Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A pápai gyors 2013. október 14. hétfő 18:30

  • Hozzászólások(82)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A pápai gyors

Majdnem földiek vagyunk Gyurcsány Ferenccel, legalábbis azt a vonatot jól ismerem, amelyik Tatabánya és Pápa között járt. Miután Tatabányán jártam középiskolába, mindig nagy élmény volt látni, ahogy becsattogott a “pápai gyors”, ahogyan mi neveztük. A “pápai gyors” a világ leglassúbb vonata volt, özönvíz előtti szerelvényekkel, egy mozgó múzeum. A pápai vonal nem ment tovább csak Pápáig, olyan volt, mint egy zsákutca. Meggyőződésünk volt, hogy az éppen beérkező pápai szerelvény nem aznap, hanem három nappal korábban indult el Pápáról.

Először nem értettem, hogy Gyurcsány miért olyan lassú. Rendkívül nehezen és lassan hoz meg döntéseket, azokat is rendszerint rosszul, mert a rossz döntéshez idő kell. Rejtély volt számomra, hogyan lehet, hogy egy ilyen briliáns szónok, aki egy pillanat alatt látja át a helyzetet, vág az esze, mint a borotva, mitől nem tud hasonló gyorsasággal meghozni egyértelmű döntéseket. Amikor megláttam, hogy Gyurcsány Ferenc Pápán született, és ott nőtt fel, mindent megértettem. Antropológusok és szociálpszichológusok ismerik a jelenséget, hogy mennyire meghatározza egy ember biológiai óráját a környezete, amelyben felnő. Voltak amerikai elnökök, akiket azért nem akartak megválasztani, mert olyan unalmas vidéken nőttek fel, hogy az amerikaiak attól féltek, elalszanak majd egy háború kellős közepén.

Ha Gyurcsány a pápai vonattal járt, cseppet sem csodálkozom, hogy idő neki többé nem lészen, belső órája elfolyik valahol Környe és Tatabánya között. Nem érzékeli a sürgető pillanatot. Nem tud különbséget tenni a most és a később között, mert a “pápai gyorson” nem volt ára az órának. Pedig egy politikus esetében meghatározó jelentősége van a pillanatnak. Jó vezetőnek éreznie kell, mikor jött el egy pillanat, amikor azt mondja: “most”. Ez nem jelent mindig azonnali döntést. Nem hebehurgyaságról van szó, de mindennek van egy optimális ideje. Egy döntésnek legalább olyan fontos része a megfelelő időzítés, mint a tartalma. Vannak, akiknek rendkívüli érzékük van arra, hogy megérezzék, mikor van itt a pillanat. Belőlük történelmi személyiségek lettek. Mindig tudtak valami váratlant húzni, mert volt érzékük a pillanathoz. Ha az ember elszalasztja ezt a pillanatot, később már semmi nem olyan. Ez hasonló, mintha valaki a hosszú utazás után elfelejtene leszállni Tatabányán, és visszafordulna a vonattal Pápa felé, ezért a visszafelé vezető utat már gyalog kellene megtennie. Eljut Tatabányára, de az mégsem olyan.

Gyurcsány Ferenc ne menjen el egy zenekarba üstdobosnak, mert tízperces késéssel fog belevágni a dobba egy szimfónia kellős közepén. De még ez sem jó példa, mert a jó pillanatok nincsenek mindig a kottában megírva. Amiről mindenki úgy gondolja, az már nem a jó pillanat. Azt érezni kell, az többnyire váratlan. Varga Zoli mesélte – ha már mostanában minden a foci körül zajlik -, hogy fel kellett pörögnie egy meccsen, amíg kvázi extázisban játszott, amikor nem tudta, csak érezte, mit kell tennie. Ha az egész csapat felvette ezt a ritmust, akkor úgy működött, mint egy élő szervezet, egy olajozott motor. A közönség pedig mámorosa énekelte, hogy “játszik a Fradi, játszik a Fradi”. Az intuíció állapota ez, amikor a rögtönzés, a reflex kerül előtérbe, amikor az ember eggyé válik a játékkal, testet ölt benne a szubsztancia és ösztönösen cselekszik. Olyan, mint egy művész, aki önkívületi állapotban játszik, a közönséggel együtt kilép a koncertteremből téren és időn kívül. Ebben az ihletett állapotában nem tud hibázni, és csak utána nézi meg, milyen fantasztikusat alkotott. Varga Zoli nem emlékezett azokra a góljaira, amelyeket Megyesi Gusztáv és mások meséltek neki, mert jó értelemben vett önkívületi állapotban játszott, magasabb szférákban mozgott. Ez már művészi szint. Nem kell eddig sem eljutni,  mert vannak racionálisan is kiszámítható jó pillanatok. De Gyurcsány Ferenc, aki intuitív módon érti meg a világot, még a racionálisan kiszámítható időzítéseket is elhibázza. Vár, vár, kivár, és elszalasztja.

Gyurcsány Ferenc ma már azt mondja, előbb kellett volna lemondania. Lekésett róla. Az MSZP-vel előbb kellett volna szakítania. Lekésett róla. Előbb kellett volna saját pártot alapítania. Elkésett vele. Félre kellett volna vonulnia néhány évre, hogy messiásként térjen vissza. Elkésett vele. Mindenhonnan lekésik, mindenről lemarad. Ha meghozza a döntést, akkor sem a megfelelő pillanatban. Fel kellene szállnia néhány nyugat-európai gyorsra, és tenni velük néhány utazást. Kellene éreznie a ritmust, a gyorsaságot. Azt a varázslatos érzést, amelyben a pápai gyorson nem lehetett része, hogy egy vonat dinamikusan befut egy állomásra. Nem lehet róla leszállni sem előbb, sem később. Csak abban a pillanatban, amikor megáll. Ki kellene mosnia magából a Tatabánya-Pápa vasútvonal ritmusát, amelyről akkor is le lehetett szállni, amikor ment. Ami abban jó volt, az Utasellátó nevű csokis rolád, de már az sincs. Ami viszont biztos: a “pápai gyors” nem a világ tetejére visz.

Én mindenhonnan elkések fél órával. Nem tudok előbb elindulni, csak akkor, amikor éppen fél órával kések el. De ahhoz órát lehet igazítani. Én egy másik szárnyon utaztam ugyanabban a régióban, de szintén a MÁV-val. Minden járat fél órát késett, és ezt hordozom egy életen át. Pedig az én vonatom Hegyeshalomig ment. Ez az oka, hogy messziről kiáltok, ha látom az állomást, hogy “ugorj Feri”, de a Feri nem ugrik, hanem dülöngél zsibbadt lábakkal a pápai gyors ritmusában. Nem akarom bántani, de hasonlókat hallottam kormányzásával kapcsolatban az apparátus egyes tagjaitól is. Mire meghozott egy döntést, már máshol égett a ház. Mire mozdult, már új ötlete volt. Az esze gyorsabban járt, mint a keze. De ha ezt maga is észre veszi két-három éves utógyújtással (ez is pápai ritmus), akkor tanulhatna belőle. Én például becsapom magam, és az autómban előbbre van állítva az óra.

Most éppen a rendszer bojkottjáról marad le. Elveivel ellentétesen cselekszik azzal is, ha elkésik. Nagy hiba, hogy még mindig a választási összefogást sürgeti, és nem a bojkott mellett próbálja az ellenzéki összefogást szervezni. Ebbe nem mehetnek bele olyanok, akiknek az infrastruktúráját és a sajtóját a háttérből a Fidesz finanszírozza, akik elkötelezettek, és nem a maguk urai. De ő nem az. Neki nem kell a szakadék felé rohannia, még akkor sem, ha mindenki azt kiabálja, hogy gyerünk. Nem kell neki is a mélybe zuhannia a többiekkel. A tömeg vak, rohan mindig a szakadékba, de nem szabad rájuk hallgatni, és követni őket. Nagyon hálásak lesznek azok, akik túlélik a zuhanást, és lesz, aki megmentse őket.

Most nem írom le ezredszer, miért nem vesz részt egy demokrata illegitim hatalom által kiírt antidemokratikus választási komédiában. Most csak az időzítésről szeretnék beszélni. Gyurcsány Ferenc megint a “pápai gyorson” cammog, amikor már száguldania kellene. Október 23-án nem lenne szabad azokkal fellépnie, akik őt kiebrudalták, akik megalázták, akik a Fidesszel való kiegyezést keresik, mondjanak bármit azután, hogy érzékelték, hogyan reagált erre a demokratikus tábor. Nincs helye közöttük.  Népszerűsége attól nőtt, hogy elhatárolódott tőlük. Most ennek a népszerűség növekedésnek az eredményeként felengedik őt is arra a színpadra, ahol semmi helye nincs. Elfogadja a kegyet, amivel ő nem nyer, csak veszít. Ezzel a húzással elveszíti azt az előnnyt, amit az elhatárolódásával szerzett. Az igazi demokraták radikálisok a diktatúrával szemben. Elegük van Mesterházy és Bajnai totális alkalmatlanságából és gyanús manővereiből. Ezeket laposra verik 2014-ben, megalázva bekullognak majd a parlamentbe a fizetésükért, és közutálat tárgyai lesznek. Orbánnal együtt emlegetik majd őket. Ezek közé akar tartozni?

Ha van az Orbán-rendszernek antitézise, akkor az ő. Ha van mindig a farkassal szemben egy bárány, akinek a helyét elfoglalja a farkas, akkor az ő. Mit keres vakok, bénák, buták, tehetségtelen és korrupt emberek között? Miért akar megfelelni az ostoba elvárásoknak? Nem arról lehet megismerni a rendkívüli személyiséget, hogy a tömeg ellenében is tudja, mi a helyes, és képes szembe menni a tömeges óhajnak? Képes átvágni a gordiuszi csomót. Ha Gyurcsány Ferenc nem a “pápai gyorson” nőtt volna fel, akkor megmondom, mi lenne most a jó időzítés: október 23-án teljesen külön rendezvényt kellett volna tartania a DK-nak. Odahívni a rendszer igazi ellenzékét, akik nem gyávák és nem korruptak, hanem egyenes emberek, akik véget akarnak vetni annak a bűncselekménysorozatnak, amit Orbán-rendszernek hívnak. És be kellett volna jelenteni az Orbán-rendszer totális bojkottját. Kihirdetni a rendszer törvénytelen és illegitim jellegét, felszólítani Orbánt az alkotmányos rend visszaállítására, és bejelenteni a hazug és illegitim választások bojkottját. Ez lett volna a pillanat.

Ehelyett odamegy az Orbán-rendszer és őfelsége bágyadt hivatalos ellenzéke közé, egybemosódik egy Szigetvárival, beléjük kapaszkodik, és hagyja, hogy vigyék őt is a szakadékba. Ráadásul, ezek az emberek azon a színpadon nem a barátai, hanem az ellenségei. Ha megérzik, hogy ezzel a szereplésével megint veszített a DK a népszerűségéből, és nincs szükségük rá, úgy szúrják hátba, ahogy arra még Orbán sem lenne képes. Minek a hazugság? Minek a képmutatás? Miért nincsenek összhangban a szavak és a tettek? Miért engedi elszaladni megint az alkalmas pillanatot?

Ha október 23-án nem jelenti be a választások bojkottját, amely a rendszer totális bojkottjának csak része, és nem hirdeti ki az Orbán-rendszer törvénytelen, illegitim voltát, megint lekésik, mert később már nem olyan lesz, vagy már nem is lehet megtenni. Előre hallom, ahogyan mondja újra, hogy előbb kellett volna. Most itt az idő. Én még azt is megcsinálnám, hogy ezeknek a kedves “barátaimnak” a színpadán jelenteném be, és nyomnám az orruk alá. A falhoz állítanám őket és mindenkit. Átvenném az események irányítását. Ez egy államférfi, egy kivételes személyiség megnyilvánulása lenne. Mindig újat és váratlant kell húzni. nem szabad, hogy az események az ellenség (mert Orbán ellenség, nem ellenfél) logikája és forgatókönyve szerint haladjanak. Néha csak azért is jó valami váratlant húzni, hogy kimozdítsuk erről a sínről az eseményeket. Aki felborította a jól kitalált forgatókönyvet, utána az irányít. Belesimulni ebbe a bandába egy Gyurcsánynak nagyon ciki. Járni az Orbán által kijelölt utat. Nagyon gáz. Ennél az október 23-i közös megmozdulásnál, ami most lesz, nyomorultabb rendezvényt még nem látott a világ.

Nem vagyok gazdag ember, nincs is annyi pénzem, de bárkivel fogadok 10 millió forintba, hogy utólag Gyurcsány azt fogja mondani, hogy ez lett volna a helyes, ezt kellett volna csinálni. Úgy jártunk, mint a pápai expressz, hogy lekéstük vele az összes csatlakozást. Azért merek fogadni, mert így lesz, és nyerek 10 millió forintot. Korábban is voltak ilyen javaslataim, akkor is megmondtam, hogy megbánja, elszalasztja, és ha fogadtam volna, minden egyes alkalommal megnyertem volna. Ma már gazdag ember lennék. Lehet, hogy fogadóirodát kellene nyitnom.

Figyelem, figyelem, az 1. vágányra gyorsvonat érkezik, amely nem áll meg, hanem elsöpör mindent, ami az útjába kerül. A 12. vágányra másfél óra múlva a tegnapi személyvonat érkezik Pápáról, a mellékvágányok mellett a gazosban tessék vigyázni.

Melyiken ülsz, Feri?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (50 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +82 ( 96 szavazatból)
Bartus László: A pápai gyors, 4.8 out of 5 based on 50 ratings

  • Hozzászólások(82)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

82 Reader’s Comments

  1. E.Csaba
    Bartus László ezt már körbejárta itt minden oldalról, többször. Itt van egyik írása a sok közül.
    http://nepszava.com/2012/09/velemeny/bojkott.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Szirmai

    Kedvelem Bartus írásait, ha tehetem mindet elolvasom (a z általad linkeltet is olvastam), mert mélyen egyetértek vele, a bojkottal is (annak levezetésével), de ez egy minden mást felülíró ideális úgymond “tökéletes” megoldás lenne, ami a valóságban nem létezik. Többször felmerül Bartus írásában szinte önkéntelenül, hogy a bojkottáló pártokról többesszámban beszél, például:

    “Csináljon Orbán egy csaló és hazug választási rendszert, induljon el rajta egyedül (karöltve jobbikos náci testvéreivel vagy nélkülük), és győzzön 100 százalékban, legyen három harmada. Uralkodjon a semmi felett. Tartson fenn egy olyan parlamentet, amelyben ő van egyedül és a hűbéresei, vazallusai.”

    Az egy párt által véghezvitt “bojkott” nekem hasonló probléma, mint az E14-MSZP “ellenzéki szövetség”, amely jó hangzik ,de nem ér semmit, vagy az LMP különutas politikája, nagyon “derék”, de úgy tűnik, hogy “rossz” vége lesz számukra.Szóval egy egy párt által favorizált bojkottnak kicsi az esélye.Gyurcsány jó politikus, talpon maradt, de nem varázsló..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  3. E.Csaba

    Vannak dolgok amiket ki kell mondani akkor is ha a tömeg ennek ellene van. Ki kell mert az élet nem végtelen, nem mindegy, hogy hány évet dobunk ki belőle a diktatúra szemétdombjára. Aki a NER-el bemegy a parlamentbe az része a NER-nek, az nem ellenzéki.
    A demokratáknak most fel kell mászni a Sierra Maestra-ra, el kell kezdeni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  4. Szirmai

    Sajnos egyet kell értenem, de én amondóvónék, hogy ésszel kell mászni, mert ha megcsúszik a kezünk és el kezdünk zuhanni, a “kollégák”, “harcostársak” nem kapnának utánunk, hanem közönnyel végignéznék a puszulásunkat..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  5. Illetve nem puszulásunkat, hanem pusztulásunkat:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  6. @telekis:

    a “döntés” és a “nem döntés” közötti leglényegesebb különbség az, hogy a döntést csak akkor lehet értékelni, ha egyáltalán meghozzák azt. Utólag derül ki, hogy helyes volt-e, vagy sem. A helyesnek bizonyult döntést nem kell megmagyarázni. Ami nem volt helyes, abból pedig le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és a következő döntés meghozatala előtt azokat figyelembe kell venni. (Amúgy “tisztán” jó vagy rossz döntés ritkán van, inkább “leginkább jónak”, illetve a “leginkább rossznak” bizonyult döntések léteznek).
    .
    A “nem döntés” legnagyobb veszélye, hogy az így viselkedő vezető feladja a folyamatok befolyásolásának lehetőségét, és ezzel rossz vezetőnek bizonyul (ez az ú.n. “lassez faire” – magyarul: “hagy menjen, majd csak lesz valahogy” – típusú vezetés). Az elmulastott döntések következményeit sokkal nehezebb felismerni, mint akár egy rossz döntését.
    .
    Még egy dolog: a vezetői döntés kötelező kényszere egyáltalán nem azt jelenti, hogy a döntést mindenfajta átgondolás, előzetes elemzés nélkül, villámgyorsan kell meghozni. Vannak gyors döntést igénylő helyzetek is, de ey tervszerűen gondolkodó és ésszerűen cselekvő vezető esetében ez viszonylag ritka. Más kérdés, hogy a kiváló vezetők (velük született adottságaik, széles látókörük és tapasztalataik okán) ilyen, gyors döntést igénylő helyzetekben is többnyire “leginkább jó” döntéseket hoznak.
    .
    Elnézést, ha fejtegetésem túl “szakmaira” sikerült, dehát én sem tudok néha kibújni a bőrömből… :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  7. Tény: a passzív rezisztencia ‘48 dolgában is zsákutcának bizonyult…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. E. Csaba! A bojkott stratégiájáról: http://www.hetedikkiado.hu/news/a-bojkott-racionalitasa/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  9. Sokáig úgy volt, hogy ha egy repülőgép dugóhúzóba került, akkor az menthetetlenül lezuhant. Míg rá nem jött valaki, hogy olyan kormánymozdulatokat kell csinálni, amelyek ellentmondanak a józan észnek és a pilóta beidegződéseinek. (Addig a dugóhúzóból csak az tudott kijönni, aki nem tudott repülni. A helyes, azaz helytelen, de célszerű mozdulatokat később minden pilótával megtanították.) Honnan jutott ez most eszembe?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  10. nemóvatos: De.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. http://dk365.hu/kongresszus3/data/kong_3_kredo_web.pdf
    Ezt kis kiegészítéssel fogadta el a kongresszus – be lesz dolgozva az alulról építkezés demokratikus módja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  12. E. Csaba 10:31

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Szóról szóra ezért könyörgök már ki tudja mióta!!! De nem ,az istennek se akar válaszolni rá SOHA, SENKI.( hogy sülne ez el a GYAKORLATBAN , mik lennének a következményei , ki profitálna belőle és miért.?….)???)Persze olyan válaszok már voltak ,hogy majd az ükunokámnak jó lesz.Tényleg?? Jaj,de jó! Meg vagyok nyugodva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  13. Neked5gigabájt

    Botka László:
    Klubrádióban tegnap:
    „Gyurcsány Ferenc olyan elfogadhatatlan feltételeket támasztott az együttműködésben, hogy az nem tudtuk elfogadni”
    Botka László az ATV-n:
    „Reméljük, hogy azok az emberek, akik az Orbán rendszert le akarják váltani, belátják, hogy a legnagyobb pártra kell szavazni”…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. Ahogy az egész MSZP, úgy Botka is rosszul van összerakva. Miféle elfogadhatatlan feltételekről beszél? Akkor Tóbiás egy Hoppál-Zsigó
    szinvonalú dumát adott elő az Egyenes Beszédben. De nem is baj ,legalább Gyurcsány szabadon kreativkodhat egy kicsit. Szerintem az MSZP ,de főleg az Együtt nagyon pofára fog esni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  15. Neked5gigabájt

    Magyon kedvelem Bartus László irásait, nem egy jóslata,amit adott cikknél kissé tulzottnak gondoltam (pld. az ellenzéki médiáról) később beigazolódott. A bojkottal egyetértve azt gondolom, ez ma még nem lehetséges, ugyanis az összes ellenzéki párt részvételével lenne értelme. Abba meg a többi párt nem fog belemenni, kizártnak tartom, hogy az Mszp, és a többi akik jó fizetésért elücsörögnének akár ellenzékben is, csatlakoznának a DK-hoz bojkottálni a választásokat (ld. Botka nyolatkozat, eggyel feljebb.) ha pedig a DK egyedül bvojkottálná azt az aljas választást ami lesz, csak sajátmagát amortizálná le. A bojkottnak, Orbán aljas rendszere ellen radikálisan fellépni ebben a végletekig megosztott országban, ahol a zemberek egy része diadalittasan békemenetel,és a kifosztott, elkeseredett nép még mindig tűri amit ezek a férgek művelnek velük, az országgal, szerintem ma még nem jött el az ideje. Kizárt, hogy a DK ne ismerte volna fel, hogy itt tisztességes választãsok nem lesznek, hogy Gyurcsány ezt az országpusztitó férget ne ismerné annyira, hogy a legkisebb kétségei lennének hogy minden idők legocsmányabb választása jön. De a társadalom még mindig tűr és nagyon sokan reménykednek, mert elhitetik velûk, hogy ez az aljas banda leváltható, még nem érett meg arra, hogy elkergesse ezeket a szemeteket, azt hiszi mãr csak a választásokig kell kibírni.. És majd akkor, amikor szembesülnek vele, hogy hiu ábránd volt, lesz akkora az elkeseredés és a düh, hogy ezek a férgek még négy évig a nyakukon maradnak, hogy akkor érik meg a helyzet az orbáni mocsok eltakaritására,a népharag akkor lesz elsöprő erejű és Gyurcsánynak akkor jön el az ideje – talán. Kiváncsi lennék, Bartus urnak erről mi a véleménye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  16. Neked

    Ugyanazt mondom ,amit te az utolsó mondatodban. De itt nem csak arról lesz szó ,hogy a nép akkor jön rá ,hogy nekik konyec , hanem az egész világ (még mi is) tátott szájjal és elborzadva fogja nézni a csuti horda performanszát , amit ezek művelni fognak . Ahhoz képest Baja csak egy babazsúr volt. És ezek fognak igy egyszerre összeadódni + a totális csupaszseggűség!!!Egyszerre fog leesni a tantusz kint és itthon is . Durva lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  17. Neked5gigabájt

    Vikmeki: igen, igy gondolom én is. Ma még nincs meg az a radikãlis tömeg, aminek Gyurcsány az élére állhatna, ezért volt kénytelen beállni a sorba. Majd a 2014es választás felrázza a tömeget, akkor szembesül vele, hogy Orbán nem leváltható, csak elkergetni lehet. És – szerintem – Gyurcsány ezzel tisztában van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  18. Neked5gigabájt
    “A bojkottal egyetértve azt gondolom, ez ma még nem lehetséges, ugyanis az összes ellenzéki párt részvételével lenne értelme.”
    Jelenleg a DK tűnik az egyetlen ellenzéki pártnak. Mesterházy-Bajnai elfogadva a NER választási komédiáját készül az “ellenzéki” díszmajom szerepre. Ők lesznek azok a NER-en belül akikre Orbán majd rámutathat, hogy lám nekünk ilyen is van, és persze ők lesznek azok akik soha semmibe egy mukkot sem szólhatnak be. Kussolnak, hóvégen meg fizetés. Tehát, ha a DK elutasítja a NER-es cirkuszt, akkor az összes ellenzéki párt elutasította, mert nincs több.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  19. Neked5gigabájt

    Szirmai: ez igaz. De a z a tömeg, aki a kormányváltásra vár, nem mind a DK mögött áll, nem egységes:, sokan nem ismerték fel, amit B.L ír a mai ellenzékről. Majd 2014 ráébreszti őket. A DK szimpatizánsai sokan vannak, de nem elegen. Még.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  20. Úgy vélem: éppen annyira haszontalan, sőt kifejezetten káros akár a mostani állapotok okozta reménytelenség felett, akár az “összefogottak” álságos, sunyi taktikázásán hosszasan fanyalogni, siránkozni vagy háborogni, miként a bojkott célszerűségén meditálni, mert azzal legfeljebb a tespedtség, a letargia érzése erősödik a pesszimizmusra hajlamosakban, de választási győzelemhez semmiképpen nem vezethet.
    .
    Számomra vitathatatlan: azon túl, hogy minden alkalmat megragadva meg mind hangosabban és pőrébben kell világgá kiáltani, leleplezni a jobbos-balos előbbiek galádságát, igenis a választásokon való részvételre kell biztatni minden változást akarót.
    Méghozzá azzal az egyértelmű és minél szikárabb – akár mantraszerűvé csupaszított – felszólítással, jelszóval, hogy a még meg sem szerzett koncon már marakodó “szövetségesek” helyett a DK mögé kell állnia az ellenzéki szavazóknak, s akkor igenis le lehet váltani a hatalmukkal gátlástalanul visszaélő regnálókat!
    .
    Ez lényegében olyan kétfrontos harcot feltételez, amelyhez nem a másik kettő, hanem mi rendelkezünk könnyen konkretizálható/adatolható argumentációval.
    És ezek tekintetében nem kell szépelegni, keményen oda kell vágni – azokkal és nekik egyaránt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  21. Kedves Iksz,

    ne haragudjon, de ezek a durva bejegyzései sértik az alapszabályt. Kérem, moderálja saját magát, hogy ne kelljen nekünk moderálni a bejegyzéseit. Köszönettel, Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Nem sok olyan cikke van Bartus Lacinak, amellyel nem értek egyet. Ez az, bár itt is akadnak gondolatok, amelyeket el kell fogadnom.
    Szerintem az alaphelyzetben van a tévedés. Gyurcsány késlekedésének oka nem a pápai gyors, de nem is a csillagjegye miatt volt. Mert ugy inkább a korábbi múlasztrásairól van itt szó?
    Az a körülmény maradt ki az alaphelyzet vizsgálatából, hogy minelnöksége idején nem voltak megbízható társai, JÓ TANÁCSADÓI, de volt egy rakás gáncsoskodó a háttérbandából.
    Én úgy látom, hogy ma nagyon tudatosan, a helyzetét valóságosan értékelve, taktikusan cselekszik. Ezért tart ma ott, hogy választásokról beszél – hiszen kell legyen megoldása a választás tisztaságára. És hiszem, hogy ha nem tudja (tudják) a választást tisztábatenni, akkor következik a bojkott. De ehhez ma a DK kevés, partnere pedig ebben nincs. Ezt fentebb mások is így írták.
    A mai helyzetben eddig még nem késett – szerintem. Azt gondolom, hogy azért nem, mert ma MINŐSÉGI TANÁCSADÓI vannak.
    Nem fog tehát elkésni, mert akkor és akkorát fog lépni, amit a kellően beérlelt helyzetben lehetséges lesz.
    23-án nem tudom, hogy mi lesz. Meghirdetett célja az erő demonstrálása. Ezért kezdeményezte a közös ünneplést, mert az ő még kicsi “tömege” nem lesz képes demonstrálni. Én tudom, hogy bár Gyurcsány hívta a többieket is az együttre, de az e14 már korábban kezdett szervezni. Én is E14 buszon megyek fel Pestre, bár a DK-val szimpatizálok. Dehát ez egy közös demonstrálás!!!
    Nem hinném, hogy 23-án egy bárki által előadott szózat alapján megjön 2 millió ember esze, és belátja, hogy ki mögé kell állni. Azt sem hiszem, hogy aznap indul a népharag. Ahhoz még a népis, de a harag is kevés.
    Nagyon fontosnak látom azonban a dk menetelését (én módszert is látok benne), amellyel megszerezhetik az emberek döntő többségének szimpátiáját, és amely elég lesz arra, hogy – majdan belátva és beláttatva a választás értelmetlenségét – a bojkottra váltanak. De addigra a Bajnai különítményt és az mszp “sokaságát” is meg kell szerezni. Hogy ez valamelyest a színpadon is jelentős lehet, azt nem vitatom, de nem ott fog eldőlni.
    ——–
    Jogászka!
    Azt hiszem sosem sértettem itt meg senkit, meg tán máshol sem. De most adnék neked egy tanácsot, ami sérthet is, ha nem érted:
    Ha valakinek esze is van, akkor az inkább arra hallgasson, ne az önérzetére. Több sikere lesz.

    Geyza
    Említetted az üzletemberedet. Jó példa. Gyurcsány is ilyesvalaki. Az a jó, hogy neki már nem a Szigetvári adja a tanácsokat.
    —-
    Eagle.
    Szerinted Gyurcsánynak kell diktálni a tempót. Én is ezt várom tőle. Viszont úgy gondolom, hogy ahhoz erő is kell, de úgy látom, hogy még nincs, de lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  23. http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/333305_retteges_es_felelem
    Rettegés és félelem
    Herényi Károly 2013.10.15

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  24. gets
    Becsületére legyen mondva Herényinek,tárgyilagos cikk. Jó a meglátása,és becsülendő, hogy ki is mondja. Pedig neki aztán nem érdeke Gyurcsány fényezése, de tárgyilagosan utal rá,hogy egyedül ő az esélyes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  25. http://andrassew.blogspot.hu/2013/10/szines-lapocskak.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  26. latyapatya

    23.-án ne Pestre menjél ( ott a” békemenet” lesz) ,hanem Budára.
    ( Tudod…, a hé paraszt…….!) Még időben szóltam.
    És tudod mit énekelt Hofi : Megmondtam előre ,hogy fel ne menj a tetőre.
    (nem baj ha más nem érti……)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  27. Mikor kell indulni? Mi a jó időzítés? Mi a jó kezdés?Mi az amit deklarálni kell most? Izgalmas kérdések.

    Érdekes volt Tóth Zoltán választási szakértő nyilatkozata tegnap este az ATV-ben.

    Megfelel-e a törvényes feltételeknek. az MSZP, amely bűnszövetkezet jogutódja az Alaptörvény szerint?

    Idézet az Alaptörvényből:
    “U) cikk15
    (1) Az 1990-ben lezajlott első szabad választások révén a nemzet akaratából létrehozott, a jog uralmán alapuló állami berendezkedés és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlenek. A Magyar Szocialista Munkáspárt és jogelődei, valamint a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott egyéb politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak

    i) mindazokért a köztörvényes bűncselekményekért, amelyeket politikai indítékból követtek el, és amelyeket az igazságszolgáltatás politikai indítékból nem üldözött.
    A demokratikus átmenet során a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjaként jogi elismerést nyert politikai szervezetek a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként is osztoznak elődjeik felelősségében.”

    Megfelel – e így a törvényes feltételeknek a választáson való induláshoz egy bűnszervezet jogutódja?

    Idézet a választási törvényből:

    ” 132. § Az illetékes választási bizottság minden, a törvényes feltételeknek megfelelő jelölő szervezetet, jelöltet, illetve listát – legkésőbb a bejelentését követő harmadik napon – nyilvántartásba vesz.
    133. § (1) A választási iroda a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában, a bejelentett jelölt adatait a központi névjegyzékben ellenőrzi.
    (2) A választási bizottság visszautasítja a jelölő szervezet, a jelölt, illetve a lista nyilvántartásba vételét, ha bejelentése a törvényes feltételeknek nem felel meg.”

    Kizárható ezen jogszabályok alapján az MSZP-E14 pártszövetség?
    Nem vagyok jogász de ez elégséges alap lehet adott pillanatban.

    Szabad-e ilyen igazságtalan jogi feltételek mellett nekimenni a választásoknak?

    Versenyképes -e az ellenzék az mikrobuszokkal, figyelő autóval, tűzifával és mobiltelefonokkal és más el nem ítélt csalási manipulációkkal szemben ?
    Igazságtalan választási törvény, hatalmi arrogancia és megfélemlítés, csalások sorozata.
    Nem sok ez így együtt?

    Akkor tehát illegitim az Alaptörvény ? Illegitim az új választási törvény?
    Miként is kell időzíteni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  28. A magyar nemzet nevet viselő szennylap irja: Szanyi börtönbe vagy elmegyógyintézetbe küldené Gyurcsányt, Puch is megszólalt: Gyurcsány vikágéletében hülyeségeket beszélt… És ezekkel akar Gyurcsány összefogni, közös ünneplést… A facebookon találtam:
    Egyszerűen értelmezhetetlen, úgy tűnik az MSZP prominensei Puch László és Szanyi Tibor átveszi (vagy folytatja(?)) Gyurcsány Ferenc karaktergyilkolászását.
    Világos is, hogy az MNO és a Hír TV azonnal kap is az alkalmon és rúg még rgy nagyot GYF-be…….
    Igen szelektív a hallás minden oldalon!!!!! Elfelejtik, hogy Gyurcsány volt az, aki tiszta vizet akart önteni a pohárba és a pártpénzekkel való elszámoltatást kezdeményezte.
    A 14.-ei nyilatkozatával sem „nekirontott” az MSZP-nek, hanem csak sejtetett.
    Valószínű az érintettek találva érezték magukat és visszatámadtak, a gusztustalan kifejezés enyhe a mód jellemzésére.
    „„Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk” – ezt mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Újságírók Országos Szövetsége belpolitikai szakosztályának pódiumbeszélgetésén október 14-én este, de a korábbi szocialista pártfinanszírozásról többet nem mondott. Gyurcsány 2007 és 2009 között töltötte be az MSZP elnöki posztját.”
    http://mno.hu/belfold/gyurcsany-o

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  29. Eagle 2013. október 15. kedd 01:40
    Most olvastam és remeknek találtam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  30. Szirmai 2013. október 15. kedd 11:31
    Ez tetszett!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  31. Kedves Bartus László! Sok mindenben igazad van. Gyurcsány valóban rengeteg hibát követett el. Volt, amivel elkésett, volt, amit elsietett. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy ő az egyetlen ellenzéki politikus, aki legyőzheti Orbán Viktort. Gyurcsány sokat fejlődött, tanult saját hibáiból, és ellentétben a többi ellenzéki politikussal, elutasítja a gyáva kompromisszumokat. Lehet, sőt kell is őt kritizálni, de mögé kell állni, ha meg akarunk szabadulni attól a lábszagú, ócska gengszterbandától, amely most az orránál fogva vezeti a magyar népet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos