Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vendéghy Kornél: Bajnai mesél 2013. április 2. kedd 21:50

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

A Der Standard interjút készített Bajnaival az orbáni Magyarországról és Bajnai jövőképéről. A Standard lényegre törő kérdéseket tett fel, amelyekre Bajnai jórészt a lényeget elkenő válaszokat adott.

Standard: Hol áll Orbán politikailag?

Bajnai: Bár Orbán fidesze az Európai Néppárt tagja, erős jobboldali és államkapitalista beütésű populista párt. A Fidesz lényege azonban jelenleg a hataloméhsége: a Fidesz minden intézkedése, minden ötlete mögött csak az van, hogy azzal biztosíthatja-e a hatalmát, mégpedig mindegy, milyen áron.

Standard: Nem unfair minden problémát Orbán számlájára írni? Hiszen Magyarország nem csak az ő kormányzása óta van válságban.

Bajnai:  Az ország egy saját maga által létrehozott bizalmi válságban van. Ha megnyerjük a 2014-es parlamenti választást, elsőként a bizalmat fogjuk helyreállítani.

Standard: Mi lesz a bankokra és más vállalatokra kivetett magas különadókkal?

Bajnai erre azt mondta, hogy a különadókat megtartja, de alacsonyabb mértékben és fokozatosan csökkenti, feltéve, hogy a vállalatok újra befektetnek itt vagy hitelekkel támogatják a gazdaságot.

Standard: Magyarországot az EU  nyakas politikai irány miatt szankciókkal fenyegeti, nem utolsó sorban a támogatási pénzek megvonásával – támogatná-e a szankciókat?

Bajnai: Nem. Nem szabad az embereket büntetni azért, mert rossz kormányuk van. Magyarországnak a fejlődéshez szüksége van az EU-pénzekre, és az ország – ha voltak is beavatkozások a választási rendszerbe – továbbra is demokrácia. Amíg szabad és titkos választások vannak, a mi dolgunk az ország politikai irányának megváltoztatása. Ezért minden külső beavatkozás és befolyásolás káros lenne.

Eddig a részletek. Bajnai Fidesz-jellemzéséből teljesen hiányzik annak legfontosabb vonása, hogy fasizálja az országot. Ha Bajnai csak ennyit mondott volna, abból egyenesen következne az, amit helyette mondott. Így lényegében csak annyit jelentett ki, hogy a Fidesz egy jobboldali hataloméhes párt, olyat meg ugye, láttunk már, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni.

Bajnai egyáltalán nem válaszolt a Der Standardnak arra a kérdésére, hogy nem unfair-e minden problémát Orbán számlájára írni. Ha válaszolt volna, el kellett volna ismernie, hogy a lakosságnak is van némi része a Fidesz hatalomba segítésében és hatalomban tartásában, nem is szólva az ellenzék szánalmas szerepléséről. Egyszerűbb volt átsiklani a kérdés felett.

Amit arról mondott, hogy “az ország egy saját maga által létrehozott bizalmi válságban van”, az egyszerűen értelmezhetetlen, a helyzet totális elkenése. Bármilyen válságot nem egy ország, hanem annak vezetése hoz létre. Egyébként meg: ki az „ország”? A nép? A Fidesz? Benne van az ellenzék is? Ki iránti bizalmi válságról beszél? Külsőről vagy belsőről? A kormány irántiról? Az ország irántiról? Egy önjelölt miniszterelnök egy egyenes kérdésre mellébeszélő választ adott. Ami pedig válaszának második részét illeti: egy remélt nyertes választás utáni elképzeléseit vázolja. Egy szót sem ejt arról, hogy itt egy kiépült totális hatalmat kell leváltani, ami nem sima kormányváltást jelent, hanem az 1945 utáni Európában eddig soha nem történt jellegű hatalomváltást. Fel sem merül benne, hogy eleve nem nyerhet, hogy egy esetleges nyerés után sem kormányozhatna (államelnök, ügyészség, média, 9 évre bebetonozottak stb.).

Meglepő volt az a kijelentése, hogy ha remélt győzelme után a Fidesz által elaknásított terepen a totálisan működésképtelen új kormányú országban nem ruháznak be külföldiek (bolondok lennének), akkor megtartja Orbán fojtogató vállalati és bankadóit. Miután Bajnai messze elkerüli a Fidesz kapcsán a „diktatúra” fogalmát, a Fidesz leváltását egy demokráciákban szokásos sima választási győzelemben látja. Márpedig mivel az Orbán-rendszer gyökeres és teljes megszüntetése nélkül az ország egy ellenzéki győzelem esetén is kormányozhatatlan és instabil lesz, a befektetők messzire el fogják kerülni. Ez esetben viszont Bajnai is megtartaná a különadókat, ami a tőke további menekülését fogja okozni. A Bajnai-féle elképzelés tehát nem kiút, mert hamis előfeltételezéseken alapul, és azt a hatást kelti, mintha Orbán nem is járna olyan rossz úton, és itt csak szakpolitikai hangsúlyokról van szó.

És végül a legrosszabb, mert megszégyenítően buta válasz: az emberek nem hibásak a kormányukért, ne büntessenek bennünket, Magyarországon továbbra is demokrácia van, hagyjanak minket békén. Azt állítja, hogy Magyarországon szabad és titkos választások lesznek. Titkosak csak annyiban lesznek, hogy nem lehet tudni, kik szavaztak és kik nem, milyen szavazatokból áll össze a végeredmény.

Ez az ország egy délibáb-világot megvalósítani akaró kormánypárttal és a valóságról tudomást venni nem akaró ellenzékkel van megverve. Összeillenek.

Bajnai vak vagy cinkos, nem tudom, melyik a rosszabb. Ha cinkos, akkor nagyon jól csinálja.

Ha vak, akkor légvárakat épít, amelyek össze fognak omlani, és ezzel azokat a keveseket is kiábrándítja majd, akik hisznek neki. Ha eddig külföldön azt képzelték, hogy a magyar ellenzék jelent bármiféle szellemi vagy hatalmi súlyt, akkor most már tudhatják, hogy nem. Bajnai ezzel az interjúval totálisan lejáratta mind a Fidesz teljes ellenzékét, mind saját magát – elég megnézni, milyen kommenteket írtak a Der Standard cikkéhez az olvasók. Mi az oka, hogy Bajnai nem veszi észre, hogy akik a támogatói lennének, akik úgy várták, mint a messiást, most elfordulnak tőle, és felháborodnak rajta. Nem gondolja, hogy valamit nagyon nem jól csinál?

Olyan ez az ország, mint a halálos beteg: már mindenki tudja, hogy haldoklik, csak ő hitegeti még magát képzelt csodákkal. Ez azonban sajnos nem változtat a kimenetelen.

A Bajnai-interjút  András Szigetvari jegyezte, forrása: http://derstandard.at/1363706586659/Das-Wesen-der-Fidesz-ist-ihr-Hunger-nach-Macht

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (21 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +33 ( 39 szavazatból)
Vendéghy Kornél: Bajnai mesél, 5.0 out of 5 based on 21 ratings

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

54 Reader’s Comments

  1. keddi, Már megint a legjellemzőbb magyar tulajdonság : Más a hibás! De bizony a NÉP a felelős, és kizárólag!!!!!!
    100% -ban!! Tetszettek volna nem hülyének lenni!!!
    Egyetlen másodpercig sem vagyok hajlandó elmismásolni
    az emberek felelősségét. Az,hogy valaki hülye,primitiv, irigy , bunkó
    vagy gonosz az NEM MENTSÉG!!!
    És nem csak a “szivatás” előtt voltak hülyék ,hanem még most is!!!!!!
    Sajnos ez az igazság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Barri1!
    A fogalmakat pontosan kell értelmezni és használni. Természetesen a nép a hibás, hiszen ő szavazta meg a túlhatalmat, de nem ő a felelős. Olvassa el a Bibliában Ezékiel könyve 33. é3 34 fejezetét. Az a nép, aki a mi korunkban nem érti a tudományok minden részletét, akit az értelmiség, tehát a szakértők félrevezetnek, nem tehető felelőssé Isten szava szerint sem. Természetesen aki ateista, annak nem ez a véleménye, bár Jézus szerint még az ateisták is különbek, mint a képmutató álkeresztények.
    Egyébként az a vélemény nem igaz, hogy akik megszavazták a Fideszt, azok hülyék, primitívek, bunkók és gonoszok. Ezeket az embereket félrevezették.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Orbán ismét pávatáncol és mesél:

    “Azt figyeljük, amit csinál! Orbán 2013-ra konszolidációt ígér
    A konszolidáció éve lesz 2013 – mantrázza január óta minden kormánypárti politikus. Orbán Viktor szerint már csak a “rendszer finomhangolására” van szükség – ehhez képest a parlamentet úgy használja a kétharmados többség most is, mint a ciklus elején. A törvényhozásban egy friss kutatás szerint nincs megnyugvás.
    .
    A Policy Agenda tanácsadó- és kutató cég a Politikai Hatás Index kutatási programja keretében folyamatosan szondázza a törvényalkotás munkáját. A monitorozás három szempontja: kiszámíthatóság, a tervezetek benyújtóinak megoszlása és a törvényalkotás sebessége. Mindháromban eddig sosem látott trendeket indított el a forradalmi kétharmad.
    (…)
    A vizsgálat harmadik szempontja a törvényalkotás sebessége volt. Ebben a ciklusban mindeddig 40 törvény született meg a benyújtását követő 5 napon belül. Ez a rapid jogalkotás elterjedését mutatja, hiszen az előző ciklusban összesen 22 ilyen jogszabályi elfogadás történt. Arra pedig soha nem volt még példa, hogy a tervezetet a benyújtásától számított 24 órán belül elfogadja a parlament. Ebben a ciklusban erre eddig kilenc alkalommal volt példa. Magyarázni sem kell, mennyire instabillá teszi ez a villámgyors törvénykezés a civil és vállalkozói környezetet. Az ígért konszolidációnak eddig híre-hamva sincs.”
    http://www.stop.hu/belfold/azt-figyeljuk-amit-csinal-orban-2013-ra-konszolidaciot-iger/1136063/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. keddi

    Te igy gondolod ,én meg úgy.Tehát hibás,csak nem felelős.
    Tipikus fából vaskarika. Azt pedig nyugodt szivvel állitom,hogy aki fasisztának látszó fasisztákat vagy a fasisztákat pátyolgató rendszert bármilyen formában támogatja ,az nem igazi keresztény. És FŐLEG ,aki az elmúlt 3 év után is zombi párti ,az bizony defektes vagy haszonélvező.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos