Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lázár György: A Zsidó Világkongresszus nem tartotta hitelesnek Köves Slomót 2013. május 12. vasárnap 18:34

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lázár György: A Zsidó Világkongresszus nem tartotta hitelesnek Köves Slomót

Egy rabbinak illik vigyáznia a személyes hitelességére, ha meginog a beléje vetett bizalom, a karrier is véget érhet.  A Zsidó Világkongresszus nemcsak nem tartotta hitelesnek Köves Slomót, de a résztvevők jót mulattak az ifjú „offshore” rabbin.

Április 4-én jelent meg az MTI hír, hogy a harmincegynéhány éves Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját is jelölték a Zsidó Világkongresszus (WJC) alelnöki posztjára. A hír szerint, támogatói Jona Metzger izraeli főrabbi, a WJC vezetőségéből pedig Eduardo Elsztain, valamint a Magyarországi Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete (MUSZOE).

Én felhívtam Michael Schneider urat, aki a jelölést koordinálta a WJC-nél.  Ő meglepődött, ugyanis soha nem hallott Köves Slomóról.  Azt is furcsának tartotta, hogy Köves alelnöki esélyeit latolgatta a magyar kormánysajtó akkor, amikor éppen csak elkezdődött a jelölési folyamat. „Rejtélyesnek” nevezte a sajtóhírt, hiszen a WJC kizárólag  a MAZSIHISZ-szel tartja a kapcsolatot.  Csak a nemzeti tagszervezetek és néhány nemzetközi tagszervezet jelölhet.

Április 14-én tovább fokozódott az izgalom, ugyanis újabb magyar nyelvű hír jelent meg.  Kiderült hogy a Jewish Agency is támogatja Köves Slomó jelölését, az pedig a Világkongresszus tagszervezete. Valóban felbukkant egy ajánló levél a Jewish Agencyn, amelyet Alex Katz közép-európai igazgató szignózott.  Csakhogy az nem hivatalos jelölés volt, hanem személyes ajánlás a szervezet levélpapírján.

A Jewish Agency elnöke egy amerikai úriember, James Tisch.  Én megkérdeztem tőle, hogy hoztak-e olyan határozatot amelyik hivatalosan támogatná Köves Slomó jelölését?  Ők nem is hallottak Kövesről.

Május 7-én lépett tetőfokára a sajtólobbizás. Köves rabbi ekkor kijelentette, hogy „kötelességének tartotta elfogadni” azt a megtisztelő felkérést, melyet a magyar holokauszt túlélők szervezeteitől, a Jewish Agencytől, több európai közösségtől Izrael Állam főrabbijának támogatásával kapott, és alelnöki jelölését már akkreditálta is a WJC jelölő bizottsága.

És csodák-csodájára Köves Slomó valóban ott volt a WJC alelnökjelöltjei között.  Azt elfogadta a WJC, ugyanis a szabályok szerint minden nemzeti szervezetnek joga van a jelölésre.  Mivel a magyar MAZSIHISZ nem volt hajlandó Kövest támogatni, ezért (és itt tessék megkapaszkodni) Köves rabbit Ciprus zsidó közössége jelölte. Igen, a bankválságban vergődő Ciprus jelölte őt.

Filmkomédiákban nem szokatlan ez a megoldás, hiszen akik látták a Jég veled! cimű amerikai filmbohózatot, emlékeznek még első jamaicai bobcsapatra.  A film azt az igaz történetet dolgozta fel, amikor néhány lelkes észak-amerikai szánkós úgy jutott ki a Téli Olimpiára, hogy jamaicai szinekben alakított szánkócsapatot. Mivel minden országnak joga van benevezni, így ők Jamaicát képviselték a játékokon. Igaz, hogy a trópusi országban soha nem esik a hó, és szánkót sem igen láttak az ottaniak.

Persze az olvasó itt megvakarja a fejebúbját, és megkérdezi, hogy miért akarják a ciprusiak, hogy Köves képviselje őket?  A válasz egyszerű, Cipruson soha nem hallottak Kövesről.  1970-ben 20 zsidó vallású személy élt a szigeten, mostanság izraeli, orosz és dél-afrikaiak bukkannak fel, sokuk ott nyaral, vagy dolgozik.  Számukra a Chabad, az a vallási irányzat amelyiknek Köves is a rabbija, 2003-ban központot állított fel, és ezt kiáltották ki a Ciprusi Zsidó Közösségnek. A központ vezetője Arie Zeev Raskin rabbi, aki édestestvére Köves rabbi kollégájának, a Budapesten élő Samuel (Shmuel) Raskinnak.

A képen Arie Zeev Raskin ciprusi rabbi egy önfeledt pillanatban

Hiába vált ciprusi küldötté Köves rabbi, az sem segített, így sem választották alelnökké.  Állítólag Köves még személyesen is megpróbált bejutni a WJC hivatalos ülésére, de a biztonsági emberek nem engedték be a konferenciaterembe!   A Világkongresszus delegáltjai viszont remekül szórakoztak a rabbi mesterkedésein, ciprusi jelölési trükkje után az „offshore rabbi” becenév ragadt rá.

Az amerikai székhelyű kicsiny, agressziv és nagyon hangos vallási irányzat, a Chabad, meglepő, és sokunk számára érthetetlen karriert futott be Magyarországon.  Az USA-ban imázs problémával küzdenek.  A mozgalom egyik prominens tagját, Slomó Rubashkint 2009-ben 27 év börtönre ítélték 86 rendbeli csalásért, és David Kramer rabbit is nemrég fogták el, Ausztráliába deportálták, ahol pedofilia vádak miatt áll bíróság előtt.

Yehuda Krinsky a világmozgalom New York-ban székelő vezetője jól tudja, hogy a gyakori botrányok nem  előnyösek, vaskézzel próbálja kordában tartani a Chabad renitens szervezeteit.  Meg akarja akadályozni a széthullást, nincs szükség újabb botrányra.  Nem lepne meg, ha hamarosan megrendszabályozná ambiciózus budapesti rabbijait is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (20 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +32 ( 36 szavazatból)
Lázár György: A Zsidó Világkongresszus nem tartotta hitelesnek Köves Slomót, 4.4 out of 5 based on 20 ratings

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. A magyar zsidóság képviselői csúfosan leszerepeltek, s Orbán védelmével hatalmas károkat okoztak saját közösségüknek és az egész országnak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (29 szavazatból)
  2. Haha! Azt hiszem begolyóztam! Összefüggést vélek látni két gesztus között.
    A másik TGM-é. Jó emberként – együttérzőként bemutatni OV-t. Persze vannak rossz sorozatok… persze nyugi…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  3. Nagyon érdekes történet. Gyanakszom, hogy nem csak a baltás gyilkos cinkosa pszichopata.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (23 szavazatból)
  4. PARALEL
    *
    Amikor rabbi lett, még alig múlt húsz éves… Mily bölcs lehetett, akárcsak az ő nem zsidó, politikus, sötét árnyéka, Orbanini… Az is ilyen korában kezdte azt állítani magáról, hogy bölcs és ért az emberekhez… Ma már láthatjuk a pályafutás zűrös végkimenetét… És mennyi emberi áldozat… Egy rabbinál ez nem megengedhető !
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (30 szavazatból)
  5. Ezek után nem kellene bizonyítást kérni Köves úr zsidóságáról? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (22 szavazatból)
  6. Termeszetesen Koves Slomo rabbi tortenete onnmagaert beszel. Azt azert nem irnam, hogy a Chabad a cikk vegen emlitett okok miatt barmifele image problem-el kuzdene Amerikaban. Szinte senki aki nem ezekkel az ugyekkel foglalkozott sem tudna beazonositani azokat az embereket akiket a cikk iro emlitett a Chabaddal Amerikaban.

    En nagyon sajnalom, hogy a Chabad Lubovitch magyarorszagi agazata amely a 90-es evektol olyan sok pozitivat tett Magyarorszagon mostansag az uralkodo politikai csoport erdekeit szolgalja. Eddig biztos voltam benne, hogy ezt nem egyeni ambicio futotte–barmennyire nem ertettem egyett vele. Most mar nem vagyok annyira biztos ezek utan. Remelem Slomo es a vezetorabbija, Oberlander Boruch rabbi, eszreveszik, hogy hosszutavon mit kell tenniuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  7. - Lauder is kínosan leszerepelt! Bocsánatot kért Orbántól!
    - Radnóti Zoltán nem szerepelt le kínosan, mert nagy energiával kinyomozta, a MaZsiHisz egyik ügyvédjének, Egri Oszkárnak az anyja nem zsidó! Nice job!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  8. en nem ismerem a magyar kaoszt, de a chabad lubavitch irany az egesz vilagon, igy magyarorszagon is elismert!, sokat tett, tesz a zsidosagert…en szivesen olvasom-hallgatom a zsidocom.oldalt…az obudai zsinagoga magaert beszel!!!
    nagy tisztelöje vagyok köves slomonak!, fiaim ele peldakepül allithatom!!! kol ha kavod!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (15 szavazatból)
  9. Úgy látszik nincs olyan nemzetközi szervezet a világon, ahol a hatalmi harc ne lenne jelen. De mit ad egy alelnöki poszt? A cikk teljes lett volna, ha bemutatják, hogy mit jelent alelnöknek lenni a WJC-ben, s akkor sejtenénk esetleg, hogy mit jelentett volna ez Köves Somlónak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. .
    .
    Kedves rivka deutsch !
    .
    Jó ha tudja, hogy az óbudai zsinagógát Köves tulajdonképpen az I.orbánkormánytól kapta ajándékba, az addig állami tulajdonban lévő müemléket, persze nem ingyen. Azóta szépen meg is hálálta, amit elvártak érte azt majdnem meg is tette.
    Az volt a feladat, hogy egy ellen-Mazsihiszt hozzon létreés ezzel végletesen ossza meg a Magyaroszági Zsidó Hitközségek Szövetségét . Tény – elnézve a legutóbbi közgyűlést is, a feladatát szinte maradéktalanul teljesíti az ifjú titán. Sorolhatnám, de sem idő sem hely nem áll rendelkezésre azokhoz a körmönfont ravaszkodásoknak és ügyeskedéseknek a leírásához amit ez a szerencselovag már eddig véghezvitt a magyar zsidóság megosztása érdekében.
    Inkább javaslom elolvasni az AN hasábjain a már számtalan oldalt kitevő cikkek sokaságát e témában. Ha jól emlékszem a legnagyobb port az Ortodox rabbi kerestetik című tényfeltáró írás verte föl > rengeteg kommentárral…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  11. Meg egyszer. Az egész zsido közösség leszerepelt. Köves Slomó leparkolt egy antiszemita diktatorral majd jelöltette magát egy kvázi szervezet nevében. Feldmájer Péter hogy a WJCben alelnök lehessen, ugy tűnik jogellenesen megakadályozta hogy meg a kongresszus elott az ot küldő magyar szervezet leváltása. De ez megtörtént egy héttel ra. Lauder ur bocsánatot kert egy antiszemitatol mert nem hallott egy PR nyilatkozatáról pedig azert ítéltek el a kongresszus utan mert OTT kamuzott. Ja es a mazsihisz ügyvezetője maradhatott egy olyan személy akinek munkássága köthető az elmúlt évek mazsihisz botranyaihoz majd ki fog derülni hogy miert is. Az egész társaság es sztori tok gaz. A legszomorúbb hogy orban röhöghet a markába hogy “ezt a sok huje zsidót” :-)) is leszalamiztam, bohócok mind. Es a legszomorúbb hogy nem tudom azt mondani hogy nincs igaza. Meg egyszer: ezzel az egésszel nem “zsidozom”, hanem pont elkeserít, hogy a hazai zsidóság ilyen állapotban van. Igy könnyű velük elbanni :-((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (15 szavazatból)
  12. Ui:
    Kérem olvassa el figyelmesen a Nem ejtették fejre a Zsidó világszövetséget című viszonylag friss cikket az Amerikai Népszava archívumában…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. .
    .
    Violin !
    .
    Nem az a lényeg, hogy “az a cím mit adott volna Köves Slómónak”, hanem az, hogy Köves megválasztása(!) mit jelentett volna Orbán Viktornak. Ez a teljesen világos képlet.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  14. Kétségtelen, hogy Orbán és Köves nem törődnek bele ebbe a fiaskóba…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  15. NEM ISMEREM A CHABAD Magyarorszâgi vezetöit, de a vilâg minden részében eredményesen mûködnek,fenntartani a zsidó vallâst nevelést és hagyomânyokat,sehol nem hallottam anyi veszekedésröl,lehet hogyha van valami differencia akkor egymâs közt,megvitatjâk és nem a nagyközönség elött
    mert ez belsö ûgy és nem a nagy nyilvânosâg elé,akik felhasznâlhatjâk uszitâsokra. Igen nem csoda hogy Ciprusban is van chabad rabbi,mert ahol mehetnek turista vagy ûzleti utazók ott kel legyen egy rabbi. TIBETBEN is van chabad rabbi. Ök téritök,den nem mâs vallâsrol téritenek,hanem a zsidókat téritk
    a BIBLIA törvényeire. A TIZPARANCSOLAT tiszteletére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  16. https://www.facebook.com/pages/Identit%C3%A1s/567681576583122
    .
    Köves rabbi kampányba kezdett?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. A cikk iró szerint a CHABAD USA BAN egy jelentéktelen szervezet és megemlit két nevet akik âllitolag bûnöztek. Csak Miamiban vagy vagy harminc chabad-lubavits templom,rabbi,intézet,iskola.Elöadâsok,konferenciâk stb.
    Természetesn anékûl hogy be avatkozanak politikâba,igyekeznek egy normâlis kapcsolatot fenntartani a hatósâgokal,intézményeik és tagsâguk védelmében.
    OBAMA Chanuka és mâs alkalmakor lubavics -chabad rabbik gyertyâTGYUJTANAK A FEHÉR HAZBAN.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. Cikk iroja lekezelo, hianyos es felrevezeto allaspontot mutat be a Chabad tevekenysegerol. Chabad vilagszerte onfelaldozo munkat vegez a zsido orokseg terjeszteserol es felviragoztatasarol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  19. A cikk írója nem a Chabadról ír elsősorban, hanem Köves Slomóról, aki nem egyszemélyben a Chabad. A Chabadot viszont ő jeleníti meg Magyarországon, ezután ne csodálkozzon a Chabad, mert ez a Chabadot is minősíti. Kövesről kiderült, hogy egytörtető hamiskártyás, csaló, szélhámos. Erről szól a cikk. A Chabad nem ússza meg, ha ilyen ember reprezentálja.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos