Ronai and Ronai
AMERIKAI

Richard Field: Hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika 2013. július 28. vasárnap 15:36

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Richard Field: Hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika

Az amerikai író, humorista Mark Twain híres tréfája, hogy háromféle hazugság létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika. Sajnos semmi tréfás nincs a Wall Street Journal múltheti, a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor első negyedéves gazdasági növekedésére vonatkozó túlzó állításait tartalmazó, kritika nélküli tudósításában.

Egy július 18-i, “Hungary Premier Credits his ‘Unorthodox’ Course for Economic Rebound” („A magyar miniszterelnök hisz a gazdaság fellendülését célzó „unortodox” folyamatban”) című cikkben a Wall Street Journal arról tudósít, hogy “Magyarország kilábal a válságból, a 2012-es csökkenést követően az idei év első három hónapjában nőtt a gazdaság.”

Meglepő módon, a cikkben megjelenített táblázatban, mely azt hivatott illusztrálni, hogy a magyar gazdaság „visszatért a gazdasági növekedés pályájára”, 2013 első negyedévre közel egy százalékos GDP csökkenés látható. Úgy tűnik, a szerzők nem vették figyelembe saját táblázatukat, nem is beszélve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált hivatalos on-line statisztikákról (www.ksh.hu). (Nem meglepő módon, a Wall Street Journal másnapi amerikai nyomtatott változatában megjelenő cikk a semlegesebb “Magyarország ragaszkodik az unortodox növekedési politikához” címet viselte.)

A KSH szerint, míg a szezonális ingadozásoktól megtisztított GDP 0.7%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, az előző év azonos időszakához képest 0.3%- kal csökkent. A nyers adatok alapján valójában 2013 első negyedévében a GDP 0,9%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Szóval mi is történik a magyar gazdasággal? A KSH honlapjáról letölthető “Statisztikai jelentés: Gazdaság és társadalom 2013 január-április” (VII. évfolyam 49. szám) adataiból ez látható:

1. „2013 I. negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye: 0,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.”

2. „2013 január-márciusában a bruttó hazai termék 91%-át adó belső kereslet – a másfél éves csökkenő tendenciát folytatva – 1,5%-kal maradt el az előző év azonos időszakától.”

3. „A belső kereslet közel hattizedét adó háztartások fogyasztási kiadása 2013 első három hónapjában 0,6%-kal mérséklődött az egy évvel korábbi szinthez képest.”

4. „A bruttó állóeszköz-felhalmozás volumenének zsugorodása tovább folytatódott, mértéke 2013 I. negyedévében 5,6% volt. A felhasználási tétel GDP-hez viszonyított aránya is csökkent: 13,0 % volt, ami 0,8 százalékpontos mérséklődést jelent a 2012 I. negyedévi értékhez viszonyítva.”

5. „Az év első három hónapjában a bruttó állóeszköz-felhalmozás nyolctizedét adó nemzetgazdasági beruházások volumene 8,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, amely az előző három év legnagyobb mértékű visszaesése.”

6. „A nemzetgazdasági ágak többségére a visszaesés volt a jellemző. A legnagyobb beruházó nemzetgazdasági ágakban csökkenés következett be. A feldolgozóiparban 13%-kal visszaesett a beruházási teljesítmény.”

7. „Az előző évi mérséklődést követően 2013 I. negyedévében 0,8%-kal csökkent a szolgáltató szektor teljesítménye.”

8. „Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásai … 20%-kal zsugorodtak.

9. „Január-áprilisban az ipari termelés volumene 1,2%-kal alacsonyabb volt, mint 2012 azonos időszakában, az értékesítés volumene a külpiacokra 2,9%-kal nagyobb, belföldre 4,o%-kal kisebb volt.”

Míg a cikkben leírtak szerint ugyan „A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított ipari termelés volumene áprilisban 1,2%-kal haladta meg az előző havit”, ezt ellensúlyozza ill. meghaladja az ipari termelés 2.1%-os csökkenése májusban. Továbbá nem jó gyakorlat széles körben nyilatkozatokat tenni a gazdaság állapotára vonatkozóan havi vagy negyedéves mutatók kisebb mértékű változásai alapján. A tendencia egyértelmű: Magyarországon mélyül a recesszió, míg más közép-európai országokban növekszik a GDP.

A gazdasági statisztikák csak a történet egyik felét mesélik el. A gazdaság 3 éve stagnál, párosulva Európa legmagasabb inflációjával (ami az unortodox, ügyfelekre továbbhárított, állandó jellegű banki és vállalati adók kivetésének eredménye), ez pedig azt okozta, hogy háromszor annyian élnek Magyarországon szegénységben és ötször annyian mélyszegénységben. Egy alig 10 milliós országban 4,3 millió főre tehető a szegények és 1,5 millió főre a mélyszegénységben élők száma.

Saját magát dicsőítő mondandójával Orbán Viktor magyar miniszterelnök, úgy tűnik, szándékosan félretájékoztatta a magyar gazdaság állapotáról a Wall Street Journalt. Miért?

A következő évi országgyűlési képviselő választás lesz az első, amikor a külföldön élő magyar származású emberek szavazhatnak, amennyiben először állampolgárságért folyamodnak és megszerzik azt. Ennek érdekében igazolniuk kell részbeni magyar származásukat, alapvető magyar nyelv ismeretüket. (Egyik ismerősöm esetében elegendő volt igazolni, hogy szülei Magyarországon születtek és tudnia kellett megfelelő ékezetekkel leírnia a nevét).

2010-ben az alacsony – különösen az akkor meglehetősen népszerűtlen Magyar Szocialista Párt hagyományos támogatói körében látott – részvétel miatt, a választókerületek egyharmada juttatta hozzá a Fidesz-t kétharmados parlamenti többséghez. Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint a választásra jogosultak 25%-a menne el szavazni, s közülük 45% szavazna biztosan a Fideszre a következő választáson. Az újonnan választási jogot szerző, külföldön élő és dolgozó embereket közvetlenül nem érintette a Fidesz kormány káros gazdaságpolitikája és valószínűleg a Fideszre szavaznak áprilisban, amennyiben a gazdasági és szociális helyzet nem romlik jelentősen addigra.

A kormányzat szerint az elmúlt 3 évben mintegy 360 ezer külföldön élő magyar származású kérelmezte és szerezte meg magyar állampolgárságát. Egy olyan országban, ahol csak 8 millió választójoggal rendelkező szavazó, s Európa egyik legalacsonyabb választási hajlandósága van, néhány százezer, a jelenleg hatalmon lévő – még ha oly népszerűtlen – pártra leadott külföldi szavazat elegendő lehet ahhoz, hogy újra megszerezze a hatalmat. Ez a szám könnyen felszökhet 500.000-re vagy talán egymillióra, attól függően, hogy a kormány a következő 9 hónapban hány embernek ad magyar állampolgárságot.

Orbán Viktornak és a Fidesznek elég lehet a választás megnyeréséhez az új szavazók meggyőzése arról, hogy a magyar gazdaság fordulóponthoz érkezett. Azonban, amíg a KSH továbbra is publikálja a riasztó statisztikákat és a nyugati újságok pontosan hivatkoznak azokra, nehéz lesz ennek ellenkezőjét elhitetni. Orbán Viktor szerencséjére nyilatkozatait nemcsak a kormány és a Fidesz által ellenőrzött sajtó, hanem tiszteletre méltó, konzervatív nyugati lapok – mint pl. a Wall Street Journal – is kritika nélkül közlik.

 

A szerző az Amerikai Ház Alapítvány elnöke. Az Amerikai Ház Alapítvány szegényeket segítő programokat szervez és finanszíroz Magyarországon

(www.americanhousefoundation.com,www.amerikaihazalapitvany.huwww.facebook.com/americanhousefoundation),

 

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (27 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +32 ( 34 szavazatból)
Richard Field: Hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika, 4.9 out of 5 based on 27 ratings

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Winston Churchill mondta (szabadon): csak annak a statisztikának hiszek amit én hamisítottam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (19 szavazatból)
  2. Ugye az írás – helyreigazítási célzattal – a Wall Street Journalnak küldött anyag, illetve annak magyarra fordított változata?
    .
    A helyreigazítás közzétételének a kivívása lenne a minimum elvárás. A maximum a hasonló interjúkat követően közzétett írások megjelenése előtt a tényadatok kontrollálása lenne, ha már mérvadó sajtótermékről van szó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (22 szavazatból)
  3. Unortodoxiában, mint tudjuk a negatív szám is emelkedés…..nem tudom valami közgazdasági szagértő nyilatkozta ezt valamikor nem régiben – azóta már biztosan magasabb beosztásba került, mert nálunk, itt Tündérországban, nem leesnek az ilyen magas tudásúak, hanem felfelé…..ráadásul a piros pöttyük is feljogosítja őket erre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  4. Richard Field
    Pedig szerintem az első verzió jobb volt, csak kissé hiányos: “„A magyar miniszterelnök A TÉNYEKKEL SZEMBEN hisz a gazdaság fellendülését célzó „unortodox” folyamatban”
    és miért lenne “semlegesebb” a “Magyarország ragaszkodik” verzió? Amely Orbánt az országgal azonosítja?
    Egy FT színvonlú laptól elvárható lenne, hogy szakmailag megjegyzésekkel lással el az ilyen nyilatkozatokat. Vagy azt is kritika nélkül közlik, ha Kim Dzsong Un hablatyol arról, hogy Észak-Korea jobban teljesít, és dögrováson levő kapitalista rendszerrel szemben náluk kiemelkedő az életszínvonal?
    Mert a kettő nagyjából pariban van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  5. Arról már nem is beszélve, hogy hagyják félrevezetni százezres magyar származású amerikai szavazót, és amerikai állampolgárokat vagy cégeket, akik esetleges külföldi befektetést fontolgatnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  6. Sajnos meg mindig ugy all, hogy vidaman megnyeri a jovoevi valasztasokat a nyikhaj viktor bandaja. Az anyaorszagban elo Magyaroktol nincs t birkabb nep a foldon .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  7. A külföldiek (jusztse külhoniak) szavazatai annyira ellenőrizhetetlenek – még az sem tudható, hányan regisztrálnak majd, hogy szinte indifferens, mit csinálunk mi itthon. Az eddig 1-2 nappal szemben 19(!) nap múlva kell majd csak kihirdetni a választás hivatalos eredményét – bőven lesz idő, hogy akár egész falvak a Pártot támogató szavazócédulája “kerüljön elő”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  8. @talalom
    2013. július 28. vasárnap
    23:10 bőven lesz idő, hogy akár egész falvak a Pártot támogató szavazócédulája “kerüljön elő”.
    Erről eszembe jut a demotivátor a romániai falu wiki-oldaláról: “Lakosság: 5 fő, Magyar lakosság: 8 fő”…
    Úgyhogy egyetértek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Úgy kell az EU-nak maguknak köszönhetik ,hogy magukra haragították a mi kis népnemzeti populista rezsiakrobata trafikmutyis zsebdiktátorunkat .

    Már megint jól kibabráltak magukkal az imperialisták .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  10. Ha nem itt élnék, én nem hinném el, hogy Cipolla köztünk él!

    Sajnos az ország azonosítása Orbánnal nem teljesen alaptalan: A vakság és a félelem alakítja ezt a “közös közösséget” a Kedves Vezetővel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Sajnos külföldön még mindig nem tudják, hogy ki Európa legnagyobb hantása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Sajnos ismerik már kül és belföldön is ezt a kelekótya bugrist ezért nincs bizalom az ország iránt ezért töpörödik zsugorodik az ország.

    Ki kell dobni a szemétdombra el kell zavarni ezt a selejtet helyre kell állítani a jogállamot és akkor okos gazdasági szakemberek előre vihetik az ország szekerét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Hazugsàg. Ezzel teljesen egyetértek. Csak az a nagy baj, hogy ezt a cikket mint több màs hasonlò cikket is àltalàban olyan emberek olvasnak el, akik amùgy is az Orbàn rezsim ellen fognak majd szavazni….S a többi pedig elhiszi, vagy el akarja hinni a hazugsàgokat. Ez a szomorù valòsàg Orbànisztànban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Gets
    Ez ismét jó volt.
    “Mindenkit legyőztünk magunk körül, mondja majd akkor is, amikor az első tömbnyi élelmiszerjegyét átveszi és csak este 10-ig, majd csak 9-ig lesz áramszolgáltatás a falujában. Hát legyen meg az ő akarata, mit lehet erre mondani!”
    Élelmiszerjegy már van. Tavaly nyáron sötét is volt, még fotók is keringtek a NET-en róla, este félhomályban botorkálhattak haza a budapesti lakosok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos