Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Trianon a jobboldal csődje 2013. június 3. hétfő 17:57

  • Hozzászólások(168)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Trianon a jobboldal csődje

Egy országnak egy csürhéje van, amely két részre oszlik: jobboldali és baloldali csürhére. A baloldal csürhéje ugyanolyan demagógiákon él, és ugyanolyan elfogultan viszonyul saját vezéreihez. Ez jól kifejeződik abban is, ahogyan pártállástól függetlenül a magyarok az “igazságtalan” Trianonhoz viszonyulnak. A baloldali és liberális pártok szimpatizánsai is azokat az önámító hazugságokat visszhangozzák Trianonról, mint a jobboldal csürhéje. Pedig Trianon a magyar jobboldal csődje és a magyar jobboldali nacionalizmus katasztrófája. Trianon a világ válasza a történelmi Magyarország hamis mítoszára, a “keresztény-nemzeti” nacionalizmus hazugságára, mindarra a sok bornírtságra, amely a megpuccsolt Alkotmány helyére került alaptörvényben van. Trianon fájdalmas azoknak, akik a határon túlra kerültek, és az elnyomó, kevély, gőgös magyar nemzetiségi politika miatti bosszú áldozatai lettek.

De az anyaország fájdalma soha nem volt őszinte. A magyarok még egymást sem sajnálták soha őszintén. Ez a nép igaz könnyet még nem hullajtott fennállása óta, legfeljebb a kocsmában, amikor önmagát sajnálta. A nacionalista hamis pátosz, az önsajnálat és az idegengyűlölet, a felsőbbrendűségi tudat siratta önmagát, de igaz könnyet egyetlen magyar emberért sem ejtett, ahogyan soha egyetlen magyar embert meg nem siratott azok közül sem, akik voltaképpen a trianoni hazugságok miatt vesztek a Don-kanyarnál és a II. világháborúban. A csaknem 500 ezer vidéki magyar zsidó is a trianoni hazugság áldozata, őket aztán főleg nem siratta meg senki, mert a hazug, beteg, nacionalista propaganda őket tartotta a felelősnek Trianonért.

A legnagyobb hazugság, amelyet a magyar jobboldali és baloldali csürhe egyaránt kikezdhetetlen tabuként tart számon, hogy a trianoni döntés “igazságtalan” volt. A trianoni döntés nem volt igazságtalan, nagyon is igazságos és jogos büntetése volt nemcsak a háborúban vesztes Magyarországnak, amely a Habsburg Monarchiának nem csupán egy nemzeti kisebbsége, hanem egyik uralkodó osztálya volt. Ezen kívül igazságos és jogos volt az elnyomó magyar nemzetiségi politikára adott válaszként, és jogosan akceptálta a magyar elnyomás alól menekülni kívánó nemzetiségek szabadságvágyát. Az nem indok, hogy a “történelmi Magyarország” jussaként a magyarok igényt tartottak olyan területekre is, amelyeken nem magyarok éltek. Az elszakított területek lakosságának kétharmada nem magyar volt, a magyaroknak legfeljebb az egyharmad arányban magyarlakta területekért fájhat a szívük.

Feltételezve, hogy a magyarok, akik “békemenetekben” masíroznak, hogy ők “nem lesznek gyarmat”, másokat sem akarnának gyarmatosítani. A trianoni döntés következményeként a határon túlra került magyarok is kisebbségek lettek. Benne volt a háborús vesztesnek kijáró büntetés (tetszettek volna nem háborúzni), és némi pedagógiai célzat is, hogy a magyarok tanulják meg, milyen a kisebbségi lét, és erre legalkalmasabb, ha olyan országokban kezdik a tanulást kisebbségiként, amelyek többségi lakosságát ők elnyomták. Nagy bölcsesség volt a döntésben, és Magyarország javát szolgálta volna, ha ezt megérti, és tanul belőle. Például kimaradhatott volna a náci népirtásból, és nem kellett volna a II. világháborúban részt venni, egymillió magyar ember halálát okozva. Azt kellett volna mondani, hogy igazságos a döntés, ha fájdalmas is (háborúk veszteseit ennél jobban is megbüntették már), elismerjük a hibáinkat, a bűneinket, bocsánatot kérünk miattuk, mostantól lemondunk a felsőbbrendűségről, a Kárpát-medencére vonatkozó kizárólagos igényünkről, megbecsülünk és tisztelünk másokat, és őket egyenrangúnak tekintjük akár egy közös birodalomban, akár nemzetállamokban élünk velük együtt. Ez a magyar jobboldaliság tartalmi változását jelentette volna, méghozzá úgy, hogy a nacionalizmus, az irredentizmus, a tekintélyelvűség és a felsőbbrendűséggel szemben a magyar jobboldaliság konzervatívvá válhatott volna, hovatovább az igazi kereszténység erényeit mutatva. Annak a pogány-barbár mentalitásnak, amivel a kacagányos urak tekintettek Isten más nemzetiségű teremtményeire, nagyjából annyi köze van a kereszténységhez, mint a Sátánnak. Magyarország soha nem volt keresztény, soha nem tért meg. A “kereszténységet” bunkósbotnak és kirekesztésre használó magyar jobboldal megmaradt agresszív, fenyegető, elnyomó, és csak az erőszak nyelvét ismerő bugris bunkónak. Jézus Krisztus ezzel szemben valami olyasmiről beszélt, hogy ő szelíd és alázatos szívű, és ha ezt megtanulják tőle, akkor nyugalmat talál a lelkük. A magyarok lelke soha nem talált nyugalmat, mert a felfuvalkodottság, a büszkeség, a mindenkit lenéző, becsmérlő nagyképűség megmaradt, és semmit nem változott. Az igazi csoda az, hogy ezekkel az összeférhetetlen és antihumánus tulajdonságokkal ez az ország egyáltalán még létezik. Vélhetően azért, mert nem kellett senkinek az a problémahalmaz, amely ezzel a néppel együtt jár.

Trianon a magyar jobboldal csődje, a magyar jobboldal politikájának következménye. Felháborító, hogy saját felelősségük elismerése , a ruhájuk megszaggatása helyett, a bűneik be nem ismerésének még külön ünnepet is szereznek. Hamut kellene szórni a fejükre, ehelyett hazudnak azoknak a szerencsétlen magyaroknak, akik a határon túlra kerültek miattuk, mintha őket szeretnék, vagy összetartoznának velük. Hazug minden szavuk. Ennek méltó intellektuális kifejezése a Trianon-dal, a Barackfa. Trianonban és a Trianon-napban ezek magukat szeretik, magukat ünneplik és magukat sajnálják, és nagy ívben tesznek azokra, akik a primitív nacionalizmusuk következményeként elveszítették a hazájukat. Ezek soha nem érezték át a tragédiát, mert akkor megrendültek volna, csak a giccset. Fel sem fogták igazán, hogy mit tettek, és hogy ez a határon kívül kerülteknek mit jelentett.

Saját felelősségük alól azzal bújnak ki, hogy Trianon igazságtalan volt. De kérdezzék meg a szlovákokat és a románokat, és azokat, akik többségben éltek az elszakított területeken, hogy amikor a háborúban vesztes Monarchiát feldarabolták, és Magyarországtól megmentették azokat a kisebbségeket, amelyekkel a magyarok rosszul bántak, az igazságos volt vagy nem? Voltak szlovák, román és szerb irredenták is, de volt magyar nemzetiségi politika, amely minden panaszt és igényt igazolt. A magyar nemzetállam mindig az erő nyelvén beszélt velük. Soha nem tekintette egyenlőnek őket. Nemcsak magyar szempontok vannak. Vannak objektív szempontok is, és másoknak is vannak szempontjaik. Tudomásul kellene venni, hogy az elszakított területeken élőknek csak egyharmada volt magyar, a másik kétharmad boldog volt, hogy elszakadhatott Magyarországtól. Ez a tragédia. Erről kellene beszélni. Erről ki tehet?

Tetszettek volna úgy bánni a kisebbségekkel, hogy azok otthonuknak és hazájuknak érezzék Magyarországot, egyenrangú polgárként élhessenek benne. Akik a döntés következtében elszakadtak Magyarországtól, azoknak ez tragédia. A háborúban vesztes történelmi Magyarországnak ez veszteség. De a felelősök nem a trianoni döntést meghozók, hanem a magyar arisztokrácia, a magyar nacionalista vezetők, jobboldali politikusok voltak. Trianon a magyar nemzetiségi politika, a magyar felsőbbrendűség mítoszának tragédiája, a magyar nacionalizmus következménye. Ami történt, az nem az igazságtalan döntés, hanem egy rossz politika eredménye. Bármilyen fájó a veszteség, a felelősség emiatt nem másé, hanem a magyaroké. Téves az a beállítás, hogy ártatlanul érte a magyarokat egy igazságtalan döntés. A magyarok ebben nem ártatlanok. Nem vették észre, hogy a jövő azoké, akik elismerik az emberi jogokat, és lemondanak a nemzeti fölényről. Nem csupán magyar szemmel kell nézni ezt a helyzetet, ahogyan a döntéshozók sem csak a magyar érdekeket vették figyelembe. Azt vették figyelembe legkevésbé, mert a magyarok ráadásul vesztesek is voltak. Éppen az a nemzeti gőg tette őket vesztesekké, hogy az osztrákok mellett ott feszíthettek a legyőzöttek oldalán, míg a közösen elnyomott nemzeti kisebbségek jogosan kérték azt, hogy most már szabadítsák fel őket e “keresztény” bunkók elnyomása alól.

Ezért ami a magyaroknak veszteség volt, az a magyarok által elnyomott kétharmadnak felszabadulás. Ez az igazán fájdalmas, és ez az igazi oka Trianonnak. Az eltelt idő alatt ezt kellett volna feldolgozni: megérteni saját felelősségünket, tanulni belőle, és békésen viszonyulni a környező országokhoz, ahol fordult a kocka, és most a magyarok lettek kisebbségben. Ilyen is lehet. Ezzel is együtt kell tudni élni. A szerencsétlen kívülrekedteknek kellett megfizetniük az árát a korábbi magyar nemzetiségi politikának, miután az elszenvedett hátrányok, a lenézés és megvetés, a megkülönböztetés miatt nekik fizettek meg az egykori kisebbségek, és rajtuk álltak bosszút. Tanulságos történet.

De ezt egy igazságtalan döntésnek beállítani, és benne a magyar felelősséget, az úri nemzeti Magyarország bűneit nem észrevenni, nem feldolgozni és nem tanulni belőlük, hazugság. A trianonozó Horthy-rendszer ennek a felfogásnak a nyomán vitte bele az országot egy még súlyosabb háborúba, méghozzá népirtó nácik oldalán, amelyet csak szégyellni lehet. Ennél nagyobb bűnt nem lehet elképzelni. Magyarországgal szemben ennél nagyobb bűnt senki nem követett el, és ez nem egy ember felelőssége, hanem a mértékadó magyar uralkodó körök, a magyar “nemzetalkotó osztályok” egyetértésével történt, úgyis mint a magyar identitás kifejeződése. Ez az igazi tragédia, amelynél már csak az a nagyobb, hogy ez az örökség nem múlt el, hanem tovább él, és jelenleg szilárd szélsőjobboldali, fasiszta és náci támogatással kormányoz. A kormányzása alapját erre az örökségre vezeti vissza, a magyar identitást továbbra is ezzel azonosítja, és ennek alapján követel magának kizárólagos jogot a kormányzásra. Ez a barbár, magyar ősbunkó identitás már nem csak más népeket, hanem saját magyar testvéreit is elnyomja, jogfosztott állapotban tartja, ha nem azonosul az ázsiai sztyeppékről hozott mentalitással. Ezek szittyák maradtak, és a 21. században ezzel a szittya mentalitással akarnak megélni civilizált népek között. A fehérvári huszárokat éneklő ősbunkó Orbán ezt nevezi “kereszténységnek”. Nemcsak barbár, buta is.

Nagy kérdés, hogy mikor szakítunk már ezzel az egyoldalú történelemszemlélettel, amely csak a döntés “igazságtalanságát” látja, és nem látja az okokat és a saját felelősségünket is. Nyilván, amikor majd piros hó esik. Ezeknek nem volt elég két elveszített háború, az országuk kétharmadának elvesztése, a népirtásban való részvétel (mindez a torz magyar jobboldaliságnak és az általuk képviselt magyar identitásnak köszönhető), ezek ugyanott folytatják, ahol az elődeik abbahagyták. Ezért menekül, aki tud, mert ezt a népet nem lehet civilizációval megszelidíteni, a felvilágosodás, a pogány kultúra rajta nem segít, bibliai módon megtérni nem akar, és csak a verésből ért. Ezek még lopni is csak úgy tudnak, ahogyan az ősember, hogy kinézi magának, ami megtetszik neki, odamegy és leüti a másikat egy bunkósbottal.

Identitásuk legfontosabb része Trianon. Trianon testesíti meg a magyar ősbunkóságot, mert annak a gyümölcse, és ezt ők büszkén tartják magasra: ezek vagyunk mi. A felelősök természetesen most is mások. Akkor is mindenki összefogott a magyarok ellen. Pedig a határon túlra került magyarok nem mások miatt, hanem az anyaország bűnei miatt kerültek idegen országok fennhatósága alá. Már akkor idejétmúlt a magyar szupremácia fenntartása. A békeszerződést Horthyék írták alá, esélyt sem láttak arra, hogy ezt megváltoztassák. A magyar parlamentben egy Rétvári nevű duplanulla azt hazudozza, hogy Magyarország az első világháború ellen volt, miközben mindvégig a háborút támogatta, a britek szerint nagyobb volt a felelősségük, mint az osztrákoké, mert jobban féltek saját nemzetiségeiktől, mint az osztrákok. Másrészt Horthyék  kifelé a saját hatalmukat is ennek elfogadásával legitimálták, utána pedig elkezdtek uszítani ellene. Nekik ez a “csavaros magyar észjárás”, ha valaki nem tudná. A jellemtelenség.

Orbán a Trianon-nappal ugyanazt a beteg, önző, buta politikát folytatja, amelynek következménye volt Trianon. Az egészet más nyakába varrni, csak az “igazságtalan” döntésre kenni mindent, ez a magyar lélek. Más az oka mindennek. Kár is lett volna tanulni, fejlődni, alkalmazkodni. Nem az elmaradottságban van a hiba, hanem a trianoni igazságtalanságban. Emiatt önsajnálatba esni, sebeinket nyalogatni, ez a tipikus magyar betegség. Egészséges ember és egészséges nép tanul a hibájából, ami történt, azt a háta mögé veti, és előre néz. Mások vették el. Erre a hazug érzületre épít az Orbán-rendszer is, minden uszítás erre a beteg lélekre játszik: valaki elvette, ezért nincs neked. Nem számít, hogy soha nem is volt a tied, esetleg használtaba kaptad, és nem bántál jól vele. Valaki mindig elveszi azt, ami a magyaroké, ezért nem mennek semmire. Nem tehetnek róla. Szőke Feri megnyugodhat, nem benne van a hiba. Ő szimbóluma ennek az identitásnak, nem véletlenül őrzi a Fidesz székházát. Elvette az Unió, a Nyugat, az amerikaiak, a bankok, az oroszok, a törökök, a tatárok, elvette a Gyurcsány, elvette az IMF, elvették a zsidók, az ország kétharmadát elvette Trianon, csak a sok magyar, az nem tehet semmiről.

Ezért tart itt az ország, ezért tűrnek meg egy diktatúrát, mert a fasiszták és a nácik mindig a frusztrációra és a bűnbakképzésre építenek. Miért is lázadnának fel a diktatúra ellen? Azonnal kiderülne, hogy nem más a hibás, verseny van, amelyben helyt kell állni. Sokkal kényelmesebb így, hogy rákenjük Európára, és eltartatjuk magunkat velük. Hitler is a német frusztrációra épített, és azért lehetett ő a Führer, mert ő volt a legfrusztráltabb. Ez volt benne a vonzó a sok frusztrált embernek, akiket felmentett saját felelősségük alól, és bűnbakot állított nekik, amitől megnyugodhattak. Orbán Viktor ugyanez, súlyosan beteg, frusztrált ember, aki a többi frusztrált beteget állítja maga mellé. Vallást csinál a frusztrációjukból és terjeszti közöttük a kórt. Minden beszéde a frusztrált magyarhoz szól, és őt menti fel. Nem véletlen, hogy az Orbán-rendszer elsőként a Trianon-törvényt szavazta meg, a nemzeti frusztráció szimbólumát. Ezzel meg is adták a jelet, az alaphangot, és azóta is ebből a beteg, frusztrált érzésből élnek, amelyből az össznépi antiszemitizmus, rasszizmus is táplálkozik. Horthy is erre épített, fasiszta utódja, Orbán Viktor is erre épít. A végeredmény ugyanaz lesz.

Ami a legszomorúbb, hogy a baloldal sem meri az “igazságtalanságról” szóló meséket megkérdőjelezni. Senki nem mer kiállni, hogy Trianon ugyan fájdalmas azoknak, akik a határon túlra kerültek, de az akkori döntés nem igazságtalan, hanem igazságos ítélet volt a magyar jobboldaliság tartalma, a nacionalizmus, a felsőbbrendűség, a kirekesztés és a hamis magyar identitás fölött. Trianon a világ üzenete és ítélete a kirekesztő, felsőbbrendű, nacionalista magyar identitás fölött, és felszólítás az emberségre, az alázatra, más népek és nemzetek megbecsülésére és tiszteletére, a befogadásra. Trianon ez a lecke, ezt kellene megtanulni. És ha nem tanulnak belőle, hanem hazudnak róla, akkor megismétlődhet. És már nem sok van, amit el lehet veszíteni. A nemzeti gőg ostobaság, azok az országok a sikeresek, amelyekben minden színű, vallású, fajú, nemzetiségű ember otthon érzi magát és egyenlő jogokkal bír. Aki a 21. században veri a mellét, hogy magyar, az hülye, azt a külvilág nem is érti.

Magyarországot az szereti, aki a népet felvilágosítja, a sebeit meggyógyítja, és nem felszaggatja, aki a trianoni kudarcélmény miatti önmarcangolásból, önsajnálatból kigyógyítja, és nem a hazugság savát önti az önmaga által vágott sebekbe. A frusztrált ember gyenge, ezért erőszakos. A frusztráció, de az attól való félelem is erőszakot szül és agressziót vált ki, befelé is, kifelé is. A frusztráció paranoiát okoz. Orvosi eset. Magyarországnak orvosra van szüksége, jelenleg kuruzslók kezelik. Orbán Viktor beteg ember, és beteggé teszi Magyarországot. Erőről beszél, de soha még ilyen gyenge ez az ország nem volt.

A trianoni ünnep olyan, mintha a betegnek felvágnák az ereit, hadd vérezzen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.1/5 (118 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +126 ( 178 szavazatból)
Bartus László: Trianon a jobboldal csődje, 4.1 out of 5 based on 118 ratings

  • Hozzászólások(168)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

168 Reader’s Comments

  1. Eagle
    Bár ott tartanánk!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  2. “(Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) … Az MSZP-nek 33 képviselője volt. Közülük senki sem vonult ki…”
    Nahát ez az, de nem úgy, ahogy gondoljátok. Azt vegyétek észre, hogy az MSzP már akkor is mennyire a nemzeti lózung hatása alá került. Aki lefekszik a nemzeti erőszaknak, attól nem várható a demokrácia és a jogállam védelme. A nácikat nem véletlenül hívják nemzeti szocialistáknak.
    (Persze, az MSzP nem náci és nem fasiszta. Viszont teljességgel védtelen, eszköztelen a fasiszta és náci eszmékel szemben, mert nincs világos értékítélete, eszmerendszere. Erre a mai helyzetnél jobb bizonyíték nem is kell. A fasiszta és náci eszmékkel szemben csak a szabadelvűség véd: az, hogy nem nem akarunk uralkodni mások felett, és magunk felett sem tűrjük, viszont partnereket szeretnénk magunk körül. Ebből azután következik a tulajdon tisztelete, a vállalkozás szabadsága, és a szólásszabadság, következik a szolidaritás, mert enélkül nincs partnerség, nincs tisztelet, és következnek a politikai cselekvéstér korlátai is.
    Aki csak pofázik a jólétről, és azt partnerség helyett kegyként akarja biztosítani, az idővel biztosan a fasizmus szolgája lesz, még ha korábban szocialista volt is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  3. girbegurba
    Jól példázza az igazságodat napjaink politikája.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  4. Egy normális országban (amiben még soha nem éltem), lehetne a múlt fájó sebeire emlékezni.
    Bűnbánattal, alázattal. Ez az a két szó amit nemcsak alakilag, de tartalmilag is meg kellene ismernünk.
    És nem a derékhajlító változatára gondolnék, hanem a megbántottak megkövetésére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  5. BKRS
    Érdekes gondolat… “Oszd meg és uralkodj”…Hm… Ez egy ismert mondás…
    Régen érlelődik bennem egy gondolat… (talán elgondolkodnak újságírók, és olvasók..)
    Nos:
    A Horn kormány után a TELJES politikai elit rádöbbent(!) hogy ebben az országban belátható időn belül nem lesz “kánaán”… Ezért meg kellet osztani az országot végletesen… (Ha ez Orbán ötlete volt, akkor Ő a zseni…:) Ez zseniális ötlet volt mert “e mögé bújva szinte mindent le lehet nyomni az emberek torkán… És persze a másik oldalra kenni… TÖKÉLETES ÖTLET, MERT TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK… Szörnyű leírni de mindkét oldal politikusai nem csinálnak mást mint “eljátsszák” ezt a végletes szembenállást…
    TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK….!!
    És akkor még arról nem is beszéltem, hogy lehet hogy ebben az újságírók is ugyanúgy benne vannak…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????
    Nos…?
    Kínos ezt olvasni…????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (20 szavazatból)
  6. Kedves admin !
    Munka van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  7. Bartus Úr!
    Ennek a cikknek a sok-sok mínuszából teljes bizonyossággal megállapítható, hogy amit írt az 1. teljesen igaz és pontos, 2. fontos, hogy azok, akik igazi hazafiaknak gondolják magukat helyesen lássák a történelmi tényeket, és végül 3. jó szándékból fakad minden szava, még akkor is, ha kissé dramatizálva van is.
    A mínuszolók feltehetően vezényszóra kerültek ide. Bár vannak jócskán olyanok is, akiknek tudatába beleégett a majd évszázados hazugság.
    Trianonnal kapcsolatos hamis gondolatok és érzések az öszödi beszédhez hasonlóak. Beleég még az egyébként rendes, becsületes emberek gondolkodásába is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (27 szavazatból)
  8. Gyöngyi Péter

    “Trianon a magyar jobboldal csődje és a magyar jobboldali nacionalizmus katasztrófája.”
    A legmesszebb menőkig egyetértek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (32 szavazatból)
  9. Gyöngyi Péter

    “A trianoni ünnep olyan, mintha a betegnek felvágnák az ereit, hadd vérezzen.”
    Baró jó a hasonlat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (21 szavazatból)
  10. gets
    Jó szemed van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  11. Gyöngyi Péter

    bumburi
    2013. június 3. hétfő
    19:24
    Csernok Attila

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  12. Gyöngyi Péter
    Köszönöm

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  13. #
    bumburi
    2013. június 4. kedd
    16:40 A Két náci is játszotta itt az ostobát, de aztán átlátszóvá vált az egész! Egyiket saját bevallása szerint már korábban háromszor tiltották ki innen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (13 szavazatból)
  14. Trianon történelmi esemény. Ezekről Albert Einstein így ír:
    “A történelem mindössze arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből.”.
    Mi magyarok mit tanultunk belőle?
    Mínuszolók ide! – lássuk mennyien vagytok akik okosabbnak tartjátok magatokat Einsteinnél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (22 szavazatból)
  15. Gedeon
    Mindig más névvel jelentkezett be. Régi virtuális “ismerős”. Sokat vitáztam vele,de sosem merte bevallani,hogy hova tartozik. Persze látnivaló, csak Ő nem hiszi,hogy első olvasatra ez le is jön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  16. #
    bumburi
    2013. június 4. kedd
    18:19 Én is vitatkoztam mindkettővel, de az ilyenekkel nem lehet érdemi vitát folytatni. Az ilyen emberek szellemileg a Horthy korszakban ragadtak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  17. #
    bumburi
    2013. június 4. kedd
    18:19 Van egy véresszájú jobbikos ismerősöm. Szidja a multikat, különösen az amerikai multikat, mégis a vállalkozása kb 20. éve az egyik amerikai multi cég partnere és nagyon jól megél az amerikai cég pénzéből! Azért a pénzszeretete erősebb náluk mint a nemzeti öntudat! Persze pofázni a nemzetiről azt tudnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (22 szavazatból)
  18. A Fidesz is nagyon jól megél a nemzetből!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (20 szavazatból)
  19. Gedeon
    Ebből áll a tudományuk!!! Hazudnak,képmutatók,és kasszíroznak ennek megfelelően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (20 szavazatból)
  20. Ma elénekelték minden iskolába a gyerekek a ‘barackfa dalt”?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  21. Vagy volt olyan pedagógus, iskolaigazgató akár egy is, aki nyíltan szembe ment ezzel az elmekorral? Több iskolából kivezényelték a gyerekeket a Trianon emlékművekhez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  22. “A seb minden évfordulón újra szakad, mert az újkori történelem legalantasabb, legalább valóbb és legaljasabb békediktátumát erőltették az ezeréves történelmi Magyarországra.” Ezt az egyik Romániában, Erdélyben megjelenő magyar újság írta a mai napon! Kérdésem: Miért kellene annak a bizonyos sebnek minden évben újra szakadnia? Mikor fejezik már végre a székely gyerekek tudatos agymosását? Mikor szűnik már meg ez az össznemzeti siránkozás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  23. Kedves Talalom
    2013. június 4. kedd
    00:08
    Tökéletes válasz.
    Ez a sok ostoba nyomorgó Jobbikos a régi úri világot sírja vissza. Miközben már itt van. Annyi eszük van, amennyi látszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  24. gets
    2013. június 4. kedd
    17:14
    Ez olyan aranyos volt, tényleg jó szemed van.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  25. bumburi
    2013. június 4. kedd
    16:40
    Üdv e szép szerdai napon! Nem kellene, de nem birom megállni, hogy ne jegyezzem meg, hogy elnézést kértem az admintól és megigértem, hogy többet nem hivatkozom a “hülyeinfó”ra.
    Mellesleg, nem kívánok itt gyakori szereplő lenni. Nem állják az eltérő véleményeket, látásmódot, pedig vallom, hogy a másik oldaltól is lehet tanulni. (Nekem innen, ha jószándékkal cáfolják tévedéseimet, amiben különösen Barry1-nek tartozom köszönettel. De nem csak neki.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  26. gets
    2013. június 4. kedd
    13:33

    Elég hosszan magyaráztam de nem jól. Most eszembe jutott az a szó amit eltévesztettem. Ezt nem úgy mondják, hogy generáció, hanem, hogy emberöltő.
    .
    Már nagyon régen eljöttem Magyarországról, és bár még mindig tolmácsolok és gyakorolok magyarul, sajnos néha nem a legjobb szó jut az eszembe.
    .
    Úgyhogy köszönöm a figyelmeztetést, valóban értelem zavaró volt.
    .
    Ugyancsak értelem zavaró volt a “Géza fejedelem 971 és 997 között élt ” úgy kellett volna írnom, hogy “mint fejedelem” . Azaz fejedelem csak abban az időközben volt. Ő ha jól emlékszem 940 vagy 45 körül születhetett, de ebben a dátumban nem nem vagyok biztos.
    .
    Néha nem a legjobb szó ugrik be, vagy akaratlanul is átveszem az itteni helyi nyelvhasználat logikai szókapcsolásait vagy szó sorrendjét, ami más nyelveken egyáltalán nem jön be és inkább félrevezető, zavaró lehet.
    .
    Szóval köszönöm mégegyszer a figyelmeztetést. Legalább helyretettem valamit az agyamban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  27. K. József
    Megbocsáss,de szerintem,aki tétován fejti ki az érdekes véleményét,( évek óta ugyanúgy ) aztán mégis visszatér a hülyeinfós tudósításaira, azzal nem tudok mit kezdeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  28. A magyar állam mindig is az erő nyelvén beszélt. Függetlenül a kormányátol. Az MDF még kicsit puha volt de az összes többi elnyomta ahelyett hogy szolgálta volna a magyar állampolgárok és az ittlakók érdekeit is. Ez a különbség a fejlett országok és Mo között. Az uralkodok ideje lejart. Nem uralkodóÖelnyomó) kormány kell hanem szolgáló. (Lehetne kezdeni mondjuk a parlament létszámának és a parlamenti fizetések csökkentsésével).
    Ez a három hónap talán elég lesz hogy leszokjak az AN-röl. Utána nem olvasok többé magyar politikát. Semmilyen területen sem épít, és semmiféle módon nem javítható. Itt a hozott anyag minősége már réges régen determinálta az utat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  29. bumburi
    Mit lehet kezdeni a félázsiai, turulban született, piros pöttyös ülepűekkel?
    Én nem vitázom, csak megírom a véleményem, aztán annyi, az elvakult tapsihapsikat nem lehet úgysem meggyőzni, mert senki sem annyira vak, mint aki nem akar látni!
    Most olvastam egy friss és szemléletes példát erre:
    Dunakeszi polgija, arra a hírre, hogy Bajnaiék fórumot tartanak, tüntetést szervezett és kiadta a jelszavakat a transzparensekre – a liba is ott szerepel!
    Ezt mind a NER, meg a barackfa nóta, a nemzeti összetartozás jegyében…..
    Kérdezem én, hogy ilyenekkel és ilyenek támogatóival mit lehet kezdeni?
    Szegény Magyarország….
    Most a félázsiaiaknak valami olyan üzenet érkezett Németh Zsolttól, meg Kósától is, mintha mégis Európában képzelnék el az ország jövőjét.
    Na ehhez a szélkakassághoz akik alkalmazkodni tudnak, azok meg is érdemlik egymást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  30. bumburi
    2013. június 5. szerda
    07:05

    Sajnálom. Ilyen vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  31. Tölgy
    2013. június 4. kedd
    20:23

    Nekem pont ellenkező a véleményem. Igenis tanítsák meg a gyerekeknek trianont és emlékezzenek meg róla! Azzal egyetértek, hogy objektíven, tárgyilagosan kell visszetekinteni. A hozzászólások nagyjából erről szólnak, de számomra az AN hangneme túlságosan erős.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  32. #
    K József
    2013. június 5. szerda
    08:26 Magyarországon és a határon túli magyar gyerekek körében Trianon kapcsán nem tárgyilagos megemlékezés, hanem jobboldali agymosás folyik ! A pedagógusok egy része lelkesen asszisztál ehhez! Gyerekeket vezényeltek ki Trianon felett gyászolni és mindenféle hülyeségekkel tömik a fejüket! Uszítás folyik Trianon kapcsán a zsidók és a szomszéd népek: románok, szlovákok, szerbek ellen! A magyar uralkodó osztály felelőssége nincs is megemlítve!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (17 szavazatból)
  33. bumburi
    Mit lehet kezdeni pl. Rozikával, aki nem is Rozika, az ECHO TV-ben csuhajjázik egy értelmiségi sűrű fejbólogatásaitól kísérve.))))
    Vagy mit lehet kezdeni egy Hamza Etelkával, aki azt énekli, hogy:
    Viktor ami vezérünk, senkitől nem félünk, ki Viktort megbántja, nagy kést a hasába!
    Szeressük egymást gyerekek!
    Egyik fideszes szóvivő szerint a barackfa nóta azt jelenti, hogy Trianonról nem csak szomorúan lehet emlékezni.
    A legtöbb fideszes képviselő nem is ismerte vagy letagadta, hogy ismeri és volt olyan vélemény is, hogy itt van nekünk a Himnusz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  34. Ez a Hülye Tyúk tényleg azt énekli, hogy ” Ki Viktort bántja, nagy kést hasába” : http://www.youtube.com/watch?v=qH73D48PFiI

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  35. Szó szerint pontosan azt énekli ez a” keresztény “nemzeti érzelmű ” Hölgy”, hogy ” Ki Viktort megbántja nagy kést a hasába”! Tehát ha esetleg megbántjuk Viktor vezér érzékeny lelkét akkor leszúrnak bennünket? Mi lesz itt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  36. Kövér korábban kötelet ígért az ellenzéki szavazóknak, most már a nagy kés jön? Ezek elmebetegek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  37. “Magyarorsszágot az szereti,aki a népet felvilágositja.”
    Kedves Bartus László!Nagyszerü igazságot fogalmazott meg ezzel a gondolattal.Ön annyi sok okos gondolatot osztott meg az Amerikai Népszava olvasoival,hogy azokból az ellenzéki vezérek profitálhatnának.Nem tudom olvassák-e ezek-szerintemcsak kontárkodásra alkalmas-ellenzéki politikusok az Ön irását.Ha nem,akkor szégyeljék magukat.Ha igen és mégsem tanulnak belőle,akkor menjenek a fészkes fenébe.Az lenne a jó,ha valahogyan sikerülne egy csoportba össze hozni ezeket a “felkészületlen” ellenzéki politikusokat és Ön tartana nekik felvilágositó előadássorozatot,hogy tisztán lásák mi van Magyarországon és mit kellene tenniük,ha öszintén változást akarnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  38. Hamza Etelka Viktor rajongó mielőtt gyilkolásra szólít fel a dalában, mert éneke szerint aki Viktor megbántja annak nagy kést szúrnának a hasába, szóval mielőtt ilyeneket énekel gondolkodjon el azon, hogy nem csak a jobboldaliak lakásán van nagy kés! Nem érdemes tovább szítani gyűlöletet! Mert ha a jobboldal nagy késsel fog rá támadni azokra akik Viktor megbántják, tehát bírálják, akkor szerintem a baloldalon is elő kerül a nagy kés! Tehát ennek a bolond nőszemélynek és a hozzá hasonlóknak nem szabadna szítani az indulatokat! Ha Magyarország demokrácia és jogállam lenne, akkor már a börtönbe ülnének mindazok akik nagy késsel történő hasba szúrással fenyegetik azokat akik nem dicsőítik Viktor Vezért!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  39. Szolid 2o13.o6.o5
    Köszönet Bartus Lászlónak a cikkért! Így kell szembenézni az igazsággal!Minden cikke rávilágít arra, hogy a “mellénézések” hova is vezettek?
    bumburi2o13.o6.o4.”11.45″
    “már még Istent is bevonták……..

    Szolid 2o13.o6.o5.
    Köszönet a cikkért Bartus Lászlónak!
    bumburi 2o13.o6.o4.11.45
    “már még Istent is bevonták………..” Igen! A pávatáncos jól be van tanítva a világ legjobban szervezett maffiája által.Bármit megtesz mivel remeg a hatalomért és látszólag ő a hatalom!
    Köszönöm a sok mínuszt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  40. Bevallom én is szoktam más nézetű írásokat olvasni, attól függetlenül, hogy nem teszem az eszméiket magamévá.
    “Sun Tzu, aki „A háború művészete című” katonai kézikönyvébe a következőket írta: „Ismerd az ellenséged!” A teljes idézet így szól: „Ha ismered az ellenséget és ismered önmagad, nem kell félned száz csatától sem. HA magadat ismered, de az ellenségedet nem, minden egyes győzelem után egy vereség vár rád. Ha sem magadat, sem az ellenséget nem ismered, minden egyes csatát el fogsz veszíteni.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  41. K. József
    “A hozzászólások nagyjából erről szólnak, de számomra az AN hangneme túlságosan erős.”
    Igazad van radikális. Az a baj, hogy nem jut el a köznéphez, így nem ébrednek fel. Félnek az “erős” hangnemtől. A kinfo, Barrikád, Helyi téma,Echo tv, Hírv ,lassan a kerületi újságok is “erős” hangneműek. Ezek érdekes módon nem borzasztják el a jómunkásembereket. A törvények sem, amiket hoz drága kormányuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  42. Továbbra sem világos mi köze az igazságnak Trianonhoz. A Magyar Királyság nem volt nemzet állam, a nemzetállamokat Trianon hozta létre. A mesterséges és erőszakos kialakításból következőleg rengeteg volt a surlódás. Ha valaki azt hiszi, hogy a Románok vagy a szlovákok elégedettek voltak Trianonnal az téved. Nekik is ártott, nekünk is, Trianon nem igazságos volt, hanem jobb esetben ostoba, rossz esetben ártó szándékú. Az ártó szándék alatt itt nem magyar ellenességet értek, ártott ez itt mindenkinek.
    Azt magyarázza már el valaki, hogy magyarország miként vett részt az első világháborúban? Milyen döntési jogköre volt a kérdésben? A Magyar Királyság külügyeiben nem független politikai hatalomként lépett háborúba. Tisza István volt az egyetlen vezető államférfi Európában, aki komolyan szót emelt a háború ellen.
    Az egyetlen magyar vezető akinek egyáltalán véleménye lehetett az ügyben nem akart háborút. A háborút meg mindenki akarta, az Antant is, nagyon nem volt Magyarország tényező a haború kitörésében. Ha Magyarországot valahol hibáztatni lehet a háborúban való részvétellel, akkor a hiba ott van, hogy 48-ban nem sikerült az elszakadás a sógoroktól. Ez a sikertelen elszakadási kísérlet meg megint csak arra bizonyíték, hogy nagyon kis pont vagyunk mi Európában.
    Ahhoz, hgy büntetni akarjanak a nagyhatalmak, ahoz először komolyan kéne, hogy vegyenek minket. Szerintem Trianonban a büntetésnek a szándéka nem volt meg.
    Amúgy az eredeti tervek szerint a Román határ a Tiszánál húzódtak volna. Tudja valaki, hogy végül miért nem kapta meg Románia a Tiszántúlt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  43. BKRS
    Bizonyos Stromfeld Aurél képzett tiszt és kiváló hadvezér mellé a Tanácsköztársaság elszánt sereget is tudott mozgósítani. Ez bizonyára számított.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  44. #
    BKRS
    2013. június 5. szerda
    16:02 Nincs igazad! Ausztria Magyarország támogatása nélkül nem tudott volna háborúzni! Magyarország jelentős katonai erővel vett részt az első világháborúba! A magyar állam Önállósága és beleszólási joga valamint katonai és politikai súlya jóval nagyobb volt a kiegyezés után! Tehát Magyarország nélkül az osztrákok nem tudtak volna egy világháborúban részt venni. A vesztes háború után pedig a magyar uralkodó osztály által elnyomott nemzetiségek megragadták az akkor számukra kedvező nemzetközi helyzetet és elszakadtak a zsarnok Magyarországtól! Igaz magyar többségű területeket is elcsatoltak és ez utóbbit én sem tartom igazságosnak! Azonban a Hortty rendszerben Magyarország megmutatta, hogy ismét gyalázatos módon bánik a kisebbségekkel: Zsidótörvények, népirtás stb

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  45. girbegurba
    2013. június 5. szerda
    16:09
    Így van. Míg a nagyon nemzeti érzelmű tengerész tiszt, bizonyos Horthy, a fidesz mai példaképe, sunnyogot, gyűjtötte az ellenforradalmárokat, és várt a kedvező alkalomra, addig a Tanácsköztársaság vörös katonái élet-halál harcot vívtak a betolakodókkal, sikeresen védték a hazájukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  46. bubu64
    2013. június 5. szerda
    13:27
    Én sem azért nézek rá néha az Amerikai Népszavára mert szivem csücskének tartom, hanem egyszerűen azért mert érdekel. Ennek az oldalnak a gondolkodásmódját is szeretném megismerni. Azt nem mondom, hogy ellenségem, de tény, hogy borzongatja idegrendszerem.

    bubu64, 13:37
    Köszönöm a választ!

    Tölgy
    2013. június 5. szerda
    08:43
    Ugyan nem voltam még gyerekeknek tartott Trianon megemlékezésen, de én többnyire olyan bírálatokat hallok, hogy a nagyhatalmak intéztek el bennünket. Persze hallok én szidalmakat a szomszédos országok felé is, erre még én is azt mondom, hogy ők éltek egy lehetőséggel (Nem utasaították el a trianoni békeszerződést. Naná, hogy nem!!) mint ahogyan BÁRKI a világon sem tette volna.
    Amit szeretek hangsúlyozni, de látszólag a vakvilágba enyészik el, hogy én azokat az embereket sajnálom, akik mind a mai napig hátrányos megkülönböztetésben részesülnek azért mert magyarok. Nem fogadom el azt az érvet, hogy ez így van jól, hiszen a magyarok is elnyomták a nemzetiségeket és most a mai magyar emberek ezt ezért jogosan kapják vissza. Meg aztán jelenleg, de a Kádár rendszerben is Magyarország az égvilágon mindent megtett azért, hogy az itt élő nemzetiségek jól érezzék magukat, sőt többet is tett értük mint az itt élő magyarokért Ahol lakom, román nemzetiségűek élnek, szinvonalas oktatás, óvoda, általános és középiskola illetve vallásgyakorlat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  47. csakén
    Én már belefáradtam.Lásd már meg Te is, hogy mire nem kell figyelni.
    Itt elmondja a viszolygását,máshol meg kiköpi,hogy milyen radikálisak ezek.
    A jobb oldal nem az.Patika mérlegen adagolják az ilyen “jóhiszeműeknek” az ordas eszméiket,és némelyik szerencsétlen tétovázva elrebegi,akár ezen az oldalon is.Áh,reménytelen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  48. #
    K. József
    2013. június 5. szerda
    18:12 Azt hazugságot, hogy Romániában elnyomják a magyarokat a magyar jobboldal terjeszti, meg a velük szimpatizáló erdélyi fanatikusok. A normális gondolkodású erdélyi magyarok nyíltan elmondják, hogy semmilyen elnyomás nincs! Elég sokat voltam Romániában és láttam, hallottam dolgokat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  49. Tölgy
    2013. június 5. szerda
    19:01
    Én is Romániában hallottam amit írtam ottani emberektől. Igaz, hogy nem tömegekkel beszélgettem csak néhány emberrel. Sokam valóban nem panaszkodnak. Lehet, hogy félnek. Igen, tétova vagyok, mert nem ott élek, nem a saját bőrömön tapasztalom. Azt viszont látom, hogy vadonatúj román falvakat építenek Erdélyben, hatalmas ortodox templomokat régi magyar városok közepén, román zászlóerdő Kolozsvárott (nem most láttam, hátha már nem…) , lakosságkeverés, románok telepítése Székelyföldre.
    Volt egy magyarellenes pogrom Marosvásárhelyen 1990 márciusában…
    Persze nyilván a magyarok a hibásak.
    Na de ez régen volt, reméljük most már minden oké.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  50. #
    K. József
    2013. június 5. szerda
    19:29 Nem telepítenek románokat a Székelyföldre! Az Ortodox Egyház tényleg épített oda templomokat, ez a magyarok többségét egyáltalán nem zavarja! Etnikai feszültségek nincsenek, bár a Fidesz a Jobbik ezen fáradozik és válaszul erre a román nacionalisták is! Azonban az emberek többsége nem vevő erre! Kolozsváron Funár bukása után sok minden pozitív irányba változott! Az 1990.-es véres eseményekben legalább annyira hibásak a magyarok is mint a románok. Ezt Marosvásárhelyen élő Magyar emberek mondták nekem akik szemtanúi voltak az eseményeknek! Egyébként mind a magyar, mind a román közösség tanult ebből mert az óta sem fordult elő semmi ilyesmi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos