Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vendéghy Kornél: Egyiptom elmúlt másfél éve 2013. augusztus 21. szerda 17:41

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Csaknem három évtizedes uralkodás után Hoszni Mubarak 2011. február 11-én lemondott. A lemondás oka a 2011 elején kezdődött, nagy tömegeket megmozgató tüntetéssorozat volt. A tüntetések során számos tüntető meghalt — mint később kiderült, ennek felelőse nem Mubarak volt, hanem a Hamász és a Hezbollah fegyveresei. Végül Obama telefonon távozásra szólította fel Mubarakot. Az amerikai elnök a Muzulmán Testvériség melletti 13 millió aláírással indokolta villámgyors támogatását. (Összehasonlításként: a Morsi ellen szerveződött Tamarod a későbbi Morsi-ellenes tüntetések során 22 millió aláírást gyűjtött Morsi ellen.)

A Mubarak távozását követő választáson, Egyiptom első (egyes sajtóhírekben vitatott tisztaságú) demokratikus választásán 1,73% fölénnyel a Mubarak alatt betiltott Muzulmán Testvériség győzött, és annak jelöltje, a tüntetéssorozat alatt korábban Mubarak által bebörtönzött, majd a Hamász és a Hezbollah fegyveresei által kiszabadított Mohammed Morsi.

A Muzulmán Testvériség

Az 1928-ban alakult Muzulmán Testvériség egy “pán-iszlám vallási, politikai és társadalmi” mozgalom, amelynek célja az, hogy kizárólag a Korán és a Szunna (Mohamed példája és hagyományai) határozza meg a muszlimok családi, egyéni, közösségi életét, valamint államának működését.

Nem célom itt ismertetni az iszlám kőbe vésett és változtathatatlan célkitűzéseit és gyakorlatát; akit érdekel, utána olvashat többek között itt, itt és itt. Annyit azonban fontos megjegyezni, hogy (1) az iszlám minden hívő számára kötelezően előírja a dzsihádot; (2) a dzsihád célja az iszlám terjesztése, és (3) a hitetlennek három választása van: vagy áttér, vagy meghal (ha nem a „Könyv népe” — keresztény vagy zsidó) vagy dimmi (másodrendű polgár) lesz (ha a „Könyv népe”). Az iszlám részét képező saria, az iszlám jog minden ember alkotta jognál előbbre való.

Ez tehát a Morsit támogató szervezet célja. Maga Morsi 2010-ben több beszédében kifejtette, mit tart kívánatosnak: , “Testvéreim, sose felejtsük el, hogy ápoljuk gyermekeinkben és unokáinkban a cionisták, a zsidók elleni gyűlöletet”; az egyiptomi gyerekeknek „gyűlöletből kell táplálkozniuk, a gyűlöletnek folytatódnia kell. A gyűlöletnek folytatódnia kell Allahért, és imádásának formájaként”; a zsidók „vérszívók”, „majmok és disznók leszármazottai”. (Ez utóbbival Morsi csak Mohamed prófétát idézte – szó szerint.)

Morsi gazdasági csődje

Morsi egy minden szempontból megosztott Egyiptom élére került. A már jóval hatalomra jutása előtt kezdődött mély gazdasági válság megoldására azonban semmilyen terve nem volt, annak ellenére, hogy a Muzulmán Testvériségnek évei voltak a hatalomátvételre való felkészülésre. Anélkül akart IMF-hitelt szerezni, hogy előtte visszafogta volna az állami kiadásokat, sőt, Mubarak 3,2 milliárdos hitelkérelmét 4,8 milliárd dollárra emelte. Majd a németekhez és az oroszokhoz fordult, de a semmiért cserébe ők sem adtak pénzt.

Mindeközben rendszeressé vált az utcai erőszak, a más vallásúak, elsősorban a koptok üldözése, visszazuhant az idegenforgalom (amely Mubarak alatt a GDP 10%-át adta és 3 millió munkahelyet biztosított), a valutatartalékok 2/3-dal csökkentek, a földgáz-import egyre problémásabbá vált, egyre többször kellett kényszerből lekapcsolni az áramszolgáltatást, autósorok kígyóztak a benzinkutaknál, és a lakosság elkezdett élelmiszert és vizet felvásárolni.

Morsi a gazdaság bajainak orvoslása helyett a politikát tartotta fontosabbnak. Intézkedéseivel azonban maga ellen fordította a társadalom és az állam nagy részét, és nem volt pénze az indulatok lecsillapítására.

Ez a csődhelyzet vezetett az újabb tüntetéshullámhoz, majd végül a katonai hatalomátvételhez.

Morsi az utolsó pillanatig számított az Egyesült Államok támogatására, de Abdel Fattah el-Sisi, az egyiptomi fegyveres erők főparancsnoka egyrészt elszánt volt (Morsi az eltávolítását tervezte), másrészt Szaúd-Arábia akkora pénzügyi támogatást biztosított neki, hogy nyugodtan figyelmen kívül hagyhatta az Egyesült Államokból érkező egyre idegesebb és keményebb jelzéseket, többek között az amerikai segély felfüggesztésével való fenyegetést (augusztus 19-én megtörtént).

Morsi bukása után

A katonai vezetés hatalomátvétele után azonnal jöttek a Muzulmán Testvériség által szervezett tüntetések, amelyek célja Morsi hatalomba való visszahelyezése volt. Ezek a tüntetések korántsem voltak olyan békések, mint ahogy a világsajtó jelentős része beállította. A tüntetők között kézi és automata lőfegyverekkel felszerelt militánsok is voltak, akik lőttek a rendőrökre és a katonákra, fegyvereket raktároztak, megkínozták a távozni akaró aktivistákat.

Mindeközben tudtak időt szakítani arra is, hogy dühüket kitöltsék a koptokon és más keresztényeken. Hosszú lenne felsorolni, hány katolikus templom, intézmény és más épület esett az iszlámista erőszak áldozatául – mindössze az elmúlt HÁROM nap alatt. (Ez az erőszakhullám nem váltotta ki Amerika rosszallását.)

A hadsereg vaskézzel látott neki a Muzulmán Testvériség kiszorításának. A szervezet számos tagját megölték, felső vezetőségének nagy részét bebörtönözték, és a szervezet törvényen kívül helyezését fontolgatják.

Jelenleg úgy tűnik, a hadsereg kézben tartja a helyzetet, és Kairóban kezd az élet visszatérni a szokásos kerékvágásba. Az üldözött kopt kisebbség megbékéltetésére Sisi bejelentette, hogy újjá fogja építtetni a lerombolt kopt templomokat. Sőt, arra is van példa, hogy muszlimok templomokat, keresztények mecseteket védenek meg.

A helyzet azonban még messze nem nyugodt. Az országban nemrég megalakult Ansar Al Sharia iszlámista csoport Egyiptom elleni dzsiháddal fenyegetőzik Az EU ismételten Morsi hatalomba való visszahelyezésére szólította fel az egyiptomi vezetést (ez érdekesen egybecseng a Testvériség követelésével). Ayman al-Zawahri, az al-Kaida vezetője arra szólítja fel a Muzulmán Testvériséget, hogy demokrácia helyett az ország sariával történő irányítását tűzze ki célul. Az iszlám egyik világszerte legtekintélyesebb imámja, Dr. Yusuf al- Qaradawi felszólította a világ muszlimjait, hogy jöjjenek Egyiptomba dzsihádot vívni.

Egyiptom és a demokrácia

Röviden: Egyiptom nem demokrácia. Soha nem is volt az, és a térségben ez az államforma enyhén szólva nem jellemző. Morsi kormányzása sem tekinthető demokráciának, sokkal inkább a saria-irányította Egyiptom megvalósítási kísérletének. Ezért nemigen van értelme „derékba tört demokráciáról”, „szüntelenül, előremenetelő demokratikus folyamatok”-ról beszélni. A legjobb, amiben reménykedni lehet, az az, hogy a hadsereg stabilizálja és működőképessé teszi az országot és helyreállítja a belső békét. Ez azonban nem valósulhat meg a Muszlim Testvériség égisze alatt, amint azt az elmúlt másfél év meggyőzően bebizonyította.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +16 ( 18 szavazatból)
Vendéghy Kornél: Egyiptom elmúlt másfél éve, 4.6 out of 5 based on 11 ratings

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

54 Reader’s Comments

  1. http://www.atv.hu/videok/video-20130821-obama-es-az-ensz-bt-is-onmersekletet-surget
    A Híróra vendége Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  2. Obama külpolitikailag teljesen el van tájolva. Védi a legortodoxabb muszlimokat miközben a keresztényeket odadobja áldozatként a vadaknak. Izraelt inti önmérsékletre és halogatja az Irán elleni lépéseket. Mire észbe kap késő lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  3. Egyáltalán nem értem se az EU-t , se Amerikát, se a nyugatot.
    Állandóan bedőlnek az iszlamistáknak, Sziriában lényegében az
    al -kaidát támogatják. A “török orbán” Erdogant is. Ezeknek elment a józan eszük . Igazat adok ,mire észbe kapnak már késő lesz. Az iszlam-nácik minden gesztust ,engedményt és kompromisszumot , KIZÁRÓLAG a gyengeség jelének tekintenek ,és napról napra pofátlanabbak lesznek. Ez az Ashton egy seggfej.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  4. Az iszlám célkitűzései ismertek, a Muslim Brotherhoodé kevésbé. Íme:
    .
    http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=4475
    .
    Sajnos nincs magyar fordítása, és nem könnyű, igen dagályos szöveg, de érdemes nekiállni. Hajmeresztő, hogy erről az 1982- ben megjelent útitervről senki nem beszél, pedig nyilvános, és a mai napig vállat a Bortherhood által. Rémisztő, hogy a jó 70 százaléka már megvalósult – a végeredmény persze nem lesz meg, de kérdés, hogy az euro- atlanti világ ébredéséig mekkora károkat fognak okozni.
    .
    Nógrádi György szerint le lesz szeletelve a Brotherhood – Egyiptomban, de a világban ott marad, terjengő pestisként, fedőszervezetek sokaságával. Az összes iszlámnáci közösség lényegében ezt az utitervet valósítja meg, még ha nem is Bortherhood tag, vagy fedőszervezet, akkor is.
    .
    Egyiptomban pedig nem lesz rend, mert a lakosság 30 százaléka jelenleg is Brotherhood- hívő, akiket ráadásul a többi iszlámnáci szervezet is hergel folyamatosan, mindenhonnan.
    .
    Nem lehet kiirtani, bebörtönözni egy 90 milliós ország 30 százalékát. Akkor most mi lesz?
    .
    Aki erre tudja a választ, annak alighanem ott a kezében a Bölcsek Köve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  5. Kmm…

    Nógrádi mint biztonságpolitikai szakértő…

    hát feltalálja a kanálban a mélyedést, bárkinek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. http://dzsihad.blog.hu/2007/05/23/a_muzulman_testveriseg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Iszlamistákkal nincs demokrácia, ez már bebizonyosodott Algériában is a kilencvenes években. Jobb már eleve kimondani ezt, minthogy parlamentben elfogadni kisebbségben őket, s ha netán választást nyernek akkor meg katonai úton kelljen eltávolítást végezni sok vérontással. Ők ellenségei lennének minden szekuláris államrendnek, tehát nem lehetne egy olyan általánosan elfogadott alkotmányt létrehozni, amelyik garantálná egy demokratikus jogállam alapjait. Ha meg kezdetben el is fogadnának egy ilyent, hatalomra kerülés után rögtön nekiállnának megváltoztatni. Nem egy alkotmányos rendben megférő politikai nézetek, hanem halálos ellenségek állnak szemben ezekben az országokban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  8. Ha az emberiség nem tanult, főleg nem okult a történelemből, akkor az megismétli önmagát, míg az ember meg nem tanulja, hogy mikor kellene tennie, mikor kellene fellépnie, hogy csírájában elfojtsa azt amit már sokszor engedett kibontakozni!
    Einstein:
    “A világot nem a gonosz fogja elpusztítani, hanem azok, akik végignézik a gonoszságot és nem csinálnak semmit!”
    “Azt nem tudom, hogy a III. vh-t milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a IV. vh-t biztosan botokkal és kövekkel.”
    Szóval az alapoktól fogja kezdeni az emberiség a történelem tanulását….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. lvb:
    .
    - Ez mind igaz, de francot se érünk vele, mert a civilizált világ vezéreinek kellene ezt kimondania. Ehelyett marhaságokat beszélnek, közhelyes hülyeségeket mondanak (békés út a járható egyedül, az erőszak nem old meg semmit, tessék azonnal abbahagyni, stb).
    És egyszerűen elnéznek olyan, létező, iszlamisták által felvállalt, nyilvános dokumentumok felett, mint a Brotherhood Project, a Hamasz, vagy a PFSZ alapító levelei.
    .
    Mintha nem ezek volnának a mérvadóak a muszlim többség számára, mintha jól láthatóan nem az ezekben foglaltak szerint élnének- halnának. Mintha mindez nem a valaha létezett egyik legelborultabb eszmerendszer egyik fertelmes, és gyakorlatba átültetett produktuma volna, hanem valami buta gyerek alkalmi félrelépése, ami elnézhető, nem veszélyes.
    .
    OK, értem én, hogy az igazság kimondása komoly felelősséget tenne a civilizált világ népvezéreinek nyakába, de pont erre volna szükség. Nem pedig arra, hogy egymást mérgesgázzal, kannibálokkal, drog- és emberkereskedőkkel, stb. irtó bandáknak, népségeknek olyanokat mondjanak, hogy “az erőszak nem old meg semmit”, meg hogy “ejnye, hát miért nem éltek békében”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  10. Barry1, meg a Többiek !
    *
    “…Az iszlám nácik minden gesztust KIZÁRÓLAG a gyengeség jelének tekintenek…”- írod.
    Nem ismerős véletlenül ez a jelenség, illetve ez a mentalitás ? Engem speciel a Fid SS-nácik politikai felfogására enged következtetni.
    *
    A TV-ben szereplő Fid SS-közeli elemzők (“politológusok”) gyakran jutnak el oda a fejtegetéseikben, hogy igaza van annak a politikának amely, ha gyakorlója, még ha személyes érdekében is, de kihasználja politikai ellenfele gyengeségét és megfojtja azt. Hisz’ a cél szentesíti az eszközt… A politika pedig öncél… [Sajnos ebben sok műsorvezető is széttárt karokkal az egyetértéséről biztosítja az ilyeneket, hogy úgymond > "a politika márcsak ilyen"]
    *
    A politológus olyan mint ha egy sebészhez mész minden panaszoddal. Ha a füledre panaszkodsz, levágja, ha nyelvedre, kivágja… Önmagáért a szakterületéért él… A maga nemében ő is csak szakbarbár, mint a politikai elemző.
    *
    Tiszta machiavellizmus, ahol persze “a cél” véletlenül sem a néptömegek jóléte, de annál inkább a megrendelő hatalmon lévők és az oligarchia megerősítése az elért pozícióikban.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. És még ez, egyelőre:
    .
    “…Iszlamistákkal nincs demokrácia, ez már bebizonyosodott Algériában is a kilencvenes években…”
    .
    - Ez annyira igaz, hogy ennek félremagyarázásához már tényleg jól fejlett elmebajra van szükség. Nem csak Algériában, hanem minden muszlim területen ugyanez történik, leszámítva talán Indonéziát.
    .
    Nagyon ritkán, de néha szabad választás van iszlamistáéknál, mi történik? Ugyanaz:
    .
    - Tömeggyilkos bandákat, terrorgengeket, kannibálokat, vagy tehetetlen senkiket tesznek maguk fölé. Palesztinok, Algéria, Egyiptom – nem sok példa van, de kb. ennyire érettek politikailag. Minél eszeveszettebb fenevad van a közelben, az átlag iszlamista annál biztosabban fogja imádni. Ha lehet, meg is választja.
    .
    Mit lehet tenni ilyenekkel?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. Az egyiptomban történtek nagyszerűen megmutatják, mennyire nélkülözhetetlen a választásos országokban egy olyan erő, amely közbeszól, ha a győztes mást akar ráeröltetni a közösségre, mint amivel kampányolt. Az USA és az EU nagy tévedése, hogy nem veszi észre, éppen az a demokrácia farbarúgása, amível a szélsőséges iszlám (és persze Orbán) próbálkozott/próbálkozik. Mindkét nyomulás a nyugati értékrend nagy ellensége. Ideje lenne észrevenni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  13. Ez az írás nem az iszlámról szól, hanem bármilyen vallási fanatizmusról meg persze a nacionalizmusról. Ilyen az erőltetett katolicizmus is nagy magyarkodással összekötve. A legtöbb áldozatot követelő háborúk vallási okok miatt robbantak ki. Jó lenne kicsit a házunk táján is söprögetni!
    .
    Valahol mélyen megértem ezeket a fanatistákat, hiszen ott ülnek a homoktenger közepén, dolgozni nem tudnak semmit (mondjuk nem is akarnak), így tehát – csak hogy legyen valamilyen elfoglaltságuk szerveződnek, és szervezetten utálnak mindenkit. Ja és gyakorlatoznak.
    .
    Valahogy nekem ez egybecseng a gárda (illetve a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület), valamint a “nemzeti érzelmű” magyarok utálkozásával, és gyakorlatozgatásával. Munka nincs, unatkoznak, kitalálni maguktól nem tudnak semmit, így hát utálkoznak és gyűlölködnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. bmk:
    .
    “..Ez az írás nem az iszlámról szól, hanem bármilyen vallási fanatizmusról meg persze a nacionalizmusról…”
    .
    - Téves, ez az írás a Muslim Brotherhoodról szól, ami önmagában is egy rendkívül szélsőséges iszlamista banda. Az iszlám pedig alapvetően önmagában is egy szélsőséges ideológia. Akkor ne tessék azt mondani, hogy ez a cikk nem az iszlámról szól. Arról szól közvetetten, közvetlenül meg egy szélsőséges iszlamista szervezetről.
    .
    “..Ilyen az erőltetett katolicizmus is nagy magyarkodással összekötve…”
    .
    - Igaz, de itt most Egyiptomról van szó, ahol egy szélsőséges ideológia még szélsőségesebb képviselői, kb. 40 millióan csak abban az egy országban éppen lángba akarják borítani a régiót. Ha jól látom, sikerrel. Azért ettől a “magyarkodás” fényévekre van, és ott is marad.
    .
    “.. A legtöbb áldozatot követelő háborúk vallási okok miatt robbantak ki. Jó lenne kicsit a házunk táján is söprögetni!…”
    .
    - Fene tudja… a II. VH pl. nem vallási, hanem részben úgynevezett “vallási funkciót betöltő szélsőséges ideológia” miatt tört ki. Több, súlyos oka is volt, de ez a legfőbb.
    .
    A háztáji söprögetés pedig megtörtént, ha ez a megjegyzés a katolikus és ref. egyházakra vonatkozott; könyvek, szakirodalmak ezrei szólnak ezek mindenkori, történelmi és egyéb bűneiről.
    .
    “…Valahol mélyen megértem ezeket a fanatistákat…”
    .
    - OK, ez is igaz. De attól még veszélyesek a teljes régióra, sőt, az egész civilizált világra is. Nem csak a keresztény gyökerű országokra, de a hindukra, buddhistákra is.
    .
    “…Valahogy nekem ez egybecseng a gárda (illetve a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület), valamint a “nemzeti érzelmű” magyarok utálkozásával…”
    .
    - És minden más lúzer népségég őrjöngésével, bárhol a világon – kiváltképp, ha az a népség saját hibájából lúzer. Ez már tisztán szociál- pszichopatológia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  15. vontolla:
    .
    “..Az egyiptomban történtek nagyszerűen megmutatják, mennyire nélkülözhetetlen a választásos országokban egy olyan erő, amely közbeszól, ha a győztes mást akar ráeröltetni a közösségre, mint amivel kampányolt…”
    .
    - Azért azt iszlámnácizmus immár 93 éves története ennél többre mutat, a Brotherhood 84 éves története meg pláne.
    .
    Főleg, hogy a Brotherhood már nagyon sok éve tudjuk, mivel kampányol, és ennek tudatában választotta meg ezt az iszlámnáci bandát az egyiptomi nép többsége. Most élvezhetik határtalan bölcsességük eredményét. Azt sem tudják, mit akarnak, csak azt remélem, hogy a hadseregben nem fog kitörni valami9féle iszlamista lázadás, bár ennek a lehetősége nem nagy. Aztán kialakít a sereg ott egy durva diktatúrát, másképpen ezekkel nem lehet kommunikálni.
    .
    Soha nem volt ez másképp az iszlamistákkal, az iszlám kezdete óta. Ezek csak a durva erőszakból értenek. Bármi, ami ennél kevesebb, az átlag muszlim szemében a gyengeség, a behódolás jele, amitől még jobban vérszemet kapnak.
    .
    Soha nem volt ez másképp.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  16. És tényleg tessék ezt mindenkinek elolvasni, vagy lefordítani (de nem a googletranslatorral):
    .
    http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=4475
    .
    Létfontosságú, ha valaki meg akarja érteni a Brotherhoodot. Ahogy ez is, és ez magyar nyelvű:
    .
    http://dzsihad.blog.hu/2007/05/23/a_muzulman_testveriseg
    .
    Ahogy ez is:
    .
    http://www.dzsihadfigyelo.com/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. @eldrad
    Ezidáig autokratikus vezetők tartottak rájuk fegyvert, de elsöpörte őket az arab tavasz vagy az még az iraki háború Szaddamot. Most pedig Szíriában is úgy néz ki Asszad rezsimje fogta vissza őket. Viszont igazán ezek a megbuktatott vezetők (az utóbbi kivételevel) sem szálltak szembe a vallásos-fasiszta ideológiával, és kívülről csak az erőszak látszott, Európában kevesen értették mi folyik ott. A konfliktust szerintem már át kellene terelni szellemi szintre is, persze a nyugati politikusok nem mernek iszlámellenesnek tűnni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  18. Kedves Eldrad, emlékezzünk, MiVEL kampányolt Morsi. Masszívan hangoztatta, szó sincs Irán típusú jövőről. Tehát becsapta a választókat. Kapott egy évet – MERT MILYEN SZÉP A DEMOKRÁCIA -, lehullt az álarc. Ez köszönhető annak, hogy ott van egy “felügyelő” bácsi, megfelelő eszközökkel. Az elzavart hamisjátékos reakciója jól megmutatja, mi várt volna Egyiptomra.
    Fontosabbnak érzem a történések üzenetét Európának, benne különösen nekünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. vontolla:
    .
    “…emlékezzünk, MiVEL kampányolt Morsi. Masszívan hangoztatta, szó sincs Irán típusú jövőről. Tehát becsapta a választókat…”
    .
    - Mivel kampányolt? Ócska, teljesíthetetlen szociális demagógiával, kb. mint orKbán, zsirinonvszky, vagy a hasonló elmebeteg szörnyetegek bárhol a világban – ahol van egyáltalán szabad/ részben szabad kampány.
    .
    Amúgy meg tök mindegy, mivel kampányolt, mivel egy olyan szervezetnek volt az egyik helyi nagyfejese, mely kezdettől fogva szélsőséges volt. Ez a szervezet (a Brotherhood) soha nem rejtette céljait, így szavazótábora pontosan tudta, kikre- mire szavaz. Mármint, a szociális demagógián kívül.
    .
    “…Fontosabbnak érzem a történések üzenetét Európának, benne különösen nekünk…”
    .
    - Ez az üzenet már régen ismert, csak a fő döntéshozók nem akarják meglátni. Mert amit akkor tenniük kellene, az nem volna “politikailag korrekt”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  20. lvb:
    .
    “…igazán ezek a megbuktatott vezetők (az utóbbi kivételevel) sem szálltak szembe a vallásos-fasiszta ideológiával…”
    .
    - Jaj, dehogynem.
    .
    Egyiptomban pl. nasszer uralkodása óta (1952) vadássza az állam az iszlámnácikat. Más kérdés, hoigy kirtani ezt nem lehet, mert akkor irthatná az összes arab diktátor a saját népének 40- 80 százalékát.
    .
    Irakban husszein ugyanezt tette: kegyetlenül eltiporta az iszlámnácikat, ahogy asszad és bandája is Szíriában. De kadafi is ugyanezt tette, vagy a mindenkori marokkói királyok is a II. VH után, és sorolhatnám. A khomeini előtti Irán is jó példa lehet erre, ahogy arra is, miért van bukásra ítélve mindenhol az ilyesmi, és hová fajulhat.
    .
    Hogy nem sikerült fizikálisan megsemmisíteni sz iszlámnácikat sehol az iszlám világban, azt fentebb írtam, miért van. A teljes kiirtás eképp’ soha nem is lehetett a célja még a legkegyetlenebb diktátornak sem, legfeljebb a teljes bekussoltatásuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  21. “legfeljebb a teljes bekussoltatásuk”
    Épp ez lenne a lényeg. A fasiszta, náci, és hasonló ideológiákkal szemben a legszigorúbb tiltást kellene bevezetni, szigorú büntetésekkel. Aki nem hagy fel a terjesztésével, attól meg kellene vonni a nyilvános megszólalás jogát. Akár hosszú időre, 10-20 évre, visszaesők esetében életfogytiglan is. Az ilyen alapon szerveződő közösségeket fel kellene oszlatni, és nem csak jog szerint, hanem fizikailag is: rendszeres felügyelettel megakadályozni összegyűlésüket, ellenőrizni, szükség esetén elvágni a kommunikációs csatornákat. Ez NORMÁL ESETBEN ellenkezik a szólás- és gyülekezési szabadsággal, csakhogy a szabadság eltiprására szövetkező emberektől meg lehet, és szükség esetén meg is kell vonni ezeket a jogokat. Például egyéb esetekben is emberek bezárhatók (megvonható tűlük fizikai szabadságuk), emberek eltilthatók a politikai jogok gyakorlásától. pl. választásokon indulástól, kampányolástól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  22. Valahol ezt olvastam (kb.): Alki demokratikus alapjog ellen támad, azt ne illesse meg az az alapjog.
    Tehát ha pl. valaki a szólásszabadság ellen akar propagandát folytatni, azt ne illesse meg a szólásszabadság joga.
    Szerintem jó ötlet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Ide másolom a Metazin tömör cikk előzetesét. Igen jól megfogta a lényeget, nem?
    “A demokratikusnak minősített egyiptomi választásokon győztes Muzulmán Testvériség a demokráciával össze nem egyeztethető rendszert kezdett kiépíteni, s ezt a kísérletet antidemokratikus eszközökkel fojtja el a hadsereg. A nyugati világ zavarban van.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. girbegurba:
    .
    “…A fasiszta, náci, és hasonló ideológiákkal szemben a legszigorúbb tiltást kellene bevezetni…”
    .
    - Naná, de most képzeld el, ez hogy lenne kivitelezhető az euro- atlanti világban.
    .
    Északnyugat- Európában több tízmillió iszlámnáci van, szerintem a muszlimok többsége ugyanis iszlámnáci, vagy szimpatizáns. Még azok közül is sokan ilyenek, vagy ezekhez húznak, akikről nem is feltételeznéd még személyes ismeretség után sem – egy ideig.
    És ÉNY Európa tele van terrorista és terrortámogató fedőszervezetekkel, nyílt államellenes propaganda van a nagyvárosok mecseteiben, rendszeres és módszeres erőszak az “őslakossággal” szemben, legyen az helyi néger, fehér, ázsiai, tök mindegy (főleg fehérek ellen), a börtönök tele vannak iszlamistákkal, arabokkal, törökökkel – hogy lehet ennek véget vetni?
    .
    Lehet, de az nem, volna túl demokratikus megoldás. Itt a paradoxon, hogy a demokráciát DEMOKRATIKUS ESZKÖZÖKKEL aláásó bandákat demokratikusan nem lehet eltakarítani.
    .
    Komplett agyrém.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  25. vontolla:
    .
    - Zavarban van emiatt az euro- atlanti világ – besz…rás, mintha nem ugyanez történt volna a II. VH előtt. Mintha az összes kannibál diktatúra csak úgy lehullott volna az égből a gyarmati korszak végétől kezdve, a mai napig, alapos előzmények nélkül – szerte a világon.
    .
    Ilyen nincs, és mégis van…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  26. Jó Eldrad: :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Eldrad,
    Biztos alábecsülöm a helyzet komolyságát.
    De, ha jól értem, a technikai kivitelezés gondjaitól eltekintve egyetértesz azzal, amit írtam.
    Talán nem mind iszlámnáci, aki annak látszik. Az iszlám is fejlődőképes, mint ahogy a kereszténység is, ahogy pl. a reformáció is lezajlott, sőt, a katolikus prédikációk sem olyan vadak, mint amit az iszlámról hallunk. Elsősorban a vad, militáns térítés és hódítás szószólóit kellene megakadályozni eszméik terjesztésében, akkor a békés iszlamisták kerekedhetnének felül.
    Lehet, hogy késő, de más utat nem látok járhatónak.
    (Még az lenne egy lehetséges út, hogy az iszlám által uralt világon belül alakulna ki egy militáns reformista szekta, mint a protestánsok a keresztény Európában. Persze ennek feltételeit sem látom.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. girbegurba (2013. augusztus 22. csütörtök 21:21)
    “Az iszlám is fejlődőképes”
    — Sajnos nem. A Korán, a Szira és a Hadísz minden szava Allahtól adatott, igaz, tökéletes és végleges. Aki valóban hithű muszlim, betű szerint hiszi és követi a fenti Trilógia minden betűjét — immár 1400 éve. Minden hithű muszlim életcélja Mohamed életének utánzása. Ahogy valaki megfogalmazta: “létezik mérsékelt muszlim, de nincs mérsékelt iszlám.”
    2013. VI. 22. — Erdogan: “The Term “Moderate Islam” Is Ugly And Offensive; There Is No Moderate Islam; Islam Is Islam”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  29. girbegurba:
    .
    - Hogy van- e “mérsékelt iszlám”, és hogy mennyire fejlődőképes ideológia ez?
    .
    Na, ha tudni akarod, olvass sok mindent Bernard Lewis professzortól, korábbi Rostoványi Zsolt könyvek is jók. AJánlom Kiss Álmos Péter cikkeit, előadásait is figyelmedbe (ezek a legjobbak; néz meg a neten, ki ő, és döntsd el, mennyire hiteles forrás). A híres dán szakpszichológus, Nicolai Sennels magyarra fordított írásai is nagyon jól megmutatják, mi a gond az iszlámhívőkkel, és az iszlámmal.
    .
    Én erről nem írok most semmit, mert annak idején ezeket a köröket évekig futottuk más fórumokon, teljesen kielemezve a témát. Mondhatni, életre szóló élmény volt.
    .
    Vannak kitűnően szerkesztett netes oldalak a témában, sőt, szakújságírók által jegyzettek is. Ha érdekel, megadok párat – többsége angol nyelvű. És nem, nem “iszlamofób” egyik sem, még mielőtt valaki beszólna, hanem tényeltáró szakmai munkák.
    .
    Röviden, az én meglátásom is ez, hogy mérsékelt iszlám nincs, legfeljebb mérsékelt muszlim.
    .
    Jaj, és ezt mindenkinek, is ajánlom a téma iránt érdeklődőknek:
    .
    http://www.meforum.org/984/miert-vesztik-el-az-arabok-a-haboruikat
    .
    Ez is sok mindent megmagyaráz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  30. Meg fogom nézni a közölt linkeket. (A legutolsót, a meforum/984-et, már korábban olvastam.)
    Abból indultam ki, hogy e vallási formációk soha nem véglegesek, együtt változnak az általános környezettel (hatnak is rá).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  31. “…e vallási formációk soha nem véglegesek, együtt változnak az általános környezettel …”
    .
    - Az iszlám pofátlanság és erőszak nem változik – legfeljebb romlik. Nézd meg, a középkorban valóban ők voltak a civilizáció letéteményesei (nagyrészt), de ennek meg a 14. században vége szakadt, persze ennek is oka van (egy vallási doktrina alkalmazása).
    .
    Ami a világhódító, véres terveiket illeti, azok viszont még abban az időszakban sem változtak. A kizárólagos politikai attitűd a hódítás, mások kifosztása, alávetése, a világ leigázása volt, a világméretű kalifátus létrehozása. Azóta sem változott ez az általános iszlamista elv, nem csoda, hogy az átlag muszlim egyformán tekinti célpontnak Európát, Észak- Amerikát, Ausztráliát, Afrikát, Ázsiát – Indiát, Thaiföldet, stb. Mindent.
    .
    Szóval, baromi nagyot téved, aki azt hiszi, hogy az átlag iszlamista csakis Izrael meg a Zusákok miatt van felpörögve- nem, nekik minden kell. Hogy ennek a realitása mennyi, az más kérdés, de akkor is rengeteg kárt okoztak már ezzel.
    .
    Az egyik fő probléma, hogy az iszlám gondolkodás egyszerűen képtelen elvonatkoztatni a régmúlt történéseit a jelentől. Nekik az 1000 évvel ezelőtti állapot is élő valóság, és ehhez ragaszkodnak. Persze, az már rég nincs úgy, ezért őrjöngenek, tombolnak, nekik ugyanis Az KELL, és kész. Mint amikor egy nagyon buta gyerekkel közlik, hogy mikulás nincs, az meg irtóra begurul, ez kb. ugyanez a mentalitás. Az átlag iszlamista számára természetes, hogy mindent, ahol ők valaha megvetették a lábukat, azt eleve vissza kell foglalni, mert az “már az övék”, a többit meg el kell foglalni. Így van a tudatukban is, hogy a világ két részre osztható:
    “Iszlám háza”, a Dar al- Islam, ahol már iszlám uralom van,
    “Háború háza”, a Dar al-Harb, ami még meghódításra vár.
    .
    Persze, ha megkérdeznek nyugatiak egy műveltebb muszlimot, ezt természetesen kidumálja, hogy ez csak “jelképes”, mert csak a hit BÉKÉS terjesztéséről van szó, de az utóbbi 1400 év és a jelenkor történései mintha mást mutatnának. Egy műveleten muszlim, azaz a többség viszont nyíltam megmondja, mit akarnak.
    .
    A folyamatos, erőszakos hódítás, a vegyük el mindenki másét, az alternatív valóságban élés, és a régmúlttól való elszakadásra való tökéletes képtelenség egyszerűen kitörölhetetlen az iszlamisták mentalitásából.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  32. Eldrad !
    *
    Az iszlám terjeszkedését az amőbához szoktam hasonlítani. Az is mindenhová betüremkedik, ahová csak teheti…
    *
    Ezért buták az USA és Oroszország politikusai, amikor ennek legalább a megfékezésében sem működnek együtt. Sőt…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  33. *
    Lássuk be azt is, hogy Bosznia is az iszlám amőba egyik nyúlványa. Bár az is igaz, hogy ma erőlködniük sem kell, “a nyugat” jól megvetett ággyal, kitárt karokkal építi magába az őt egyszer majd felfaló csápos szörnyeteget.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  34. “…Ezért buták az USA és Oroszország politikusai, amikor ennek legalább a megfékezésében sem működnek együtt…”
    .
    - Az ide kevés volna.
    .
    Mindenki kellene, az egész EU, USA, Kanada, a teljes British Commonwealth, Oroszo, Kína, az USA párti arab diktatúrák, mindenki. Katonai, civil, rendvédelmi együttmúködés, közös politika ennek a problémának a hatékony megoldására.
    .
    Mindennek az esélye kb. annyi, mint léghajóval eljutni a Marsra, még ha valami csoda által a teljes euro- atlanti világ észhez térne, és elkezdene “rendet tenni”.
    .
    És ez csak a probléma egyik része, mert hova tennének több millió főt, akiket ki kellene toloncolni? És hova toloncolnák őket, főleg akik már valamelyik ÉNY EU országban születtek?
    .
    Mondom, volna erre megoldás, de az rettentő következményekkel járna több fejletlen ország számára is, de az EU atlanti országok politikai szerkezetét is alapjaiban rengetné meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  35. Oroszokkal kapcsolatban aktuális:
    .
    http://www.atv.hu/kulfold/20130822-elarasztottak-sziriat-a-zsoldosok
    .
    “…Alekszandr Lukasevics elmondta: Moszkvát különösen aggasztja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő terrorista csoportok aktivizálódása a közel-keleti országban…”
    .
    - Na, remek. Aggódnak.
    .
    Akkor talán abba lehetne hagyniuk, hogy a nemzetközi fórumokon Oroszo. megakadályoz minden, szó szerint minden hatékony kezdeményezést, ami az ilyen “aggasztó” terrorgengek megfékezésére irányul. Függetlenül attól, ki a kezdeményező.
    .
    Még mindig azt hiszik, azokon a problémás, háborús területeken ők valaha is megvethetik a lábukat, ezért akadályoznak mindent és mindenkit, ahol csak lehet, hogy rendet tehessenek. Nekik, oroszoknak ugyan nincs sem elég katonai, sem gazdasági erejük, sem megfelelően szervezett adminisztrációjuk ehhez, de akkor más se menjen, így vannak vele. Dögöljön meg a szomszéd tehene is – ej, de ismerős bunkó- mentalitás ez…
    .
    Most meg “aggódnak”, de azért továbbra is tömik fegyverekkel a különféle terrorbandákat szerte a világon. De ők “aggódnak”.
    .
    Pedig az iszlámnácizmus rájuk is ugyanolyan veszélyes, mint Izraelre, USA- ra, Indiára, Fülöp- szigetekre, Afrika iszlámizmussal még nem teljesen lefertőzött területeire. DE nem. Ők egyfelől tömik fegyverekkel az iszlamista és ezekkel együttműködő terrorgengeket bárhol, másfelől meg “aggódnak”.
    .
    Marha állatok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  36. Amúgy meg, “Al Kaida” már nem létezik, rég szétverték a Zusákok, meg a szorosabb szövetségeseik.
    .
    Ez már csak egy gyűjtőnév, ami lefed a nemzetközi sajtóban minden tömeggyilkos iszlamista bandát.
    .
    Másrészt, pár agyhalott, nő- és sikerhiányos iszlámnácinál elgurul a gyógyszer, bárhol a világon. Alaposan betépnek, elindulnak, kiirtják az első óvodát, felrobbantják az első esküvői menetet vagy temetést, ami az útjukba akad, lehasítják a fejét az első embernek, akivel találkoznak, aztán ordítják, hogy ők az “alkaida”.
    .
    Így működik ma ez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  37. Eldrad (2013. augusztus 23. 11:14)
    “a középkorban valóban ők voltak a civilizáció letéteményesei”
    — A muszlimok nem a civilizáció letéteményesei, hanem megsemmisítői voltak, mint mindenhol, ahol uralomra jutottak.
    .
    Forrás:
    http://gatesofvienna.blogspot.hu/2012/09/a-rosetta-stone-for-bill-warner-part-6.html
    A videó alatt külön link a magyar feliratos változathoz.
    Az idézett állítás cáfolata 33:25-nél kezdődik (de az egész videót érdemes megnézni).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  38. Ego:
    .
    - Hidd el, engem nem kell meggyőzni az iszlamiszmus kártékonyságáról, és hogy mit művelet a mindenkori iszlámhívők a világban.
    .
    De azért rengeteg tudást vettek át, és hoztak létre középkori muszlim tudósok, melyek alighanem veszendőbe mentek volna az ő közvetítésük nélkül. Ókori görög, indiai, stb. tudomány, filozófia – egy csomó minden csak általuk maradt fent.
    .
    Társadalom- és politikatuományi mesterműveket ís írtak (pl. Ibn Khaldun), más kérdés, hogy ezek náluk csak elviek voltak, soha nem kerültek alkalmazásra.
    .
    De ez nem a tudósok hibája volt.
    .
    A Gates of Viennát jól ismerem, egyike az általam ajánlott netes oldalaknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  39. Eldrad (13:24): Ha megtörténne a jelzett koalíció, nem lenne reménytelen a förtelmes nyomulás megállítása A vakbuzgó tömegeket fanatizáló vallási vezetőket kellene hatástalanítani. Ez meg is történhetne, ha az érintett országok EGYYSÉGES bojkottal szembesülnének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  40. Komoly analógiát látok Egyiptom és Mo. közt.
    Ott is nyert valaki, aki demokratának hazudta magát, megválasztották, majd az egyháznak alárendelve magát lopakodó diktatúrát vezetett be, és hazavágta a gazdaságot, mivel ahhoz nem értenek, csak a prédikáláshoz.
    Ebből is látszik, hogy az egyháznak semmi keresnivalója nincs az állami gépezetben. A kettő váljon szét, más-más feladatuk van.
    Itthon újra összeköti magát az állam az egyházzal, lehet látni mi lesz ennek is a vége. A gazdasági helyzetünk romokban (triplabóvli), a felszín alatt forrong a nép.
    Egy lépésre vagyunk Egyiptom mögött…
    Ha valaki már írta ezt, akkor bocs, de nem olvastam el mindent.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  41. antifülke (2013. augusztus 23. 22:21)
    Egyetértek, kterjesztve az analógiát általában a fundamentalizmusra, legyen az vallási vagy politikai.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  42. Akit érdekel a téma:
    A Self-Study Course on Political Islam, Level 1 (Hungarian) – ingyenes
    politicalislam.com/store/special-interest-books/product/a-self-study-course-on-political-islam-level-1-hungarian//

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. “…Ha megtörténne a jelzett koalíció, nem lenne reménytelen a förtelmes nyomulás megállítása…”
    .
    - De nem történik meg, ezer és egy oka van, hadd ne részletezzem.
    .
    Szerintem az euro- atlanti világ fog lépni az ügyben, de az még nem most lesz, hanem amikor már a fél kontinens rájuk gyúlt.
    .
    Van egy kitűnő apokaliptikus film, az Ember gyermeke. Abban be van mutatva, hogy lehet elbánni nagy tömegű, ellenséges, és nem ellenséges, de nem kívánatos menekülttel, bevándorlóval. Milliókról van szó ott is.
    Teljesen más okból történik ez a filmben, totál más a háttér, de bemutatja az egyetlen módszert. Másik út nincs, és kész.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  44. Ego:
    .
    “…kiterjesztve az analógiát általában a fundamentalizmusra, legyen az vallási vagy politikai…”
    .

    - OK.
    .
    De mi van, ha az adott nép nagy része márpedig szélsőségesekre, őrültekre, tömeggyilkosokra akar szavazni, és ez ellen nincs mit tenni?
    .
    Hogy akarnád az ilyen népeket eltiltani saját őrületüktől?
    .
    Ez lehetetlen; az ilyen népeket hagyni kell a francba, egyék meg egymást – ha már egy brutális megszállást, és gyarmatosítást senki nem akar bevállalni, még ha minden eszköz megvolna rá, akkor sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  45. “..Komoly analógiát látok Egyiptom és Mo. közt…”
    .
    - Én is, de ez a párhuzam ott kezdődik, hogy mindkét nép lúzer, a saját hibájából. Egyéb problémák és hasonlóságok ebből adódnak, de ez igaz még jó sok egyéb népségre is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  46. Eldrad (2013. augusztus 24. 00:35)
    “De mi van, ha az adott nép nagy része márpedig szélsőségesekre, őrültekre, tömeggyilkosokra akar szavazni, (…)”
    — Az a nép végstádiumos beteg, ezért meghal. Remény addig van, amíg a rák kivágása után a maradék még túlél, és a túlélő még úgy érzi, érdemes élni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  47. Na igen, valami ilyesmi.
    .
    - Persze, ezt a “meghalást” nem úgy kell érteni, hogy akkor most kipurcan mindenki, hanem olyasmi lesz pl. Egyiptom esetében, mint ami szomáliában, kongóban, vagy valami más afrikai pokolkatlanban van.
    .
    MO esetében pedig lesüllyedés olyan koszovó, albánia, vagy bosznia szintre.
    .
    Mindez egyenlő a kipurcanással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  48. Életkép:
    .
    http://www.atv.hu/kulfold/20130823-ne-gyertek-ide-mondta-majd-mellbe-lottek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  49. Eldrad !
    *
    A közölt életkép(ed)ben az tetszik, hogy jól elválasztja a felszíni jelenségeket a háttérben meghúzódó hatalmi harctól. Azt az újságíró is jól látja, hogy “Testvérek” egy fanatikus, fundamentalista és dzsihádista népség, akiknek senki és semmi sem drága a “cél” elérése érdekében… Az áldozatok az ő szemükben pusztán a majdani új termést tápláló talajt, a humuszt jelentik…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  50. A kört már elbuktad, es minden érvedet megsemmisítettem. Tudd hogy mikor veszítettél, tudd hogy mikor okosabb befogni, csak hogy ne csinálj magadból hülyét. ;) BTW Az, hogy szabad választásokon nyert a muzulmán testvériség még nem jogosítja fel őket hogy fundamentalista diktatúrát csináljanak Egyiptomból ezért avatkozott be nagyon helyesen a hadsereg. Belőled most csak szimplán az amerika, és zsidóellenesség beszél nem a józan ész. :) Tényleg tudd, hogy mikor KELL elhallgatni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos