű okkult “tudománya” netto hülyeség.
    DE A LÉNYEGBEN IGAZA VAN. Ezt mondjuk mi is: a NENYI, a NER, a tákolmány mind érvénytelen. A diktatúrát, az önkény rendszerét jogállami eszközökkel leváltani nem lehet, csak megdönteni lehet vagy a köztársasági alkotmányra, vagy attól független tekintélyre hivatkozva. Aki az önkény “választásain” indul, az behódolt az önkénynek.
    Minimum szövetségesek vagyunk, de inkább szorosabban együttműködő társak, azonos alapelvekből kiindulva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Observer!
    A fő baj, hogy ez nem egy politikai oldal diktatúrája a másik politikai oldal vagy a nép felett…mert ilyen már volt a történelemben.
    Hanem ez a TELJES politikai elit hazaárulása, alkotmányellenes puccsa, és ilyen még nem volt…
    Ez olyan gaztett, hogy még a sokat látott és megélt magyar nép is megdöbbent rajta. És most próbál magához térni és megérteni a helyzetet….
    .
    Miből gondolod, hogy rám se fog hallgatni a nép?
    Hányan tudják, hogy miről beszélek, hogy mit hirdetek?
    Segítetek terjeszteni, vagy minden eszközzel a politikai elitet segítitek, és megakadályozzátok, hogy eljusson a néphez, amit mondok?
    Nem is érted, hogy miről beszélek, egy pillanatig se próbálsz megcáfolni egyetlen állításom, csak nekem esel, személyeskedsz, gúnyolódsz.
    Persze, jogod van hozzá, és nem fogom viszonozni…..
    Mert tudom ki vagyok, mit érek, és miről beszélek.
    És tudom, hogy mi van a kezemben és az mennyit ér.
    .
    Ja, és Spartacust, Dózsa Györgyöt, Rousseaut, Marxot meg Lenint is a nép “termelte ki”….:-(
    .
    Tudod, valamikor én is marxista voltam, ismerem annak érvrendszerét.
    Azt is felhasználtam, amikor leírtam, hogy MILYEN LESZ a következő Korszak-váltás…..
    Mert a történelmi tapasztalat azért van, hogy tanuljunk belőle.
    És most már tudunk annyit, hogy a múltból a jelenen át egyenest húzva meg tudjuk mondani, hogy milyen kellene legyen a következő társadalmi-politikai rendszer.
    És ha tudjuk, akkor meg lehet tervezni a BÉKÉS átmenetet és nem kell hozzá forradalom….
    Majd egyszer elmagyarázom, itt már alvásidő van….:-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Observer!
    Én nem tudom, ki vagy, és nem is érdekel.
    Én az érveiddel vitatkoztam….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Ja, és nem lehetett nehéz kitalálni, hogy ki vagyok.
    Én sokakkal ellentétben a saját nevemen írok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Geri Tibor,
    Szolidaritás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Geri Tibor
    2013. október 6. vasárnap
    21:07
    úgy látom , benfentes vagy a politikusok társaágában. Ott ültél Vadai és Molnár mellett, amikor elárulták a Köztársaságot. De te ott biztosan nyíltan és hangosan ellenezted ezt. De hagyjuk, nem kell pikírtkedni. Azonban az ATV-ben nem láttalak sem VADAI mellett, sem az ő szereplése előtt vagy után ugyanúgy kiállni és elmondani, hogy nincs kiegyezés orbánékkal és a zalaptörvény illegitim. Csak azt nem értem, hogyha Vadai a mai viszonyok között, amikor a karaktergyilkolászás olyan nagy divat, kimondta azt amit már midenki elvár mindekitől, akkor miért kell őt ezért ílyen módon hitelteleníteni? Nem lenne őszinte? Akkor miért kockáztatja az egzisztenciáját, a személyes biztonságát egy kis, frakció nélküli párt politikusaként? Biztos pénzért, nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Observer
    2013. október 6. vasárnap
    14:53

    Ahogyan én látom, és ez egy teljesen személyes vélemény, nem biztos, hogy igazam van.
    .
    A Fidesz és az MSZP egy csapatba játszanak, egymásnak passzolgatják a labdát, felváltva rabolnak és töltik fel a pártkasszát. Van köztük egy kínos kényszerű békeszerződés.
    .
    A forradalmat kiérlelni és kirobbantani nem könnyű. Véleményem szerint, ismerve a magyarokat és a magyarországi helyzetet, ha kitörne a forradalom azt játszva ellophatná bárki, bármelyik hatalmi vagy érdekcsoport és végezetül a maga embereit ültetné a bársonyszékbe. Ha ez nem történne meg a vérontást és a mostani vezetők és politikusok legyilkolását követve az ország céltalanul szédelegne irányítás nélkül.
    .
    Nem tudom Magyarország magától vált e maffia állammá, vagy háttér érdekcsoportok irányítják, mint ahogy azt sem vajon az EU azért nézi tétlenül mert nincs eszköze ellene, vagy mert kivár, és megfelel az érdekcéljainak a magyar nép kipusztítása, hiszen az ország stratégiailag nem rossz, de az ott élő 1O mill. magyar kellemetlen ajándék mindenkinek, azt senki nem vállalja fel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Girbegurba!
    Köszönöm, hogy védeni próbálsz, de azt kell kérjem, így ne tedd…:-(
    Nem egy hülyegyerek vagyok vagy egy bogaras vén hülye, akinek a jó szándékú butaságait el kell viselni. Meg tudom védeni magam.
    .
    Amire azt mondod, hogy “okkult tudomány” meg “nettó hülyeség”, az a politikai rendszer 3 dimenziós modellje.
    Ti itt többségében az 1 dimenziós bal-jobb politikai oldalban gondolkodtok.
    A politológusok egy része eljutott a 2 dimenziós 3 pólusú politikai rendszerig.
    Nos az én modellem 3 dimenziós, 4 pólusú. Ez olyan MINŐSÉGI ugrás, mint a bomba után az atombomba. Tudsz ilyent a világban valahol mutatni?
    Akkor több tiszteletet a tudománynak! (nem nekem, hanem a Tetraédernek!)
    Mert azt kimondani, hogy “nettó hülyeség”, annak van joga, aki legalább kísérletet tett a megcáfolására. Mert akik ismerik – Kéri Lászlótól Csizmadia Ervinig, Somogyi Zoltántól Magyar Kornéliáig – azok úgy hallgatnak róla, hint a hal. Mert ha beszélnének róla, akkor tudják, hogy amit eddig politológiából tanultak, annak nagy részét kidobhatják. Mert a jövőben használhatatlan lesz.
    .
    Én megértem, hogy idegesítő a stílusom. Főleg azon “nagyokosoknak”, akiknek az EGO-ja nehezen viseli, ha megcáfolják, ők viszont nem tudják megcáfolni azt, amit írok, amit mondok. Akkor a tehetetlen düh rögtön agresszívvé válik, és átmegy személyeskedésbe. Pedig ezerszer elmondtam itt is, akinek nem tetszik, amit mondok, az egy pillanat alatt el tud hallgattatni.
    Csak meg kell cáfolni, amit írok.
    .
    Megcáfolni viszont azért nem tudtok, mert rossz a helyzetértékelésetek.
    (Persze könnyű nekem, én a Tetraéder segítségével többet látok)
    Legmesszebb Bartus László jutott a feudalizmus-liberális kapitalizmus ellentéttel (ez nálam a Tetraéder két gömbje, vagyis a valóság fele), ahol csak az a baj, hogy szerinte egyik oldalon a feudálissá visszavedlett politikai elit van, a másik oldalon meg nincs senki. Ugyanis a nép 2010-ben pont azt a liberális kapitalizmust szavazta le, amit a korrupt magyar politikai rendszer jelképezett, és ami azóta se változott.
    Rosszul látjátok, ha azt hirdetitek, hogy ezt a diktatúrát a magyar nép választotta, és ezért a magyar nép kollektíven bűnös, olyan, mint a diktátorai.
    Ez 44-ben se volt igaz, 49-ben se, meg 2011-ben se.
    Ezek mind a nép akarata nélkül létrejött, alkotmányellenes diktatúrák…
    .
    Abban egyetértünk, hogy “Aki az önkény “választásain” indul, az behódolt az önkénynek.”
    De már a diktatúra megítélésében se értünk egyet. Mert Ti azt szeretnétek látni és láttatni, hogy ez egy politikai oldal diktatúrája. Miközben én TÉNYEKKEL BIZONYÍTOM, hogy ez a TELJES politikai “elit” nép feletti diktatúrája.
    Ti liberális demokráciát akartok újra, én meg attól sokkal többet. Mert én felismertem és szintén tényekkel (a Tetraéderből következő TÖRVÉNYSZERŰSÉGGEL) BIZONYÍTOM, hogy a politikai elit diktatúrájából a szocialista pártok árulása miatt soha többet NEM LEHET liberális demokrácia Magyarországon. Csak egy attól jobb…és én ezt akarom.
    .
    Társak és szövetségesek akkor lehetünk, ha a diktatúrát nem egy másik diktatúrával akarjátok megszüntetni, hanem néphatalommal, a népszuverenitás elvével. Csak emlékeztetnélek benneteket, hogy mind a liberális, mind a szocialista demokrácia alapja a népszuverenitás. Ha Ti népszuverenitás nélkül akartok liberális demokráciát, abból csak liberális diktatúra lehet. És már a Gyurcsány képviselte liberális demokráciához se lehet többséget létrehozni, nem hogy a liberális diktatúrához, (amit az MSZP és Bajnai akar – KORMÁNYVÁLTÁS a diktatúrán BELÜL!).
    Tehát, szövetségesek akkor leszünk, amikor ELismeritek, hogy itt a TELJES politikai elit alkotmányellenes diktatúrájáról van szó, amit a nép az alkotmányos rendre hivatkozva BÉKÉSEN fel tud számolni. És szövetségesek akkor leszünk, amikor FELismeritek, hogy ezt a diktatúrát felszámolni egyedül a népszuverenitás elvével lehet. Sehogy másképp….
    Az viszont egy KORSZAK-váltás kezdete lesz….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  23. öregszeder
    2013. október 7. hétfő
    06:37

    Igen ott voltam. És nekem akkor már nem kellett hangosan ellenkezni, mert a jelenlevők mind tudták, hogy mit akarok. Éppen azért töröltek minden általuk létrehozott szervezetből és mozgalomból……:-(
    És nagyon nem örültek neki, hogy tanúja voltam a hazaárulásuknak!
    De a sors úgy hozta, hogy ott kellett legyünk, hogy ne maradhasson titokban, amit tettek….:-(
    Pedig én csak annyit kérdeztem az ellenzéki pártok és mozgalmak jelen levő tagjaitól (mind ott voltak..!) hogy “melyikük mondja ki az Opera elé szervezett tüntetésen, hogy az alaptörvény érvénytelen, és az alkotmány és a magyar állam továbbra is hatályban van?”. És akkor a síri csöndet Vadai Ágnes törte meg, aki azt mondta, hogy majd Kónya.
    És az Opera MELLÉ szervezett tüntetésen (hogy ne zavarják a diktatúrája létrehozását ünneplő hatalmat, és a színpaddal elzárják az utat az Operához, lekötve az elégedetlen embereket) se Kónya, se Majtényi nem mondta ki, hogy az Alaptörvény érvénytelen, és a köztársaság alkotmánya hatályban van!
    Mi viszont az Opera ELÉ szervezett tüntetésünkön kimondtuk, és aznap este a BBC címlapján nem Kónya vagy Majtényi volt, hanem a mi mozgalmunk tagjai.
    .
    Vadai nem mondott ki semmit….:-(
    Bent ül a diktatúra parlamentjében – ami egyértelműen azt mutatja, hogy elfogadja azt – és részt vesz a nép félrevezetésében.
    Az meg nem az én hibám, hogy nem a mi egyesületünk vezetői szerepelnek az ATV-n….
    Ha az ATV valóban a diktatúra ellen lépne fel és a feladata az emberek tájékoztatása lenne, és nem a félrevezetése, akkor bizonyára bennünket is meghívnának, nem csak a hazaáruló Fidesz mellé átállt “ellenzéket”…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. GT
    Az egész ellenzéki táborral megküzdeni kb. akkora feladat, ha nem nagyobb, mint a Fidesz 2014. évi választási fülke-falkaforradalma!)))
    -
    Ellenzéki oldalról az összes ellenzéki párt ellen, a magyar zemberek megmozdulását várva, nos hát, a türelem rózsát terem, de ehhez mégis hány év kellene?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. Geri Tibor,
    A népszuverenitás alapvető, ezt itt (tudtommal) mindenki elfogadja. Az a kérdés, ki képviseli a népet, ki beszél, ki irányít a nép nevében. Mert a nép majdnem ugyanannyira elvont fogalom, mint az átlag.
    Csak azért nem teljesen annyira, mert a nép az emberek összessége és kölcsönös viszonyai egyszerre. Benne vannak azok is, akiket a politikai elithez tartozónak mondasz. Benne vannak azok is, akik a mai viszonyokból óriási gazdasági hasznot húznak, előnyöket szereznek. Benne vannak a baltás gyilkos cinkosának likába dörgölőző médiamunkások. Benne van egy hatalmas létszámú, félrevezetett, elkeseredett, rasszista, gyűlölködő és esetenként garázda jobbikos tömeg. És még sokan mások. Ki a nép?
    A köztársaság alkotmánya rögzíti annak szabályait is, hogy miként érvényesüljön a népszuverenitás. E szabályok megalkotásakor észnél kell lenni, és e szabályokat széles körnek kell elfogadnia, hogy a népszuverenitás valóban érvényesüljön. Azt hiszem, ebben egyetértünk, de kérlek, jelezd, ha mégsem.
    E szabályok arra valók, hogy biztosítsák a társadalom értelmes és fenntartható működését, az emberi méltóságot, szabadságot. Ezért hangsúlyozza Bartus László, hogy az USA-ban nem demokrácia van, hanem köztársaság. (Bár szerintem mindkettő lehet hamis, korlátozott, stb. Pl. a római Köztársaság vagy a görög demokráciák egyike sem olyan volt, mint a maiak.)
    Mindezzel azt akarom mondani, hogy a népszuverenitás elvének hangoztatása önmagában nyitva hagy egy csomó fontos kérdést, melyek e szuverenitás megvalósulási módjára vonatkoznak. És éppen ezek a legfontosabb kérdések. Ezekről érdemes alkotmányjogászokkal (is) szót váltani. Az alkotmányjogászok szövegelése nem úri huncutság, hanem olyan ismeretek, tapasztalatok összegzése, melyek a szabadság és az emberi méltóság, és a népszuverenitás védelmével, biztosításával kapcsolatosak.
    .
    Fenntartom, hogy a háromdimenziós modelled számomra értelmetlen. Ez azonban társadalomelméleti kérdés, nem politikai vagy erkölcsi. Az erkölcsi és politikai ügyekben nagyon közel állunk, mint fent írtam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. Csakén!
    Azt nem tudom, hogy hány nap vagy hány hónap…..:-(
    Azt tudom, hogy az Alkotmányos Ellenállás az általunk elindítható Utolsó és BÉKÉS lehetőség, ami a politikai elit diktatúráját felszámolhatja, és a nép önrendelkezését megteremtheti.
    Minden más próbálkozás végén a diktatúra fennmaradása és a nemzethalál van…..
    .
    Sajnos pontosan tisztában vagyok a feladat nagyságával.
    Pontosan látom, hogy mivel állok, állunk szemben. Tudom, mekkora az esélyem, esélyünk…:-(
    De nem tehetek mást, mert pontosan tudom, hogy amit akarok, az igaz, és ami velem szemben van – bármekkora – az hazugságon alapszik.
    Sérti a magyar alkotmányos rendet és az ENSZ garantálta emberi jogokat.
    Márpedig amit hazugságra építenek, az lerombolható…..és tudom, hogy MIVEL rombolható le. Az igazságot elég egy embernek is kimondani, az kétmillióan támogatott hazugságnál is többet ér…
    Lehet, hogy nem nekem kell kimondani. Lehet, hogy nem élem meg a sikert.
    De valakinek ki kell szedni abból a falból az első téglát….

    Tehát, ha továbbra is ennyien akadályozzák a megoldást, akkor a magyar nép haláltusája hosszú és fájdalmas lesz….
    És a végén vagy életben marad, vagy elpusztul…
    Ha segítenétek, akkor meg lehetne akadályozni a pusztulást, és kevesebb idő alatt rendszert lehetne váltani, mint 89-ben.
    Mert van tapasztalatunk, és még egyszer nem követnénk el azokat a hibákat.
    .
    Bartus László legalább odáig eljutott, hogy kimondta, hogy egy alkotmányellenes “alkotmányos rend váltás” történt.
    Olvasói többsége még eddig se jutott el.
    Remélem, hogy Bartus is képes lesz átlépni a saját árnyékát, és felismeri a VALÓDI MEGOLDÁST.
    Nem tőlem függ, hogy milyen sokáig fog tartani.
    Hanem az elittől, hogy mikor jön rá, hogy öngyilkos stratégia, amit követ.
    Mert ha nem jön rá, akkor a 4. szabadságharcban csak vesztes lehet….
    Mindegy, mikor …..de CSAK VESZTES lehet.
    Diktatúra és nép harcában diktatúra még nem győzött….!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. girbegurba
    2013. október 7. hétfő
    10:02

    “A népszuverenitás alapvető, ezt itt (tudtommal) mindenki elfogadja.”
    .
    Itt – az AN oldalain – lehet, hogy mindenki elfogadja a népszuverenitás elvét (bár már Te is pont úgy vagy ezzel, mint Bárándy Péter, hogy saját szád íze, vagy érdeked alapján próbálod átértelmezni a fogalmat).
    Az összes ellenzéki párt viszont ELUTASÍTOTTA a népszuverenitás elvét!!!
    .
    Te magad is rosszul értelmezed a népszuverenitást:
    “Az a kérdés, ki képviseli a népet, ki beszél, ki irányít a nép nevében.”
    Petőfi 164 év óta nem írt verset, MÁR NEM AZ A KÉRDÉS, hogy ki szól (ki irányít, és főleg ki kormányoz) a nép “nevében”. Hanem az a kérdés, hogy a NÉP irányít, vagy nem a nép irányít (csak a nevében vagy csak rá hivatkozva).
    Vagy a népnek csak egy része, a saját érdekében….
    .
    “A köztársaság alkotmánya rögzíti annak szabályait is, hogy miként érvényesüljön a népszuverenitás.”
    Pontosan erről van szó.
    A kommunisták azt írták az alkotmányukba, hogy ” Az Országgyűlés gyakorolja a népszuverenitásból eredő összes jogot,…”
    A köztársaság ideiglenes alkotmányába meg az került a népszuverenitásról bele, hogy “…minden hatalom a népé….”
    .
    Én Petréteitől, a szocialisták egyik igazságügyi miniszterétől tanultam alkotmányjogot, az ő tankönyveiben leírt elveket vallom.
    Ezt írja:
    “A népszuverenitás a nép hatalmát jelenti…. A hatalom tulajdonosa a nép…
    A népszuverenitás elsődlegesen a nép alkotmányozó hatalmában nyer kifejezést, ….azt a jogát és tényleges lehetőségét juttatja kifejezésre, hogy SZABADON DÖNT ALKOTMÁNYOS BERENDEZKEDÉSÉRŐL.”
    Magyar Alkotmányjog I. (Dialóg Campus – 2002) 85-86.o
    .
    Tehát a köztársaság ideiglenes alkotmánya egyértelműen előírja, hogy a következő alkotmányt – amivel hatályon kívül lehet helyezni Magyarország ideiglenes Alkotmányát (a Magyar Köztársaság Alkotmányát) – azt a népszuverenitás elve alapján a NÉP alkotja meg. PONT.
    Vagyis a NÉP DÖNT saját sorsáról a saját alkotmányában. Ez az ÖNRENDELKEZÉSI jog, amit az ENSZ Emberi Jog törvénye garantál minden népnek! Nem helyette vagy rá hivatkozva a képviselők azok, akik döntenek.
    A nép dönt az alkotmányos alapelvekről, az általa létrehozandó állam felépítéséről, működéséről. És a nép dönt a TULAJDONA (a Hatalma) ideiglenes hatalom-BIRTOKOSOK közti szétosztásának formáiról, módjairól, a gyakorolható ideiglenes hatalombirtoklás megszerzéséről, gyakorlásáról, terjedelméről és elvesztésének okairól, stb.
    Vagyis a nép az alkotmányban alkotja meg saját közvetlen hatalma és a képviseleti hatalom alapelveit, rendszerét, gyakorlásának módját, stb.
    Vagyis nem a képviselő dönt a népről, hanem a nép szab korlátot a képviselő hatalmának.
    .
    Ezt az ideiglenes alkotmány jelentette, maguk alkotta korlátot lépték át a képviselők az alaptörvény alkotmányellenes megalkotásával.
    .
    ” ..a népszuverenitás elvének hangoztatása önmagában nyitva hagy egy csomó fontos kérdést, melyek e szuverenitás megvalósulási módjára vonatkoznak. ”
    Ez így igaz.
    Viszont a népszuverenitás elvének elvetése a politikai elit részéről a magyar alkotmányos rend legsúlyosabb megsértése.
    Ha vallják a népszuverenitás elvét, akkor egy alkotmányozási folyamatban végig lehet vitatkozni azt, hogy mi legyen a megvalósulás konkrét módja, formája…
    Ha viszont nem vallják, akkor csak diktatúrát tudnak létrehozni. Mindig olyan diktatúrát, amit azok hoznak létre, akik békésen vagy erőszakosan, valóságos vagy mesterségesen létrehozott társadalmi(választási) többségbe kerülnek.
    Tehát a népszuverenitás elvének elfogadása nélkül a diktatúra nem számolható fel.
    Márpedig a politikai elit ELVETETTE a népszuverenitás elvét.
    És helyette hazudoznak össze-vissza mindent a képviseleti demokráciában kapott jogukról.
    Pedig csak az alaptörvényt kell megnézni, hogy mit alkottak..
    Honnan származik abban a hatalom, és van-e joga abban bárkinek alkotmányozni?
    És akkor megbukott az egész politikai elit, meg azok is, akik védeni, mentegetni, takargatni próbálják a politikusok hazaárulását….:-(
    Itt már nincs helye mellébeszélésnek.
    A politikai elit hazaárulása befejezett TÉNY.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. Geri Tibor,
    .
    Ezekben egyetértünk. Aki a tákolmányt elfogadta, az elvetette a népszuverenitás elvét. Aki belemegy a szavazásba, az elfogadta a tákolmányt.
    Hogy ez a teljes politikai elit-e, az értelmezés kérdése. Én túlzónak érzem a TELJES ilyen hangsúlyozását, de az igaz, hogy az összes parlamenti és onnan kiszorult párt elkövette ezt a hibát és bűnt. (Mellesleg: Már kezdetektől így történt, az ideiglenes alkotmánnyal, amit a kerekasztal-tárgyalásokon hoztak össze. Annak célja a minél simább átmenet volt.)
    .
    Nem hiszem, hogy rosszul értelmezném a népszuverenitás elvét, én is úgy gondolom, hogy az alkotmányt széles körben kell megvitatni és elfogadni, csak a rész-szabályok jelentőségét hangsúlyoztam. Azt is gondolom, hogy a nép is tud nagyon rosszul dönteni, ha rossz szabályokat ráerőltetve kérdeznek tőle.
    Viszont nagyon gyanakvóak vagyunk, ha nem az ismerős megfogalmazásokat halljuk (olvassuk), vagy ha a részletek nincsenek tisztázva. Ez a gyanakvás jogos, de néha értelmetlen veszekedéshez vezet. Másrészt valóban tisztázni kell a részleteket. Csak a nehéz, hogy mely részletet mikor érdemes tisztázni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos