Ronai and Ronai
AMERIKAI

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik” 2013. március 13. szerda 0:19 Forrás: mariablog.hu, huppa.hu

  • Hozzászólások(79)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
"Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik"

Budapest, Erdély – “Ez nem magyarság. Ez egy fogyó nép pökhendi felfuvalkodottsága” – írja a határon inneniekről egy határon túli magyar. Mit gondol egy erdélyi az anyaországi magyarok pökhendi, kirekesztő, melldöngető magyarkodásáról? Kommentben megírta.

Már elnézést, de aki azt hiszi, hogy az erdélyi magyarok majd tömegesen mennek szavazni a magyarországi választások megrendezésekor, az súlyosan téved. Elutasítjuk TÖMEGESEN a magyarországi gondolkodásmódot és örülünk annak, hogy TÖMEGESEN visszatelepülnek az erdélyiek Romániába.

Elegünk van az állandó civakodásból, a románozásból, a lélektelenségből, a szabályokhoz való görcsös ragaszkodásból, az emberi kapcsolatok elsivatagosodásából, a keresztyénség teljes hiányából. Mindez nekünk NEM kell Erdélyben. És nem akarunk összeveszni a románokkal sem.

Eddig, amíg nem ismertük a ti viszonyaitokat, rendre azt gondoltuk, Istenem, mit is veszítettünk… Magyarország… édenkert. De most, hogy megismertük, miként is gondolkoztok, rémülten hálálkodunk, hogy Erdély Romániához tartozik, mert ha nem, ezt is olyanná tettétek volna mint a ti országotok, ahol csak az számít magyarnak, aki gyűlöli a másikat és jól tud cigányozni meg zsidózni.

Na hát ehhez, nekünk TÖMEGESEN semmi közünk. Ennek a mentalitásnak megálljt parancsolunk Románia nyugati határán. Tudjátok, ha mindkét országban éltetek volna, igen, Romániában is, amit annyira képesek vagytok szidni, akkor szerintem nagyon szégyellnétek magatokat. Tisztelet a kevés kivételnek. [...]

Magyar vagyok, bármilyen meglepő. A te parciumi ismerőseid csak látogatóba mennek Magyarországra, de nem élnek ott. Én éltem. Négy évet Magyarországon és 37 évet Romániában. Magyar vagyok, de nekem az a magyarság, amit az anyaországban annak értenek, teljesen idegen.

Megmondom, nektek mi a magyarság, legalábbis Borsodban mi az. Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó. Összeesküvés elméletekben hinni és azt állítani, hogy magyarok találtak fel a világon mindent ami jelentős dolog. Más népeket állandóan pocskondiázni, a franciáktól a románokig, az oroszoktól a négerekig. Állandó cigányozás. Viccben és komolyan is. Állítani, hogy a magyar isteni nyelv. Mindenféle marhaságot elhinni, hogy a zsidók Magyarországot akarják új hazájuknak, az ivóvízkészlet miatt (csak megjegyzem, Békés és Hajdú Bihar megye Romániából importálja a vizet, mert az ottani ihatatlan).

Szóval egy nyelvet beszélünk, de nem vagyunk egy nép. Közöttünk olyan hatalmas különbségek vannak, hogy a kezdeti eufória után, az erdélyi magyar rémülten néz körbe a kultúrsokk és megaláztatások meg vállalhatatlan gondolatok hatásától még reszketve: Te jó ég, hova kerültem…

Veletek ha beszélget az ember, kezdetben úgy tűnik minden rendben van, de aztán olyanokat mondtok, hogy megáll az óra a falon. Akkor rájövünk, kegyetlenül csalódtunk és nem gondolkozhatunk ugyanígy.

A magyar társadalomban van egy romlás. Nagy romlás. Az emberek nem házasodnak, nem vállalnak gyereket. Bár ezt nem mondják, de mégis úgy élnek. A Jobbik azért terjed mint a rákfene, mert olyanokat mond, amit az emberek nem mondanak ki, de úgy gondolnak. paramilitáris szerveződések, fasiszta portálok tömege, ismétlem tömege mérgezi az embereket.

Ez az, ami nekünk nem kell. Ez nem magyarság. Egy fogyó nép pökhendi felfuvalkodottsága. Ha ennek nem lesz vége, Magyarország fel fogja számolni önmagát. Az a nép, amely nem képes beismerni a hibáit és állandóan másokra mutogat, elveszi magától a gyógyulás lehetőségét.

A gyógyulás bűnbánattal kezdődik, nem pökhendiséggel. Erdély nem követi ezt az utat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (93 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +166 ( 190 szavazatból)
"Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik", 4.8 out of 5 based on 93 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(79)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

79 Reader’s Comments

  1. Csak egyetérteni tudok. Erdélyben járva ugyanezeket halottam vissza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (49 szavazatból)
  2. Sajnos, IGAZA VAN !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (48 szavazatból)
  3. Mert mi mindent meg tudunk MAGYARÁZNI ez erre a MAGYARÁZAT a Német nyelvben a Francia nyelvben nincs olyan szó hogy megnémetezem vagy megfranciázom tehát a MAGYARÁZAT szóra nem ilyen a szavuk bár ha látok egy felhőt abban is benne van a MAGYARÁZAT tehát a felfelé áramló hő amiből felhő lesz és még nagyon sok szavunk mely egyben MAGYARÁZAT is.És az értelmes tükör mondatok pl:indul a görög aludni vagy géza kék az ég ami forditva is ugyan az na ezek más nyelvben nincsenek.Csak érzékeltetni akartam hogy a mi nyelvünk ugyan nem isteni de annyira egyedi hogy egy nyelvhez sem tartozik és hasonlitható mint például a germán a latin a szláv nyelvek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (25 szavazatból)
  4. Magyarország leggonoszabb embere, esetleg holtversenyben balsaival és gulyásgergellyel. Aljasságban talán bayer, bogár, borosimre vezet. Ostobaságban
    Matolcsy, Parragh. A tööbit nehezebb besorolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (37 szavazatból)
  5. Igaza van Orbánnak; Van érték Erdélyben.
    Nem is akár milyen! Olyan ami neki soha nem lesz!
    Olyan érték az, melyet igyekszik kiölni az ottani emberekből, hogy rajtuk is a megosztottság, a gyűlölet, a hazugságok tömkelegével uralkodhasson!
    Remélem az Erdélyiek kitessékelik Kövért és a bandáját …
    Az igen nagy pofon lenne a fideszi csőcseléknek!.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +47 (57 szavazatból)
  6. Sajnos nagyon igaz.:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (34 szavazatból)
  7. Kemeny kritika a magyarsagrol ! De! Fejetol budosodik a hal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (25 szavazatból)
  8. Számtalan romániai (én épp a neonácik miatt nevezem romániainak vagy transsylvániaiaknak őket, mert az “Erdély” szót elnyelte a szélsőjobbos konnotáció), szlovákiai, szerbiai, horvátországi, kárpátukrajnai csoporttársam-barátom fejezte ki már nekem, hogy mentalitásból milyen kevéssé isteni az itteni, és a szlovák (stb.) skinek “Slovenska matica ako dobre bude BEZ MAD’ARI”-ja után milyen rémes itt csaknem ugyanezt hallgatni, még ha zsidóra-cigányra (Tormay rajongóinál: zsidócigányra) hangszerelve is.
    A hivatalaink inkompatibilisek az egész világgal, az idegenrendészet szektaszerű, (vagy kirekeszt, vagy el akar nyelni), a törvényi rendszer átgondolatlan (hát még a kormányváltás óta!), az emberek pedig sztereotípiákban gondolkodnak, és ebből kimozdíthatatlanok.
    Az Új Szó fórumán volt alkalmam meglátni egy kommentet: “Nehogy már egy eltótosodott(SIC!)…mondja meg nekem, ki a fasiszta!” És nem vette észre magát… Szóval, ha mindez taszítja a határon túliakat, nem csoda.
    Mielébb egy komoly szemléletváltás kell.
    És ha ehhez törölni kell a jobboldal beleszólását a közéletbe és a szemléletformálásba (vagyis rá kell jönnünk, hogy nem négymillió éves árja faj vagyunk, hanem csak mint a többi emberi nép) – én nem drágállanám az árat egy normalizálódó életért hazánkban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  9. Én pont így érzem magam. Pedig nem éltem Erdélyben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (30 szavazatból)
  10. Kísértet
    “mi mindent meg tudunk MAGYARÁZNI ez erre a MAGYARÁZAT a Német nyelvben a Francia nyelvben nincs olyan szó hogy megnémetezem vagy megfranciázom tehát a MAGYARÁZAT szóra nem ilyen a szavuk”
    .
    Hogy? A magyarázat szónak a ´magyar´ a szótöve? A többi nyelvnél pedig az értelmezés kifejezés adott nemzethez kapcsolódását hiányolod? Ugye ez nem komoly? Hány idegen nyelv ismeretében teszed mindezt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  11. KÍSÉRTET:
    Részvétem, de a “megmagyarázni” nem ősi és mentalitásképző szóforma, legfeljebb a hatástörténeti tudat nélkülieknek: ez ugyanis egy bibliafordításbeli szófordulat. “Héber név” – ami megmagyarázva azt jelenti : “magyar jelentés”. Vagyis, ez pusztán egy korai, XVI. szd.-i szóiniciatíva a “lefordítva” jelentésre.
    Tehát: a “magyarán” illetve “magyarul”, és egyéb hasonlóértelmű szóformák egy fordító-értelmező tevékenység indikátorai, és semmilyen, a fogalmat a magyar kultúra számára “kisajátító” jelentése (eredetileg) nincs.
    Tessék szépen utánagondolni, hogy a bibliafordítások hulláma a XVI. szd.-ban söpört végig Európán, addig a héber, ógörög és latin kifejezésekkel kellett birkózniuk az írástudóknak – a “magyarázat” pusztán a katholikus hatalom megroggyanásának tünete.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  12. Kisertet hany nyelvet is beszelsz akarcsak tarsalkodoi szinten is (1000-1500 szo) hogy ilyen kijelentest mersz tenni.
    peldaul:
    This type of sentence or word is called “palindrome”
    an example would be:
    Rats live on no evil star
    And these as well:
    “Emu fume”
    #1 A man, a plan, a canal — Panama
    #2 Nurse, I spy gypsies, run!
    #3 No, it never propagates if I set a “gap” or prevention.
    #4 Rise morning is red, no wonder-sign in Rome, Sir.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  13. Kisertet. Tudod hogy az angol nyelvben versikekkel lehet kifejezni a PI tizedjegyeinek az erteket.
    Pl a kovetkezo vers 750 tizedejegyen mutatja be. Mutass akar csak hasonlot is a magyarban.
    http://www.pi314.net/eng/poemes.php

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  14. Nagy magyar természetrajz :-((((((((‘
    .
    SZOMORÚ, DE IGAZ.
    EZÉRT szégyellem magam én is rengetegszer, hogy MAGYAR VAGYOK :-(.
    .
    Orbán, TE TETTED EZT IS ! !!!!!!!!!!!!
    EZ IS A TE BŰNÖD, HOGY ROHADNÁL MEG MÁR MINÉL HAMARABB ! !!!!!!!!
    .
    KITAGADTAD NÉPÜNKET A NORMÁLIS VILÁBÓL, TE MOCSOK :-(((((( !!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (32 szavazatból)
  15. Jo, kedves erdelyi magyar, de ha meg szived, lelked egeszben ember es magyar lennel, akkor kimondtad volna azokat a kritikakat, amiket a mai hazai magyar tarsadalom egyes retegei megerdemelnek, de az egesz nemzet nem rohatd alma, csak rohasztjak, es nem a rohasztoknak kell segitenunk, hanem azoknak, akik, a rohasztokat probaljak artalmatlanna tenni. A rohasztok is csak egy rovid tulelesre jatszanak, mert tudjak, hogy tehetseguk csak odaig er. Kedves erdelyi magyar-felmagyar, ” Haza osi birtok: adta rank a takarot, szellemunknek adta a teret, hogy alkossuk meg magunknak az eletet. Eletunkkel lettunk igy nagyok, visszagondulhatunk most mar a szereto foldre, velunk marad, velunk marad orokre”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. Hogy lehetne ezt az irast OV orra ala nyomni? Biztos, hgy a talpnyaloi nem mutatjak meg neki a kritikus irasokat, mert felnek. Talan valaki hangosbemondorol frelolvashatna a parlament ablakai alatt…
    Hitlerrel,Sztalinnal, Rakosival, Saddam Husseinnel, Chavez-zel manapsag Putyinnal Orbannal Assaddal is az a baj, hogy lila gozuk nincs arrol hogy nme csak imadoik vannak mert csak azokat engedik a kozelukbe.
    Orbannak mar sikerult megosztania az erdelyi magyar partokat, meg kellene allitani a magyar ferto terjedeset a tortenelmi Magyatrorszag tobbi reszen.
    Vegtelenul sajnalom a magyarsagot, mert ennek az irasnak minden mondata, minden szava, minen betuje igaz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  17. Ahogy Para írta: függöny mögül les ki a magyar… Ez a baj!
    Ahelyett, hogy megoldaná ezt az áldatlan helyzetet !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  18. Mond nekem valamit ez az erdélyi.
    Mint délvidékről ide került magyar hasonlóan gondolkodok.
    Kétségen kívül vannak értékek itt Magyarországon. Ámazonban, ahogy az erdélyi is mondja, a magyar társadalomban van egy romlás. Ez a romlás egyre nagyobb és úgy tűnik nekem, hogy ez a folyamat megállíthatatlan.
    Magyarország fel fogja számolni önmagát, ezt én is így látom.
    Tolongani szavazáskor biztosan nem fogunk.
    Az a baj, hogy az emberek jelentős hányada többször is ugyanazokat választja.
    Mióta van valóságtartalma annak, amit a hatalmon lévő magyar politikusok mondanak? Rossz embereket választ mindig a magyar. Nem tudom elhinni, hogy nincsenek jobbak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  19. Semjén ügyködéséről tegnap hallottam, hogy megbízottak százai reppenek szét a világban, segíteni az állampolgárság felvételében segítséget nyújtani!
    A megélhetésiek pedig felveszik, hálából és az anyaországbeliek iránt érzett gyűlöletükben (2004. dec. 5) ezekre az országrontókra fognak szavazni!
    Hát ez is hozzátartozik az igazsághoz.
    Lehet megvezetni embereket, de ahhoz is olyan alanyra van szükség, és sajnos sok ilyen alany van, nagyon is sok!
    Ez a levél még meg is nyugtatna, ha tegnap nem hallottam volna amiről írtam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. Mate, Ivan Tibor

    Kisertet,
    Commonsense kimerito hozzaszolasa utan meg egy szereny angol peldat mellekelek, ami visszafele olvasva is ugyanaz:
    You just don’t get it, do you ? uoy od ,ti teg t’nod tsuj uoY

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Korábban olvastam ezt az írást, aminek szinte minden szava igaz, de attól óva intem magam is, hogy úgy tekintsek erre, mint az egész erdélyi magyarság véleményére.
    Nem kell sokat gyöszködnöm e tekintetben magam, mert már többször láttam, tapasztaltam, hogy az erdélyi magyarok egy része miként mozgósítható és hozható Orbán melletti bértüntetőnek Magyarországra. Ez egyébként természetes, mert a vélemény szabad és szabadon lehet Erdélyben is eldönteni, hogy ki milyen eszme mellé áll és melyik politikust követi. Az más kérdés, hogy ezt egyéni érekből, vagy csak politikai rödlátás és befolyásolhatóság okán teszik az egyes emberek.
    Illúzionk azonban ne legyen. A FIDESZ és ottani szövetségesei Erdélyben is keményen dolgoznak az új magyar választópolgárok magukhoz láncolása érdekében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  22. A roománok annyival is jobbak, hogy okkal kevesebb után is mg mertek szabadulni a diktátorktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  23. Ha volna egy kis kurázsi Romániában, felajánlaná a kettős állampolgárságot az azt igénylő magyaroknak!
    Sőt, segítené azokat, akik az orbán-kormány ténykedése miatt politikai menedékjogot kérnek Romániában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  24. Próbálnám kicsit tárgyilagosabban hiszen igen sok rendes, becsületes, erkölcsös és intelligens embert ismerek Magyarországon. Viszont két dolgot el kell ismerjek, illetve bevalljak. Ahogyan a cikkben jellemezték a magyarokat, az bármennyire is elszomorít, nem valótlan. Azokat az embereket viszont, akikre a fenti leírás nem illik rá, sajnos már kikészítették, elüldözték.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  25. Na végre, van aki Erdély-ben rájött, hogy Orbán és bandája csak használni akarja a kint élő magyar kisebbséget. Ott rájöttek, és nem kérnek az Orbán rezsim megosztó politikájából. Orbán csak abból tud profitálni, hogy megoszt, szétszakít, harcol, és osztogat a máséból. ” Rezsicsökkentés” Én is el tudnám képzelni, hogy valaki rákényszerítené a szomszédot, hogy tankolja a gépkocsimat, mialatt én fényűzően élek. Miért nem úgy akar a kormány az áll.polgárokon segíteni, hogy leviszi a gáz, vill, áram, víz, ÁFA tartalmát 5% ra. Ja vagy az ÁFA a költségvetési bevétel szerves része, és a korm. gazd. politikája egyenlő a nullával, és erről nem tud lemondani? Orbánnak takarodni kell!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  26. Kedves Pulcsi és Commandante! Ne essünk már túlzásokba! Romániában a magát szocdemnek feltüntető Victor se egy piskóta!
    Ami keveset én tapasztaltam a Romániában élő magyarokról, az annyi, hogy ott az istenhívő – inkább istenfélő – katolikusok a nagy orbánhívők és szocifalók. Ennek talán az a magyarázata, hogy a csau-féle rendszer államvallásként az ortodoxiát nyomta. Minden diktátor jól látja, hogy az elvadult vallásosság jó táptalaj a sovinisztáknak. A kilencvenes években Temesváron majd meglincseltek, hogy hogyan szavazhattuk vissza a “kommunistákat”, 2007-ben meg Kalotaszentkirályban a helyiek ámulva és értetlenül nézték a magyarországi turisták “hazaffyaskodását”. Persze azért készséggel mutogatták a tisztaszobákat, beöltöztek a népviseletbe, kacsingattak, hogy “magyarok vagyunk”. Az erdélyiekről, ukrajnaiakról sajnos lesújtó képet festenek a Magyarországon a kormánypárt jóvoltából itt tüsténkedő megélhetési magyarok: a demeterervinek, hendecsabák, Miskolcon fészket foglaló turulfiókák.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Sajnos be kell látnom,ennek az Erdélyi Magyar embernek a véleményében óriási igazság tartalom van, mert az utóbbi 3 évben, én sem vagyok büszke, hogy Magyar vagyok. De az írásában nem kevés a sértődöttség is .
    Sajnos az róluk is elmondható, hogy ha 1-2 hét, vagy hónapon belül nem az elképzelésüknek megfelelően alakulnak a dolgok, (Pl.nem lesznek vezetők,) akkor besértődnek.
    A fiam, egy Erdélyből, (még10 évesen) idekerült fiatalember vállalkozásában dolgozik, és elmondhatom, hogy ha mi Magyarok olyan becsületesek, tisztességesek, lennénk, mint ő, akkor ez az ország nem itt tartana. De történt, hogy ,2-3 éve tömegesen jöttek az erdélyiek, és mivel ez a főnök is Erdélyi, hát szárnya alá vette, őket, munkát adott nekik, naponta ő vitte a munkahelyre, és haza őket, az étkezésüket fizette, és nem utolsó sorban, annyi fizetést adott nekik, mint az itteni szakmunkásoknak.. A srácok jóformán semmihez nem értettek, még Magyarul is alig morogtak valamit, az építőipari munkákhoz meg végkép nem konyítottak, bár ügyeskezü emberek lévén hamar tanultak. Oly annyira, hogy félév múlva, már a főnököt elküldték a …, és elmagyarázták neki hogy hogyan kell ezt csinálni, mert már ők jobban tudták. A kioktatás már már minden napossá vált, a főnök is megelégelte a pofátlan szemtelenkedésüket, és fájószívvel, de elküldte őket, azt a morgást, és sértődött szöveget amit lerendeztek, mondanom sem kell az egész országot hibáztatták.
    Ismétlem, mind a mellett a cikkben megfogalmazott dolgok, tények, sajnos!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  28. talalom,
    irracionális lépésekre, irracionális válaszok járnak. Azért arról ne feledkezzünk meg, hogy a magyar kormány mekkora mértékben, és milyen vehemenciával ártja bele magát a román belügyekbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  29. KISÉRTET (2013. március 13. szerda 00:36)
    Csak a rend kedvéért: a német igenis mond olyat, hogy “auf gut Deutsch” (== magyarán”, meg olyat is, hogy verdeutschen”.
    Aztán palindromok:
    “Ein treue Familie bei Lima feuerte nie”
    “Nur du, Gudrun”
    “O du relativ vitaler Udo!”
    “Eine Hure ruhe nie.”
    “Genie, du aber, du Alp, tarne nie dein enges Nebenamt! Gehe bei Leid mit! Nie ziere Niedere! Nie frevle gerne! (Man redet so kregel…) Segne edle Melodien! Hole Bier! Fege Wege frei! Belohne Idole! Melde Enges! Leger koste der Namen Regel! Verfeinere deine Reize intim! Die Liebe hegt man eben. Segne nie deinen Rat! Plaudre! Bau dein Ego!”
    .
    Commonsense 2013. március 13. szerda 02:27)
    Sok száz éven át bevett gyakorlat volt, hogy a fontosabb dolgokat fejből kellett tudni, és ezt rímbe szedett szövegekkel segítették az iskolákban. De például Szent Páli Nagy Ferenc versben zanzásította a teljes Tripartitumot is! Íme egy része:
    “Nemesek szabadságát négy Részekre osztják:
    Nem tartoznak felelni, hogyha nem citálják;
    Öket törvénytelenül mások sem bánthatják,
    Hanem ha vétek helyén tolvajságban kapják.
    A’ Nemes jószágiban békével lakozik;
    Dézsmát, Adót, és Vámot adni nem tartozik,
    Senki szolgálattyára sem köteleztetik;
    De hogy Hazája mellett vitézkedgyék illik:
    Sőt ha valamelly Király az egész nép ellen
    Rebellál, ’s törvénytelen regnál ő székiben!
    Annak ellene állhat nota nélkül minden;
    Ezeket András Király adta nékik régen.”
    .
    Néhány iskolai példa (az első hexameterben):
    “A GEOMETRIAI IDOMOKRÓL
    Pont az, melynek már részét felfogni se tudnád,
    Megnyújtod, s karcsú egyenes fut bármely irányban.
    Sík felület születik, ha meg is duplázza futását:
    Széltében terjed, nem nyílik meg soha mélye.
    Két-két sík a szilárd testet jellemzi, kiadja
    Hosszúságát és szélességét, meg a méllyét.
    Kockának, köbnek hívják s négyzetlapu testnek,
    Bárhogy esik, mindig jól látni a részeit ennek;
    Ha síkot foglal be magába, a szöglete épp nyolc.”
    - Janus Pannonius, “Italiai epigrammák”
    .
    “MI A LEVEGŐ?
    A Levegő azon híg, folyékony,
    és mozgó matéria,
    mely a mi egész földünket
    körülveszi s fogja.
    Mellyet mi beszívunk
    és meg ki is lehellünk
    ennek mi némely ártalmas
    részeit is ismérünk.”
    .
    “MI A DÉR?
    A Dir vagy zuzmaráz
    csak megfgagyott harnat,
    mely mieléőtt leesnék
    ott fenn előbb megfagy.”
    - Guthy Károly: “Lég-tünemények – alsóbb tanulók számára”, 1853

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  30. Kellett nekem nem a könyvől, hanem a HIBÁSAN idéző internetről másolni!
    A Janus Pannonius-féle tanvers utolsó sora helyesen:
    “Hat síkot foglal be magába, a szöglete épp nyolc.”
    .
    Az utolsót meg én írtam el:
    Helyesen:
    “MI A DÉR?
    A Dér vagy zuzmaráz
    csak megfagyott harnat,
    mely mielőtt leesnék
    ott fenn előbb megfagy.”
    .
    Olvassátok Lukácsy Sándor “Kiment a ház az ablakon” című pazar könyvét, ha megkapjátok. Onnan valók a magyar idézetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. Szép írás, örvendetes, hogy vannak józan emberek a határon túli magyarok körében. Sajnálatos, hogy kint is bent is TÖBBSÉGBEN az orráig v. pénztárcájáig sem látó tömeg, akik elhiszik a rájuk szabott, egyszerű, populista szlogeneket, nem gondolkodnak és csak a királyi médiákból tájékozódgatnak. Tőlük kell tartani.
    Könyörgünk, ne szavazzanak a fejünk fölött, sokszor még mi sem tudjuk, hogy melyik párt vezetése lenne jobb az ORSZÁGNAK. Aki nem itt él, hogyan tudná eldönteni? Pl. Amerika, Ausztrália nagyon messze van, az ott élő magyarok el sem tudják képzelni, egy itthoni értelmiséginek milyen gondjai vannak. Téves propagandával bombázzák a kintieket az itteni sikerekről. Példa erre egy nyáron itt járt barátom, aki a 2 hónap alatt minderre maga döbbent rá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  32. Commandante! Nem a külpolitikáról beszéltem, abban Ponta 100x jobb, mint a mi bugrisunk. Hanem a belpolitikáról, ahol hírek szerint a kétharmaddal (ami Pontának is van, bár az elnöki hatalom ott erősebb, és ellenzéki) érdekes dolgokat művel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. Ez egy nagyon jó cikk.Emlékszem mekkora cirkuszt csináltak Orbánék a kettős állampolgársági népszavazás miatt.Én is úgy gondolom,hogy a baloldal ebben a kérdésben tévedett.De az tény,hogy mióta lehet igényelni a kettős állampolgárságot,alig éltek a határon túli magyarok ezzel a lehetőséggel,pedig azt hittük,hogy millió szám fogják igényelni a magyar állampolgárságot.Jellemző,hogy nekik több eszük van,csak a jobboldal csinálta itt a műbalhét.Az is jellemző,hogy a szélsőjobb eddig nagyon követelte a kettős állampolgárságot,de amióta izraeli magyarok is igénylik,azóta nem annyira helyeslik.Az is igaz,hogy Erdély mindig is sokkal haladóbb,protestánsabb volt mint Magyarország.Az ottani magyarok most is sokkal normálisabbak.
    Amit a cikkíró is említ,hogy a szélsőjobbosok mindig arról pofáznak,hogy sok gyereket kell szülni mert kihalóban a magyarság,ezért meg kell tiltani az abortuszt és a nők munkába állását,de akiket én ismerek mindenhol csak 1-2 gyereket vállalnak az ilyenek,Vonának is csak 1 gyereke van.Ez is egyike annak a sok képmutatásnak és hazugságnak.
    Meg azt is megfigyeltem,hogy az idegengyűlölet mellett a román ellenesség is nagyon elterjedt idehaza és nem fogjátok elhinni,de a romániai magyarokkal szemben is ellenségesek sokan.Erről írt egyszer Tamás Gáspár Miklós is.Gyakran lerománozzák őket.
    Én önkénteskedtem és hajléktalanoknak osztottunk ételt.Akkor hallottam ezt először ilyet,hogy egy hajléktalan nagyban szidta a “románokat”,hogy ők minek jönnek ide enni.Azt mondta,hogy az összes románt(erdélyi magyart)ki kéne tenni az országból.
    Ez akkor nagyon megdöbbentett,hogy mondhat egy ember ilyet,akinek ingyen adjuk az ételt az,hogy lehet ilyen irigy és gonosz,hogy sajnál egy tál ételt a hozzá hasonló helyzetű erdélyi magyaroktól.De nagyon is jellemző ez a mentalitás a magyarokra,a kicsinyesség és a rossz indulat.Se tanulni,se dolgozni nem szeretnek,de azt az ingyen kapott ételt megkövetelik mert azt hiszi,hogy az nekik jár és fel vannak háborodva,hogy meg kell valakivel osztaniuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  34. T. Hozzászólók! Hosszabban kellene gondolkozzam, hogy egy jól megírt dolgozatot írjak mind a cikkre, mind a hozzásólások egyik-másikára reagálva. Munkahelyen vagyok, nincs rá módom.
    Való igaz, összességében nem lehetünk büszkék magunkra, anyaországi magyarok. Sajnos nálunk sokan még azt sem tudják, hogy általában van magyar lakosság az elcsatolt területeken. Mások inkább azt hiszik, ha volt is, már beolvadtak a környező népekbe. (Ilyen hozzászólást már ITT is láttam.) Aztán a dec 5-i népszavazás a kettős állampolgárságról. Én ezt nem is annyira az mszp-szdsz kormánykoalíció szégyenének, hanem inkább a magyar nép tudatlanságának (aminek persze szintén megvannak a felelősei) tulajdonítom. Elhiszem, hogy nem vonzó a területi revizió, hiszen csapnivaló kormányzásaink a 23 év alatt(!) tettek erről, hogy ne legyen vonzó. Románia, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia vagy előrébb tartanak vagy jó úton vannak arrafelé. De ne feledkezzünk meg a mai napig rendszeresen megtörténő magyarverésekről sem! Vajon Malina Hedvig bármit is mondott vagy tett, megérdemelte? Vagy a temerini fiúk ügye…
    Akárhogy nézzük, a kettős állampolgárságot a Fidesz-Kdnp kormánytól kapták vissza az elszakadt területeken élők a Jobbik mély egyetértésével. Megértem és elfogadom a szavazati jog vitatását, én azt mondanám, maguk közül válasszanak képviselőket és üljenek be a Parlamentbe. Tény, hogy baloldali kormány esetén nehezebb helyzetben lennének.
    A nyitó cikkben keresztyénségről is szó esett (Hadd jegyezzem meg, keresztények is élnek Erdélyben.) ITT nem kevés hozzászólást olvastam már a kereszténység mondjuk így: elmarasztálásáról. Véres múlt, inkvizíció, mittudomén.
    Hiszem, hogy Székelyföldnek járna az autonómia, ugyanolyan elvek alapján mint a katalánoknak, dél tiroliaknakj stb. Sajnos, szomorűan írom, nem látok rá esélyt.

    pulcsi
    2013. március 13. szerda
    08:58
    Hadd ne részletezzem, mi kellett ahhoz, hogy Romániában forradalom törjön ki! Kb olyan világ volt mint nálunk az 50-es években. Hadd említsem meg Tőkés Lászlót! Szóval, mi ott még nem tartunk, bár az irány “jó”.

    commandante
    2013. március 13. szerda
    09:12

    Legyen bennük annyi kurázsi, hogy MINDEN Erdélyinek megadják ŐK a kettős állampolgárságot! (Ezt viccnek szánom, de kéretik elgondolkodni rajta! :D) Amúgy, nem értem, miért zavarja a szlovákokat a kettős állampolgárság.

    Mit mondjak még? Nem tudom.

    Jaj! A cigányság helyzete minden környező országban nehéz ügy, Lehet erről embereket kérdezni. A zsidókról közvetlen élményem nincs. Hallok ezt-azt. Nem tudom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  35. Öregcsaj
    2013. március 13. szerda
    10:25

    Attól tartok NINCS olyan párt amire nyugodt szívvel lehtne szavazni! Bizony, hogy mi sem tudjuk, ki/mi lenn jó nekünk. Valami “necc” mindegyikkel van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  36. Erről az írásról megvan a véleményem. Akkor fog mégis véglegesen kialakulni, amikor a választásokon túl leszünk. Majd, ha meggyőződtem arról, hogy nem segítették kormányra OV-t. Ha meg tudják különböztetni a tisztességes magyar embereket a tisztességtelenektől. Ha egy tál lencséért nem adják el a becsületüket a békemenetelőkkel együtt. Ha nem élnek vissza magyarságukkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  37. Az utóbbi idők legjobb írása, mely a kettős állampolgárság igazi okát világítja meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  38. Stofi!

    “alig éltek a határon túli magyarok ezzel a lehetőséggel” Mint anyaországi, nem tudom, hogyan gondolkoznék, ha kint élő lennék. De maga a gesztus szép és ez sem egyidi a világban. Ami jár máshol másnak, az miért nem jár a magyarnak?

    “sok gyereket kell szülni mert kihalóban a magyarság”

    Biztos, hogy a népszaporulat a legjobb fegyver. A magyarok számára nem látok ebben sem esélyt. A magyar nem vállalja az ezzel járó nehézségeket. Magam viszont merőben eltérő véleményen vagyok. Azt gondolom, hogy a Föld túl van népesedve, ezért okosan fogyasztani kellene a Föld népességét, házaspáronként csak egy vagy két gyerek szülessen. Nekem három van mert nem mentünk a harmadikkal abortuszra. De remélem nem miattam válik a Föld élhetetlenné. Vitám volt egy nagycsaládos párti emberrel. Neki is “csak” három gyereke van és NEM akar többet vállalni! :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. Ezzel 100% egyet latok. Marosvásárhelyt születtem…40 évig észak Amerikában…vissza Budapestre 12 évig…és most meg egyszer Transsylvaniában élünk. …………………Sajnos ez a cikk Nagyon Igaz!

    Megmondom, nektek mi a magyarság, legalábbis Borsodban mi az. Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó. Összeesküvés elméletekben hinni és azt állítani, hogy magyarok találtak fel a világon mindent ami jelentős dolog. Más népeket állandóan pocskondiázni, a franciáktól a románokig, az oroszoktól a négerekig. Állandó cigányozás. Viccben és komolyan is. Állítani, hogy a magyar isteni nyelv. Mindenféle marhaságot elhinni, hogy a zsidók Magyarországot akarják új hazájuknak, az ivóvízkészlet miatt (csak megjegyzem, Békés és Hajdú Bihar megye Romániából importálja a vizet, mert az ottani ihatatlan).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  40. Szepesi Györgyi

    Nohát! Ha így látnak minket, magyarokat az Erdélyben élő honfitársaink, akkor képzeljük el, hogy azok a népek, akiknek kötődésük sincsen Magyarországhoz mit gondolhatnak rólunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  41. Kisértet
    Miért ne lenne a megmagyarázhoz hasonló szó a németben? A jelent pl. németül bedeuten, és ebben benne van a deutsch = német. És ez nem véletlen egyezés, a deuten, bedeuten szó valóban a deutschból származik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  42. Hazánkban ma azoknak a magyar náciknak állítanak szobrot, Horthyval az élen, akik évtizedeken keresztül terrorizálták, magyarosították a kárpát medencei népeket ott is, ahol többségben voltak a nem magyarok. A horthy korszak égbekiáltó bűnei, közel 500 ezer zsidó magyar és kétszázezer, biciklivel és papírtalmú bakanccsal Don-kanyarba küldött magyar katonák halálba küldéséért felelősek, – akik egyértelműen felelősek Trianonért. Az őket felmentő, dicsérő tudatlanok ma egyértelműen állnak az orbánista neonáci rendszer mellé. A tudatlanságért pedig a Biblia szerint is az “őrállók”, köztük a képmutató papság többsége a felelős, nem fognak bekerülni az “élet könyvébe”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  43. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    KISÉRTET !
    Hát igen elég “kis értet” lakozik abban a fejecskében, ahol ilyen következtetések látnak napvilágot , mint hogy a felhő szó a felszálló hőre vezethető vissza és amely szó mindjárt magyarázatot is ad az önmaga által kifejezett meteorológiai jelenség okára…
    Jómagam sem, aki gyönyörű nyelvnek tartom a magyart, nem hallottam még ekkora marhaságot, hisz amikor a felhő szó kialakult, a tudománynak “halovány gőze” nem volt még a felhők fizikájáról…* Ha azonban nyelvünk valóban a te logikád szerint működne, akkor ma az esőt vagy “lehőnek” de egalábbis “lehültnek” neveznénk, hiszen a lényege tudományosan az, hogy a melegebb vízpárából a hűvösebb levegő hatására előbb kicsapódik a nedvesség s csak ez után lesz belőle “le-eső” vízcsepp… hhhhuuúh.
    .
    *Arról már nem is beszélve, hogy ma már tudjuk, hogy a felhőknek nem csak fizikája, de kémiája is létezik. A mesterséges esőt is ezzel idézik elő…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  44. Komolyan, ebből a cikkből csak a nyelvészkedés problematikája jött át? Gratula.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  45. Csak azt magyarázná el egyszer valaki nekem, hogy a régebb óta külföldön élő honfitársaink, miért segítik egymást, (Svédország Kanada, Anglia) a Magyar lakta részeken, ott miért van nagyobb össze tartás, és itthon miért nincs?
    Persze ott is vannak elvetemült szemétládák, akik a kiérkező honfitársaikat átverik, becsapják, de kevesebb számban mint idehaza. Ha külföldön egy másik Magyar meghallja az anyanyelvén beszélő honfitársát, rögtön kedvesebb lesz, segítőkészebb, össze tartóbb, de ha az itthoni viszonyokat nézem, mindenhol lenézik a másikat, és ha lehet, ott tesz alá a másiknak ahol csak lehet. Nos ez miért van???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  46. Etele egyeteértek Veled, mert amig Romániából idebuszoztatják őket napidíjjal, teljes ellátással, hogy orbán birkamenetét megtámogassák, addig nincs miről beszélni.
    Maradjanak ott, ahol életvitelszerűen élnek, és ne akarják nekünk az orbán hordát megszavazni. Vagy vigyék innen, ha nekik kell, mert a magyarok többségének már herótja van tőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  47. Nálam itt kezdődik a nem tetszik.
    Biztos, hogy erre párt kell, és nem egyesület?
    Ez nem jelent belbiztonsági kockázatot?
    Egy párt adhat miniszterelnököt is, akár!
    Annyi képviselője lehet, amennyit akar.
    És ezzel lehet aktivizálni a külhoniakat.
    Ügyes.

    http://hvg.hu/itthon/20130313_Hataron_Tuliak_Partja#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_3_13

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    K.József !
    .
    Viszont, a jobboldalnak nem “az ember” számít, csak a “magyar ember”. Tehát számukra a szaporulat kizárólag nemzet építést jelent, atöbbiek le vannak sz@.a.
    A liberális ember úgy látja, hogy a család növekedése teljes mértékben az egyén szabad akarátára lett bízva… Még a Biblia szerint is: szaporodjatok, sokasodjatok !
    Ellenben a nacionalista úgy és abban látja a feladatát, hogy irtsd a többit…
    .
    Ami pedig a “túlszaporodott” földet illeti, hát az éppen a katonai kiadások csökkentésével lenne föloldható. Ezek több-milliószorosát teszik ki a Föld éhező lakosságának táplálására elegendő összegekenek …A szabályozáshoz már csak akarat, jó szándék és felvilágosítás szükségeltetik.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  49. hamond
    “Csak azt magyarázná el egyszer valaki nekem, hogy a régebb óta külföldön élő honfitársaink, miért segítik egymást, (Svédország Kanada, Anglia) a Magyar lakta részeken, ott miért van nagyobb össze tartás, és itthon miért nincs?”
    .
    Némi gondolkodás után: a kérdésben a válasz. Az erdélyiek, angliaiak, felvidékiek stb. amiatt összetartóbbak, ami miatt a különböző országokban élő zsidók is.
    .
    Idegen környezetben az egymásrautaltság kényszere teszi összetartóbbá az embereket. Semmi különös nincs benne, mivel teljesen logikus: az önvédelem az összetartás oka.
    .
    Ahol mindenki magyar – pl. Magyarországon -, kevésbé fontos, emiatt nincs jelentősége a – nemzeti alapú – összefogásnak. Más szempontokat kell keresni és találni helyette.
    .
    Jó példa rá a pártpreferenciák szerinti tarka-barka nézeteket vallók sokasága és azok, akiket nem érdekelnek sem a pártok, sem a politika . A hazai széthúzásnak ezzel az egyetlen példával is több szempontja nyilvánvalóvá válik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  50. A határon túli szavazók és szavazatok számának kormány által tervezett újabb manipulálási kísérlete nem használ a hazai választók szimpátiájánk megnyeréséhez:
    .
    “Törvényt módosít a Fidesz, hogy titkolhassa az új állampolgárok számát
    2013. március 12., kedd
    .
    Nemzetbiztonsági és diplomáciai érdekekre hivatkozva tenné eltitkolhatóvá a kedvezményesen honosított magyar állampolgárokra vonatkozó adatokat egy fideszes képviselő, a parlament honlapjáról pedig eltűnt egy dokumentum, amely tartalmazott ilyen számokat. Korábban a hvg.hu már pert indított a statisztikákért, amelyekben már a tárgyalás napja is ki van tűzve.
    .
    Törvénymódosítással menne elébe a hvg.hu által közérdekű adatok kiadásáért indított pernek a fideszes Potápi Árpád képviselő. A bonyhádi polgármester kedden benyújtott törvényjavaslata nemzetbiztonsági, illetve külpolitikai érdekre hivatkozva lehetővé tenné, hogy megtagadják a kedvezményesen honosított magyar állampolgárokra vonatkozó alapvető statisztikai – tehát nem személyes – adatok kiadását.”
    Tovább:
    http://hvg.hu/itthon/20130312_allampolgarsagi_torveny_modositas

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos